Isolatiewaarde van dakisolatie

We weten ondertussen allemaal hoe belangrijk dakisolatie is, naast de besparing aan energiekosten is het met ingang van 2020 ook verplicht om het dak van een huurwoning of koopwoning te isoleren. Maar wanneer je informatie over de isolatiewaarde dakisolatie probeert op te zoeken, word je al snel overspoeld met technische termen waar je niet veel wijzer van wordt. Denk aan termen als K-waarde, R-waarde, U-waarde en Lambda waarde. Om huiseigenaren en huurders meer inzicht te geven over isolatie van daken legt Dakwerken BKG op deze pagina de voornaamste termen in begrijpelijke taal uit.

Laat het lastige rekenwerk over aan de specialist, en wij helpen met het zoeken van meerdere professionele aannemers in de buurt. Ga direct naar de offerte pagina en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe kies je de juiste isolatiewaarde dakisolatie?

Omdat niet alle daken gelijk zijn is er ook niet een isolatiemateriaal aan te wijzen die in alle gevallen de beste prestaties levert. Bij hellende daken worden er andere eisen gesteld aan het isolatiemateriaal dan bij platte daken. Naast de beste thermische isolatie spelen er ook persoonlijke keuzes mee zoals duurzaamheid, milieuvriendelijke materialen en uiteraard het besteedbaar budget. Wanneer je kiest voor een goedkoper materiaal zul je wellicht een dikkere isolerende laag moeten aanbrengen om dezelfde waarde te behalen. Wanneer er weinig beschikbare ruimte aanwezig is kan beter worden gekozen voor een duurder materiaal dat met een dunnere laag dezelfde prestaties behaalt.

Isolatiewaarde dakisolatie belangrijke termen

De onderstaande vijf waardes zijn van belang bij de isolatie van daken.

Lambda waarde

lambdawaarde dakisolatie

We beginnen met de Lambda waarde, omdat deze isolatiewaarde bij dakisolatie een belangrijke rol speelt. De Lambda waarde geeft aan hoeveel warmte er geleid wordt door een product. Hoe lager de Lambda waarde is, hoe lager het verlies van warmte. De Lambda waarde wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin (W/mK) en aangeduid met het symbool “λ”. Omdat niet ieder product per definitie van dezelfde kwaliteit is worden er vaak twee uiterste waarden genoemd. Houd er rekening mee dat naast het materiaal ook de vochtigheidsgraad een rol speelt bij de isolatiewaarde dakisolatie. Vochtige isolatiematerialen hebben een lagere waarde dan droge isolatiematerialen. In een aantal gevallen worden er waardes aangegeven in vochtige en droge toestand.

Overzicht van isolatiematerialen met Lambda waarde (W/mK)

  • Glaswol: 0.032 - 0.040
  • Gespoten glaswol: 0,045 (W/mK bij 12 kg/m³)
  • Rotswol: 0.032 - 0.040
  • PUR: 0.023 - 0.035
  • Gespoten PUR: 0,026
  • PIR: 0,023 - 0,026
  • XPS: 0,029 - 0,038
  • Schapenwol: 0.035 - 0.039

R-waarde

De R-waarde wordt ook wel de Rd-waarde genoemd, deze waarde geeft aan wat de thermische prestaties van een isolerend materiaal op een specifieke dikte zijn. Een hogere R-waarde betekent ook een betere thermische isolatie. De som van de R-waarde komt tot stand door de dikte van het isolerende materiaal in meters te delen door de Lambda waarde. De R-waarde is van belang om de gewenste dikte van een isolerend materiaal te bepalen. Wanneer je bijvoorbeeld de isolatiewaarde dakisolatie van tien centimeter schapenwol wilt bepalen maak je de volgende berekening:

Dikte 0.10 meter : de Lambda waarde 0.035 - de R-waarde 2.86 m² K/W

Goed om te weten: De R-waarde is van invloed bij de aanvraag van dakisolatie premies.

Rc-waarde

De R-waarde of Rd-waarde staat voor de isolerende waarde van een materiaalsoort bij een specifieke dikte, de Rc-waarde staat voor de volledige isolatiewaarde die een specifiek deel van de constructie bezit. De “c” in Rc-waarde staat dan ook voor constructie. De Rc-waarde wordt gecalculeerd door de volledige warmteweerstand van het isolerend materiaal op te tellen bij de warmteweerstand van het gebruikte constructiemateriaal. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter de thermische isolatie is. Tegenwoordig ligt de gemiddelde Rc-waarde van moderne woningen tussen 4 en 6 m² K/W. Bij een passiefhuis ligt de Rc-waarde gemiddeld tussen 6 en 10 m² K/W. Huizen die wat ouder zijn bezitten doorgaans een lagere Rc-waarde vanwege de lagere vereisten voor de isolatiewaarde dakisolatie.

U-waarde

Het warmtedoorgangscoëfficiënt wordt de U-waarde genoemd. Bij het bepalen van de U-waarde wordt niet alleen gekeken naar het isolerende materiaal dat werd toegepast, maar ook het soort materiaal waar een specifiek deel van de constructie van werd gemaakt. De U-waarde geeft de hoeveelheid warmte aan die een specifiek deel van de constructie zoals een dak kan doorlaten. Een lagere U-waarde betekent een betere thermische isolatie. De maximaal toegestane U-waarde voor plafonds en daken is 0.3 W/m² K volgens de eisen in de EPB. Wanneer we uitgaan van een Lambda waarde van 0.04 W/m² K moet de het materiaal voor de dakisolatie minimaal 14 centimeter dik zijn volgens de wettelijk gestelde eisen. Toch is een dikkere isolatielaag aan te bevelen omdat dit een hogere energie efficiëntie op zal leveren.

K-waarde

De K-waarde staat voor de algemene isolatiewaarde van een pand. Een lagere K-waarde betekent dat er minder warmte verloren wordt wat betekent dat het pand over een betere isolatie beschikt. De K-waarde wordt berekend door U-waardes op te tellen met inachtneming van de vorm die het pand heeft. Een open pand is immers niet te vergelijken met een studio appartement. De score voor nieuwbouw woningen mag niet meer bedragen dan K40 volgens de EPB (energieprestatieregelgeving) uit 2015. Bij een passiefhuis behoort de K-waarde tussen 10 en 20 te liggen. De K-waarde is niet hetzelfde als de energiescore die je op het EPC (energieprestatiecertificaat) aantreft. Hoewel ze met elkaar verbonden zijn betreft het niet dezelfde meetpunten. De energiescore gaat over het energieverbruik voor een specifieke woning terwijl de K-waarde indicatief is voor het volledige pand.

Betere isolatiewaarde dakisolatie? Zo dik mogelijk isoleren!

Meer isoleren is altijd beter dan minder, en dikker isolatiemateriaal levert altijd betere prestaties op dan dunner isolatiemateriaal. Door meer te isoleren zul je ook meer energie kunnen besparen, op termijn levert dat doorgaans meer voordeel op dan de eenmalige investering op voorhand zal kosten. Wanneer je de dikte van het isolatiemateriaal verdubbeld kun je zelfs honderden euro’s op jaarbasis besparen! Daarmee is dikker isoleren wanneer mogelijk absoluut de beste keuze.

welke isolatiewaarde dak

Zorg dat de isolatiewaarde dakisolatie optimaal is en laat deze installeren door een professionele aannemer. Klik hier voor onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

Welke isolatiewaarde voor dakisolatie kiezen?

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor het dak kan soms een lastige opgave zijn omdat je niet simpel kunt stellen dat een bepaald isolatiemateriaal, dat thermisch gezien het beste isoleert (laagste lambdawaarde), ook altijd de beste keuze is.

Zo stelt een hellend dak andere eisen aan het isolatiemateriaal dan een plat dak. Verder spelen persoonlijke voorkeur, budget, en milieuoverwegingen ook een belangrijke rol. Je zult al de voor- en nadelen van een bepaald materiaal tegen elkaar moeten afwegen. Soms kom je voordeliger uit met een goedkoop materiaal dat je in dikke lagen aanbrengt, dan met een duur materiaal, maar je moet natuurlijk wel de ruimte hebben om dit te kunnen doen.

isolatiewaarde dakisolatie