lessenaarsdak

lessenaarsdak

Wil je iets anders dan een standaard zadeldak of plat dak? Dan is een lessenaarsdak wellicht iets voor jou! Dit soort dak heeft een moderne en strakke uitstraling met een asymmetrisch design wat er niet alleen bijzonder uitziet, maar ook heel praktisch kan zijn. Wat is een lessenaarsdak , en wat zijn de mogelijkheden met deze daken? Dat leggen we je graag uit op deze pagina.

Laat jouw lessenaarsdak installeren door een betrouwbare dakwerker in de buurt. Vraag direct online een aantal offertes aan via deze pagina.

Wat is een lessenaarsdak ?

Je kunt een lessenaarsdak op twee manieren omschrijven; het lijkt op een plat dak maar dan met een helling naar één zijde, en het lijkt ook op de helft van een conventioneel zadeldak. Een lessenaarsdak heeft één hellend vlak (dakschild) met een minimale helling van 15 graden. In praktijk zal de woning dus een hoge zijde hebben en een lage zijde. Dit type dakconstructie komen we naast woonhuizen ook regelmatig tegen bij tuinhuizen, blokhutten en serres.

Verspringend lessenaarsdak

Dit is een variatie op de standaard dakconstructie waarbij er twee dakzijdes geplaatst worden die ieder een afwijkende hoogte hebben. Zo ontstaat er een opening waar licht doorheen kan schijnen.

Wettelijke bepaling bij daken

Er kunnen gemeenten zijn waarbij er voorschriften bestaan ten aanzien van de dakconstructie. Zo is het mogelijk dat een plat dak niet toegestaan is, maar een zadeldak wel. Een lessenaarsdak kan de oplossing zijn omdat één zijde van het dak lijkt op het traditionele zadeldak, terwijl je toch de kenmerken behoudt van een plat dak. Vraag na wat toegestaan is bij de gemeente.

Voordelen van een lessenaarsdak

  1. Dakgoot: Bij deze dakconstructie is er slechts één dakgoot vereist die al het neerslagwater af zal voeren. De dakgoot wordt uiteraard aan de onderzijde van het lessenaarsdak geplaatst. Daarmee valt de dakgoot minder op dan bij een zadeldak, en de waterafvoer gaat sneller in vergelijking met een plat dak.
  1. Lichtinval: Door aan de lange zijde van de woning of gebouw een groot aantal vensters te plaatsen is er een grote natuurlijke lichtinval mogelijk. Dat geldt ook zeker voor de dakopening bij een verspringend lessenaarsdak waar licht doorheen kan schijnen.
  1. Uiterlijk: We zien steeds vaker deze daken in het straatbeeld, het oogt dan ook modern, strak en stijlvol. Ondanks de eenvoud van het ontwerp zijn er toch volop mogelijkheden met een lessenaarsdak . Afhankelijk van de dakbedekking kun je deze door laten lopen op de gevel voor een bijzondere uitstraling. De dakconstructie van een lessenaarsdak is in principe betrekkelijk eenvoudig, toch ziet dit type dak er juist luxe en exclusief uit.
  1. Ruimte: Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn van een lessenaarsdak . Aan de ene zijde van het gebouw is er minder ruimte beschikbaar omdat het dak laag ligt, terwijl aan de andere zijde juist weer meer ruimte onder het dak aanwezig is. Daarom wordt deze dakconstructie regelmatig gebruikt voor duplexwoningen.

lessenaarsdak kosten

Wat kost een lessenaarsdak laten plaatsen? De kosten kunnen sterk variëren vanwege zaken als de totale oppervlakte, de gewenste dakbedekking en eventuele isolatie. Ook de kosten voor arbeid kunnen per dakwerker flink uiteenlopen. Omdat dit soort daken relatief snel en eenvoudig geplaatst kunnen worden in vergelijking met een zadeldak dat twee dakvlakken heeft, vallen de kosten in de regel mee.

Door meerdere offertes van dakwerkers op te vragen kun je tot wel veertig procent besparen op de rekening! Wil je geld besparen zonder te veel tijd te besteden aan offertes opvragen? Maak dan gebruik van onze gratis offerte service via deze pagina. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend meerdere offertes per mail.

Dakbedekking lessenaarsdak mogelijkheden

Er zijn meerdere redenen om voor een specifiek type dakbedekking te kiezen zoals de kosten, de levensduur en de persoonlijke voorkeuren. Houd er ook rekening mee dat voor verschillende soorten dakbedekking ook een minimale hellingsgraad van toepassing kan zijn. Dit zijn de meest populaire soorten dakbedekking voor een lessenaarsdak :

Dakpannen

Dakpannen

Klassiek maar toch nog steeds fraai om te zien; dakpannen. Hierbij is er een keuze uit keramische dakpannen of dakpannen van beton. De gemiddelde levensduur van dakpannen ligt op circa vijftig jaar, de pannen zijn leverbaar in een platte of een holle vorm.

Kosten voor dakpannen: Reken circa 35 tot 65 euro per vierkante meter voor keramische dakpannen, betonpannen zijn wat goedkoper met gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Dit zijn de prijzen exclusief plaatsing.

Leien

Dit type dakbedekking is ook populair op een lessenaarsdak , er zijn twee soorten leien; natuurleien en kunstleien. Waar de kunstleien een gemiddelde levensduur hebben van 35 jaar, gaan natuurleien tot wel 100 jaar mee. Kunstleien hebben dan weer het voordeel van een brede selectie aan kleuren.

Kosten voor leien: Natuurleien kosten gemiddeld 110 tot 120 euro per vierkante meter, kunstleien zijn goedkoper met 65 tot 75 euro per vierkante meter..

Golfplaten

Golfplaten

Dit soort dakbedekking wordt met name toegepast op kleinere constructies zoals tuinhuizen en carports. Er zijn verschillende materialen golfplaten leverbaar waaronder kunststof, vezelcement, metaal en aluminium. Daarbij hebben golfplaten van aluminium en vezelcement het voordeel van een langere levensduur omdat roest niet voorkomt bij deze materialen.

Kosten voor golfplaten: Omdat er zoveel verschillende soorten golfplaten bestaan is een standaard prijs niet te noemen. Houd er wel rekening mee dat hoewel kunststof golfplaten veel goedkoper zijn dan aluminium golfplaten, de levensduur van aluminium golfplaten juist veel hoger ligt. In prijs/kwaliteitsverhouding scoren aluminium golfplaten dus beter dan de kunststof variant.

Riet

Als laatste mag riet als dakbedekking ook zeker niet ontbreken als optie voor een lessenaarsdak . De natuurlijke uitstraling van riet geeft het moderne uiterlijk van een lessenaarsdak toch een klassieke uitstraling met een rustiek karakter. We zien deze vorm van dakbedekking regelmatig terug op een zadeldak van riet, met een dakkapel als lessenaarsdak met één dakschild.

Kosten voor riet: De kosten voor riet als dakbedekking voor een lessenaarsdak liggen gemiddeld tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter. Niet alle dakwerkers kunnen dit type dak leveren, informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Bespaar direct in de kosten voor een lessenaarsdak plaatsen of voor onderhoud, reparatie, isolatie of een nieuwe dakbedekking door meerdere offertes aan te vragen bij dakwerkers in de omgeving. Bezoek direct onze handige en gratis offerte pagina.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest