Dakisolatie: Prijzen, Plat dak, Hellend dak, Zolder en advies

Dakisolatie is een essentieel aspect van moderne woningbouw en renovatie, cruciaal voor het comfort en de energie-efficiëntie van uw huis. Dit artikel licht de voordelen, kosten, en mogelijkheden van dakisolatie toe, met specifieke aandacht voor de Belgische markt.

De Voordelen van Dakisolatie

Dakisolatie biedt tal van voordelen:

 1. Energiebesparing: Door het verminderen van warmteverlies kan dakisolatie leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energiefactuur
 2. Comfort: Een goed geïsoleerd dak draagt bij aan een stabiele binnentemperatuur, wat zorgt voor een comfortabeler woonklimaat.
 3. Milieuvriendelijkheid: Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Overwegingen bij de Keuze van Isolatiematerialen

Bij het kiezen van isolatiematerialen zijn er verschillende opties:

 • Minerale wol: Goed voor zowel thermische als akoestische isolatie en relatief goedkoop
 • Kunststof isolatie: Biedt een hoge thermische isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht
 • Ecologische materialen: Gemaakt van natuurlijke grondstoffen en minder belastend voor het milieu, maar vaak duurder

De Juiste Keuze in Dakisolatiemethoden

De keuze van de dakisolatiemethode hangt af van diverse factoren, waaronder het type dak, budget, en de huidige staat van uw dakconstructie:

 1. Hellende daken: Opties omvatten isolatie aan de binnenzijde, wat goedkoper is, of aan de buitenzijde voor een efficiëntere isolatie
 2. Platte daken: Hierbij wordt aanbevolen om de isolatie langs de buitenzijde te plaatsen voor betere bescherming tegen temperatuurschommelingen
 3. Zoldervloerisolatie: Als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt, kan isolatie van de zoldervloer een efficiënte optie zijn

Overzicht van Kosten

Hier is een gedetailleerde tabel met de geschatte kosten voor verschillende dakisolatiemethoden:

IsolatiemethodeGemiddelde Kosten per m²
Hellend dak (binnen)€20 - €50
Hellend dak (buiten)€40 - €60
Plat dak (binnen)€25 - €40
Plat dak (buiten)€45 - €100
Zoldervloer€20 - €40
dakisolatie kosten infographic

Belang van Goede Isolatiematerialen

De keuze van isolatiematerialen speelt een cruciale rol bij de effectiviteit van dakisolatie:

 • Minerale wol: Voordelig en effectief voor zowel warmte- als geluidsisolatie​​.
 • Kunststof isolatie: Biedt een hogere thermische isolatiewaarde en is vochtbestendig​​.
 • Ecologische isolatie: Milieuvriendelijke optie, hoewel vaak duurder​​.

Materialen dakisolatie

Hoe kiest u uw dakisolatie? Welke isolatie kiezen voor uw isolatieproject? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende soorten dakisolatiematerialen? Wat is de prijs van dakisolatie? BKG stelt u een gedetailleerde vergelijking voor van de verschillende dakisolatiematerialen, zodat u de dakisolatie kunt kiezen die het best bij uw project en uw budget past.

Glaswolisolatie

dakisolatie bij renovatie

glaswol dankt zijn naam aan zijn wollige consistentie en zijn samenstelling (mengsel van zand en gerecycleerd glas). Glaswol is een isolatiemiddel dat wordt gebruikt voor zowel thermische als akoestische isolatie.

Steenwol / Rotswol

Steenwol is een isolator gemaakt van vulkanisch gesteente. Net als glaswol heeft rotswol dakisolatie een wollige, soepele textuur.

Hennep Wol

Hennepwol wordt gemaakt van de stengel van de hennepplant zonder de schors.

Linnen Wol

Linnenwol wordt vervaardigd uit vezels die niet in de textielindustrie worden gebruikt (het onderste gedeelte van de plant). Vlasvezels worden verlijmd met hotmelt polyestervezels of maïspolymeren.

Schapenwol

isolatie zolder binnenkant

Schapenwol, een ecologisch materiaal, wordt gebruikt als isolatiemateriaal.

Isolatieplaten / isolatiepanelen

dakisolatie platen plaatsing

Deze zelfdragende oplossing maakt indruk door haar eenvoudige installatie. Het is vergelijkbaar met de visgraatdoos en verschilt ervan door de afwezigheid van houten spanten. Meer informatie over Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen & plaatsing

Spuitisolatie (PUR)

In deze toepassingen garandeert het spuiten van PUR schuimisolatie een uniforme en perfect afgedichte laag. Het is geïntegreerd in de daksparren en de onderlaag van het dak. Op die manier wordt warmteverlies via het dak voorkomen.

Plat of hellend dak isoleren

Of uw dak nu plat of hellend is, het is duidelijk dat het geïsoleerd moet worden omdat het tot 30% van het warmteverlies van uw huis kan concentreren. Maar het isoleren van een plat dak gebeurt niet op dezelfde manier als een hellend dak.

Hellend dak

Als de hoogte van het plafond en de helling van het dak het toelaten, kan de zolder worden verbouwd om de woonruimte van uw huis te vergroten. Is dit het geval of is dit uw project, dan is een performante dakisolatie uiteraard onontbeerlijk om deze extra ruimte te kunnen benutten, zowel in de winter als in de zomer. De isolatie kan van binnenuit worden uitgevoerd (onder het bestaande dak), maar ook van buitenaf (in het midden van het dak en de dakconstructie) om het bruikbare volume niet te verkleinen. Meer informatie over Schuin dak isoleren

Plat dak

dikte isolatie plat dak

Platte daken hebben een speciale configuratie die hun isolatie bijzonder maakt. Hoe kan ik een plat dak isoleren ? Welke technieken, materialen en hulpmiddelen zijn beschikbaar? Er zijn vier oplossingen om een plat dak te isoleren: het warme dak, het koude dak of het omgekeerde dak en het gecombineerde dak.

Hoe kan ik mijn dak isoleren?

Dakisolatie langs binnen

hellend dak isoleren langs binnen

Om de isolatie van het dak van uw woning te versterken, is de meest economische techniek, die een beperkt warmteverlies garandeert, het dak van binnenuit te isoleren. Concreet houdt dit in dat de isolatie wordt aangebracht tussen de houten balken die het dak ondersteunen. De prestaties van de isolatie hangen dus vooral af van de keuze en de dikte van de isolatie. Aan de andere kant moet u weten dat het alleen kan worden gedaan als uw dakstructuur in perfecte staat is.
Lees meer over: Dak isoleren langs binnen.

Dakisolatie langs buiten

dakisolatie langs buiten

Dakisolatie van buitenaf tast de leefruimte niet aan, vooral de plafondhoogte niet in het geval van verbouwde zolders. Je hoeft binnen niet alles te herschikken en opnieuw in te richten, want het werk wordt buiten gedaan. Geen stof of bouwafval dat u vanuit uw huis moet afvoeren. Deze techniek staat ook bekend als de meest doeltreffende manier om koudebruggen te bestrijden.

Zoldervloer isoleren

zoldervloerisolatie plaatsing

Deze optie is voor mensen die hun zolder niet wensen te gebruiken, aangezien het oppervlak niet zal worden gereguleerd wat temperatuur betreft. Hoewel dakisolatie zeer nuttig kan zijn in termen van ruimtebesparing omdat het verwarmd wordt, is het isoleren van de zoldervloer een minder dure optie dan dakisolatie. De ingreep in dit deel van uw huis is gemakkelijker uit te voeren dan een dakisolatie. U zult nieuwe isolatie op de zoldervloer moeten aanbrengen. De keuze van de materialen hangt af van de resultaten die u wenst. Let erop dat het type vloer dat u heeft geen invloed heeft op de keuze van de isolatie
Lees meer over: Zoldervloer isoleren

Prijs dakisolatie

Wat is de prijs van goed isoleren?

De prijs van dakisolatie zal afhangen van de gebruikte isolatiematerialen, het te isoleren oppervlak en de gebruikte isolatietechniek.

In het artikel "Prijs dakisolatie" vind je meer info over de kostenberekening van dakisolatie.

Wat isoleren dak ?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m2
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen30-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten70-115 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer25-35 euro

Via www.isolatiewerken-jk.be kun je meer informatie vinden over dakisolatie.

Premies en subsidies

Heb je recht op subsidies voor de isolatie van jouw dak?

Met ingang van 1 juni 2019 zijn de bedragen gewijzigd als gevolg van de invoering van het nieuwe systeem van huisvestingspremies. Als u in 2020 subsidies aanvraagt, valt u dus onder dit systeem (en niet langer onder de oude "energiepremies").

Voortaan wordt financiële steun toegekend naar gelang van het aantal kWh dat dankzij dak- of zolderisolatiewerkzaamheden wordt bespaard. Het basisbedrag is 0,15€/kWh besparing.

Net als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden deze premies echter verhoogd op basis van uw inkomen. Het basisbedrag kan bijvoorbeeld met 6 worden vermenigvuldigd (0,90€/kWh besparing) als het jaarlijks inkomen van het huishouden niet meer dan 23.000€ bedraagt. In ieder geval mag de premie niet meer bedragen dan 70% van het bedrag van de facturen, inclusief BTW.

