Wat kost een dakgoot installatie, reparatie of vervanging?

Er zijn allerlei soorten dakgoten op de markt. Ze zijn van verschillende materialen gemaakt en hebben elk zo hun eigen voordelen en nadelen. Bovendien zijn er ook verschillen in de prijs te onderscheiden. Door de verschillende opties te vergelijken, krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Lees meer over Dakgoten in 2019: alle prijzen op een rij

dakgoot

Hoeveel kosten dakgoten?

De prijs van dakgoten is afhankelijk van het materiaal dat u kiest. Vinylgoten kosten ongeveer 3 tot 5 euro per lineaire voet. Metalen goten variëren in prijs: aluminium kost 6 tot 12 euro, staal 9 tot 20 euro en koper 25 tot 40 euro of meer. Het installeren van goten voor een heel huis kan overal tussen de €600 en €2400 kosten. Het nationale gemiddelde ligt tussen de €850 en €1000 voor ongeveer 200 voet.

Een van de eventualiteiten van het bezitten van een huis is de natuurlijke achteruitgang van de goten. Goed onderhouden systemen van hoge kwaliteit kunnen tot 20 jaar meegaan. Echter, als je merkt dat ze beginnen te zakken of weg te trekken van uw huis, is het tijd om het onderhoud of het vervangen van hen helemaal te overwegen. Het proces lijkt misschien ontmoedigend, maar een huis zonder goede afwatering is veel enger - en kostbaarder.

Installatiekosten van de dakgoot

De raming voor een ervaren contractant om de goten van een huis te installeren die 125 tot 200 voet meten zal tussen €1050 tot €2400 afhankelijk van materiaal en installatiecitaten kosten. Deze raming omvat materialen naast arbeid. U zou moeten verwachten om rond €10 per lineaire voet voor installatie te betalen; nochtans, zal de tarifering afhangen van de kosten van levensonderhoud in uw gebied. Uw dakhelling heeft ook invloed op de schatting, en u kunt verwachten meer te betalen voor een steilere helling.

Hieronder vindt u een schatting van de gemiddelde kosten van de dakgootinstallatie (materiaal niet inbegrepen) op basis van het type en de omvang van het werk.

Installatie of vervanging van de dakgoot kosten
Project Gemiddelde prijs*
Voeg regenpijpen toe aan bestaande dakgoten€160
Goten toevoegen aan bestaand gootsysteem€10 per lineare voet
Installeer nieuwe dakgoten waar er geen zijn€1750
Bestaande dakgoten vervangen€1890

Het inhuren van een gootaannemer tegen een gemiddeld tarief van €75 per uur zorgt ervoor dat de klus correct en met minimale verergering wordt geklaard. Een professionele installateur kan ongeveer 50 lineaire voet in zeven uur, wat betekent dat de installatie kan overal duren tussen een en drie dagen, afhankelijk van de behoeften van de woning. Het nadeel is de meerprijs; iemand betalen voor zijn diensten draagt bij aan het resultaat.

Gemiddelde kosten voor het installeren van dakgoten per grootte van het huis

VerdiepingenPrijs
1 verdiep€1200
2 of meerderen verdiepingen€2000

Dakgoot prijzen

De kosten van het dakgoot materiaal per lineaire voet zijn sterk afhankelijk van het type dat u kiest en de kwaliteit van het product. Er zijn vier belangrijke keuzes.

Type dakgoot materiaalGemiddelde prijs per stuk
Vinyl€3-€5
Aluminum€6-€12
Roestvrij staal€9-€20
Koper€25-€40 of meer

Kosten van dakgoten & regenpijpen

Goten, die overal kunnen lopen van €3 tot meer dan €40 per lineaire voet, afhankelijk van het materiaal, en regenpijpen, die tussen de €5 en €25 of meer per stuk kosten, zijn essentieel in het helpen behouden van de fundamenten en muren van uw huis. Ze dragen water weg van de fundering van uw huis en helpen overstromingen te voorkomen. Zonder de juiste materialen loopt u het risico op een overstroming van de fundering en op voortijdige afbrokkeling of barsten. Goten voorkomen ook erosie van uw woning door water in de stoep te leiden in plaats van uw landschap te overspoelen.

De grootste factor bij het bepalen van de installatiekosten is het materiaal dat u kiest. Aangezien de prijs van een professionele dakgoot meestal de installatiekosten omvat, kunt u zich een goed beeld vormen van uw totale kosten door met een installatieprofessional te spreken. Hieronder staan de vier belangrijkste typen vermeld, van de duurste tot de goedkoopste.

Koperen dakgoten & regenpijpen

Koperen stijlen kosten €25 tot €40 of meer per lineaire voet, en regenpijpen, die beginnen bij €17 per voet. Ze zijn effectief in hun functie, maar zijn populair voor hun esthetiek.

Koper is duurder dan andere dakgootmaterialen en huiseigenaren kiezen ze vooral voor hun schoonheid en charme. Houd in gedachten, koper ontwikkelt een patina dat de kleur zal veranderen in de tijd, en je kunt niet altijd voorspellen hoe de kleur zal verschijnen op de weg.

BELANGRIJK: Koperen dakgoten kunnen in sommige gebieden worden gebruikt voor diefstal vanwege de waarde van het metaal.

Stalen goten & regenpijpen

Stalen goten variëren van €9 tot €20 per lineaire voet, en regenpijpen gemiddeld ongeveer €10 per voet. Hoewel ze iets duurder zijn dan aluminium, zijn ze niet effectiever in hun vermogen om water uit de buurt van de fundering van uw huis te verplaatsen. De belangrijkste voordelen van staal zijn onder andere duurzaamheid en een lange levensduur, terwijl het primaire nadeel is, nogmaals, de steilere kosten. Overweeg staal als u in een deel van het land woont dat extreme weersomstandigheden ervaart. Staal is sterker en zwaarder dan aluminium, dus het is bestand tegen hardere omgevingen en gaat langer mee.

Aluminium goten & regenpijpen

Huiseigenaren kiezen meestal voor aluminium goten, die 6 tot 12 euro per lineaire voet kosten, en regenpijpen, 5 tot 8 euro per voet, omdat ze de beste klap voor uw bok van alle soorten zijn. Ze zijn licht van gewicht, gemakkelijk te installeren, en in staat om water weg te dragen van uw huis. Echter, omdat het materiaal is licht van gewicht, kan aluminium meer schade oplopen na verloop van tijd en daarom kan het nodig zijn reparatie of vervanging eerder dan meer duurzame materialen.

Vinylgoten & regenpijpen

Als het doorbrengen van een zuinige €3 tot €5 per lineaire voet voor goten en €5 tot €8 per voet voor regenpijpen klinkt aantrekkelijk voor u, kies dan voor vinyl. Ze zijn een betaalbare optie voor degenen die niet in een klimaat leven dat extreme weersomstandigheden ervaart, hetzij warm of koud.

Wanneer ze in goede conditie zijn, zijn vinyl goten en regenpijpen effectief in het verplaatsen van water uit de buurt van uw stichting, maar ze missen de duurzaamheid van meer betrouwbare materialen. De belangrijkste reden om voor vinyl te kiezen is de prijs. Het negatieve is dat vinyl het goedkoopste materiaal is, wat betekent dat ze eerder vervangen moeten worden.

Regenpijpen Kosten

Wanneer u nieuwe goten koopt, moet u ook regenpijpen kopen, die zich ongeveer om de 35 meter bevinden. Zoals hierboven vermeld, verwachten te betalen tussen €5 en €8 per voet voor vinyl en aluminium regenpijpen. Staal is van €9 tot €12 en koper kost €17 of meer per voet. U zou ook voor extra toebehoren kunnen moeten betalen, zoals plonsblokken, afvoerkanalen, het opvlammen, en hangers.

Naadloze metalen goten

Alle goten vallen in twee categorieën: naadloos en sectioneel.

Naadloze stijlen bestaan uit één doorlopend stuk in plaats van meerdere stukken die aan elkaar zijn vastgemaakt. Een professionele installateur meet het dak van uw huis, bepaalt de benodigde lengte voor het naadloze gootstuk en zaagt het ter plaatse met een speciale machine. Deze stijl zit perfect op uw dak.

U kunt de dakgoten in delen van 5, 10 en 15 voet kopen. Tien voet is het meest populair. Uw prof zal zich ter plaatse bij hen voegen.

Tussen de twee hebben naadloze modellen het voordeel dat ze bestand zijn tegen lekken. Omdat ze de gaten missen die bestaan in de sectionele stukken, zijn er geen divots waar water kan druppelen.

Als u kiest voor naadloze goten, kunt u overal tussen de €800 en €5000 betalen, afhankelijk van het gewenste materiaal en de vierkante meters van de buitenkant van uw huis. Deze prijs is inclusief types zoals aluminium, koper, vinyl en staal, dus het is een heel scala. Naadloze goot kosten kunnen ook extra arbeid, levering en materialen, afhankelijk van uw situatie, dus vraag wat er in de offerte van een installateur wanneer u belt.

Gegalvaniseerde goten

De mediane kosten om gegalvaniseerde goten te installeren zijn ongeveer €700. Metalen en duurzaam, ze presenteren een kostenefficiënte optie. Echter, deze hebben het potentieel om te barsten of uit te breiden als gevolg van warmte, maar kan bestand zijn tegen zware omstandigheden en komen in naadloze stijlen.

Hoewel ze zilver en metaal zijn, kunt u ze gemakkelijk schilderen. Ze kunnen tot twee decennia meegaan met de juiste aandacht en onderhoud, waardoor ze een aantrekkelijke middenklasse optie zijn.

Vervangingskosten van de goot

De kosten voor het vervangen van de goot door een expert zullen ongeveer €100 bedragen voor het verwijderen van de goot. U kunt proberen om dit geld te besparen als u er zeker van bent dat u de verwijdering op eigen houtje uitvoert. Als u echter iets verkeerd doet, zal de professionele installateur u kosten in rekening brengen voor eventueel extra werk dat ze moeten uitvoeren.

Als u besluit om het project zelf te doen, verwacht dan ongeveer €40 te betalen voor de eigenlijke verwijdering, maar houd er rekening mee dat deze prijs ook gebiedsafhankelijk is. De kosten kunnen in sommige steden oplopen tot €100. U moet een schatting vragen voordat u verder gaat. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een professional betere verwijderingskosten kan garanderen dan u alleen.

Gootuitbreidingen & Accessoires

Regenpijp Verlengingskosten

Bovengrondse regenpijp extensies variëren van €10 tot €50 (voeg €30 tot €100 toe voor de installatie), afhankelijk van de lengte en het type. In veel gevallen heeft u accessoires nodig om uw regenpijp optimaal te laten werken. Dit kan de prijs van uw installatie verhogen. Sommige installateurs geven u misschien een deal en nemen deze functies op in hun schatting, maar u moet altijd eerst verduidelijken voordat u verder gaat met het project.

U heeft misschien wat extra accessoires nodig zoals:

  • Spatblokken/drainages: €5 en €10. Help om water weg te leiden van de fundering en schade te voorkomen.
  • Knipperen: €10. Beschermt uw dak onderlaag en opstelspoor tegen mogelijke vochtschade.
  • Hangers: €2 of meer. Help om dakgoten op hoogte te houden, vooral bij overmatige wind of waterafvoer tijdens een storm.

Schoonmaken

Het reinigen van de dakgoot kost ongeveer €100 tot €200. Een reinigingshulpstuk voor uw hogedrukreiniger kost slechts €25 en stelt u in staat om ze te reinigen wanneer u maar wilt. Deze apparaten zijn lang genoeg dat ze geen ladder nodig hebben om het werk uit te voeren.

Gootbeschermers

Het installeren van dakgootbeschermers kost tussen de €7 en €12 per lineaire voet. Deze kunststof gaasbeschermer voorkomt dat bladeren en andere rommel verstopping veroorzaken. De betere producten roesten of eroderen niet na verloop van tijd, waardoor ze ideaal zijn voor eenmalige aankopen.

Er zijn voorgemonteerde stijlen om u te helpen tijd te besparen. LeafGuard, een van de vele merken, ontwerpt hun systeem zo dat het water rechtstreeks in de regenpijp stroomt terwijl het bladeren en vuil blokkeert.

Draadgaasschermen

Draadgaasschermen kosten slechts €1 per lineaire voet en zijn een elegante, goedkope oplossing voor het probleem van het ongedierte in de natuur. Een zwerm insecten vormt een van de grootste gevaren voor de integriteit van uw goten en kan al uw harde werk ongedaan maken. Draadgaasgordijnen passen boven op het kanaal of de doos en bieden bescherming tegen alles wat probeert binnen te komen.

Warmteband

U kunt warmte tape kopen voor zo weinig als €77 voor 100 voet, en is een solide investering voor mensen die leven in koudere regio's. Het winterweer en de vrieskou vormen enkele van de grootste bedreigingen voor uw dakgoten. Wanneer het ijs ontdooit, zal de overloop naar de grond morsen, waardoor er gevaarlijke loop- en rijomstandigheden ontstaan op de ondergrond.

