Lessenaarsdak: voordelen, nadelen, constructie en kosten in één oogopslag

lessenaarsdak

Wil je iets anders dan een standaard zadeldak of plat dak? Dan is een lessenaarsdak wellicht iets voor jou! Dit soort dak heeft een moderne en strakke uitstraling met een asymmetrisch design wat er niet alleen bijzonder uitziet, maar ook heel praktisch kan zijn. Wat is een lessenaarsdak , en wat zijn de mogelijkheden met deze daken? Dat leggen we je graag uit op deze pagina.

Laat jouw lessenaarsdak installeren door een betrouwbare dakwerker in de buurt. Vraag direct online een aantal offertes aan via deze pagina.

Neem voor al uw dakwerken vandaag nog contact op met BKG Dakwerken.

Wat is een lessenaarsdak ?

Je kunt een lessenaarsdak op twee manieren omschrijven; het lijkt op een plat dak maar dan met een helling naar één zijde, en het lijkt ook op de helft van een conventioneel zadeldak. Een lessenaarsdak heeft één hellend vlak (dakschild) met een minimale helling van 15 graden. In praktijk zal de woning dus een hoge zijde hebben en een lage zijde. Dit type dakconstructie komen we naast woonhuizen ook regelmatig tegen bij tuinhuizen, blokhutten en serres.

In tegenstelling tot het schilddak of zadeldak kiezen relatief weinig huizenbouwers voor deze dakvorm. Dit is vooral te wijten aan het feit dat in vroegere jaren het monopitch dak vooral gebruikt werd voor commerciële gebouwen, loodsen of zelfs garages. Eigenlijk is het jammer, want een lessenaarsdak is niet alleen een echte blikvanger, maar ook veelzijdig en dus individueel vorm te geven. Het wordt ook steeds populairder bij architecten - niet in de laatste plaats omdat het relatief goedkoop is om te produceren en een optimaal gebruik van de gesloten ruimte mogelijk maakt.

Verspringend lessenaarsdak

Dit is een variatie op de standaard dakconstructie waarbij er twee dakzijdes geplaatst worden die ieder een afwijkende hoogte hebben. Zo ontstaat er een opening waar licht doorheen kan schijnen.

Wettelijke bepaling bij daken

Er kunnen gemeenten zijn waarbij er voorschriften bestaan ten aanzien van de dakconstructie. Zo is het mogelijk dat een plat dak niet toegestaan is, maar een zadeldak wel. Een lessenaarsdak kan de oplossing zijn omdat één zijde van het dak lijkt op het traditionele zadeldak, terwijl je toch de kenmerken behoudt van een plat dak. Vraag na wat toegestaan is bij de gemeente.

Voordelen van een lessenaarsdak

  1. Dakgoot: Bij deze dakconstructie is er slechts één dakgoot vereist die al het neerslagwater af zal voeren. De dakgoot wordt uiteraard aan de onderzijde van het lessenaarsdak geplaatst. Daarmee valt de dakgoot minder op dan bij een zadeldak, en de waterafvoer gaat sneller in vergelijking met een plat dak.
  1. Lichtinval: Door aan de lange zijde van de woning of gebouw een groot aantal vensters te plaatsen is er een grote natuurlijke lichtinval mogelijk. Dat geldt ook zeker voor de dakopening bij een verspringend lessenaarsdak waar licht doorheen kan schijnen.
  1. Uiterlijk: We zien steeds vaker deze daken in het straatbeeld, het oogt dan ook modern, strak en stijlvol. Ondanks de eenvoud van het ontwerp zijn er toch volop mogelijkheden met een lessenaarsdak . Afhankelijk van de dakbedekking kun je deze door laten lopen op de gevel voor een bijzondere uitstraling. De dakconstructie van een lessenaarsdak is in principe betrekkelijk eenvoudig, toch ziet dit type dak er juist luxe en exclusief uit.
  1. Ruimte: Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn van een lessenaarsdak . Aan de ene zijde van het gebouw is er minder ruimte beschikbaar omdat het dak laag ligt, terwijl aan de andere zijde juist weer meer ruimte onder het dak aanwezig is. Daarom wordt deze dakconstructie regelmatig gebruikt voor duplexwoningen.

Wat zijn de nadelen van een lessenaarsdak?

Als je kijkt naar de nadelen van een lessenaarsdak, dan speelt de temperatuur een grote rol: in de zomer verwarmen de kamers onder een lessenaarsdak meer dan bij andere dakvormen het geval is. Het moet daarom bijzonder goed van onderaf worden geïsoleerd. Als het dak een lage hellingshoek heeft, moet het ook om de paar jaar worden gereinigd, omdat er vaak bladeren en takken op het dak blijven staan als er grotere bomen in de buurt zijn.

lessenaarsdak kosten

Wat kost een lessenaarsdak laten plaatsen? De kosten kunnen sterk variëren vanwege zaken als de totale oppervlakte, de gewenste dakbedekking en eventuele isolatie. Ook de kosten voor arbeid kunnen per dakwerker flink uiteenlopen. Omdat dit soort daken relatief snel en eenvoudig geplaatst kunnen worden in vergelijking met een zadeldak dat twee dakvlakken heeft, vallen de kosten in de regel mee.

Door meerdere offertes van dakwerkers op te vragen kun je tot wel veertig procent besparen op de rekening! Wil je geld besparen zonder te veel tijd te besteden aan offertes opvragen? Maak dan gebruik van onze gratis offerte service via deze pagina. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend meerdere offertes per mail.

Dakbedekking lessenaarsdak mogelijkheden

Er zijn meerdere redenen om voor een specifiek type dakbedekking te kiezen zoals de kosten, de levensduur en de persoonlijke voorkeuren. Houd er ook rekening mee dat voor verschillende soorten dakbedekking ook een minimale hellingsgraad van toepassing kan zijn. Dit zijn de meest populaire soorten dakbedekking voor een lessenaarsdak :

Dakpannen

Dakpannen

Klassiek maar toch nog steeds fraai om te zien; dakpannen. Hierbij is er een keuze uit keramische dakpannen of dakpannen van beton. De gemiddelde levensduur van dakpannen ligt op circa vijftig jaar, de pannen zijn leverbaar in een platte of een holle vorm.

Kosten voor dakpannen: Reken circa 35 tot 65 euro per vierkante meter voor keramische dakpannen, betonpannen zijn wat goedkoper met gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Dit zijn de prijzen exclusief plaatsing.

Leien

Dit type dakbedekking is ook populair op een lessenaarsdak , er zijn twee soorten leien; natuurleien en kunstleien. Waar de kunstleien een gemiddelde levensduur hebben van 35 jaar, gaan natuurleien tot wel 100 jaar mee. Kunstleien hebben dan weer het voordeel van een brede selectie aan kleuren.

Kosten voor leien: Natuurleien kosten gemiddeld 110 tot 120 euro per vierkante meter, kunstleien zijn goedkoper met 65 tot 75 euro per vierkante meter..

Golfplaten

Golfplaten

Dit soort dakbedekking wordt met name toegepast op kleinere constructies zoals tuinhuizen en carports. Er zijn verschillende materialen golfplaten leverbaar waaronder kunststof, vezelcement, metaal en aluminium. Daarbij hebben golfplaten van aluminium en vezelcement het voordeel van een langere levensduur omdat roest niet voorkomt bij deze materialen.

Kosten voor golfplaten: Omdat er zoveel verschillende soorten golfplaten bestaan is een standaard prijs niet te noemen. Houd er wel rekening mee dat hoewel kunststof golfplaten veel goedkoper zijn dan aluminium golfplaten, de levensduur van aluminium golfplaten juist veel hoger ligt. In prijs/kwaliteitsverhouding scoren aluminium golfplaten dus beter dan de kunststof variant.

Riet

Als laatste mag riet als dakbedekking ook zeker niet ontbreken als optie voor een lessenaarsdak . De natuurlijke uitstraling van riet geeft het moderne uiterlijk van een lessenaarsdak toch een klassieke uitstraling met een rustiek karakter. We zien deze vorm van dakbedekking regelmatig terug op een zadeldak van riet, met een dakkapel als lessenaarsdak met één dakschild.

Kosten voor riet: De kosten voor riet als dakbedekking voor een lessenaarsdak liggen gemiddeld tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter. Niet alle dakwerkers kunnen dit type dak leveren, informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Bespaar direct in de kosten voor een lessenaarsdak plaatsen of voor onderhoud, reparatie, isolatie of een nieuwe dakbedekking door meerdere offertes aan te vragen bij dakwerkers in de omgeving. Bezoek direct onze handige en gratis offerte pagina.

hellend dak

Hoe ziet een lessenaarsdak eruit?

Het lessenaarsdak bestaat uit slechts één dakvlak. In tegenstelling tot het platte dak ligt het niet plat op het gebouw, maar helt het iets over naar één kant, wat de naam verklaart: het ziet eruit als een bureau in een school.

Het eenvoudige lessenaarsdak heeft slechts één dakvlak, terwijl het offset lessenaarsdak twee dakvlakken heeft, die op verschillende hoogtes zijn geconstrueerd en dus van elkaar zijn verschoven. Op deze manier kan een speciaal visueel accent worden gelegd en kan er meer ruimte in het huis worden gewonnen.

Fotovoltaïsche installatie op het lessenaarsdak

Het lessenaarsdak is ook de ideale keuze voor al die huizenbouwers die energie willen opwekken. Het lessenaarsdak is de perfecte dakvorm voor fotovoltaïsche toepassingen, omdat het hele dakoppervlak ervoor kan worden gebruikt.

Als het lessenaarsdak gebruikt moet worden om zonne-energie op te wekken, moet de dakrand naar het zuiden gericht zijn, d.w.z. het dak moet op de zon gericht zijn. Door de lage helling van het lessenaarsdak raken de zonnestralen de zonnecollectoren bijzonder lang in de zomer en ook in de winter, zodat de zonne-energie optimaal kan worden benut.

Constructie: Hoe wordt een lessenaarsdak gebouwd?

Het belangrijkste kenmerk van de constructie van een lessenaarsdak is dat de nok van het dak niet centraal boven het huis ligt, maar eindigt op het hoogste punt met een van de muren. Het dakoppervlak is dus aanzienlijk kleiner dan bij een conventioneel zadeldak of een schilddak en vereist navenant minder materiaal. De constructie is ook veel eenvoudiger, waarbij de draagconstructie van hout dienovereenkomstig sterker moet worden gedimensioneerd, afhankelijk van de dakhelling en het overspannen oppervlak. Als op zolder een grote ruimte met een zolderkarakter gewenst is, worden meestal sterke gelamineerde houten balken gebruikt om de dakbalken in het midden te ondersteunen. Het alternatief is een dragende tussenwand waarop de balken rusten.

Welke helling moet een lessenaarsdak hebben?

De helling van een lessenaarsdak is in veel opzichten bepalend: hoe steiler het is, hoe meer leefruimte het wegneemt in het huis. Het mag echter ook niet te vlak worden geconstrueerd, anders is een waterdicht onderdak nodig.

In principe wordt aangenomen dat een lessenaarsdak een helling van elf graden of meer heeft. Grotere hellingshoeken tot 60 graden zijn in principe ook mogelijk, maar zullen het uiterlijk van het gebouw aantasten.

Bij de planning van de dakhelling is het belangrijk rekening te houden met de gewenste bedekking. Sommige dakpannen hebben een helling van minstens 22 graden nodig om waterdicht te zijn. Als het dak daarentegen bedekt is met trapeziumvormige platen, kan de helling zelfs tot onder de elf graden worden verlaagd. Er moet echter worden opgemerkt dat hoe steiler het lessenaarsdak is geconstrueerd, hoe beter de zelfreiniging van het dak werkt.

Het berekenen van de helling van een lessenaarsdak is vrij eenvoudig met de juiste formule:

(hoogte van de hoge wand - hoogte van de wand aan de dakrand)/lengte van het lessenaarsdak * 100 = hellingshoek in procenten

Trek dus de hoogte van de muur aan de dakrand af van de hoogte van de hoge muur. Deel deze waarde vervolgens door de lengte van het lessenaarsdak en vermenigvuldig het resultaat met 100 om de dakhelling in procenten te verkrijgen.

Voorbeeld:

  • Wandhoogte nokkant: 5 meter
  • Wandhoogte dakrand: 4 meter
  • Breedte van het huis: 6 meter
  • (5-4)/6*100=16,6 procent.

Hoe wordt een lessenaarsdak geïsoleerd?

Een goede warmte-isolatie is essentieel voor een aangenaam leefklimaat onder het lessenaarsdak. Zowel boven- als tussenisolatie zijn mogelijk, evenals aanvullende onderspanisolatie. Maar ook bulkisolatie of isolatieplaten zijn denkbaar. Afhankelijk van de hellingshoek kan ook dakisolatie worden toegepast.