Schuin of hellend dak: berekening, methode en normen

Hoewel het hellende dak in België en Europa de meest voorkomende vorm van dakbedekking is, is dit niet overal ter wereld het geval.

hellend dak

De hellingsgraad, opbouw en de vorm van de dakhelling (1 dakhelling, 2 dakhellingen, meerdere dakhellingen...) hebben een invloed op de plaatsing van de dakbedekking, de waterdichtheid, het onderhoud, de afwerking,...

De voordelen van een schuin dak

Het schuine dak is de meest doeltreffende oplossing om een maximale bescherming te garanderen. Gebouwen met een schuin dak zijn ongeveer 10-15% compacter dan die met een plat dak, wat zich vertaalt in een betere structurele dakisolatie, aangezien het schuine dak het blootgestelde bouwoppervlak beperkt.

Wanneer men bedenkt dat de gebouwschil verantwoordelijk is voor ongeveer 25-35% van het verwarmingsverlies van een gebouw, vormt een hellend dak een natuurlijke bescherming tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw.

Schuine daken zijn bestand tegen sneeuw, ijs, water en wind.

De over het algemeen driehoekige vorm van hellende daken geeft het gebouw meer stabiliteit en stevigheid en een betere afvoer van regenwater. Dit type hellend dak is ook bevorderlijk voor het hergebruik van regenwater: de afvoer naar buiten is gemakkelijker te wijzigen en aan te passen.

Het schuine dak maakt het mogelijk de zolder te gebruiken als opslagruimte of extra woonruimte, als de dakconstructie dat toelaat.

Schuine daken zijn minder duur in aanleg en reparatie dan platte of afgeronde daken.

Tenslotte zijn de meeste dakbedekkingsmaterialen geschikt voor elke hellingsgraad van het dak.

Schuine Dakvormen

Dit zijn de belangrijkste soorten hellende daken:

Het dak met één dakhelling

Het dak heeft een enkele schuine dakhelling. Het wordt vooral aangetroffen in bergachtige streken, omdat dit type dak bijzonder doeltreffend is om sneeuw af te voeren en te voorkomen dat deze zich ophoopt.

Het 2- of 4- hellend dak

De meest voorkomende en eenvoudigste vorm van een hellend dak is het 2-pitch dak. Om het echter wat karakter te geven, kunnen architecten stijl aan het dak toevoegen door een heup, coyote of breuklijnen toe te voegen.

Het geraamte en de dakbedekking van een zadeldak zijn vrij eenvoudig en het voordeligst om te bouwen. Over het algemeen zijn er twee dragende gevelwanden.

Het is mogelijk om twee hellingen op verschillende niveaus te hebben, de hellingen hoeven niet identiek te zijn aan beide zijden.

Het dak met vier hellingen is zeldzamer, maar niettemin klassiek. Het vierzijdige dak heeft over het algemeen vier gelijke hellingen die aan de top samenkomen, waardoor het een kubusvorm krijgt.

Het is mogelijk om op een architectuur in klassieke stijl (rietgedekte cottage of type landhuis) een meerpaaldak te hebben, met torentjes, enz.

Het zadeldak met heupen

Dit type zadeldak heeft twee extra, kleinere, driehoekige hellingen aan beide zijden van het dak.

Zadeldak met schilddaklijn

Bij dit type hellend dak is het onderste deel verhoogd met een balk, het wordt ook wel een zadeldak genoemd.

Zadeldak met breuklijn

Het zadeldak met breuklijnen wordt ook wel "mansardedak", of "mansardedak", of "gebroken dak" genoemd. Elke zijde van het dak bestaat uit twee hellingen met verschillende hellingshoeken. Het bovenste deel wordt de "terrasson" genoemd, terwijl het onderste deel de "bris" wordt genoemd. De breuklijn is de rand waar de twee hellingen samenkomen.

Het dak met meerdere dakhelften

Multipaneel daken kunnen variëren van zeer eenvoudig tot zeer ingewikkeld, alleen de fantasie van de architect (en het budget) beperken de mogelijkheden.

Berekening van de dakhelling

Als u niet zeker bent van de helling van uw dak, zijn er verschillende methoden om deze te berekenen.

 • Kies vanaf de zolder een dakspant die bovenaan het dak begint, plaats vervolgens een waterpas van 1 m horizontaal met één uiteinde in direct contact met de dakspant. Meet, eenmaal perfect waterpas, de afstand tussen het andere uiteinde en dezelfde dakspar. U kunt een schietlood gebruiken om ervoor te zorgen dat de band van uw rolmaat perfect verticaal staat. De meting die u in centimeters krijgt, drukt de helling van uw dak uit in procenten.
 • Van je dak. Maak de dakbedekking op een dakspant over een lengte van 1 meter vrij. Plaats uw waterpas van 1 meter horizontaal, met n uiteinde in direct contact met het dakspant. Hang het schietlood aan het andere eind van de plank. De meting die u in centimeters krijgt, drukt de helling van uw dak uit in procenten.
 • Als u de voorkeur geeft aan een meer wetenschappelijke methode (en minder riskant dan op uw dak te klimmen), bestaat er een wiskundige formule om de dakhelling te berekenen:
 • P (Helling)= H (Nokhoogte)/L (Hellinglengte)× 100

U moet ook weten dat professionals beschikken over digitale hulpmiddelen en software waarmee ze gemakkelijk de helling van uw dak kunnen berekenen.

Hellingsgraad of hellingspercentage?

Let op dat u graad en hellingspercentage niet met elkaar verwart! De graad van de helling komt overeen met de hoek gevormd door de helling van het dak en de horizontaal. Het hellingspercentage is de verhouding van de hoogtewaarde tot een horizontale waarde van 100.

De omrekeningsgraad/percentage van de dakhelling is als volgt:

3 °5%14 °25%26 °49%
4 °7%16 °29%28 °53%
6 °10%18 °32%30 °58%
8 °14%20 °36%31 °62%
10 °18%22 °40%34 °67%
12 °21%24 °44%36 °73%

Minimumhelling voor dakbedekking, afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal

 • Rieten dak: minimaal 40%.
 • Shingle dak: minimaal 20%.
 • Betonnen dak: maximaal 40%.
 • Groen dak: 1 tot 45 graden.

Prijs van een hellend dak

Het varieert naargelang het type geraamte (traditioneel of vakwerk), de gekozen dakbedekking, de oppervlakte, de complexiteit...

Soort werkzaamhedenPrijs van een hellend dak per m2
Prijs voor een hellend dak 2-pans dak + bedekking100-250 €
Prijs voor een hellend dak industrieel 2-pans dak + dakbedekking + installatie140 €
Prijs voor een schuin dak op maat180 €
Prijs voor een schuin dak alles inbegrepen200-250 €

Veiligheid op een schuin dak

Belangrijk

Het is raadzaam een beroep te doen op de diensten van een dakwerker voor alle werkzaamheden of onderhoud van een hellend dak. Dit soort ingrepen is altijd bijzonder gevaarlijk, zoals alle werkzaamheden op hoogte.

Hier is hoe je jezelf vastmaakt aan een schuin dak:

 1. Bind een touw over de nok van het dak en verbind het met een ankerpunt aan de andere kant van het werkgebied. Breng het werktouw over het dak.
 2. Veranker de werklijn met ankerringen of verstelbare riemen aan een veilige structuur.
 3. Installeer de ladder en zet hem vast.
 4. Installeer de valbeveiliger op het touw en verbind het met de vanglijn aan het harnas.
 5. Gebruik dakwerkersladders.
 6. Gebruik een tijdelijke reddingslijn: verbind de reddingslijn met de structuur door een deel van de dakbedekking te verwijderen.
 7. Installeer de valbeveiliger op de tijdelijke leeflijn.
 8. Veranker het touw aan de dakconstructie op ongeveer 3 m afstand van elkaar.
 9. Werk altijd in paren, nooit alleen.

gebogen dak