Koud dak: opbouw en nadelen

De meeste daken die voorzien zijn van dakisolatie worden gemaakt op basis van de warm dak methode, die aan de buitenzijde van het dak geplaatst wordt. Bij een koud dak wordt de dakisolatie vanuit de woning onder de dakconstructie en dakbedekking aangebracht. Deze methode is niet meer in trek vanwege de nadelen die de koud dak methode met zich meebrengt. Wellicht zijn er toch voordelen van koude daken, op deze pagina bekijken we zowel de voordelen als nadelen van isoleren op basis van een koud dak.

Voor al u dakwerken kan u hier een offerte aanvragen?

Koud dak opbouw?

koud dak opbouw

Bij een koud dak wordt een dampscherm aangebracht boven het plafond. Dit is een dampremmende laag die aan de warme kant van de isolatielaag ligt. Normaal gesproken bij koude daken zal daarna het isolatiemateriaal aangebracht worden. Dit zijn meestal rollen met rotswol of glaswol. Daarboven komt het dakbeschot ofwel de dakconstructie, en helemaal bovenop de dakbedekking.

Verschil met een warm dak

plat dak isoleren langs binnen

Bij een warm dak is het grootste verschil de positie van de isolatielaag. Bij koude daken zal het isolatiemateriaal doorgaans onder de dakconstructie geplaatst worden, bij een warm dak ligt de isolatielaag er juist boven. De dakbedekking wordt direct op de isolerende laag geplaatst. Bij een warm dak zal het dakbeschot beschermd worden door het isolatiemateriaal wat een betere weerstand tegen temperatuurwisselingen ten gevolg heeft. Dat maakt de warm dak methode meer geschikt voor de meeste woningen. Bekijk de pagina over warme daken met isolatie aan de buitenzijde. Meer info over de voordelen, constructie en materialen voor warme daken vind je in dit artikel.

Wat is het verschil met een omgekeerd dak?

koud dak nadelen

Dan is er ook nog een omgekeerd dak, bij deze methode wordt de isolatielaag direct op de dakbedekking geplaatst. Dit heeft als voornaamste voordeel dat de isolatie werkzaamheden relatief snel uitgevoerd kunnen worden, wat ook een aanzienlijke kostenbesparing met zich meebrengt. Bij een omgekeerd dak wordt er nog een deklaag over de isolatielaag aangebracht, dit kunnen tegels zijn of los grind. Dat heeft wel als gevolg dat er meer gewicht op de dakconstructie komt te liggen, het is daarmee een voorwaarde dat het dak sterk genoeg is om dit extra gewicht te dragen. Bekijk de pagina over omgekeerde daken voor meer informatie. Voor meer info en voor- en nadelen van deze isolatiemethode kan je terecht in dit artikel.

Laat je adviseren door een professionele dakwerker via onze gratis en vrijblijvende offerte service. Bezoek direct de offerte pagina en vraag meerdere offertes van dakwerkers aan.

Nadelen koud dak

In de meeste gevallen leveren de voordelen van een koud dak minder op dan de nadelen. Dit zijn de nadelen van koude daken:

  • De dakconstructie wordt niet beschermd door de isolatielaag, dat betekent dat het dak meer beïnvloed wordt door de temperatuurwisselingen. Dit kan leiden tot krimp en uitzetting met als gevolg scheurtjes in de dakconstructie.
  • Het is bij een koud dak lastiger om een goede ventilatie te realiseren. Bij een gebrek aan ventilatie van de dakconstructie ligt condensatie op de loer wat kunnen leiden tot houtrot.
  • Wanneer het dampscherm bij een koud dak direct boven het plafond wordt geplaatst is er een verhoogde kans dat het dampscherm beschadigd raakt bij werkzaamheden zoals het boren van gaten om kabels door te voeren. Dit zal een grote impact hebben op de isolerende werking van een koud dak.
  • Bij isolatie binnen in de woning zal de ruimte in huis iets afnemen, met name wanneer er wordt gekozen voor een isolatiemateriaal met een lage isolatiewaarde. Dan moet de isolatielaag behoorlijk dik zijn.

Waarom kiezen voor een koud dak?

Met deze nadelen voor koude daken in het achterhoofd is het de vraag waarom er toch gevallen zijn waarin er gekozen wordt voor deze methode. Er zijn situaties waarbij het niet mogelijk is om een warm dak te plaatsen, dan kan isolatie van binnenuit uitkomst bieden. In ieder geval is elk soort isolatie beter dan geen isolatie. Bij het plaatsen van een warm dak zal er bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd moeten worden bij de gemeente, omdat het volume van de woning hierdoor toeneemt. Dat is bij isolatie van binnenuit niet het geval. Wanneer andere methoden niet mogelijk zijn kun je met de koud dak methode toch de energiezuinigheid van een woning verbeteren. Houd er rekening mee dat met ingang van 2020 isolatie van huurwoningen en koopwoningen verplicht wordt gesteld, ook nu maak je al kans op strafpunten.

koud dak

Wacht niet te lang en bekijk de mogelijkheden voor dakisolatie. Om het vergelijken van aanbieders eenvoudig te maken, hebben we een handige offerte pagina ingericht waarmee je snel meerdere offertes van professionele dakwerkers per mail zult ontvangen.