Bitumen dakbedekking

Om een dak betrouwbaar waterdicht te maken kan bitumen dakbedekking de oplossing zijn. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden van bitumen daken en de kosten om een bitumen dak te laten leggen.

Bekijk hier alles wat onze dakwerker voor u kan betekenen

Bitumen dakbedekking of roofing

In Belgiƫ komt van alle soorten dakbedekking bitumen het meeste voor op platte daken. Het wordt ook wel roofing genoemd. Naast platte daken is het ook mogelijk om roofing aan te brengen op daken met een lichte helling. De grondstof van bitumen is een bijproduct van aardolie. Hoewel er verhalen de ronde doen dat bitumen ook teer zou bevatten, is dit niet waar aangezien teer van houtskool wordt gemaakt. Wanneer roofing op de juiste wijze wordt aangebracht kan men rekenen op een gemiddelde levensduur van 25 jaar, dankzij moderne technieken kan dit oplopen tot wel 35 jaar.

Kosten bitumen dakbedekking

Wanneer de afweging wordt gemaakt om voor een nieuwe dakbedekking te kiezen wordt er vaak als eerste naar de kosten gekeken. Dat klinkt logisch, toch zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden zoals de levensduur. Voor bitumen dakbedekking betaal je gemiddeld 40 tot 60 euro per vierkante meter voor het plaatsen van een bitumen dak, met een levensduur van ongeveer 25 jaar.

plat dak bitumen

Als we uitgaan van een plat dak met een totale oppervlakte van 50 vierkante meter zal de totale prijs ongeveer op 2500 euro uitkomen. Omdat iedere situatie uiteraard anders is, adviseren we om vooraf meerdere offertes aan te vragen bij professionele dakwerkers die actief zijn in de regio. Via onze offerte pagina bieden we de mogelijkheid om gratis en zonder verplichtingen meerdere offertes tegelijkertijd aan te vragen. Door slechts enkele vragen te beantwoorden inclusief de postcode zorgen we ervoor dat je binnen slechts twee dagen een aantal offertes van dakwerkers in de regio zal ontvangen in de mailbox. Met slechts twee minuten tijd om het formulier in te vullen kun je tot wel veertig procent besparen op de bitumen dakbedekking.

Plaatsen van roofing

Hoewel er verschillende diktes bitumen verkrijgbaar zijn is 4 mm de standaard dikte wat in de meeste gevallen voldoende is. De roofing wordt in rollen geleverd die de dakwerker in stroken zal uitrollen en op maat snijdt om zo het gehele dak te bedekken. Wanneer het dak geheel bedekt is wordt het materiaal weer opgerold om deze vervolgens opnieuw uit te rollen om ditmaal te verhitten met een gasbrander. Zo zullen de bitumen stroken optimaal hechten aan het dakoppervlak. Het spreekt voor zich dat er altijd zorgvuldig gewerkt moet worden aangezien er gebruikt wordt gemaakt van hitte en open vuur.

Zelfklevende bitumen; wel of niet gebruiken?

Tegenwoordig is het mogelijk om zelfklevende bitumen te leggen, professionele dakwerkers geven aan dat ze liever geen gebruik maken van dit soort roofing. De dakbedekking is niet altijd geheel waterdicht met zelfklevende bitumen, professionals maken liever gebruik van een gasbrander.

APP en SBS bitumen daken

Er zijn twee soorten roofing; APP en SBS. Hoewel de wijze van bewerken verschilt, is er niet per definitie een betere methode aan te wijzen. De kosten komen overeen met elkaar. Bespreek de mogelijkheden met de dakwerker.

APP bitumen dakbedekking

Bij Atactisch Polypropyleen ofwel APP wordt het bitumen verwerkt met een flexibele kunststof om de roofing elastisch te houden bij temperatuurwisselingen. In vergelijking met SBS heeft APP een hogere weerstand tegen zonlicht en UV straling.

SBS bitumen dakbedekking

Bij Styreen Butadieen Styreen zal het bitumen ook meer flexibel zijn waarmee de roofing de elasticiteit zal bezitten om zich aan te passen op de temperatuurswisselingen. De hechting van SBS is beter dan bij APP wat kans op lekkage vermindert. Daar staan tegenover dat SBS roofing minder goed bestand is tegen UV straling van de zon. Bij het gebruik van een bitumen dakbedekking op basis van SBS is het raadzaam een laag grind op het dak aan te brengen waarmee het dak beter beschermd is tegen zonlicht.

Alternatief voor bitumen dakbedekking; EPDM

grind bitumen

Hoewel bitumen momenteel nog op de meest platte daken ligt, is er toch een waardig alternatief. Wanneer je een dak wilt laten bedekken moet je zeker EPDM overwegen, in veel opzichten is dit de opvolger van de standaard roofing zoals we die kennen. In Europa is EPDM nog niet zo bekend, daarbuiten wordt het al veel langer met succes toegepast op platte daken. In Belgiƫ kiezen ook steeds meer huiseigenaren voor deze vorm van dakbedekking, hier zijn de voornaamste redenen om voor EPDM te kiezen:

  • EPDM is een zeer flexibel materiaal, daarmee kan het zeer goed overweg met temperatuurswisselingen wat scheuren in de dakbedekking kan voorkomen.
  • Het is daarnaast ook een zeer milieuvriendelijk materiaal met een lange levensduur van gemiddeld 50 jaar.
  • Er is geen gasbrander nodig om EPDM aan te brengen op het dak, de stroken worden met lijm aan elkaar gehecht voor een watervaste afdichting.
  • Deze dakbedekking is bestand tegen zowel UV straling als ozon evenals zure regen.
  • EPDM zal niet gaan rotten en is wortelvast waarmee het een uitstekende ondergrond is voor groendaken.

Kortom; de meeste dakwerkers zullen de voorkeur geven aan EPDM daken ten opzichte van bitumen dakbedekking.

Geld besparen op een bitumen dak (of een alternatieve dakbedekking)

Ongeacht het type dak waar je voor kiest, het is raadzaam deze werkzaamheden uit te laten voeren door een ervaren dakwerker die per woning het juiste advies zal uitbrengen. Om de vergelijking zo eenvoudig mogelijk te maken bieden wij een gratis offerte vergelijking service aan, waarbij we binnen twee dagen meerdere offertes van dakwerkers die actief zijn in jouw regio zullen toesturen per mail. Deze service is geheel zonder kosten of verdere verplichtingen, en kan je tot wel veertig procent op de totale factuur besparen!