Dakgoot herstellen methoden en kosten

De functie van dakgoten is om neerslagwater op te vangen en deze op een gecontroleerde wijze af te voeren. Wanneer een dakgoot beschadigd mocht raken, zal er water op een plek wegvloeien waar dat niet gewenst is met alle gevolgen van dien. Wanneer er bijvoorbeeld water langs de gevel loopt kan doorslaand vocht ontstaan met schade buiten én binnen de woning. Laat daarom de dakgoot herstellen om vochtproblemen te voorkomen.
Lees hier ook meer over dakgoten.

Dakgoot herstellen of repareren

Het is mogelijk om een dakgoot te herstellen. Een dakgoot kan beschadigd raken door slijtage, verstopping of roestvorming. Het is belangrijk om de dakgoot zo snel mogelijk te laten herstellen door een professional om waterproblemen en schade te voorkomen. Verschillende materialen vereisen een andere aanpak en bij voortdurende lekkages op verschillende plekken is het goedkoper om de dakgoot in zijn geheel te vervangen.

Om een dakgoot te repareren, volg je deze stappen:

 1. Controleer de dakgoot: Bepaal de oorzaak van het probleem, zoals slijtage, verstopping of roestvorming
 2. Kies de juiste aanpak: Afhankelijk van het materiaal van de dakgoot (zink, pvc, koper of aluminium) kiest je de juiste aanpak
 3. Laat de reparatie uitvoeren door een professional: Om vochtproblemen te voorkomen en schade te voorkomen, laat je de dakgoot correct herstellen door een ervaren dakwerker

Het is belangrijk om snel te reageren bij beschadigingen aan de dakgoot, omdat het waterproblemen kan veroorzaken

herstellen van dakgoten

Gerelateerd: Wat kost een dakgoot installatie of reparatie?

Waarom uw dakgoot herstellen?

Een beschadigde of verstopte dakgoot kan leiden tot verschillende problemen:

 • Waterschade: Lekkages kunnen leiden tot waterschade aan uw gevel, fundering, muren en interieur.
 • Schimmelvorming: Vocht kan schimmelgroei veroorzaken, wat schadelijk is voor uw gezondheid en de constructie van uw woning.
 • Erosie: Water dat over de rand van de goot stroomt, kan de bodem rond uw huis eroderen en schade aanrichten aan uw tuin.v

Hoe weet u of uw dakgoot gerepareerd moet worden?

Let op de volgende tekenen die wijzen op problemen met uw dakgoot:

 • Lekkages: Waterdruppels of vochtplekken op de muur onder de goot.
 • Verstoppingen: Ophoping van bladeren, takjes en ander vuil in de goot.
 • Overstromingen: Water dat over de rand van de goot stroomt tijdens regenbuien.
 • Roestvorming: Roestplekken op metalen goten.
 • Scheuren of gaten: Beschadigingen in de goot.
 • Loszittende onderdelen: Hangende of losse goten, beugels of afvoerpijpen.

Dakgoot herstellen: verschillende methodes

Er zijn verschillende methodes om uw dakgoot te herstellen, afhankelijk van het probleem:

 • Reinigen: Verwijder bladeren, takjes en ander vuil uit de goot en afvoerpijpen.
 • Repareren van kleine lekkages: Gebruik dakgootkit of reparatietape om kleine scheurtjes of gaatjes te dichten.
 • Vervangen van beschadigde onderdelen: Vervang loszittende of beschadigde beugels, afvoerpijpen of gootstukken.
 • Repareren van grotere lekkages: Voor grotere scheuren of gaten kan een stuk nieuwe goot worden geplaatst.
 • Coaten van de goot: Breng een beschermende coating aan op de binnenkant van de goot om toekomstige lekkages te voorkomen.

Mogelijke schade aan dakgoten

Wanneer er een probleem aan de dakgoot wordt geconstateerd zal er eerst een controle uitgevoerd moeten worden om het probleem vast te stellen. Dit zijn de vier meest voorkomende problemen aan dakgoten:

 1. De dakgoot zal na verloop van tijd ouder worden, sluiten en gaan lekken.
 2. Onderdelen raken los van elkaar waardoor water op de verkeerde plekken kan ontsnappen.
 3. Door een verstopping in de afvoer kan het water niet op de juiste wijze wegvloeien.
 4. Door een langdurige blootstelling aan condensatie of andere soorten vocht kan er roestvorming optreden.

Wanneer de afvoer verstopt mocht zijn is de oplossing doorgaans eenvoudig; verwijder bladeren, takjes en ander vuil uit de afvoer. Wanneer onderdelen los blijken te zitten, of wanneer er sprake is van roestvorming, is het beter om een specialist in te schakelen die de dakgoot kan herstellen of indien nodig kan vervangen. Wanneer je dit karwei laat uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer ben je er van verzekerd dat de juiste materialen worden gebruikt en dat de plaatsing in orde is. De specialist kan daarnaast adviseren of de dakgoot gerepareerd kan worden of dat volledige vervanging een betere oplossing is.

Lekkage dakgoot herstellen

Het is mogelijk om dakgoten snel te herstellen met algemeen verkrijgbare producten zoals duct tape of afdichting van rubber. Bij verschillende materialen behoren ook alternatieve herstelmethoden, laten we die hieronder opsommen:

Zinken dakgoot

Zinken dakgoot herstellen

Wanneer er een lekkage is ontstaan in een dakgoot van zink is dit doorgaans een gevolg van een soldeernaad die zwak of beschadigd is. Deze naad kan hersteld worden door deze te verstevigen met vloeibaar zink, of om deze opnieuw te solderen. Door vloeibaar zink te gebruiken is het ook mogelijk om kleine scheuren en gaten te dichten. Dit noemt men coating zinkrenovatie. Wanneer de lekkage beperkt is kun je een kleine lap roofing branden om het lek te dichten. Wanneer het zink al wat ouder is wordt reparen lastiger. Het materiaal zal dunner worden en roofing hecht minder goed. Het risico dat er een gat in het zink wordt gebracht neemt toe. Het is van belang om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een vakbekwaam dakwerker.

Dakgoot laten herstellen door een specialist? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes op.

dakgoot PVC

pvc goot maken

Bij kleine reparaties aan dakgoten van PVC is het mogelijk om PVC lijm te gebruiken. Toch is het in de meeste gevallen kosteneffectiever om de PVC dakgoot in zijn geheel te laten vervangen. De tijd die het kost om een dakgoot van dit materiaal te repareren, inclusief de kosten voor reparatiematerialen is vaak minder interessant dan een nieuwe dakgoot plaatsen.

Aluminum / koper dakgoot

dakgoot van koper

Een dakgoot van aluminium wordt afgewerkt met polyester, bij reparatie wordt een reparatieset van polyester gebruikt. Dit maakt het mogelijk om zwakkere plekken in de afwerkingslaag te versterken. Wanneer er een lekkage is ontstaan bij aluminium of koper is het mogelijk de dakgoot te herstellen met een rubberen seal (vloeibaar rubber) of met speciale herstel tape.

Dakgoot laten herstellen of geheel vervangen?

Wanneer er lekkage in dakgoten ontstaat is dit gat doorgaans snel te dichten waarmee er snel een oplossing is bereikt. Er zijn ook gevallen waarbij vervanging van de dakgoot de meest voor de hand liggende oplossing is. Hier zijn drie situaties waarbij vervanging aan te bevelen valt:

 1. Flinke lekkage: Wanneer er vaak lekkages voorkomen op verschillende plekken is dat een teken van slijtage en zal vervanging op den duur een kostenbesparende maatregel blijken.
 2. Corrosie door vocht: Wanneer dakgoten van zink ouder worden en vaak zijn blootgesteld aan vocht zullen ze gaan corroderen. Dit is herkenbaar aan een witte kleur op het materiaal. Dit is een teken dat het tijd wordt om het geheel te vervangen op korte termijn.
 3. Oude dakgoot: Wanneer de dakgoot een respectabele leeftijd van 25 jaar heeft bereikt is het eigenlijk niet meer interessant om de dakgoot te laten herstellen. Dan wordt het haast letterlijk dweilen met de kraan open en is vervanging de beste oplossing.

Prijzen voor dakgoot herstellen

In een aantal gevallen biedt reparatie een snelle en doeltreffende oplossing, en kun je weer jaren vooruit. Wanneer dit niet het geval is zal de dakwerker dit aangeven, want de reparatiekosten zullen in de toekomst alleen maar verder oplopen. In dat geval is vervanging een permanente en kosteneffectieve oplossing. De kosten per uur voor een specialist zullen ongeveer 35 tot 50 euro bedragen, exclusief BTW en eventuele voorrijkosten. Op basis van de vraagstelling en de uitgangspositie kunnen de kosten variëren. Het kan voordeel bieden om prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Via onze offerte pagina is het mogelijk om contact te leggen met specialisten in de buurt. Deze service is geheel gratis en zonder verdere verplichtingen te gebruiken.

Tips voor dakgoten onderhoud

Het is raadzaam om de dakgoten periodiek zelf te controleren of deze door een specialist na te laten kijken. De frequentie is afhankelijk van de begroeiing in de omgeving, reken tweemaal tot driemaal per jaar. Wanneer er veel groen in de omgeving voorkomt kan een rooster voor de dakgoot problemen helpen te voorkomen.

Vraag GRATIS offertes voor dakwerken aan

Laat de dakgoot herstellen door vakmensen, vraag via onze offerte pagina gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmensen in de regio. Zo kun je prijzen en diensten eenvoudig met elkaar vergelijken alvorens een keuze te maken.

Conclusie

Een goed onderhouden dakgoot is essentieel voor de bescherming van uw woning. Door regelmatig onderhoud en tijdige reparaties kunt u waterschade voorkomen en de levensduur van uw dakgoot verlengen.