De federale regering geeft iedere burger die warmte-isolatiewerkzaamheden aan zijn dak heeft uitgevoerd, recht op een belastingvoordeel dat overeenkomt met een belastingvermindering van maximaal 30% van de uitgaven voor de werkelijk uitgevoerde werkzaamheden (bedrag inclusief BTW).

Vraag uw gemeente om meer informatie. In sommige gevallen kunnen de bewoners van hun entiteit zelfs premies krijgen voor de energetische verbetering van hun eigendom.

Financiële Voordelen van Dakisolatie

 1. Energiebesparing: Een van de grootste financiële voordelen van dakisolatie is de vermindering van energiekosten.
 2. Waardeverhoging van het Huis: Goede isolatie kan de marktwaarde van uw woning verhogen.
 3. Toegang tot Subsidies: Veel overheden bieden subsidies en premies aan voor het isoleren van daken, wat de initiële kosten kan verlagen.

Energiebesparing en Comfort door Dakisolatie

Dakisolatie speelt een sleutelrol in het verminderen van energieverbruik en het verhogen van wooncomfort:

 1. Energie-efficiëntie: Door het beperken van warmteverlies, kan dakisolatie een significante vermindering in energieverbruik realiseren, wat leidt tot lagere energiekosten​​.
 2. Comfort in Huis: Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een stabiele temperatuur binnenshuis, waardoor het wooncomfort verhoogt.

Praktische Implementatietips

Hier zijn enkele tips om de dakisolatie effectief te implementeren:

 1. Beoordeling van de Dakconstructie: Voordat u begint, moet de staat van de dakconstructie beoordeeld worden om te bepalen welke isolatiemethode het meest geschikt is.
 2. Kies de Juiste Materialen: Afhankelijk van uw behoeften en budget, kies tussen minerale wol, kunststof isolatie of ecologische opties
 3. Professionele Installatie: Overweeg om een professionele dakwerker in te schakelen voor een correcte en veilige installatie.
 4. Subsidies en Premies: Informeer naar lokale subsidies en premies die de kosten van dakisolatie kunnen verlagen.

Impact op Milieu

Dakisolatie draagt bij aan een verminderde ecologische voetafdruk door de lagere CO2-uitstoot als gevolg van verminderd energieverbruik.

Nieuwste Innovaties in Dakisolatie

 1. Slimme Isolatiematerialen: Recent onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde isolatiematerialen die betere thermische eigenschappen bieden.
 2. Geïntegreerde Zonne-energie Oplossingen: Sommige moderne isolatiematerialen combineren isolatie met zonne-energiepanelen, wat zorgt voor een duurzame energieoplossing.
 3. Luchtdichte Isolatietechnieken: Nieuwe installatietechnieken zorgen voor betere luchtdichtheid, wat essentieel is voor het maximaliseren van de efficiëntie van dakisolatie.
dakisolatie effectiviteit infographic

Toekomst van Dakisolatie

De toekomst van dakisolatie ziet er veelbelovend uit, met een focus op duurzaamheid, energie-efficiëntie en integratie met slimme woningtechnologieën.

Implementatie van Nieuwe Technieken

Bij het overwegen van dakisolatie-upgrades, is het raadzaam om de nieuwste technologieën en materialen in overweging te nemen, vooral als uw woning of gebouw toe is aan een grote renovatie.

Het toepassen van de nieuwste dakisolatietechnieken kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in zowel energiebesparing als wooncomfort. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen om het meeste uit uw dakisolatie te halen.

Welke dikte van isolatie moet op het dak worden geplaatst, afhankelijk van het materiaal?

De vraag naar de dikte van de dakisolatie wordt vaak gesteld door degenen die een project overwegen om de energieprestaties van hun woning te verbeteren. De beantwoording van deze vraag impliceert dat de warmteweerstand van het gebruikte materiaal in aanmerking moet worden genomen. Maar het is meer de beperking van de beschikbare ruimte die uw keuzes moet sturen.

Isolatie

Warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal

Aanbevolen minimumdikte

Polyurethaan 0.025 17,50 cm
Houtvezel (stijve plaat) 0.038 20,00 cm

Houtvezel (hard paneel)

0.038

20,00 cm

Geëxtrudeerd polystyreen

0.032

22,40 cm

Geëxpandeerd polystyreen

0.034

23,80 cm

Glaswol op rollen

0.039

25,20 cm

Steenwol op rollen

0.039

25,90 cm

Steenwol

0.051

25.90 cm

Cellulosewatten

0.042

27,30 cm

Cellulosewatten (bulk)

0.043

27,30 cm

Linnen wol

0.039

27,30 cm

Houtvezel (halfstijf paneel)

0.036

28,00 cm

Schapenwol

0.040

28,00 cm

Eendenveren

0.041

28,70 cm

Hennepwol op rollen

0.042

29,54 cm

Cellulair glas

0.046

32,20 cm

Geluidsisolatie van het dak

Niettemin is het belangrijkste bij isolatie dat er een ononderbroken barrière tegen geluid wordt gevormd. Elk deel van een gebouw verdient het dus om goed geïsoleerd te zijn tegen lawaai, ook het dak. Er zijn twee verschillende manieren om een dak geluiddicht te maken: van binnenuit of van buitenaf.

Dampscherm is nodig

De dampscherm neemt de vorm aan van een folie of een onafhankelijk membraan dat onder de isolatie wordt aangebracht voordat de bevelsiding wordt geïnstalleerd. Haar missie is tweeledig:

 • Het beperkt de penetratie van waterdamp in de muren van de zolder en vermindert zo het risico van condensatie binnen de muren.
 • Het draagt bij tot de luchtdichtheid die momenteel wordt vereist door de thermische voorschriften en moet perfect worden uitgevoerd met behulp van duurzame kleefstoffen en andere installatieonderdelen

Is dakisolatie verplicht

Het Vlaamse Gewest is strenger dan de andere Gewesten. In 2020 moet elk dak dat groter is dan 2 m² en dat vóór 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten, een warmte-isolatiecoëfficiënt R van ten minste 0,75 m²K/W hebben. Dit komt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm met een lambda-waarde van ten minste 0,10 W/m²K.

De sancties voor mensen wier woning tegen 2020 niet aan de normen voldoen, zijn ook strenger: eigenaars krijgen strafpunten tot het gebouw ongezond is verklaard. Bovendien zullen zij deze slecht geïsoleerde woning niet langer kunnen verhuren op straffe van een door het Vlaams Energieagentschap opgelegde administratieve boete of een gevangenisstraf. Lees meer over: Dakisolatie verplicht tegen 2020

Hoe een dak isoleren zonder onderdak?

Voor het isoleren van een dak zonder onderdak folie moet tussen de bovenzijde van de isolatie en de onderzijde van de panlatten een minimale luchtspleet van 2 cm worden gelaten. Deze luchtspleet moet permanent en regelmatig zijn over de gehele hoogte van de helling, hij moet geventileerd worden van de dakrand tot de nok. Daarom is het noodzakelijk :

 • controleer de aanwezigheid van luchtinlaten en -uitlaten op het dak (inlaat aan de onderrand van het dak en uitlaat door luiken of geventileerde nokkap bijvoorbeeld);
 • bedek deze openingen met zeer fijnmazig gaas ter bescherming tegen het binnendringen van kleine dieren (vogels, vleermuizen, knaagdieren, insecten).

Dakisolatie zoeken

Aangezien veel erkende dakwerkers verplaatsingskosten aanrekenen, kies je best voor iemand uit je buurt voor dakisolatie. Ben je op zoek naar isolatie in jouw provincie of gemeente? Een handige lijst met erkende dakwerkers uit uw regio vind je op deze overzichtpagina.

Kernpunten van Dakisolatie

 1. Energiebesparing: Goede dakisolatie kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van energiekosten door warmteverlies te beperken.
 2. Comfort: Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een stabielere temperatuur in huis, wat leidt tot verhoogd comfort.
 3. Milieuvriendelijkheid: Door het verminderen van energieverbruik draagt dakisolatie bij aan een verminderde milieu-impact.
 4. Innovatieve Technieken: Nieuwe materialen en technieken bieden verbeterde isolatie-eigenschappen en duurzaamheid.
dakisolatie impact infographic

Volgende Stappen voor Dakisolatie

 1. Beoordeel uw Behoeften: Analyseer de huidige staat van uw dak en bepaal wat nodig is.
 2. Kies de Juiste Materialen en Technieken: Overweeg de beschikbare opties en kies diegene die het beste aansluiten bij uw situatie en budget.
 3. Zoek naar Subsidies en Premies: Informeer naar beschikbare financiële ondersteuning om de kosten te verlagen.
 4. Plan de Installatie: Overweeg of u een professional nodig heeft voor de installatie.

Dakisolatie is een essentiële investering voor elke woning. Het biedt niet alleen financiële voordelen door energiebesparing, maar verhoogt ook het comfort en draagt bij aan een duurzamere leefomgeving. Overweeg uw opties zorgvuldig en neem weloverwogen beslissingen om het meeste uit uw investering te halen.

Regio's

Bij BKG dakisolatie kan je offertes aanvragen voor all regio's in België.

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest