Dampscherm plaatsen: info & prijzen

Dakisolatie hoeft in principe niet zo ingewikkeld te zijn, en isolatiemateriaal kun je eenvoudig aanschaffen. Toch zijn het de details die het verschil maken bij een dak isoleren. De juiste wijze van plaatsing en de afwerking van de dakisolatie bepaalt voor een groot deel de energiebesparing en het rendement dat je zult behalen. Door de isolatie luchtdicht af te werken met een dampscherm of luchtscherm voorkom je dat vochtige lucht van binnen niet kan doordringen in het isolatiemateriaal. Dit voorkomt schimmelvorming en een lagere efficiëntie vanwege een vochtige dakisolatie. Hoe een dampscherm werkt en wat de mogelijkheden zijn lees je op deze pagina.

Vraag direct offertes aan van isolatie specialisten in de regio via BKG dakwerken.

Hoe ontstaat condensatie?

In lucht is altijd een deel water aanwezig, dat wordt uitgedrukt in luchtvochtigheid. Wanneer de temperatuur van de lucht hoger ligt, kan er ook meer water opgenomen worden in de lucht. Bij een maximale hoeveelheid water in de lucht spreken we van een verzadiging van de lucht. Bij een daling in temperatuur wordt het overschot aan water omgezet naar waterdamp, dat is condensatie. Dit proces vindt voornamelijk plaats bij koudere oppervlakken in de woning waaronder buitenmuren, ramen, deuren en vooral ook het dak.

Gevolg van condensatie

Op het moment dat damp doordringt in de isolatielaag kan er condensatie ontstaan. Wanneer dit lange tijd aanhoudt kan dit leiden tot rotting van het isolatiemateriaal of verkleuring met als gevolg een verminderde isolatiewaarde. Door een dampscherm te plaatsen kan dit proces worden voorkomen. Een dampscherm wordt aangebracht aan de binnenkant van de ruimte die verwarmd wordt, zo kan vochtige lucht niet doortrekken in de isolatielaag.

Is een dampscherm plaatsen noodzakelijk?

dampfolie

In principe is een dampscherm noodzakelijk wanneer de woning aan de binnenzijde wordt geïsoleerd, tenzij het isolatiemateriaal reeds is voorzien van een laag dampremmend materiaal. Bij het aanbrengen van de dakisolatie en dampscherm is het van belang om alle kieren en naden af te dichten met isolatietape om waterdamp in de isolatie te voorkomen. Naast isolatie is het aan te bevelen om vochtige ruimtes ook voldoende te ventileren om dampvorming te beperken.

dampscherm plaatsen

Materiaalkeuze voor een dampscherm

Een populair materiaal voor een dampscherm is bijvoorbeeld polytheen, een kunststof folie met een minimum dikte van 0.2 mm. Dit materiaal wordt met nietjes aangebracht aan de binnenzijde onder de kepers of spanten. De naden worden met plakband afgedicht, het is verder belangrijk dat de naden elkaar overlappen. Wanneer je het dak gaat isoleren met spijkerflensdekens kan de aluminium zijde tegelijkertijd ook als dampscherm fungeren. Ook hier moeten de naden afgeplakt worden. Er zijn vochtregulerende dampschermen verkrijgbaar die zorgen voor een optimale vochtregulatie.
Lees meer over een dampscherm bij platte daken in dit artikel.

5 Tips voor een dampscherm plaatsen

  1. Het is mogelijk om zelf dakisolatie en een dampscherm aan te brengen, maar installatie door een specialist met ervaring zorgt voor een optimale isolatie en levensduur.
  2. De losse banen moeten elkaar enkele centimeters overlappen om een goede afdichting te garanderen.
  3. Afhankelijk van het merk en type dampscherm zal de fabrikant ook specifieke afdichting beschikbaar stellen, controleer of alle materialen op elkaar zijn afgestemd.
  4. Er worden nog steeds gaten in het dampscherm geboord om kabels door te voeren, dit vermindert de werking aanzienlijk en wordt dus sterk afgeraden.
  5. Voorkom gaten en scheuren in het dampscherm en de dakisolatie, hier kan vocht doorheen komen wat de isolatielaag zal beschadigen.
dampscherm

Dampscherm installeren uitbesteden

Je kunt zelf de afweging maken of zelf een dampscherm installeren de beste keuze is, of om deze werkzaamheden toch liever uit te besteden. Begin met gratis en vrijblijvend een aantal offertes van specialisten in de regio aan te vragen. Ga direct naar onze offerte pagina en vul de gegevens in. Binnen slechts enkele dagen zul je meerdere offertes per mail ontvangen.