Soorten daken: populaire daktypes overzicht

Met de vele soorten daken die mogelijk zijn, is het lastig om informatie te vinden over het juiste type dak. Wanneer je een bestaand dak wilt vernieuwen, of een nieuw dak wilt plaatsen kun je op deze pagina terecht voor een overzicht van de meest populaire soorten daken inclusief de mogelijkheden zoals isolatie en prijzen voor dakbedekking. Neem vandaag nog contact op met bkg dakwerken

Populaire soorten daken

Dit zijn de daken waar je op deze pagina meer informatie over kunt vinden:

Zadeldak

Zadeldak

Dit is de klassieke vorm met de omgekeerde “V”. Het is een praktische oplossing die er ook nog eens aantrekkelijk uitziet op verschillende woningtypes. Afhankelijk van de constructie bestaat een zadeldak uit twee vlakken die samen de vorm hebben van een omgekeerde letter “V”. De helling van de afzonderlijke vlakken is minimaal vijftien graden, er is in theorie geen maximale helling. Een zadeldak vereist twee dakgoten, één voor ieder vlak.

Waarom kiezen voor een zadeldak?

 • Een zadeldak is goed bestand tegen wind.
 • Neerslagwater kan goed afgevoerd worden.
 • Aan de binnenzijde kan de ruimte gebruikt worden.

Zadeldak bedekken

Er zijn verschillende soorten dakbedekking mogelijk bij een zadeldak. Uiteraard kun je kiezen voor de traditionele dakpannen met opties voor tegels, klei of beton. Een leien dakbedekking behoort ook tot de mogelijkheden, met opties voor kunstleien of natuurleien. Daarnaast zijn metalen dakpanplaten van staal of aluminium met het uiterlijk van leien of dakpannen die met hun grotere afmetingen eenvoudig en snel te leggen zijn. Een rieten dakbedekking geeft deze soorten daken een bijzondere uitstraling, golfplaten en shingles zijn ook mogelijk.

Prijzen voor een zadeldak

Dit zijn de algemene prijzen voor de verschillende soorten daken per vierkante meter:

 • Dakpannen beton:20 tot 40 euro met een gemiddelde levensduur van 30 jaar.
 • Dakpannen klei: 35 tot 65 euro met een gemiddelde levensduur van 100 jaar.
 • Kunstleien: 65 tot 75 euro met een gemiddelde levensduur van 30 jaar.
 • Zinken daken: 70 euro met een gemiddelde levensduur van 125 jaar.
 • Rieten daken: 70 tot 95 euro met een gemiddelde levensduur van 35 jaar.
 • Natuurleien: 110 tot 120 euro met een gemiddelde levensduur van 90 jaar.

Door de verschillen in levensduur bij de verschillende soorten daken kan een relatief dure dakbedekking toch goedkoop uitvallen in de loop der jaren. Vergelijk verschillende offertes van dakwerkers in de regio via deze pagina.

Zadeldak isolatie

Het is bij een zadeldak mogelijk om deze zowel van binnen of buiten te isoleren. Bij een compleet nieuw zadeldak heeft isolatie van buitenaf de voorkeur, de isolatie wordt dan over de dakbedekking aangebracht. Dan kun je twee werkzaamheden samen laten uitvoeren. Isolatie van binnenuit maakt de bruikbare ruimte onder het dak wat kleiner, je kunt dit wel onder de bestaande dakbedekking aanbrengen. Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte is zoldervloerisolatie ook een optie.

Prijzen voor dakisolatie zadeldak

Dit zijn de algemene prijzen voor de verschillende soorten dakisolatie per vierkante meter:

 • Isoleren zoldervloer: 25 tot 35 euro.
 • Isoleren binnen: 20 tot 50 euro.
 • Isoleren buiten: 40 tot 60 euro.

Plat dak

Plat dak

Bij de diverse soorten daken is een plat dak de meest eenvoudige optie. Een plat dak bestaat uit één aaneengesloten vlak, er is slechts een zeer beperkte helling om afvoer van neerslagwater mogelijk te maken. Een dak met een helling van vijftien graden of meer wordt een lessenaarsdak genoemd.

Waarom kiezen voor een plat dak?

 • De uitstraling van een plat dak is modern en strak.
 • Platte daken vangen geen wind.
 • Deze daken zijn betrekkelijk eenvoudig te plaatsen.
 • Ook een zonneboiler of zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren.

Plat dak bedekken

Bitumen ofwel roofing is momenteel nog het de meest populaire type dakbedekking bij deze soorten daken, EPDM wordt steeds populairder. Dit zijn beide sterke materialen die flexibel zijn en lang meegaan. Mede door de levensduur en het onderhoudsvriendelijke karakter is de verhouding tussen prijs en kwaliteit uitstekend. PVC is een alternatief met een grote keuze aan kleurstellingen. Vanwege verkleuring is grijs de meest gebruikte optie voor deze soorten daken. Een groendak met beplanting is een modern en opvallend type dakbedekking met een duurzaam karakter.

Prijzen voor een plat dak

Dit zijn de algemene prijzen voor de verschillende soorten dakbedekking per vierkante meter, inclusief montage en BTW:

 • Bitumen dakbedekking: 40 tot 50 euro.
 • PVC dakbedekking: 45 tot 80 euro.
 • EPDM dakbedekking: 50 tot 80 euro.
 • Groendak dakbedekking: 40 tot 80 euro.

Vanwege de verschillen in de geschatte levensduur bij de diverse soorten daken kan een relatief goedkope dakbedekking toch duur uitvallen na verloop van tijd. Bespaar kosten en vraag meerdere offertes van dakwerkers in de regio aan via onze offerte pagina.

Dakisolatie plat dak

Bij deze soorten daken is isolatie vanaf de buitenzijde het meest effectief, dit noemen we een “warm plat dak”. De isolatie wordt aangebracht op de dakbedekking. Wanneer de isolatie onder het dakbeschot wordt geplaatst spreken we van een “koud plat dak”. Bij deze methode is er een verhoogde kans op scheuren, bij het plaatsen van een nieuw dak is dit niet aan te bevelen. Bij een “omgekeerd plat dak” wordt de isolatielaag bovenop de bestaande dakbedekking aangebracht. Deze methode wordt met name toegepast bij renovatiewerkzaamheden.

Prijzen voor dakisolatie plat dak

Dit zijn de algemene prijzen voor de verschillende soorten dakisolatie per vierkante meter:

 • Koud plat dak via de binnenzijde: 30 tot 40 euro zonder afwerking.
 • Omgekeerd plat dak bovenop de aanwezige dakbedekking: 50 euro met afwerking.
 • Warm plat dak via de buitenzijde: 70 tot 115 euro met afwerking.

Schilddak

Schilddak

In feite is dit een gemodificeerd schilddak dat is opgebouwd uit twee dakvlakken met een trapeziumvorm aan de lange kant, en twee dakschilden met drie hoeken aan de korte kant. Deze soorten daken zien we doorgaans bij boerderijen en oude panden. De vorm van een schilddak maakt het goed bestendig tegen harde windstoten. De dakgoot loopt helemaal rond het schilddak.

Waarom kiezen voor een schilddak?

 • Hoge bestendigheid tegen harde windstoten.
 • Klassiek uiterlijk.

Mansardedak

Het mansardedak wordt ook een Franse kap of een gebroken kap genoemd. Het betreft een zadeldak waarbij de dakvlakken een knip hebben. De steile dakvlakken aan de onderzijde bieden meer ruimte onder deze soorten daken. Deze dakvorm kan in verschillende variaties gemaakt worden. Het mansardedak komt van François Mansart, de Franse architect.

Waarom kiezen voor een mansardedak?

 • Biedt meer ruimte onder het dak dan bij een zadeldak het geval is.
 • Klassiek uiterlijk.

Lessenaarsdak

Lessenaarsdak

Naast een plat dak behoort het lessenaarsdak tot de meest eenvoudige soorten daken. Het betreft één dakvlak met een helling van minimaal vijftien graden. Op basis van de hoek zijn er diverse types dakbedekking mogelijk zoals dakpannen, leien of golfplaten.

Waarom kiezen voor een lessenaarsdak?

 • Er hoeft slechts één dakgoot geplaatst te worden.
 • Er is veel ruimte beschikbaar onder het dak.
 • De hoge zijde is geschikt om vensters te plaatsen.

Lessenaarsdak met verspringing

Er zijn twee soorten daken op basis van dit ontwerp, het lessenaarsdak met verspringing bestaat uit twee daken met een afwijkende hoogte. Dat geeft een opening waar licht doorheen kan komen.

Waarom kiezen voor een lessenaarsdak met verspringing?

 • Modern uiterlijk.
 • Natuurlijke lichtinval aan één zijde.

Tentdak

Het tentdak is ook bekend onder de namen puntdak, piramidedak en paviljoendak vanwege de vorm met vier dakvlakken met een driehoekige vorm die in het nokpunt samenkomen. Omdat de afzonderlijke dakschilden een ander formaat kunnen bezitten zijn er diverse variaties mogelijk. Er is slechts een beperkte ruimte aanwezig onder een tentdak vanwege de steile helling. Lees meer over: Tentdak: Info, Voordelen & Prijzen

Bij het plaatsen of vernieuwen van diverse soorten daken kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van dakwerkers aanvragen via deze pagina. Ontvang snel een aantal offertes in de mailbox en vergelijk de mogelijkheden en prijzen.