hellend dak

hellend dak

Een hellend dak behoort tot de meest voorkomende daken. Dat betekent dat er ook volop opties zijn voor een geschikte dakbedekking. Bij hellende daken zijn er unieke mogelijkheden, maar ook beperkingen ten opzichte van andere soorten daken. Op deze pagina geven we een overzicht van diverse soorten dakbedekking voor een hellend dak , de voordelen en nadelen van iedere optie, en een indicatie van de prijzen.

Wanneer je een hellend dak wilt laten plaatsen, herstellen of renoveren kun je via deze pagina gratis offertes aanvragen bij diverse dakwerkers in de buurt.

Neem voor al uw vragen contact op met onze dakwerker.

hellend dak dakbedekking opties

Keramische dakpannen / betonpannen voor een hellend dak

Hellende daken en dakpannen gaan uitstekend samen. Naast de traditionele keramische dakpannen zijn er ook vele soorten betonpannen die geschikt zijn voor een hellend dak . De levensduur van dakpannen ligt zeer hoog en de prijzen zijn heel acceptabel. Er is een behoorlijke variëteit aan vormen waaronder platte of holle dakpannen.

Tips voor dakpannen op hellende daken

 • Bij dakrenovatie is het raadzaam om te kiezen voor dakpannen met een diepe sluiting om het dak beter te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.
 • Verbeter de ventilatie onder de pannen door ondernok folie aan te brengen.
 • De sluitingen van dakpannen zijn behoorlijk ruim waarmee de pannen horizontaal en verticaal goed te verschuiven zijn.
 • Laat de onderste rij dakpannen voor tweederde in de goot oversteken. Daarbij moet het onderdak perfect aansluiten op de goot. Met een dubbele panlat zullen de onderste dakpannen optimale ondersteuning krijgen.

Leien voor een hellend dak

Om leien op de juiste wijze te leggen op hellende daken vereist meer expertise dan bij dakpannen het geval is. Daar staat tegenover dat leien geschikt zijn voor uiteenlopende vormen in het dak, ze zijn ook aan te brengen op de gevel. Houd er rekening mee dat leien leggen een behoorlijk arbeidsintensief proces is, wat zich doorgaans vertaalt naar hogere kosten.

Tips voor leien op hellende daken

 • Door de leien op panlatten aan te brengen zal de afstand overal gelijk zijn, dit geldt overigens niet voor de eerste rij leien.
 • Wanneer de dakhelling lager is, zal de overlap tussen leien groter moeten zijn. Voldoende overlapping is van belang om de dakbedekking waterdicht te maken.
 • Bij het leggen van leien zijn er normaal gesproken geen speciale hulpmiddelen vereist. De afwerking wordt normaal gesproken met lood uitgevoerd.
 • Bij oude leien verwijderen van een hellend dak dat asbest bevat is het belangrijk om bij versleten daken de specialist in te schakelen om gevaar voor de gezondheid te voorkomen.

Niet zeker of er asbest in het dak is verwerkt? Neem contact op met de specialist alvorens te starten met het verwijderen van de oude dakbedekking.

Rieten dakbedekking voor een hellend dak

De klassieke rieten dakbedekking zien we vaak bij woningen in een landelijke omgeving. Lang niet alle dakwerkers kunnen overweg met dit materiaal, er is een gespecialiseerde dakdekker nodig om rieten daken te leggen. Het is een secuur en arbeidsintensief karwei, daarmee zal de prijs hoger liggen dan bij veel andere soorten dakbedekking. Rieten daken vereisen ook regelmatig onderhoud.

Zink voor een hellend dak

Wanneer je een hellend dak wilt leggen die een aparte constructie heeft, kan dakbedekking van zink de oplossing bieden. Het is daarbij wel van belang dat de werkzaamheden door een gespecialiseerde dakwerker uitgevoerd worden. Waar normaal gesproken en staande naad systeem wordt toegepast bij hellende daken, is het mogelijk om zink te gebruiken als banen of leien.

Prijzen voor hellende daken

Bij de uiteindelijke prijs wordt niet alleen gekeken naar de materiaalkosten en arbeidsuren, de bereikbaarheid van het dak en complexiteit van het project zal ook een rol spelen. Vraag daarom meerdere offertes aan van dakwerkers in de buurt om de prijzen en diensten met elkaar te vergelijken.

Onderstaande prijzen voor hellende daken plaatsen zijn indicatief, op basis van materiaal, plaatsing en BTW.

 • Dakpannen dakbedekking: Tussen 55 en 65 euro met een gemiddelde levensduur van 50 jaar.
 • Kunstleien of natuurleien dakbedekking: Tussen 65 en 120 euro met een gemiddelde levensduur van 25 tot 35 jaar voor kunstleien en 80 tot 100 jaar voor natuurleien.
 • Rieten dakbedekking: Tussen 85 en 95 euro met een gemiddelde levensduur van 40 tot 45 jaar.
 • Zinken dakbedekking: Tussen 90 tot 100 euro met een gemiddelde levensduur van 100 jaar.

Het belang van ventilatie

Bij ieder type dakbedekking moet er rekening worden gehouden met goede ventilatie onder het hellend dak . Een effectieve luchtdoorstroming wordt gerealiseerd door tengellatten en panlatten te plaatsen van de dakgoten tot aan de nok. Wanneer het een hellend dak betreft onder een beperkte hoek is ventilatie van groot belang, omdat de natuurlijke doorstroming van lucht niet altijd optimaal is.

Hellende daken waterdicht maken

Een dak moet bestand zijn tegen weerselementen zoals neerslag, om een hellend dak waterdicht te maken kan gebruik worden gemaakt van een onderdak. Deze constructie komt tussen de dakbedekking en het isolerende materiaal te liggen en biedt extra bescherming. Met een onderdak blijft de isolerende werking ook in stand wanneer er vocht of vuil binnenkomt.

Isolatie van hellende daken

Wanneer je een nieuw dak laat installeren is het raadzaam om ook direct rekening te houden met isolatie. Door isolatie tegelijkertijd uit te laten voeren kunnen er kosten bespaard worden, daarnaast zal de energierekening jaarlijks ook lager uitvallen waarmee de kosten voor isolatie zichzelf snel zullen terugverdienen. Bij hellende daken wordt het isolerende materiaal normaal gesproken aan de binnenzijde aangebracht, het is ook mogelijk om de isolatie aan de buitenzijde aan te brengen. Wanneer de zolder niet als leefruimte gebruikt wordt kan het isoleren van de vloer al volstaan. Er bestaan diverse mogelijkheden en materialen om hellende daken te isoleren, hierover kun je op deze pagina meer lezen.

Ook voor dakisolatie is het mogelijk om direct meerdere gratis offertes aan te vragen bij dakwerkers in de buurt via deze pagina. Dat maakt vergelijken een stuk eenvoudiger, en je zit nergens aan vast.

gebogen dak