Prijs dakisolatie

De prijs van dakisolatie wordt bepaald door de gewenste isolatiewaarde, benutbare ruimte en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten dakisolatie met hun gemiddelde prijzen. Ook enkele rekenvoorbeelden en prijsverschillen tussen zelfplaatsing en laten plaatsen ontdek je hier.

Prijs dakisolatie: Glaswol

Glaswol is één van de meest gebruikte materialen om het dak mee te isoleren. Het wordt voornamelijk geplaatst tussen spanten en wordt afgewerkt met een dampscherm. Glaswolisolatie kan gebruikt worden bij zoldervloeren en hellende daken met onderdaken.

Prijs glaswol: Glaswol met een R-waarde van 4 is reeds verkrijgbaar vanaf 10 euro per vierkante meter. Voor plaatsing beginnen de prijzen vanaf 25 euro. Bij plaatsing heb je recht op premies en een belastingsvermindering wat de prijs tot de helft kan doen dalen.

Prijs isolatieplaten dak: Isolatieplaten

Naast isolatie op dekens worden isolatieplaten ook vaak gebruikt om het dak te isoleren. De grootste troeven van isolatieplaten zijn een geringere dikte, nette afwerking en goede afdichting als dampscherm. Het grootste nadeel is dat je moet beginnen vanaf een rechte draagstructuur. Doe je dit niet dan zullen de tand-en groef-profielen niet goed aansluiten wat de isolatiewaarde zeker niet ten goede zal komen.

Prijs isolatieplaten: Dakisolatieplaten met een R-waarde van 4 zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro per vierkante meter. Voor de plaatsing mag je rekenen op prijzen vanaf 25 euro per vierkante meter. Bij plaatsing heb je recht op premies en een belastingsvermindering wat de prijs tot de helft kan doen dalen.

Prijs vergelijken zelfplaatsing en dakisolatie laten plaatsen

Dakisolatie plaatsen is een klus die gerust uitgevoerd kan worden door elke handige doe-het-zelver mits de nodige kennis. Omdat het niet de leukste job is en er ook heel wat tijd in kruipt, kiezen veel mensen er dan ook voor om het dak te laten isoleren. Naast zekerheid over de correcte plaatsing, biedt de uitvoering nog tal van andere voordelen, die de prijs tussen doe-het-zelf en laten doen wel zeer interessant maken:

Lager BTW-percentage

Wanneer je de dakisolatie zelf gaat plaatsen, moet je steeds 21% BTW betalen op de materiaalkost. Wanneer je de isolatiewerken laat uitvoeren, is dit echter maar 6%. Rekening houdend met de relatief hoge prijs van isolatie, spaar je voor een gemiddelde woning al snel enkele honderden euro’s uit.

Premies van netbeheerders

Ook de premies van netbeheerders zoals Eandis zijn hoger wanneer je de werken laat uitvoeren. Als doe-het-zelver kan je maximaal 480 euro terugkrijgen. Laat je de werken uitvoeren, dan kan je tot 960 euro terugkrijgen van je investering. Lees hier meer over dakisolatiepremies.

Belastingvoordeel dakisolatie

Het belastingvoordeel gaat het pas echt interessant maken, als je de isolatiewerken laat uitvoeren. 30% van het totale factuurbedrag kan worden gerecupereerd via de belastingsaangifte en dit met een maximum van €3010.

Een rekenvoorbeeld: prijzen vergelijken

Dakisolatiewerken

Prijs dakisolatie zelf plaatsen

Jan wil 150 vierkante meter dak isoleren met glaswol voor een uitstekende isolatiewaarde van 5.1. Wanneer hij dit zelf uitvoert, koopt hij de materialen (dakisolatie, dampscherm en isolatieschuim) aan voor gemiddeld €10 per vierkante meter. In totaal zal Jan 4 volle dagen isoleren voor een totaalprijs van €1500. Hij krijgt de maximale premie van zijn netbeheerder van €480.

Jan betaalt in totaal 1020 euro voor het zelf plaatsen van zijn dakisolatie.

Prijs dakisolatie laten plaatsen

Jan laat zijn dak van 150 vierkante meter isoleren met dezelfde materialen en betaalt hiervoor 20 euro per vierkante meter, wat het totaal brengt op €3000. Aangezien Jan gekozen heeft voor een goede isolatiewaarden heeft hij recht op de maximale premie van €960. Daarnaast kan hij de totaalfactuur ook volledig inbrengen in zijn belastingen, wat hem opnieuw 30% (€900) opbrengt.

De prijs van uitvoering zal Jan 1140 euro kosten.

Conclusie: wanneer Jan de isolatiewerken zelf uitvoert, zal hij €120 uitsparen. Aangezien hij 4 werkdagen nodig heeft om de dakisolatie correct te plaatsen, zal hij dus 32 uur moeten werken. De 120 euro die hij uitspaart, verdient hij terug aan €3,75 per uur (€120/32 uur). Als conclusie kan je dus zeker zeggen dat Jan er veel meer baat bij heeft om de werken uit te laten voeren. Je doet er dus goed aan de rekensom eerst even voor jezelf te maken.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest