Zadeldak constructie en kosten per m2 in één oogopslag

huis met zadeldak
Een zadeldak is bijzonder robuust en weerbestendig. Ook de bouwkosten zijn laag en het ontwerp is eenvoudig.

Een zadeldak constructie is een van de meest populaire dakvormen in België. En terecht, want aan de ene kant is de constructie vrij eenvoudig en houdt dus de kosten binnen de perken, maar aan de andere kant biedt het toch ruimte voor individualiteit. Dit soort dak kan zowel bij een renovatie als bij een nieuwbouw gebouwd worden.

Meer informatie over BKG vind je hier.

zadeldak nieuwbouw

Zadeldak: De constructie

Het zadeldak is een van de eenvoudigere dakconstructies: Het bestaat uit twee tegenover elkaar liggende dakvlakken die naar elkaar toe hellen en op het hoogste punt van het dak samenkomen. Dit hoogste punt wordt de nok van het dak genoemd.

Een zadeldak (soms ook wel zadeldak genoemd) wordt geconstrueerd als dakspant of gording, zodat bij het ontwerp van de dakhelling en ook de dakvoethoogte een zekere speling ontstaat.

Welke hellingsgraad wordt aanbevolen en wanneer bij een zadeldak bouwen?

Het zadeldak opbouw is een bijzonder robuuste dakvorm die wind en weer trotseert. Toch moet bij het ontwerp rekening worden gehouden met de plaatselijke weersomstandigheden. Als er veel regen te verwachten is, is een steilere zadeldak geschikter omdat de regen zo snel wegloopt. Als er veel sneeuw te verwachten is, moet precies worden berekend welke helling het meest geschikt is. Want als de helling te vlak is, blijft de sneeuw op het dak liggen en kan deze bij nat weer een enorme belasting op het dak uitoefenen. Als de constructie te steil is, glijdt alle sneeuw ongecontroleerd weg en kan er (afhankelijk van de positie van het huis) mogelijk schade aan de bodem ontstaan.

De gemiddelde helling van een zadeldak in België ligt tussen 35 en 45 graden. Men is echter niet volledig vrij in zijn keuze, aangezien zowel de hoogte van de dakranden als de hoogte van de nok meestal door lokale voorschriften worden vastgelegd.

zadeldak bouwen

Speciale vormen van het zadeldak

Afhankelijk van de helling van de dakoppervlakken zijn er verschillende speciale vormen van zadeldaken ontstaan, waarvoor speciale benamingen bestaan:

 • Als de dakhelling precies 62 graden is, wordt het een Gotisch of Oud-Duits dak genoemd.
 • Als de symmetrische dakvlakken precies 60 graden hellen, wordt het zadeldak Oud-Frankisch of ook Oud-Frans dak genoemd.
 • Als de dakhelling 45 graden is, wordt het zadeldak het Nieuwe Duitse dak genoemd of soms ook het schuine dak.
 • Men spreekt van een plat zadeldak als de dakhelling 30 graden of zelfs minder is.

Welke types zijn er?

Een zadeldak kan symmetrisch worden geconstrueerd, zodat beide dakvlakken even groot zijn, onder dezelfde hoek hellen en precies in het midden van het huis het andere dakvlak ontmoeten.

In een asymmetrische uitvoering ligt de nok van het dak echter niet in het midden van het huis, maar aan één kant. Dit resulteert in een ongelijke helling van de twee dakvlakken en ook in verschillende dakoppervlakken.

Binnenin het huis zorgt deze asymmetrische dakvorm, ook wel bekend als het Berlijnse dak, voor een steilere en minder steile wand. Met een zadeldak moet je dus met meer dakhellingen dan met een lessenaarsdak, maar met minder dan met een schilddak.

huis met lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is een van de vrij zeldzame dakvormen in België. In tegenstelling tot andere constructies heeft het geen twee, maar slechts één hellend dakvlak.

Wat zijn de voordelen?

Bij de keuze van de vorm van het dak spelen naast de kosten nog tal van andere aspecten een rol. De voor- en nadelen van verschillende dakconstructies moeten daarom zorgvuldig worden vergeleken.

De voordelen van een zadeldak zijn als volgt:

 • Eenvoudige constructie/lage bouwkosten
 • Veelzijdige ontwerpmogelijkheden
 • Hoge robuustheid en weerbestendigheid
 • Lage onderhoudsvereisten
 • Ruimtewinst boven de bovenverdieping
 • Integratie van dakkapellen mogelijk
 • Milieuvriendelijke dakbedekking denkbaar
 • Goed voor fotovoltaïsche en thermische zonne-energie
 • Tijdloos ontwerp
dakkapel zadeldak

Wat zijn de nadelen?

Naast de vele voordelen van een zadeldak zijn er ook enkele nadelen die deze zo gangbare dakconstructievorm met zich meebrengt. De nadelen van een zadeldak zijn:

 • Beperkte belichtingsmogelijkheden uitsluitend via dak- en gevelramen
 • Verlies van woonruimte met steile zadeldaken
 • Geen individualiteit door een hoge mate van distributie

Zadeldak kosten per m2

zadeldak kosten

In de particuliere woningbouw is het zadeldak de meest populaire dakvorm. Daar zijn vele redenen voor, want het dak kost minder geld in vergelijking met andere daktypen en biedt nog steeds een hoge mate van functionaliteit. Veel gebouweigenaren kiezen daarom voor een zadeldak om geld te besparen en toch te profiteren van de vele voordelen. Een zadeldak heeft echter ook enkele nadelen. In de gids van vandaag informeren we u over de belangrijkste voor- en nadelen van het zadeldak constructie en vertellen we u ook welke kosten u mag verwachten met dit type dak.

Welke kosten mag u verwachten met een zadeldak?

Wanneer u uw beslissing heeft genomen en u wilt een zadeldak op uw huis bouwen, zult u vooraf de kostprijs bij benadering willen berekenen. Natuurlijk is er geen universeel antwoord op de vraag hoeveel een zadeldak kost. De prijs is afhankelijk van het specifieke bouwproject. U kunt zich echter wel oriënteren op gemiddelde prijzen: Zo kost een normaal gesproken grof dak ongeveer 60 euro per vierkante meter. Voor alle speciale constructies zoals dakkapellen en dergelijke moet u echter een toeslag betalen. Lees hier meer over kosten van een dakkapel

Hoe steiler het dak, hoe moeilijker de extra bouwmaatregelen zijn, waardoor ze navenant duurder zijn.

prijs zadeldak m2
PositionKosten
Normaal schuin dakca. 60 Euro per m²
Andere dakbedekkingca. 20 – 100 Euro per m²
Dakisolatieca. 60 Euro per m²

Om u in staat te stellen de kosten van uw zadeldak nog nauwkeuriger in te schatten, leggen we hieronder uit welke aspecten van invloed zijn op de prijs. We hebben ook een voorbeeldberekening gemaakt voor een zadeldak.

Prijs zadeldak m2 per soort dakbedekking

Type dakbdekking
Gemiddelde prijs (Incl. montage en plaatsing)
Betonnen dakpannen
€20 à €40
Keramische dakpannen
€30 à €70
Kunstleien
€65 à €85
Natuurleien
€100 à €145
Bitumenleien
€30 à €40
Zinken dakbedekking
€65 à €110
Rieten dakbedekking
€70 à €95

Prijs isoleren van het zadeldak

kosten na isolatie zadeldak

Bekijk hier in onze tabel over de kostprijs zadeldak isoleren en de mogelijkheden

Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m²
Zadeldak langs binnen isoleren€20 - €50
Zadeldak langs buiten isoleren€40 - €60
Kosten na isolatie zadeldak€40 - €60
Zoldervloer isoleren€25 - €35

Deze factoren beïnvloeden de prijs

De prijs van een zadeldak wordt natuurlijk in de eerste plaats bepaald door de grootte van het dakoppervlak. Hoe groter uw dak is, hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast spelen ook de helling en het dakoverstek een rol. Bovendien moet je voor alle speciale constructies dieper in je zakken graven. Dit geldt bijvoorbeeld voor een loggia of een dakkapel. Dergelijke extra's verhogen de kosten aanzienlijk, omdat het extra werk aanzienlijk is. Daarom moet u goed nadenken of u de speciale constructies echt nodig hebt of dat u zonder kunt.

De regio waar u woont heeft ook invloed op de kosten van het zadeldak. In agglomeraties betaal je een relatief hoge kostprijs voor dakconstructiewerk, terwijl het op het platteland meestal goedkoper is. Dit geldt echter niet als uw huis in een stormgebied ligt. In dit geval moet een bijzonder robuust materiaal worden gebruikt voor de constructie van het dak, wat een overeenkomstige meerprijs met zich meebrengt.

Naast de kosten van het eigenlijke dakgebinte moet u bij de planning ook rekening houden met de dakbedekking en de warmte-isolatie. U betaalt tussen 20 en 100 euro per vierkante meter voor de dakbedekking, terwijl de isolatie ongeveer 60 euro per vierkante meter kost.

Betonnen voorbeeld van een zadeldak

In het volgende voorbeeld gaan we ervan uit dat een nieuw gebouw een zadeldak moet hebben met een oppervlakte van 200 vierkante meter. De klant wil een hoogwaardige dakbedekking die 75 euro per vierkante meter kost en een thermische isolatie die voldoet aan de nieuwste normen. Dan ontstaan de volgende kosten:

WerkKosten voor 200 m²
Constructie van het zadeldak incl. materiaalkosten13.000 Euro
Bekleding met hoogwaardige dakannen15.000 Euro
Warmte-isolatie11.000 Euro
Totale kosten39.000 Euro

De totale kosten voor het zadeldak zouden dus 39.000 euro bedragen.

Zadeldak verhogen kostprijs

Gemiddeld mag je voor een verhoging van je zadeldak rekenen op een prijs van 25.000 à 30.000 euro, incl. btw en plaatsing.

Is een zadeldak de moeite waard voor hun kostprijs? Voor- en nadelen in vergelijking

Voordat we u uitleggen met welke kostprijs u rekening moet houden bij de planning van uw eengezinswoning voor een zadeldak, willen we eerst ingaan op de vraag waarom deze dakvorm zo populair is en welke voordelen deze biedt. In principe is de constructie van een zadeldak zeer eenvoudig: twee dakvlakken hellen naar elkaar toe tot in de nok. Zo ontstaat de stabiele driehoekige vorm, die ervoor zorgt dat het regenwater aan beide zijden kan weglopen. In veel huizen eindigt de nok ter hoogte van de gevel, maar kan deze ook iets verder reiken. Deze dakconstructie is al geruime tijd beproefd. De gordingen zijn het dragende element waarop de dakspanten rusten.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van het zadeldak kostprijs is dat deze aan de lage kan is . Dit is te danken aan de relatief eenvoudige dakvorm. Deze dakvorm biedt echter ook enkele andere voordelen:

 • Aanpasbaar
 • De onderhoudskosten zijn laag
 • Weerbestendig
 • Geschikt voor tal van nederzettingsgebieden
 • Bovenste verdieping kan worden omgebouwd

Er zijn veel verschillende dakhellingen en dakranden beschikbaar voor het zadeldak, zodat het kan worden aangepast aan de betreffende eengezinswoning. Daarnaast zijn er tal van dakbedekkingen mogelijk. Op deze manier kan het zadeldak worden aangepast aan alle eisen.

Bovendien zijn de onderhoudskosten voor zadeldaken relatief laag. De twee dakhellingen voeren het regenwater snel af. Er kunnen zich dus geen plassen vormen. Vuil heeft nauwelijks kans om zich te vestigen omdat het voortdurend wordt weggespoeld. De Sattelbach is volgens deze methode duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig.

Een punt dat ook spreekt voor het zadeldak is de hoge weerstand tegen verwering. Regen, sneeuw en stormen hebben nauwelijks invloed op het dak.

Als je in een regio woont waar het vaak stormachtig en regenachtig is, moet het schuine dak zo steil mogelijk zijn. Dit is de beste manier om het water af te voeren en het oppervlak kan snel uitdrogen. In gebieden met zware sneeuwval is de helling van het dak vaak lager om sneeuwlawines te voorkomen.

In veel dorpen zijn er regelmatig zadeldaken. Daarom is het geen probleem om een ander huis te integreren met deze dakconstructie. Vaak is het zadeldak zelfs verplicht bij nieuwbouw en renovatie.

Een laatste belangrijk voordeel van het zadeldak is dat de zolder kan worden verlengd indien nodig. Dit geldt voor alle zadeldaken met een helling tussen 38 en 45 graden. Ramen kunnen zowel in de gevelwanden als direct in het dak worden geïnstalleerd.

Nadelen

Maar het zadeldak heeft ook enkele nadelen. Als men het vergelijkt met een mansardedak, is de leefruimte onder het dak minder met een zadeldak.

Hoe steiler de helling van het zadeldak, hoe kleiner de woonruimte op de zolder.

U moet hier bij de planning rekening mee houden, want het inrichten van woonruimtes met steile hellende daken is altijd een uitdaging. In de meeste gevallen moeten de meubels speciaal worden gemaakt, waarvoor u een navenant hogere prijs betaalt. Een ander nadeel is dat het daglicht op zolder vooral door dakramen naar binnen komt. Niet alle woonkamers kunnen aan de gevel grenzen en dus gebruik maken van het licht van een gevelraam. De dakramen hebben weer een paar nadelen: Het regent er graag in en de ventilatie is moeilijk bij regenachtig weer.

Toch zijn de nadelen van een zadeldak niet erg groot in vergelijking met de vele voordelen. Als je de zolder niet uitbreidt, spelen ze nauwelijks een rol. Daarnaast kunt u de nadelen beperken door het dak goed te plannen: met een dakhelling van slechts 30 graden is er bijvoorbeeld nog voldoende ruimte op de zolder voor hoog meubilair. Bovendien kan een dakkapel worden geïnstalleerd om meer verticale ramen in het dak te integreren.

Conclusie en Samenvatting

Het zadeldak is goedkoop en biedt tegelijkertijd veel voordelen. De prijs voor het kale dak ligt rond de 60 euro per vierkante meter, plus de kosten voor dakbedekking en warmte-isolatie. Het zadeldak wordt duurder als speciale constructies zoals dakkapellen worden geïntegreerd.

Het zadeldak is een kosteneffectief alternatief voor iedereen die op zoek is naar een onderhoudsarme en dus financieel aantrekkelijke dakoplossing voor relatief weinig geld bij de bouw van een huis. De ruimte die op zolder wordt gewonnen is een bijkomend voordeel van deze dakvorm. Dankzij de talrijke ontwerpmogelijkheden kan het zadeldak ondanks zijn eenvoudige vorm visuele accenten zetten en een individuele blikvanger worden.

Spantendak