Dakreiniging: Werkwijze, realisaties & prijs dak reinigen

Je staat er wellicht niet vaak bij stil, maar je dak heeft heel wat te voorduren. Regen, algengroei en mossen, kunnen op lange termijn zorgen voor het poreus worden van je dak, dakpannen en dakbedekking en wellicht tot lekkages of schade zorgen. Regelmatige dakreiniging is daarom van uiterst belang. Neem vandaag nog contact op met onze dakwerker

Uiteraard kun je zelf je dak ontmossen en je dak reinigen, of dit kunt dit laten doen door een vakman. Lees meer over de voor- en nadelen hierover, de verschillende mogelijkheden.

Kom meer te weten over het belang van dak reinigen, de prijzen, en onderhoud en vraag vervolgens gratis en vrijblijvend een offerte aan voor een erkende professional bij jou in de buurt. De prijs is afhankelijk van je type woning, je dak. Op basis van deze informatie wordt een prijs per vierkante meter gemaakt.

Dak reinigen prijs

Het laten coaten reinigen van je dak kan vanaf 30 euro per vierkante meter. Aan een prijs tussen 9 en 15 euro per m² kan je alleen je dak laten ontmossen. Deze kosten voor dakreiniging zijn enkel van toepassing op traditionele dakbedekkingen zoals dakpannen en leien.

Type reinigingPrijs/m²
Dakreiniging en ontmossing€9 - €15
Reiniging en ontmossing incl. coating€30 - €45

De prijs voor een goede dakreiniging verschilt onderling sterk. Zo zijn de prijzen uiteraard afhankelijk van de grootte van je oppervlaken, je type dak, en de klus die geklaard moet worden.
Lees ons uitgebreid artikel over prijs dak reinigen

De goedkoopste klus over voor dakreiniging vover het algemeen is het ontmossen van je dak. Dit ligt meestal tussen de 10 à 15 euro per m. Wanneer je ook de dakgoot wilt reinigen en beschermen komt hier meestal ongeveer 5 of 10 euro per m. Hoe beter je goot is onderhouden, hoe lager de prijzen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om het gehele dak te reinigen inclusief de goot, gevel en de pannen. Een algemene dakreiniging is een grote klus en zal ongeveer tussen de 30 en 50 euro liggen per m. De kosten zijn daarnaast afhankelijk van welke materialen van toepassing zijn.

Waarom is een goede dakreiniging van belang?

Een goed onderhouden dak, en een dakreiniging op zijn tijd, draagt bij aan een goede dakbedekking van je huis. Uiteraard ziet een gereinigd en schoon dak er ook stukken mooier uit.

Door regelmatig je dak te reinigen en mossen en algen te verwijderen, voorkom je dat je dakbedekking, zoals je dakpannen, minder snel poreus worden en daardoor dus langer mee gaan. Met regelmatig schoonmaken voorkom je dus een hoog problemen en ga je vervuiling en schade tegen.

Bij een goed onderhouden dak hoort ook een goed onderhouden goot. Door regenval, bladval en algen, kan er een hoop afval en vuil ontstaan waardoor een verstopping of hoge druk kan plaatsvinden. Ook een goot moet je dus regelmatig goed schoonmaken voor een goed werkende constructie en een optimale dakreiniging.

De verschillende dak mogelijke reinigingswerken

Er zijn verschillende manieren hoe je het dak- en de goot kunt schoonmaken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je dak geheel te laten ontmossen, te reinigen, een coating aan te brengen of de dakgoten te laten ontstoppen en reinigen.

Ook kun je ervoor kiezen om een algemene dakreiniging te laten doen om vervuiling te verwijderen en te voorkomen. De keuze voor een mogelijke reiniging is afhankelijk van de noodzaak, het type dak en de oppervlakte. Lees meer over de verschillende mogelijkheden voor jou dak.

Wat is ontmossen en hoe pak je het aan?

Wanneer er een laag mos op je dak groeit is het uiteraard van belang dat je het mos zo snel mogelijk verwijdert. Het mos ziet er wellicht authentiek en stijlvol uit, maar kan op de lange termijn kunnen verschillende mossen voor problemen zorgen wanneer jouw dak hier niet op gemaakt is. Daarnaast groeien mossen vaak in lelijke vlekken en ontsiert het je gehele woning. Voorkom vervuiling en reken dus snel af met ongewenste mosvorming.

Door je dak te ontmossen zorg je ervoor dat je scheuren, kieren of lekkages, waardoor water kan binnen sijpelen in je woning kunt voorkomen en zorg je daarmee voor minder energieverlies. Door te ontmossen kun je draag je dus bij aan een langere levensduur van je dak.

Je kunt het ontmossen en schoonmaken van je dak op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een hogedrukreiniger gebruiken, met of zonder een reinigingsproduct. Lees hier meer over ontmossen.

Wanneer je ervoor kiest om de klus zelf te klaren, is het van belang dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt voor deze manier van dakreiniging en de juist kennis in huis hebt. Lees meer over de te nemen stappen bij het ontmossen verder op in dit artikel.

Hoe reinig je de dakgoot?

dakreiniging dak coaten

Je dak- en je goot reinigen kan je ook zelf doen. Afhankelijk van de grote van je woning, kan het dakgoot reinigen een enorme klus zijn. Zo kun je regelmatig zelf met de hand of met een schepje de bladeren, algen, eventuele vogelnestjes, het mos en eventueel ander vuil verwijderen uit de dakgoot. Hiermee voorkom je blokkades en zorg je ervoor dat het water keurig zijn weg naar beneden kan vinden.

Zorg er daarnaast voor dat je bovenhangende takken bij snoeit waardoor je voorkomt dat er regelmatig bladeren en vuil in je goot en op je dak vallen en je dus minder last hebt van vervuiling en je minder vaak je goot hoeft te reinigen.

Wanneer je goot verstopt is geraakt, en je kunt de verstopping onmogelijk met de hand vrijmaken of met een proper, is het aan te raden de dakgoot door een professional te laten behandelen.

Een professionele dakreiniger voor het dakgoot reinigen maakt je goot zo weer vrij. Een verstopte dakrand kan voor vervelende problemen zorgen, zo kan het namelijk de buitenmuur lostrekken wanneer de dakrand een te zwaar gewicht krijgt.

Het aanbrengen van een coating

dakreiniging dakgoot reinigen

Om je dak zorgvuldig te beschermen, kun je ervoor kiezen om een dakcoating aan te laten brengen, zowel voor een plat dak als een hellend dak. Met een coating dakreiniging zorg je ervoor dat jouw dakbedekking optimaal beschermt blijft en mossen en algen zich minder goed kunnen hechten aan het dak.

Ook zorgt coaten ervoor dat je dak beter beschermt blijft tegen weersinvloeden, zoals hevige regenbuien en vorst, waardoor je het dak minder vaak hoeft te reinigen.

Een dakcoating dakreiniging biedt vele mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een gekleurde coating aan te brengen, waardoor je dak er weer geheel nieuw uitziet en je huidige dakbedekking niet vervangen hoeft te worden. Door je dak te laten coaten ziet het er weer stralend en nieuw uit.

Bij het aanbrengen van een dakcoating dakreiniging komt heel wat kijken, het is daarom ook aan te raden om het coaten over te laten aan een vakman. Wanneer je namelijk niet zorgt voor een goede schoonmaak voor je begint, of wanneer je met het verkeerde coatingsproduct werkt, kan het namelijk zo zijn dat het totaal geen effectief resultaat biedt.

Ga voor een algemene reiniging

Naast een ontmossing, goot reiniging of het aanbrengen van een dakcoating, kun je er ook voor kiezen om een algemene reiniging en te doen of te laten doen.

Bij een algemene reiniging worden de dakpannen en dakplaten volledig schoongemaakt onder hoge druk. Doormiddel van heet water, of met een extra reinigingsproduct (afhankelijk van de staat van je dak) wordt al het vuil eenvoudig van het dak gespoten.

De soort dakreiniging is afhankelijk van je type dak. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je leien daken minder grondig reinigt. Leien daken zijn namelijk kwetsbaarder, dan bijvoorbeeld dakplaten of dakpannen. Ook rieten daken dienen voorzichtig gereinigd te worden. Bij rieten daken wordt het gebruik van water zelfs volledig afgeraden. De kosten voor een coating dakreiniging verschillen per type en per vierkante meter.

Ook als je geen last hebt van mosvorming of blokkades, is het van belang om regelmatig een algemene reiniging te laten doen. Voorkom klachten en ben er vroegtijdig bij.

De voor- en nadelen van je dak zelf reinigen

Je dakbedekking en dakrand regelmatig reinigen kan een dure klus zijn als je dit regelmatig uitbesteed. Vandaar dat je wellicht overweeg de dakreiniging zelf op je te nemen.

Het voordeel van zelf je dak reinigen is dat je veel geld zult besparen. Met name de kleinere klusjes, zoals het verwijderen van bladeren en vuil, zal je op lange termijn heel wat uitsparen.

voor en na het reinigen van dakpannen

Een ander voordeel is ook dat doordat je zelf je dak regelmatig bij houdt, je een algemene reiniging kunt voorkomen. Door goed je dak te verzorgen en regelmatig te reinigen met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, kun je op lange termijn problemen voorkomen en hoef je niet te kiezen voor een flinke onderhoudsbeurt.

Echter, het schoonmaken van de dakgoot en dakbedekking kan een hele klus zijn. Zo is het dak opklimmen al een gevaarlijke klus waar heel wat bij komt kijken, met name met een hellend dak. Lees daarom de verschillende mogelijkheden om je dak te laten reinigen en voordelen van een professionele vakman. En overweeg zelf of je in staat bent de uitdaging aan te gaan.

Professionele dakreiniging door vakman

Veel mensen kiezen ervoor om hun dak te laten reinigen door een vakman. Uiteraard zijn de kosten hiervoor hoger dan dat je het zelf zou doen. Het voordeel van je dak te laten behandelen door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf is dat zij gebruik maken van professionele technieken en speciale reinigingsproducten, om zo de schoonmaak effectief en professioneel uit te voeren.

Het voordeel van een vakman is daarnaast ook dat een professionele dakreiniger precies weet welke coating voor jouw type dak geschikt is. Dit kan een hoop problemen voorkomen. Geef mos en aanslag geen kans en vraag vrijblijvend naar de prijs en mogelijkheden zo de klus veilig en snel te laten klaren.

Vraag ons gratis en vrijblijvend naar de mogelijkheden voor het reinigen en ga voor erkende dakreinigers bij jou in de buurt om optimaal en effectief je dak te laten reinigen. Binnen de kortste keren ziet je dak er weer helemaal schoon en als nieuw uit en kun je er nog jaren van genieten.

Voor het dakreiniging zijn we in elke Regio actief

Schoorsteenveger

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest