Bouwen en leggen van een dak

bijkomende werkzaamheden op het dak

Een kwaliteitsdak is gebaseerd op stappen die bepalend zijn voor zijn stevigheid, waterdichtheid, isolatie en soliditeit.

Dak waterdicht maken: technieken om te weten

Dak waterdicht maken

Een waterafstotend middel is een waterdicht makend product dat op de dakbedekking wordt aangebracht om het materiaal te helpen water af te stoten en beter bestand te zijn tegen de elementen. De functie ervan is de waterdichtheid van het dak te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen.

Beste dak ontmossen producten in 2022

ontmossingsproduct

Veranderende weersomstandigheden leiden op natuurlijke wijze tot het verschijnen van mos, algen, schimmels en korstmossen op het dak, ongeacht het materiaal dat voor het ontwerp ervan is gebruikt. Om uw dak schoon en fris te houden, moet u een dakmosverwijderaar gebruiken. Maar welke te kiezen? Volg deze gids en vind het beste antimoss product voor uw dak.

Plat dak waterdicht maken: EPDM of PVC membraan?

afdichting plat dak

Krijgt uw toekomstige woning een plat dak? De trend van kubuswoningen zet zich voort, zowel bij de bouw als bij de uitbreiding van woningen. Deze vorm van dak vereist andere constructietechnieken dan een traditioneel dak en een keuze van specifieke materialen om een optimale waterdichtheid te garanderen. EPDM-membraan, PVC... Deze termen zijn u misschien vreemd, maar u zult er toch mee te maken krijgen voor uw bouw of woninguitbreiding. Welk systeem moet op platte daken worden gebruikt om ze waterdicht te maken? Volg de gids!

Kan mos lekken veroorzaken?

lekken door mos

Het eenvoudige antwoord op de vraag 'kan mos lekken veroorzaken' is ja. Maar er zijn bepaalde factoren die van invloed zijn op die mogelijkheid. Hoeveel mos u op uw dak heeft, de conditie van uw dak en het weer en andere vormen van puin en materialen zullen bijdragen aan de eventuele lekkage van het dak.

Wat doodt mos op daken?

dakmos doden

Het lijkt misschien charmant op schilderachtige huisjes, maar dakmos kan grote schade aanrichten aan uw dak en huis. Mos kan dakspanen vernielen, het onderliggende oppervlak aantasten en de structurele integriteit van uw huis bedreigen. Het kan zelfs de gezondheid van uw familie aantasten. Door proactief met mos om te gaan, kunt u het leven van uw dak verlengen en uw gezin beschermen.

Is het slecht om mos op je dak te hebben?

mos slecht voor je dak

Het eenvoudige antwoord is ja. Mos kan de structurele integriteit van elk type dak ernstig beschadigen. Mos is een eenvoudige plant die geen bloemen produceert en groeit in dekens in een natuurlijke omgeving

Betonpannen

betonpannen

Betonpannen zijn de meest gebruikte én tevens de goedkoopste dakpannen die er zijn. Ze worden zowel bij nieuwbouw, als renovatie gebruikt. De betonnen dakpan is er in meerdere soorten en diverse kleuren verkrijgbaar. We zetten voor je op rij wat voor soorten betonnen dakpannen we kennen en wat ze kosten.

Dampfolie: wat is het en waar dient het voor?

dampfolie

Dampfolie in combinatie met isolatiemateriaal, zorgt ervoor dat er in een geïsoleerd huis een betere vochthuishouding plaats kan vinden. De folie voorkomt dat het isolatiemateriaal niet nat kan worden door minuscule vochtdeeltjes uit de lucht.

Hanggoot vervangen, herstellen en& vernieuwen

hanggoot

De hanggoot, ook wel mastgoot genoemd, is een waterafvoer die onder de dakbedekking hangt. Ze heeft tot doel het hemelwater op te vangen dat op het dak valt en dit af te voeren naar de regenpijp.

Asbesthoudende leien: Dak met asbestleien verwijderen

asbest leien

Halverwege de vorige eeuw waren asbesthoudende bouwmaterialen geweldig populair. Het brandwerende materiaal bleek uitermate geschikt als dak- en gevelafwerking, het isoleerde goed en was makkelijk te verwerken. Leien met asbest werden dan ook in enorme volumes toegepast op daken en buitengevels die op de wind stonden. Toen later bleek dat asbestvezels schadelijk zijn voor onze gezondheid, werd de toepassing ervan stopgezet en ontstond er vraag naar de professionele asbestverwijderaar.

Wat is de functie van een dakoversteek?

dakoversteek

Een dakoversteek is de overhangende dakrand aan de bovenkant van de gevel. Dakoversteken kom je tegen bij alle soorten hellende en platte daken. Soms is een dakoversteek niet meer dan een randje van enkele centimeters, maar ze kan ook een meter of meer bedragen. Dakoverstekken maken een woning niet alleen esthetisch aantrekkelijker, ze zitten er ook niet voor niets aan.

Plaatsen en vervangen van een dakvenster

Het plaatsen van een dakvenster is niet zo heel moeilijk. Met een beetje handigheid kun je het zelf. Bij merkramen, zoals Velux en Fakro, zit er ook een duidelijke handleiding bij, waarin stap voor stap staat aangegeven hoe je het dakvenster plaatst. Twijfel je over je eigen kunnen of denk je er niet over om zelf op het dak te klimmen, contacteer dan een ervaren klusbedrijf.

Dakkoepels plaatsen: Prijzen en mogelijkheden

dakkoepel

Met de plaatsing van een dakkoepel, breng je meer licht in een ruimte met een plat dak. Extra licht betekent niet alleen meer leefcomfort, een niet kunstmatige lichtinval doet het vertrek ook optisch groter lijken. Lichtkoepels kun je in allerhande vormen, maten en materialen verkrijgen. De keuze die je maakt hangt helemaal af van de functie van de ruimte en je budget.

Is je dak goed geïsoleerd? Doe de test!

dakisolatie controleren

Isoleren, isoleren, isoleren, het moderne toverwoord, om de energierekening naar beneden te brengen, lijkt het wel. Maar heeft het wel zo’n nut om de muren en vloer te isoleren, wanneer je het dak niet aanpakt? Warmte stijgt immers naar boven. Om te weten of je dak energiebesparend aangepakt is, kijk je simpelweg omhoog en… doe de daktest!

Isolatiewaardes: Rd-, Rc- en lambdawaarde

isolatiewaarde

Isolatiematerialen worden geclassificeerd naar de sterkte van hun specifieke en isolerende eigenschappen. Het op de hoogte zijn van de isolatiecapaciteit per m2 van een isolatiemateriaal is belangrijk, wanneer je een isolatiemateriaal moet kiezen voor een bepaalde omstandigheid.

Dakkapel plaatsen: alle voordelen

dakkapel dakraam

Ben jij een dakkapel aan het overwegen? Dan weet je waarschijnlijk al wel wat pluspunten te noemen, zoals meer ruimte en meer licht. Maar er zijn nog meer redenen waarom mensen ervoor te kiezen om een dakkapel te laten plaatsen. Hier zetten we de grootste redenen om voor een dakkapel te kiezen op een rijtje voor jou. En bespreken we de andere dingen waar je aan moet denken bij een dakkapel plaatsen.

Nokverhoging: alles wat je moet weten

nokverhoging

Een nokverhoging is een manier om je woning hoger te maken. Het is daarmee een alternatief voor het laten plaatsen van een dakkapel of dakkapellen. Bij een nokverhoging wordt er een opbouw op je dak geplaatst met de hoogte van je nok, die vervolgens netjes dichtgemaakt wordt en voorzien wordt van dakbedekking. Daardoor komt de nok van je dak een stuk hoger te liggen, is je zolder een flink stuk ruimer, en krijg je er dus een nieuwe, grote kamer bij.

Dakbedekkingsmembranen: Het grote geheel

dakbedekkingsmembranen

Er zijn evenveel mogelijkheden voor het afdichten van een plat dak als voor het afdekken van een schuin dak. Dit artikel vertelt u welke soorten dakafdichtingsmembranen beschikbaar zijn en welke het best gebruikt kunnen worden waar.

Nadelen van trapeziumvormige platen op het dak

moeilijk te buigen trapeziumvormige platen

Tegenwoordig worden trapeziumvormige platen vooral gebruikt in industriële en commerciële gebouwen. Aan de andere kant worden privégebouwen bijna nooit gebruikt voor dakbedekking. In dit artikel kunt u lezen over de redenen hiervoor en de zorgen en werkelijke nadelen ten opzichte van trapeziumplaten op het dak.

Asbestplaten - gewicht per m2

zware asbestplaten

Voor de afvoer van asbestplaten en asbesthoudende isolatiematerialen heeft u een speciale verpakking nodig die voldoet aan de wettelijke eisen. Om er zeker van te zijn dat u voldoende Big Bags in diverse vormen op voorraad heeft wanneer de verwijdering plaatsvindt, tonen wij u hier het gewicht van de Eternit-planken en de kosten die daarmee gepaard gaan.

Eternit zonder asbest

moderne asbestvrij eternit panelen

Eternit was lange tijd een zeer populair materiaal voor dakbedekking en andere bouwdoeleinden. Maar toen raakte het asbest dat het bevatte in diskrediet en werd het uiteindelijk in Duitsland verboden en van de markt gehaald vanwege de kankerverwekkende werking ervan. Maar het bedrijf dat de Eternit panelen produceert had al eerder gereageerd. Hier zijn alle feiten over Eternit zonder asbest.

De onderconstructie voor harde en zachte daken

onderdak constructie voor harde en zachte daken

Ongeacht de dakbedekking moet de onderconstructie van het dak bepaalde taken vervullen. U kunt hier lezen wat belangrijk is voor zowel harde als zachte daken en welke basisonderdelen de dakstructuur vormen.

Gaten boren in leien en waar u op moet letten

gaten boren in leien

Als u een gat in een leisteen wilt boren, zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Met de verkeerde boor of de verkeerde procedure kan de leisteen gemakkelijk breken. Lees hier waar je op moet letten.

Andere soorten bitumineuze platen

andere types bitumineuze platen

Veel speciale vormen van bitumineuze platen zijn volgens de geldende normen toegestaan. Dit artikel vertelt u in detail welke membranen waar gebruikt kunnen worden en welke speciale vormen van membranen technisch gedifferentieerd kunnen worden.

Hoe verwerkt en verlijmt u leien op de juiste manier

leisteen verlijmen

Leien hebben een grotendeels gesloten oppervlaktestructuur, die een belangrijke rol speelt bij de verwerking van de leisteen. Vooral wanneer de lijm vocht afgeeft, kan dit een effect hebben op vlakke oppervlakken van leisteen.

Zo kunt u de leien op de juiste manier installeren

leisteen montage

Elegante oppervlakken van natuursteen zijn meer dan een rage. De dunne en lichte designpanelen zijn geschikt als elegante wandbekleding. Ze kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Lees hier meer over hen.

Tips voor eenvoudig en optimaal onderhoud van leien

leisteen onderhoud

Leien zijn relatief eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Er zijn tal van tips om het natuurlijke materiaal zo snel mogelijk te reinigen en in een goede conditie te houden. In dit artikel kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Dicht leien goed af als bescherming tegen vlekken en vuil

leisteen afdichten

Oppervlakken van natuursteen zoals leisteen komen dagelijks in aanraking met veel schadelijke stoffen en hebben daarom voldoende zorg nodig. Hier helpt het om de leien af te sluiten en zo te beschermen tegen de gevaren van het dagelijks leven.

Is het schilderen van leisteen een goed idee?

leisteen schilderen

Leisteen is ook populair op daken en gevels vanwege zijn edele natuurlijke uitstraling. In sommige gevallen is het schilderen van leisteenoppervlakken echter nog steeds een gewild project. Het materiaal is geen dankbaar object om te schilderen. Het is over het algemeen mogelijk met speciale natuursteenverven, maar er is altijd een restrisico van onvoldoende duurzaamheid.

Verf een trapeziumvormige plaat of bedek deze met vloeibaar plastic

trapeziumvormige plaat schilderen

Een trapeziumvormig plaatwerk is ontwikkeld vanuit de vraag om een licht en flexibel materiaal als plaatwerk met voldoende stabiliteit te leveren. De typische vorm van de geplooide platen op daken en gevels is eenvoudig te schilderen. Voor een goed en duurzaam resultaat moet rekening worden gehouden met het type metaal en de oppervlaktecoating.

Wat u kunt doen als u golfplaten moet afdichten

golfplaten afdichten

In het algemeen worden golfplaten als relatief resistent en duurzaam beschouwd. In de loop der jaren kan er echter steeds weer schade of lekkages ontstaan. In sommige gevallen kunnen golfplaten opnieuw worden verzegeld zonder dat ze onmiddellijk moeten worden vervangen.

Impregneren of afdichten van leisteen - verschillen en tips

impregneren van leisteen

Leisteen is een zeer populair natuurlijk materiaal, dat te kampen heeft met de meest uiteenlopende invloeden, vooral in de buitenlucht, zoals de milieuomstandigheden. Indien nodig moet dan worden gezorgd voor bescherming door middel van impregnatie of verzegeling.

Polyester golfplaten: Instructies voor veilige bevestiging

polyester golfplaten bevestigen

Polyester golfplaten zijn ideaal voor dakbedekking van houtwerven, buitenzitplaatsen en andere overkappingen. Tomaten en andere waterige planten voelen zich ook prettig onder het transparante materiaal, dat door de golvende structuur ook regenwater zeer goed afvoert. Het dak moet echter met een lichte helling worden gemonteerd om waterverzadiging te voorkomen. Wij vertellen u hoe u de panelen het beste kunt monteren.

Hoe bouw je een dak met golfplaten?

golfplaten dak bouwen

Gegolfde platen worden vaak gebruikt voor dakbedekking die snel te monteren en goedkoop is. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, relatief onbreekbaar en kunnen zelf worden gelegd. De panelen bieden u verschillende voordelen bij gebruik.

Schoon leggen van polyester golfplaten: onze instructies

polyester golfplaten leggen

Polyester golfplaten zijn een droom die uitkomt voor de gretige ambachtsman: ze kunnen zonder problemen worden geknipt en gelegd, ze houden de ruimte die ermee bedekt is droog en laten toch de zon door. Bovendien voeren ze, wanneer ze op de juiste manier worden geïnstalleerd, het regenwater betrouwbaar af en hebben ze dus niet de neiging om vervelende plassen te vormen. Hoe u de nuttige panelen op het dak krijgt, wordt hieronder uitgelegd.

Hoe snijdt en verwerkt u golfplaten op de juiste manier?

golfplaten snijden

Gegolfde platen zijn populaire bouwmaterialen die zich kenmerken door een relatief eenvoudige verwerking. Voordat u de panelen kunt monteren, moet u ze echter eerst op de juiste manier en met het juiste gereedschap snijden. Lees hier wat belangrijk is.

Vezelcementplaten voor het dak - beter dan hun reputatie

vezelcementplaten dak

Al aan het einde van de 19e eeuw vonden vezelcementplaten hun weg naar de bouwtechniek. Ze zijn overal bekend onder de naam Eternit. Eind jaren zeventig werd bewezen dat asbest kankerverwekkend is en de reputatie van de praktijkpanelen voor daken en gevels kreeg steeds meer te lijden. Moderne vezelcement panelen combineren vele voordelen, u kunt alle belangrijke feiten over de praktische panelen in onze gids vinden.

Lichtpanelen kunnen eenvoudig als volgt worden gesneden

lichtpaneel snijden

De zogenaamde lichtpanelen zijn gemaakt van materialen zoals PVC of polycarbonaat. Tijdens de verwerking en montage moet u op een aantal zaken letten om een goed werkend resultaat te krijgen en de platen niet te beschadigen.

Latten en spanten voor de trapeziumvormige plaat

Latten en spanten voor de trapeziumvormige plaat

Een alternatief voor dakpannen is het zogenaamde trapeziumvormige plaatwerk. Het is vooral bekend van de hallenbouw, maar het wordt ook gebruikt als dakbedekking voor woongebouwen. Trapeziumvormige platen moeten op een bepaalde afstand onderlegd worden.

Brandbescherming voor het trapeziumvormig plaatwerk

trapeziumvormige metalen brandbescherming

Trapeziumvormig plaatstaal brandt niet op zichzelf omdat het van metaal is gemaakt. Als het echter als dak- of wandbekleding wordt gebruikt, kan het nodig zijn om voor brandbescherming te zorgen, omdat de omringende elementen meestal van brandbare materialen zijn gemaakt.

Het leggen van bitumineuze platen

bitumineuze platen leggen

Het bedekken van dakoppervlakken met een bitumineuze folie is de meest populaire methode voor waterdichte isolatie geworden. Afhankelijk van de eisen en het type gebouw strekt het assortiment zich uit van een eenvoudige laag tot meerdere gelaste membranen die over elkaar heen worden aangebracht en gelast. Het bitumen, dat aan beide zijden van een dragerlaag zoals synthetisch of glasvlies wordt aangebracht, krijgt zijn sterk hechtende werking door verhitting, die na afkoeling overgaat in een vochtondoorlatende laag. Het leggen en lassen kan goed worden gedaan, zelfs door een ervaren vakman, als er rekening wordt gehouden met bepaalde procedures.

Dakafdichting als extra afdichting voor schuine daken

Dakafdichting als extra afdichting voor schuine daken

Een schuin dak is niet alleen strak vanwege de dakbedekking. Daaronder heeft een schuin dak een waterdichte of regendichte laag, die op verschillende manieren kan worden gemaakt. Hoe dit "subdak" is opgebouwd, welke materialen worden gebruikt en waar rekening mee moet worden gehouden, kunt u hier lezen.

Breed scala aan toepassingen - Bitumen dakverf

bitumen dakverf

De vloeibare bitumenvernis heeft een breed toepassingsgebied en is een van de belangrijkste en meest gebruikte middelen voor talloze doeleinden in de dakbedekkingssector, maar ook in vele andere vakgebieden. Wat u nog meer moet weten over de bitumen daklak, kunt u hier lezen, evenals informatie over leveringsbronnen en richtprijzen.

Normen en voorschriften voor dakafdichting

normen en voorschriften voor dakafdichting

Een afdichting van een plat dak moet met bijzondere zorg en volledig vrij van gebreken worden uitgevoerd om latere ernstige schade aan het dak en de gehele constructie van het gebouw veilig uit te sluiten. Daarom zijn er talrijke bindende normen en regels voor de waterdichtheid van platte daken die in acht moeten worden genomen. De belangrijkste daarvan worden in dit artikel toegelicht.

Dakafdichting met WU-beton

dakafdichting met wu beton

De afdichting van platte daken met WU-beton is slechts bij enkelen bekend, maar vormt een zeer interessant alternatief op het gebied van de afdichting van platte daken. In dit artikel kunt u lezen over de voordelen van WU Beton ten opzichte van afdichtingsmembranen, hoe de afdichting wordt uitgevoerd en de mogelijke toepassingen.

Dakafdichting met vloeibare kunststof - vrij eenvoudig, maar vaak duur

dakafdichting vloeibaar kunststof

In tegenstelling tot bitumineuze platen is dakafdichting met vloeibare kunststoffen relatief eenvoudig zelf aan te brengen - maar het nadeel is vaak de hoge prijs. U kunt hier lezen welke soorten waterdichting beschikbaar zijn, welke fabrikanten ze aanbieden en wat ze kunnen kosten.

Bescherming van de dakafdichting voor groendaken

dakafdichting voor groene daken

Groene daken op platte daken hebben veel voordelen. Om problemen met de dichtheid van het dak te voorkomen, moet de dakafdichting echter speciaal worden aangepast aan het betreffende groen. U kunt hier lezen waar u rekening mee moet houden.

Afdichtingsmethodes

afdichtingsmethodes

In tegenstelling tot een hellend dak wordt de dakafdichting van een plat dak niet alleen gebruikt om regen af te voeren, maar moet deze ook volledig waterdicht zijn om te voorkomen dat er water binnendringt. In dit artikel kunt u lezen welke verzegelingsmethoden gebruikt kunnen worden en welke speciale vormen er zijn.

Het leggen van lassporen

lassen van het dak

De zogenaamde gelaste membranen voor dakafdichting bestaan uit weefsels van glasvezels, polyester of jute gedrenkt in bitumen. Dit "dakbekledingsvilt" voor het lassen wordt in één of meerdere lagen gelegd, afhankelijk van de plaats van gebruik en de te verwachten belasting.

Plaatwerk daken afdichten - u heeft deze mogelijkheden

plaatwerk daken afdichten

Een schoon en professioneel geïnstalleerd dak van trapeziumvormige platen is meestal lange tijd volledig waterdicht. Er zijn hier dus zelden problemen. Bij oudere plaatstalen daken, zoals die van staande naadplaten, kan dit echter wel het geval zijn. U kunt in dit artikel lezen hoe u dit kunt verhelpen.

Vloeibare dakafdichting - het werkt ook

vloeibare dakafdichting

Daken, zelfs platte daken, hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden afgedicht met bitumen afdichtingsplaten - er zijn andere mogelijkheden. Een daarvan is de vloeibare waterdichting van het dak. Er zijn echter enkele voor- en nadelen die hier in overweging moeten worden genomen, en de verscheidenheid aan producten is zeer groot. U kunt hier meer over lezen, inclusief prijzen en leveringsbronnen.

Dakfdichtingsfolie - kunststof in plaats van bitumen

dakfdichtingsfolie

Daken kunnen ook met kunststof worden waterdicht gemaakt - in veel gevallen kan dit een goed alternatief zijn voor bitumen, ook vanwege de grotere duurzaamheid en weerstand. Hier kunt u lezen over de soorten kunststofplaten die gebruikt worden voor de dakafdichting, evenals over de leveringsbronnen en de prijzen.

Dakafdichting met kunststof - verschillende mogelijkheden

dakafdichting kunststof

Kunststof kan zeker een alternatief zijn voor bitumenkitten als dakafdichting - er zijn hier verschillende mogelijkheden, die ook qua prijs heel verschillend kunnen zijn, en die elk hun eigen voor- en nadelen kunnen hebben. U kunt hier meer over te weten komen.

Lekdetectie op platte daken

lekdetectie plat dak

Platte daken moeten regelmatig worden onderhouden om lekkages op te sporen en te elimineren. Dit geldt zowel voor nieuwe als bestaande platte daken, maar met verschillende frequenties. Afhankelijk van de dakconstructie zijn er verschillende methoden beschikbaar voor lekdetectie op platte daken. We schetsen hieronder de verschillende technieken.

Koper voorkomt mos op het dak

koper dak mos

Mos hoopt zich op de meeste daken op in de loop van de tijd. Later verstopt het mos de goot en de regenpijp als deze uiteindelijk loskomt. Op veel daken is de schoorsteen of dakkapel met koper omrand. Daar zijn brede stroken dakoppervlak te zien die volledig vrij zijn van mos en korstmossen. Dit proces kan kunstmatig worden gecreëerd, hier is hoe.

Mos op het dak

Mos op het dak

In de loop der jaren ontwikkelt elk dak zich tot een plek waar mossen optimaal kunnen gedijen. Aanvankelijk zijn mossen, korstmossen en soms ook algen nog niet merkbaar. Later kun je een dak letterlijk laten groeien. Uiterlijk nu is het tijd om het mos op het dak te verwijderen, omdat het negatieve effecten kan hebben, afhankelijk van de eigenschappen van het dak.

Mos van het dak verwijderen - u heeft deze mogelijkheden

Mos van het dak verwijderen

Vooral aan de noordkant verspreiden mos en korstmossen zich vaak snel op de dakpannen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u ze snel en eenvoudig kunt verwijderen. Daarnaast vindt u ook tips over hoe u zich kunt beschermen tegen mos op het dak.

Mosverwijderaar voor het dak - wat is hier beschikbaar?

mosverwijderaar dak

In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn daken afhankelijk van mechanische methoden om mos en korstmossen te verwijderen. Er zijn echter ook enkele chemische mosverwijderaars op de markt, waaronder enkele vrij bekende en gevestigde producten. U kunt hier lezen over de voordelen hiervan en hoe mosverwijderaars voor het dak werken.

Dakmosverwijdering - u heeft deze mogelijkheden

dakmosverwijdering

Mos op het dak ziet er uiterst onaantrekkelijk uit en volgens sommige deskundigen kan het opgeslagen vocht ook schade aan het dak veroorzaken. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn om mos op je dak kwijt te raken.

Wanneer is een dakreiniging nuttig?

dakreiniging zinvol

Een dakreiniging is van tijd tot tijd nuttig, zowel om visuele als om functionele redenen. Hoe u kunt zien of het juiste moment is aangebroken en welke procedures mogelijk zijn, wordt in dit artikel uitgelegd.

Het glazen dak schoonmaken - de gemakkelijkste manier om jezelf te helpen

glazen dak reinigen

Glazen daken worden meestal gebruikt als luifel, bijvoorbeeld voor een terras, of als dakbedekking van een serre. Hoe gemakkelijk glazen daken meestal ook zijn, het schoonmaken ervan is soms lastig. En dit moet in ieder geval regelmatig gebeuren. Je kunt hier ontdekken hoe je jezelf het beste kunt helpen.

Mogelijke schade en risico's door onjuiste reiniging van het dak

Mogelijke schade en risico's door onjuiste reiniging van het dak

Niet alleen dakverenigingen, maar ook consumentenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van een onjuiste dakreiniging. Dit artikel vertelt u in detail wat er kan gebeuren, welke gevolgschade te vrezen valt en onder welke omstandigheden er een bepaald gevaar bestaat.

Dakpannen reinigen

dakpannen reinigen

Dakpannen gaan heel lang mee, maar je hebt niet veel te doen tegen vuil en mos. Om het dak schoon te houden is het daarom noodzakelijk om de dakpannen zo regelmatig mogelijk te reinigen. Hoe je dit zelf kunt doen, kun je hier lezen.

Vezelcementplaten

vezelcementplaat

Een dak met een heel ander uiterlijk dan met dakpannen of pannen - dit maakt het mogelijk om vezelcementplaten te gebruiken. Ze resulteren in een glad dakoppervlak dat op vele manieren kan variëren in kleur.

Dakisolatie: wat zijn de kosten?

dakisolatie kosten

Als niet het plafond van de bovenste verdieping moet worden geïsoleerd, maar het dak zelf, is isolatie op het dak de meest effectieve vorm van isolatie. De kostencontrole-expert legt in het interview in detail uit welke kosten en welke kosten in ieder geval moeten worden berekend voor deze vorm van isolatie.

Bouwmateriaalklassen - Evaluatie van het gedrag bij brand

bouwmateriaalklassen

Het brandgedrag van bouwmaterialen is onderverdeeld in verschillende klassen van bouwmaterialen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen onbrandbare en normale of nauwelijks ontvlambare materialen. Hoogst ontvlambare bouwmaterialen zijn niet eens beschikbaar op het gebied van woningbouw.

Mansardedak

voorbeeld mansardedak

Het mansardedak is een klassieke, elegant gebogen dakvorm, waarbij de dakbedekking in het onderste gedeelte gebogen is en zo het huis als het ware vanaf de voorkant de visuele indruk geeft dat het een decoratieve hoed heeft opgezet.

Hoeveel kost een dakgebinte?

dakgebinte kosten

Het dakgebinte is de volledige draagconstructie van het dak, dat wil zeggen alles waar de dakbedekking op rust. Meestal is het frame van hout, maar het kan ook van staal of beton zijn. Dit is echter alleen het geval voor grotere gebouwen of industriële hallen. De gebruikelijke bouwwijzen en hun kosten worden hieronder weergegeven.

Dakbedekking - welke kosten moeten worden berekend?

prijs dakbedekking

Als het dakgebint eenmaal is opgetrokken, moet er natuurlijk een dak worden betegeld. Er zijn verschillende mogelijkheden en de totale kosten kunnen sterk variëren. De kostencontrole-expert legt in een interview in detail uit welke kosten u in de praktijk voor de dakbedekking kunt verwachten.

Reiniging van het dak - deze kosten kunnen worden gemaakt

dakreiniging prijs

Als de daken van een huis in jaren opgaan, kun je dat meestal zien. Een professioneel uitgevoerde dakreiniging moet hier helpen. De kostencontrole-expert legt in detail uit wat de onderneming kan kosten en met welke extra kosten vaak rekening moet worden gehouden.

Dakreiniging: welke kosten kunnen we verwachten?

dakreiniging kosten

Veel bedrijven bieden coatings voor hellende daken aan, die bedoeld zijn om een oud dak in nieuwe pracht en praal te laten schitteren. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit welke kosten er voor dergelijke coatings worden gevraagd en of het de moeite waard is.

Uitbreiden van het dak - welke kosten zijn er te verwachten?

dakuitbreiding kosten

Een bestaande, voorheen ongebruikte zoldervloer is een waardevolle ruimte die gebruikt kan worden voor extra woonruimte. De kostencontrole-expert legt in een interview in detail uit welke kosten er gemaakt kunnen worden bij het uitbreiden van het dak.

dakbedekking van 100 m²: wat zijn de kosten?

dakbedekking 100 m2 kosten

Hoogwaardige dakbedekkingen van kleidakpannen gaan ongeveer 30 - 40 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. De kostencontrole-expert vertelt u in een gedetailleerd interview met welke kosten u rekening moet houden voor het afdekken en opnieuw afdekken van het dak.

Hellingsisolatie - welke prijs moet worden berekend?

reductieprijs

Bij de meeste platte daken van woongebouwen wordt de vereiste helling gecreëerd door middel van hellende isolatie. De kosten van een dergelijke isolatie worden door de kostencontrole-expert in het interview in detail uitgelegd.

Asbest dakrenovatie: welke kosten moeten worden verwacht?

prijs asbest dak-renoveren

Voor daken die bedekt zijn met asbesthoudende bouwmaterialen is het aan te raden deze zo snel mogelijk te renoveren. De verontreinigde bouwmaterialen worden verwijderd en vervangen door nieuwe, ongevaarlijke bouwmaterialen. In ons interview met de kostencontrole-expert kunt u nagaan wat de kosten zijn van zo'n asbestverwijdering van een dak.

Volledig nieuw dak: Welke kosten moeten worden verwacht?

nieuw schuin dak

Bij veel oudere gebouwen is het dak een van de belangrijkste probleempunten. Oudere, slecht onderhouden daken zijn vaak in zeer slechte staat en moeten volledig worden vernieuwd. In ons interview bespreken we met de kostencheck-expert welke kosten u kunt verwachten als u een dak volledig moet verbouwen.

Vervanging van het dak van een tuinhuis: welke kosten zijn er aan verbonden?

kosten dakbedekking tuinhuis

Zelfs het dak van het tuinhuis moet af en toe gerepareerd worden - niemand wil een druppelend dak op een tuinhuis. Als de dakbedekking zelfs met reparaties niet kan worden gered, moet deze zo snel mogelijk worden vervangen. De kosten van zo'n dakvernieuwing voor het tuinhuisje zijn te achterhalen bij de kostencontrole-expert in ons interview.

Dak vernieuwen: welke kosten moeten worden berekend?

kosten dak vernieuwen

Wie een oud gebouw koopt of bezit, zal op een gegeven moment het dak moeten vernieuwen. De kosten hiervan worden vaak onderschat. De kostencheck-expert legt in detail uit wat een dakvernieuwing kan kosten en met welke kostenposten je rekening moet houden in het interview.

Roestvrijstalen schoorsteen: welke kosten moeten worden berekend?

kosten roestvrijstalen schoorsteen

Wie een houtkachel of andere open haard wil bedienen, heeft een schoorsteen nodig. Als er geen schoorsteen is, kan dit probleem gemakkelijk worden opgelost: U monteert eenvoudigweg een roestvrijstalen schoorsteen. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit wat dit kan kosten en met welke kostenverschillen je rekening moet houden.

Schoorsteenbekleding: welke kosten zijn te verwachten?

kosten schoorsteenbekleding

Als een schoorsteen lekt of er niet meer goed uitziet voor het huis, kan deze gemakkelijk worden bekleed als onderdeel van een dakrenovatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. De kosten van een schoorsteenbekleding kunt u in ons interview opvragen bij de kostencontrole-expert.