Dakbedekking: alle soorten op een rij

Wanneer je als architect, aannemer, bouwkundige of voor een particuliere verbouwing dit jaar op zoek bent naar een geschikt soort dakbedekking voor een plat dak of een hellend dak, is dat in de praktijk vaak een lastige opgave. Niet omdat er dit jaar geen aanbod is, maar juist omdat er vandaag de dag erg veel soorten dakbedekking bestaan. En dat kan het lastig maken om voor jouw dak, of het nu een hellend dak of een plat dak is, de juiste keuze te maken.

Dakbedekking

Het is dan ook handig om te weten welke verschillende soorten dakbedekking voor een hellende daken of platte daken er dit jaar allemaal bestaan. Verder informeren we je over de voordelen van de diverse soorten dakbedekking. Ook de gemiddelde prijzen prijzen en uiteenlopende mogelijkheden per soort dakbedekking op platte daken of een hellend dak komen in onderstaand overzichtsartikel aan bod.
Neem vandaag nog contact op met onze dakwerker.

Prijzen dakbedekking

Richtprijzen zijn een erg belangrijke factor wanneer het gaat over de mogelijkheden bij dakbedekking. Hieronder vind je de prijzen per type dakbedkking terug in een overzichtelijke tabel.

Soort dakPrijs per m²Levensduur
Plat dak en gebogen dak
- Bitumen€40 - €6025 jaar
- EPDM€29 - €7550 jaar
- Groendak€40 - €7560 jaar
Hellend dak en gebogen dak
- Kunstleien€30 - €6525 jaar
- Bitumenleien€30 - €4025 jaar
- Natuurleien€55 - €19930 jaar
- Betonpannen€22 - €4130 jaar
- Overzetdak€50 - €6030 jaar
- Riet€90 - €9535 jaar
- Kleidakpannen€32 - €65100+ jaar
- Zink€65 - €110125 jaar

Bent u benieuwd naar de totale kosten van uw project ? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Onderstaand overzicht is opgesplitst in twee hoofdsoorten dakbedekking die je in België kunt plaatsen of laten plaatsen, namelijk voor een plat dak en voor schuine daken. We beginnen met de mogelijkheden voor het bedekken van een hellend nieuw dak, gevolgd door de opties voor een nieuwe dakbedekking voor platte daken.

Dakbedekking voor hellende daken

Schuine daken ofwel hellende daken in België kunnen voorzien worden van diverse typen dakbedekking. De verschillende soorten waaruit in België gekozen kan worden voor het efficiënt bekleden van een dak, zijn: dakpannen, leien of kunstleien materialen, metalen dakbedekking en ten slotte daken met andere typen dakbedekking (zoals kunststof golfplaten, shingles, bitumenmaterialen of daken van riet).

Dakpannen: een traditionele variant van dakbedekking

dak met dakpannen

Een traditionele vorm van het bekleden van een dak in België, zijn de aloude dakpannen. Dakenpannen komen in België voor op de meerderheid van alle woningen en zijn blijvend populair. In hoofdzaak worden er in de bouwwereld in België drie hoofdsoorten dakpan geplaatst, namelijk de keramische ofwel kleidakpannen, dakwerken met tegelpannen en ten slotte betonpannen.

De bedekking van een dak met gebakken kleidakpannen heeft diverse pluspunten te bieden. Zo heeft dit soort gebakken dakpan een lange levensduur van gemiddeld vijftig jaar. Een ander pluspunt van dit dakpantype is verder de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Gemiddeld kost een dak met deze dakpansoort bekleden zo'n 35 tot 65 euro per m2. Doorslaggevend voor de exacte prijzen zijn de kleur van de pannen op je dak en de dikte van de glazuurlaag.

Natuurlijk leien of kunstleien dakbedekking

dakbedekking met leien

Leien pannen voor op daken van een woning in België zijn er in twee soorten, namelijk natuurleien en kunstleipannen. Natuurlijke leimaterialen hebben als grote pre dat zeer echt en authentiek uitzien. Voordelig aan dit type daksoort op een woning aanbrengen is verder het feit dat ze een lange levensduur hebben. Ideaal dus als je van duurzaamheid houdt en een sterk soort daktype wilt dat tegen een stootje kan.

Dakwerkers die leien van natuurmateriaal aanbrengen op daken, noemen verder als voordeel dat dit deze dakpansoort goed waterdicht is. Ten slotte is een echte pre van dit daktype de kleurenvariatie die mogelijk is. Of je nu van grijze pannen houdt, van blauw of van rood, bruin, antraciet of paars: er is op dit gebied erg veel keuze! Natuurlijke leisteenpannen hebben echter als nadeel dat je eer een hoge prijs voor betaalt. Gemiddeld kun je uitgaan van zo'n 100 tot 150 euro per vierkante meter natuurleisteen. Maar de prijzen kunnen variëren, dus vraag bij meerdere aanbieders gratis en vrijblijvend een offerte op om de prijzen te vergelijken. Voor deze hoge kosten krijg je natuurlijk wel iets terug: natuurleisteen is onderhoudsvriendelijk, weinig gevoelig voor mosvorming en heeft daarnaast een aantrekkelijke levensduur van gemiddeld zo'n 80 jaar of meer.

Vergeleken met natuurleien pannen zijn kunstleipannen aanzienlijk goedkoper, met gemiddeld zo'n 65 tot 85 euro per vierkante meter. Een ander pluspunt van kunstleipannen als dakbekleding is het gegeven dat deze pannen vormvast, kleurvast en maatvast zijn. Gezien de voordelige prijs moet je echter ook rekening houden met enkele minder aantrekkelijke kenmerken van kunstleienpannen. Zo is de levensduur van deze kunstmatige dakbedekking, gemaakt van vezelcement, met 25 tot 30 jaar aanzienlijk korter dan die van de echter natuursteenleien. Ook vragen kunstleipannen meer onderhoud en zijn ze minder kleur- en slijtvast. Vergeleken met echte leisteenpannen bestaat een kunstleipan uit relatief poreuze materialen en is deze gevoeliger voor mos-aanslag.

Een dak met metalen bekleding

Een dak met metaalbekleding is ook een optie als je een daktype zoekt voor jouw huis of bedrijf. Er bestaan voor schuine daken drie typen metaalsoorten, waarbij je qua prijs uit kunt gaan van minimaal 70 euro per m2 dakbedekking. De eerste zijn dakpanplaten van aluminium of staal die er hetzelfde uitzien als doorsnee dakpannen. Deze dakpansoort is lichter dan originele dakenpannen en snel te plaatsen op het dak. Een andere daksoort is leien van zink, die er hetzelfde uitzien als natuurleisteen, maar een stuk langer meegaan. Verder kun je, dat is de derde optie, nog gaan voor zinken platen, aluminium of koperstroken. Deze beschermen het dakoppervlakte en zorgen ervoor dat deze een stuk langer meegaat.

Andere en rieten dakbekledingssoorten voor schuine daken

Iets minder populair, maar ook daktypen die voorkomen op huizen met een scheefdak in België, zijn kunststof golfplaten, shingles (bitumen met glasvezel die vaak op tuinhuisjes gebruikt worden), ander bitumenmaterialen of een rietdak dat vastgezet wordt op een houten constructie. Met name een dakbedekking van riet heeft echt iets specifieks te bieden, zeker als je van houten materialen houdt en van puur natuur. De mogelijkheden zijn:

  • metalen dakplaten
  • metalen golfplaten
rieten dakbedekking

Waar rietmateriaal vroeger voor iedereen een standaard dekmateriaal was, is rietwerk op het huisdak tegenwoordig best luxe. De kosten per m2 rietdak laten aanbrengen liggen tussen de 70 euro en 95 euro per m2. Voordelig aan een rietdak is dat deze vochtbestendig is en goed isoleert. Verder is rietmateriaal tegenwoordig relatief brandveilig doordat rieten dakbedekkingssoorten goed geïmpregneerd worden, waterdicht zijn en een extra isolerende dekking bieden. Reden genoeg dus om te kiezen voor fraaie en elegante rieten daken op je huis!

zinken dakbedekking

Dakbedekking voor platte daken

Maar hoe zit het met de dakbekleding van woningen die een vlak dak hebben? Daken die platvormig zijn worden in ons land in elk geval steeds populairder, vooral omdat dit daktype tegenwoordig goed bestand is tegen vocht en er vandaag de dag veel te kiezen valt qua dakbedekkingssoorten. Mensen die hun woningdak of bedrijfsdak willen aanpassen of een nieuwe soort dakbekleding zoeken, kunnen kiezen uit vier belangrijke daksoorten, namelijk bitumen (bekend als roofing), PVC (ook wel EPDM of CPE genoemd) of groendaken.

Laatstgenoemde daksoort, de groendaken, is vooral na 2000 populair geworden. Dit komt mede doordat er steeds meer oog is - en oog voor moet zijn - om een gezonder klimaat en een beter milieu te bewerkstelligen. Maar welke pluspunten en eventuele nadelen hebben de genoemde daktypen eigenlijk voor het goed bedekken van jouw huis? En wat kun je verwachten qua kostprijs?

Bitumen

Een bitumen dak - ook wel roofing of dakleer genoemd - wordt veel toegepast op woningen met een verticaal dak. Dit type dakbedekking bestaat uit materiaal dat tijdens de olieproductie ontstaat en heeft als materiaaltype meerdere interessante eigenschappen. Een belangrijk pluspunt is dat het materiaal sterk en vochtdicht is. In de tweede plaats is dakleer goed bestand tegen allerlei chemische stoffen. Een derde pre is de voordelige prijs van dit materiaal. Gemiddeld kun je uitgaan van een kostprijs van zo'n 45 tot 55 euro per m2. De levensduur van een gemiddeld dak dat met dakleer is bekleed, bedraagt ongeveer 25 jaar bij goed en periodiek onderhoud van het materiaal.

Er bestaan twee hoofdsoorten van bitumenbekleding. In de eerste plaats is dat APP. APP betekent Atactisch PolyPropyleen. Hierbij wordt de roofing verwerkt met elastische kunst stof, waardoor het dakmateriaal bitumen sterker en soepeler wordt en een betere resistentie krijgt tegen temperatuurswisselingen door vorst en hitte. De tweede bitumensoort is SBS. De afkorting SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. De bitumen wordt hierbij gemengd met een kunstmatig rubber. Dit zorgt voor een bitumenlaag die soepeler wordt en een nog grotere kleefkracht krijgt.

PVC-daken & EPDM

dakbedekking met epdm

PVC- en EPDM-daken zijn een alternatieve daksoort om te gebruiken op woningdaken die plat zijn. Een groot pluspunt is het gegeven dat deze dakbekledingsvariant perfect bestand is tegen uiteenlopende weersinvloeden en tegen uv-straling. EPDM cq. PVC-daken hebben als grote pre hun enorm interessante levensduur: eerstgenoemde gaat namelijk met gemak vijftig jaar mee, terwijl PVC-daken tot wel dertige jaar goed blijven.

EPDM is erg elastisch en perfect bestand tegen scheurvorming en perforatie. Fijn is verder dat de kans op branden relatief gering is, omdat deze dakbedekking gelijmd wordt of mechanisch wordt bevestigd. Soms worden de waterafstotende EPDM-lagen extra afgewerkt met een aanvullende schutlaag van bijvoorbeeld grind. Hiermee wordt voorkomen dat de dakbedekkingslaag los gaat zitten bij harde stormen en blijft de dakbedekking kwalitatief in een betere staat. Qua kostprijs kun je, als je voor een van de genoemde twee daksoorten kiest, uitgaan van ongeveer 50 tot 55 euro per m2. Een goede investering in elk geval, gezien het sterke en duurzame dakbedekkingsmateriaal dat je ervoor terugkrijgt.

Lees meer over EPDM als dakbedekking.

Dakbedekking tuinhuis

Als u uw dak van uw tuinhuis wil vervangen bestaan hier ook verschillende dakbedekking types in zoals:

  • Shingles
  • Dakleer
  • Dakpannen
  • Dakplaten
  • Betonplaten

Groendak: als de toekomst van je kinderen en het milieu ook belangrijk voor je is

Wanneer het milieuperspectief en de toekomst van jouw kids cq. de aarde belangrijke motieven voor je zijn, is een groen dak gebruiken een verstandige keuze. Dit zijn platdaken die begroeid zijn met planten en/of bomen en die je in Belgische steden, kleinere woonplaatsen en dorpen steeds vaker tegenkomt. Logisch, want de meerwaarde is significant.

Een dak met daarop planten en/of bomen zorgt voor een uitstekende absorptie van hemelwater. Daarnaast stimuleert deze daksoort natuurlijk de luchtzuivering, omdat planten, bomen dan wel struiken de lucht zuiveren van CO2 en die omzetten in zuurstof. Ook de thermische isolatie van dit daktype is een mooi extra pluspunt. Verder is het fijn dat veel gemeentes subisdies verstrekken voor het aanleggen van deze daksoort. Ten slotte is het mooie, natuurlijk (uit)zicht een echte meerwaarde van groene daksoorten. Er is één echt nadeel: de kostprijs van een dakvariant van deze soort. Het aanleggen kost per m2 gemiddeld tussen de 30 euro tot wel 120 euro. De aanlegkosten variëren van 30 euro per m2 voor een sedum dak of extensieve daktuin tot 120 euro per m2 voor een intensief begroeide daktuin (betreft het bedragspeil in 2019).

Een groendak kan bestaan uit een beperkte begroeiing met sedumplanten. Deze variant wordt ook wel een extensieve daktuin genoemd. Maar ook kan er sprake zijn van een volledig groen daktuin met beloopbare zones, een of meer bloemen- of plantenterrassen en paden. Dit noemt men ook wel een intensieve daktuin. Al met al valt er dus veel te kiezen als je op zoek bent naar een geschikt daktype voor jouw huis! Succes met het maken van de juiste beslissing!
Voor dakbedekking kan je offertes aanvragen voor elke regio van België.

overzetdaken