Welke dikte dakisolatie kiezen?

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kiest voor een dak vind je terug in dit artikel door BKG dakwerker.

Isolatiedikte en vereiste Rd waarde voor een premie

welke dikte dakisolatie premie

Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie van de netbeheerder, moet de Rd waarde van het isolatiepakket minimaal 3.5 m²K/W bedragen. Het isolatiemateriaal en de opbouwdikte mag je zelf beslissen. Zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Hoe beter het dak is geïsoleerd, hoe hoger de vergoeding per vierkante meter en hoger de energiebesparing. Het loont dus de moeite om, wanneer je toch gaat isoleren, gelijk zo dik mogelijk te isoleren.Ga dan naar het artikel “Dakisolatiepremie“.

In 2016 gelden de volgende premies voor dakisolatie:

Rd waarde (m²K/W)Premie (werken door aannemer)Premie (werken zelf uitvoeren)
3.5€ 6 per m²€ 3 per m²
4€ 7 per m²€ 3.5 per m²
4.5€ 8 per m²€ 4 per m²

Vanaf 2017 wijzigen de voorwaarden voor de isolatie. De Rd-waarde moet vanaf dan minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Bij isolatiewerken die aan deze voorwaarde voldoen en uitgevoerd worden door een aannemer, krijg je een premie van 6 euro per vierkante meter. Als je zelf het dak isoleert, bedraagt de premie 3 euro per vierkante meter.

Dakisolatie dikte kiezen

Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie moet je een Rd waarde van minstens 3.5 m²K/W zien te bereiken. De dikte van de isolatie hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Zo zal je met glaswol al gauw 14 tot 16 cm. dik moeten isoleren om aan een Rd waarde van 3.5 te komen, terwijl je met PUR al toekomt met een dikte van 9 tot 11 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol.

Dikte dakisolatie minerale wol

dikte glaswol dakisolatie

Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5). Dikker isoleren loont altijd de moeite omdat de investeringskosten die ermee gemoeid zijn zichzelf op termijn vanzelf terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.

Dakisolatie met papiervlokken (cellulose)

dikte cellulose isolatie

Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren. De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.

Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)

dikte dakisolatieplaten

PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.

Benodigde dikte dakisolatie per type materiaal volgens RD waarde

Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd4 Rd4,5 Rd
0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm
0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm
0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm
0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm
0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm

Zelf dikte dakisolatie berekenen met lambdawaarde

De dikte van een isolatiemateriaal kun je zelf berekenen wanneer je de lambdawaarde van het product weet. Aan de lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je aflezen hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager deze waarde, des te minder isolatiemateriaal je nodig hebt. Met behulp van de lambdawaarde kun je de dikte van de isolatie eenvoudig zelf berekenen.

Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol (lambdawaarde 0.04) en je wil een Rd waarde van 4 bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd waarde met de Lambdawaarde in meters, dus: 4 x 4 = 16 cm. dik. De lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je altijd terugvinden in de specificaties van de leverancier.

Dikte dakisolatie volgens Vlaamse dakisolatienorm

Sinds januari 2015 geldt voor alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest (met uitzondering van kamers) de Vlaamse dakisolatienorm. Deze norm houdt in dat de dakisolatie van een woning een minimale Rd-waarde moet hebben van 0.75 m² K/W. In de praktijk kun je dat al bereiken met een eenvoudig isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS platen) met een laagdikte van 3 tot 4 cm of zelfs dunner. Ook een geïsoleerde zoldervloer wordt als dakisolatie beschouwd mits de zolder niet bewoond is.

Indien je bij de bouw van een woning de eisen niet respecteert dan kun je hiervoor strafpunten krijgen omdat je niet voldoet aan de EPB eisen. Bij vijftien strafpunten kan de woning zelfs onbewoonbaar worden verklaard.

dikte dakisolatie