Hoe dak isoleren: tips en belangrijke weetjes

Van alle energie die een huishouden verbruikt wordt ongeveer de helft besteed aan de verwarming. Dat wordt veroorzaakt door de warmte die wegvloeit via het raam, de vloer, de wanden en met name via het dak. Omdat warmte opstijgt zal het dak isoleren een grote impact hebben op de totale energiekosten. Dat is goed voor de portemonnee én goed voor het milieu. De kosten voor dakisolatie zijn eenmalig terwijl de besparing ieder jaar merkbaar is. Zo kan de investering in dakisolatie snel terugverdiend worden. Hoe kun je een dak isoleren? Dat lees je op deze pagina!

Liever het dak laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf? Vraag direct meerdere offertes aan van isolatie specialisten in de regio bij BKG dakwerken.

Hoe dak isoleren?

Bij een dak isoleren zul je eerst de keuze voor het materiaal maken. Momenteel worden er vaak minerale grondstoffen gebruikt zoals rotswol en glaswol, ook isolatieplaten van kunststof zijn populair. Het is eveneens mogelijk om vloeibare isolatiematerialen te spuiten of voor natuurlijke materialen te kiezen. Ieder type dakisolatie heeft specifieke kenmerken, op basis van de woning en persoonlijke voorkeuren kun je een passende keuze maken.

Tip: Zacht isolatiemateriaal sluit beter aan tegen de kepers.

Soorten isolatiemateriaal

Minerale wol soorten wordt ook wel anorganische isolatie genoemd. Rotswol en glaswol behoren tot deze categorie. Rotswol wordt gemaakt uit vulkanische stenen, glaswol wordt vervaardigd uit glas. Deze vorm van dakisolatie is uitstekend geschikt voor hellende daken. De individuele stroken wol worden tussen de kepers geklemd. De voornaamste kenmerken van minerale wol soorten zijn:

  • Thermische isolatie
  • Akoestische isolatie
  • Brand niet

De prijsstelling van rotswol en glaswol komt overeen met platen van kunststof. Wol is eenvoudig aan te brengen vanwege de plooibaarheid, terwijl kunststof isolatieplaten een betere isolatiewaarde bezitten. Dat betekent dat voor een vergelijkbare isolatiewaarde een plaat van kunststof dunner zal zijn dan rotswol of glaswol. Het meest bekende voorbeeld van kunststof isolatieplaten is piepschuim. Daarbij moet worden opgemerkt dat de isolatiewaarde van piepschuim niet zo hoog is als bij andere kunststof isolatieplaten.

Voor een duurzame oplossing kun je het dak isoleren met een natuurlijk isolatiemateriaal zoals wol op basis van hennep. Bij dit soort materialen is de herkomst doorgaans duidelijk te herleiden evenals het fabricageproces. Een andere vorm van dakisolatie is isolatieschuim spuiten. Deze methode is te gebruiken voor zowel kleinere oppervlakken als grotere ruimtes.

isoleren tussen kepers

Hoe dik moet de isolatielaag zijn?

welke dikte dakisolatie premie

Bij een dakisolatie wordt in de Belgische wet een minimale dikte van 10 tot 12 centimeter gehanteerd. Door te kiezen voor een dikte tussen 18 en 24 centimeter kan de energie-efficiënte met ongeveer een derde verbeterd worden, waarmee de energierekening een stuk lager zal uitvallen. Bij een dak isoleren is dikker in principe ook altijd beter, er moet uiteraard wel voldoende ruimte beschikbaar zijn. Lees meer over de dikte van dakisolatie.

Hoe dak isoleren?

Bij zelf een dak isoleren bepaalt het gekozen materiaal voor een groot deel hoe moeilijk of tijdrovend de klus zal zijn. Wanneer je isolatiemateriaal aanschaft wordt hier normaal gesproken ook een beknopte handleiding bij geleverd. De grootste uitdaging bij een dak isoleren is het voorkomen van spleten tussen de afzonderlijke segmenten. Meer spleten betekent ook meer warmteverlies. Dit kan worden voorkomen door de isolatielagen met een lichte overlapping aan te brengen. Dit is mogelijk met zowel isolatie op rol als met isolatieplaten. Bij vloeibare isolatie is het van belang om de ruimte zo volledig mogelijk op te vullen om het hoogste rendement te behalen.

Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan? Laat jouw dak isoleren door een specialist. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van dakwerkers in de regio en vergelijk de prijzen en mogelijkheden.

Dak isoleren uitbesteden?

Hoewel het dak isoleren is veel gevallen niet echt een ingewikkelde of gevaarlijke klus hoeft te zijn, zijn er wel enkele voordelen om dit karwei over te laten aan de specialist. Ten eerste kan een onnauwkeurige installatie tot energieverlies leiden, in dat geval zal de besparing ieder jaar lager uitvallen. Daarnaast is het een behoorlijk tijdrovend karwei voor iemand zonder ervaring met dakisolatie. De professional is snel klaar zonder overlast voor de bewoners. Door een bedrijf in te schakelen kun je ook aanspraak maken op een isolatiepremie die hoger uitvalt dan wanneer je het werk zelf uitvoert, ook kan een professioneel bedrijf het materiaal vaak goedkoper inkopen.

Vergelijk zelf de kosten voor een dak isoleren en vraag meerdere vrijblijvende offertes aan via onze handige offerte pagina.