Schuin dak isoleren

Een woning met een schuin dak zonder isolatie leidt tot een groot energieverlies. Dat kost de bewoner onnodig veel geld om te stoken in huis, en het milieu wordt veel meer belast dan nodig is. Met een schuin dak isoleren kun je dus twee vliegen in één klap slaan, drie zelfs omdat het wooncomfort ook zal verbeteren. Op deze pagina geven we meer informatie over een schuin dak isoleren, wat de mogelijkheden zijn en hoe je kosten kunt besparen op dakisolatie.

Wil je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen voor dakisolatie van schuine daken? Ga dan naar de offerte pagina van BKG dakwerken en vul het formulier direct in.

Waarom zou je een schuin dak isoleren?

Er zijn meerdere voordelen te noemen van dakisolatie bij schuine daken, dit zijn de meest gehoorde voordelen:

  • Een schuin dak isoleren bespaart veel op het energieverbruik, tot wel een derde van de totale energiebehoefte in huis. Dit voordeel zal ieder jaar opnieuw kosten besparen.
  • Het wooncomfort wordt verhoogd met dakisolatie bij schuine daken omdat de woning niet alleen aangenaam warm blijft in de winter, maar ook koeler zal zijn in de zomer.
  • Met een schuin dak isoleren voorkom je vochtproblemen in huis. Er is minder kans op vorming van condensatie in de dakconstructie, en in combinatie met een dampremmende isolatielaag wordt schimmelvorming geremd.
  • Omdat er minder energie opgewekt hoeft te worden voor hetzelfde rendement zal er minder uitstoot van CO² zijn wat gunstig is voor het milieu.
  • Wanneer een woning van goede isolatie is voorzien zal de energiescore ook verbeteren wat weer gunstig is voor het energieprestatiecertificaat. Hoe hoger deze score is, hoe hoger de waarde van de woning wordt.
isoleren schuin dak

Wat kost een schuin dak isoleren?

De kosten voor dakisolatie bij schuine daken kan sterk verschillen. Bijvoorbeeld of het isolatiemateriaal van binnen of van buiten wordt aangebracht. Daarnaast spelen ook andere zaken een rol zoals het soort isolatiemateriaal en de wijze van afwerken. Als algemene kosten voor dakisolatie kun je een bedrag tellen tussen twintig tot zestig euro per m².

Premie voor dakisolatie bij schuine daken

Wanneer je de isolatiewerken laat uitvoeren door een erkende dakwerker kom je in aanmerking voor een premie die uitgekeerd wordt door de netbeheerder. Om een goed beeld te krijgen van de totale kosten is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen van specialisten in de regio. Dit kan snel een eenvoudig via onze offerte pagina.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers en bespaar op de kosten voor een dak isoleren. Vul direct het offerte formulier in voor gratis en vrijblijvende offertes.

Hoe kun je een schuin dak isoleren?

De meest eenvoudige wijze van dakisolatie bij schuine daken gaat via de binnenzijde van de woning. Er wordt een constructie van hout of metaal geplaatst waar het isolatiemateriaal tussen kan worden geklemd. Daarnaast zijn er verschillende opties om het isolatiemateriaal verder af te werken. Er zijn materialen verkrijgbaar die reeds voorzien zijn van afwerking, wanneer dit niet het geval is zou je panelen van hout, gips of kunststof kunnen plaatsen. Houd er rekening mee dat bij een schuin dak isoleren een dampscherm geplaatst moet worden, deze laag is reeds aanwezig op sommige types isolatiemateriaal.

Welke soorten isolatiemateriaal zijn er voor schuine daken?

Bij een schuin dak isoleren is er een ruime keuze aan isolatiematerialen. Minerale wol soorten zoals rotswol en glaswol zijn populair, mede vanwege de eenvoudige wijze van aanbrengen en de relatief lage kosten. Vanuit een duurzaam oogpunt heeft glaswol de voorkeur bij dit soort dakisolatie, omdat het gemaakt wordt van hergebruikt glas. Meer info over de verschillende soorten dakisolatie vind je hier.

isolatiematerialen schuin dak

Duurzame dakisolatie

Er zijn ook andere isolatiematerialen met de focus op milieuvriendelijk gebruik van materialen en een energie efficiëntie productiemethode. Denk aan natuurlijke schapenwol isolatie, dit materiaal kan warmte en vocht goed vasthouden en heeft dampopen eigenschappen. Schapenwol dakisolatie is wel een duurdere optie in vergelijking met minerale wol soorten. Meer info over milieuvriendelijke isolatiematerialen vind je hier.

De rol van het onderdak bij een schuin dak isoleren

Bij dakisolatie van schuine daken is de aanwezigheid van een onderdak een vereiste. Een onderdak is een beschermende constructie die zowel waterdicht als winddicht is gemaakt, en voorkomt dat vocht via de dakconstructie in de woning kan komen. Omdat dakpannen of leien dakbedekking water en wind niet volledig kunnen tegenhouden, is het van belang om een beschermend onderdak te plaatsen. Wanneer je kiest voor isolatie vanaf de binnenzijde bestaat het risico dat het isolatiemateriaal vochtig wordt, dit heeft een negatief effect op de isolerende werking van het materiaal. Daarnaast kan vocht voor schimmel en rotting zorgen, wat de levensduur van de dakisolatie flink kan verkorten. Moderne woningen beschikken normaal gesproken over een onderdak, bij oudere woningen is dit niet altijd het geval. Meer info over het onderdak vind je hier.

Afwerking schuin dak binnenzijde

Er zijn verschillende soorten afwerking van de dakisolatie bij schuine daken, gipsplaten zijn populair omdat de kosten relatief laag liggen en de platen kunnen snel en eenvoudig op een raamwerk van metaal of hout aangebracht worden. De platen worden met schroeven op deze constructie bevestigd, vervolgens worden de naden en kieren met een vulmiddel afgewerkt. Er bestaan ook isolatiematerialen die direct worden geleverd met een een laagje kunststof of hout zodat een aanvullende afwerkingslaag niet meer nodig is. Hierbij worden de panelen aan elkaar bevestigd met strips voor een naadloze afwerking. Deze kunststof strips blijven zichtbaar wat normaal gesproken niet als storend wordt ervaren. De afwerking bij een schuin dak isoleren heeft naast een net aanzicht geen praktische functie, er worden geen speciale eisen aan deze materialen gesteld.

Dampscherm dakisolatie bij schuine daken

Bij een schuin dak isoleren van binnenuit is het belangrijk om gebruik te maken van een dampscherm. Deze laag wordt aangebracht op de warme zijde van de dakisolatie, dit is de kant van de zolder, dus niet het dak. De functie van een dampscherm is om te voorkomen dat opstijgende warme lucht die vochtig is niet vanuit de woning in de dakconstructie kan komen. Een tweede functie van een dampscherm is de woning beter luchtdicht isoleren. Wanneer het dampscherm wordt aangebracht is het van groot belang dat alle kieren en naden nauwkeurig worden afgesloten met plakband voor afdichting. Wanneer dit niet gebeurt kan lucht toch in de dakconstructie geraken wat niet alleen tot schade kan leiden, maar ook de energiebesparende kwaliteiten van dakisolatie bij schuine daken voor een groot deel teniet doet.

Waarom ventilatie van dakisolatie belangrijk is

Moderne woningen worden steeds beter geïsoleerd. Alle naden en kieren worden netjes gedicht met als gevolg een energie-efficiënte woning. Dat is op zich heel goed, maar wanneer de woning optimaal geïsoleerd is kan vochtige lucht ook niet ontsnappen. Denk aan een badkamer waar de raampjes niet geopend worden. Bij een goed geïsoleerde woning hoort ook een goede ventilatie. Dit zorgt ervoor dat vochtige lucht kan ontsnappen, en dat frisse lucht binnen kan komen in de woning. Wanneer bij een schuin dak isoleren alle naden en kieren gedicht worden is het verstandig om mechanische ventilatie te installeren. Een goed ventilatiesysteem reguleert de luchtkwaliteit zonder in te boeten op energie efficiëntie. De warme lucht vanuit de woning kan opnieuw gebruikt worden terwijl verse lucht aangevoerd wordt. Informeer bij de aannemer niet alleen naar dakisolatie bij schuine daken maar ook naar de mogelijkheden voor mechanische ventilatie.

Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan van dakisolatie specialisten in de regio via ons handige offerte formulier. Binnen enkele minuten is het formulier ingevuld, binnen enkele dagen zul je meerdere offertes ontvangen per mail.