Als u in een gebied woont dat veel koud weer heeft, zal het warmtetape hen beschermen tegen ijsvorming. De bekabeling loopt door de kanalen, en tijdens ongunstige klimatologische omstandigheden activeer je gewoon de kabels. Hierdoor zal het water van smeltend ijs op natuurlijke wijze weglopen, zoals de bedoeling is.

Regenpijp schermen

regenpijp schermen, die puin wegleiden van de regenpijp opening, kosten ongeveer €8 per stuk. Deze handige accessoires voorkomen verstopping. Het slimme ontwerp past bij de natuurlijke beweging van het water om bladeren en andere objecten boven de helling van de goten te verheffen waar de wind ze uiteindelijk zal wegblazen.

Extra overwegingen

Houd bij het installeren of vervangen van uw dakgoten rekening met de locatie ervan. Het kan zijn dat ze op een minder dan ideale plek zijn bevestigd vanwege het ontwerp van het huis. Dit geldt vooral voor oudere woningen. In bepaalde situaties kan het verplaatsen van de dakgoten leiden tot extra reparaties, waaronder het vervangen van de zijpanelen of het opnieuw schilderen van de buitenkant van het huis.

Er kunnen ook situaties zijn waarin u de regenpijp niet kunt verplaatsen, in welk geval u het systeem soepel moet laten stromen. Denk ook aan het beste seizoen voor het werk, zowel voor het gemak als om wat geld te besparen op professionele hulp. Professionals zullen waarschijnlijk minder kosten in rekening brengen voor hun diensten in het voorjaar dan in de zomer of het najaar.

DIY vs. Het inhuren van een dakgootinstallateur

Sommige mensen willen misschien geld besparen door zelf hun dakgoten te installeren of te vervangen. Deze optie heeft zijn voor- en nadelen. Door het project zelf te doen, kunt u geld besparen en kunt u het project op uw eigen voorwaarden voortzetten. Als u echter onervaren bent en een fout maakt, kunt u met te weinig of te veel materiaal eindigen, een valgerelateerde verwonding of het per ongeluk beschadigen van uw huis.

Goten zijn nodig voor de verdediging van uw dak, gevelbekleding en landschap. Zonder hen kunt u elk jaargetijde duizenden keren aan reparaties van vochtschade uitgeven. Afhankelijk van uw budget en het uiterlijk van uw huis, investeert u in het soort dat het uiterlijk van het huis aanvult en het minste onderhoud vereist. Huur een lokale dakgootinstallateur en wees gerust, de klus zal snel en correct geklaard worden.

FAQ's

Hoe lang gaan dakgoten mee?

Duurzame goten van kwaliteitsmaterialen zoals koper en staal kunnen tot 20 jaar meegaan als ze goed worden onderhouden, voorzien zijn van de juiste accessoires en regelmatig worden gereinigd. Weersomstandigheden, materiaalsoort en onderhoud zijn drie factoren die bepalen hoe lang ze meegaan.

Hebben goten een meerwaarde voor een woning?

Ze kunnen absoluut waarde toevoegen aan uw huis, vooral als ze bestaan uit kwaliteitsmaterialen. Als u op zoek bent naar een nieuwe woning, let dan op de leeftijd en het onderhoud van de dakgoten en onderzoek het landschap om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren en erosie tegengaan.

Zijn dakgoten echt nodig?

Ja, dakgoten zijn een essentieel kenmerk van elke woning. Ze houden het water uit de buurt van uw fundering, waardoor ze niet kunnen barsten en voortijdig afbrokkelen. Ze leiden het regenwater ook af naar de trottoirs en straten en naar de riolering in de stad, zodat uw grond niet kan verschuiven en eroderen in de loop van de tijd. Ze zijn een slimme investering als u toekomstige structurele problemen aan uw eigendom wilt voorkomen en kunnen u op lange termijn aanzienlijk geld besparen.

Welke maat goten heb ik nodig?

Goten zijn er in 4, 5 en 6 inch met twee vormen, K-stijl en halve rondes, die geschikt zijn voor de meeste woningen. Een 5-inch K-stijl goot houdt ongeveer 1,5 liter water vast, terwijl 6-inch halve rondes 2,0 liter water vasthouden. Huizen met steile daken in nattere klimaten hebben bredere kanalen met extra regenpijpen nodig om het water sneller af te voeren.

De standaard dakgoot

De standaard dakgoot kost minimaal 25 euro per lopende meter. Deze dakgoot is vaak van aluminium, pvc, staal of zink. Kies je voor pvc, dan betaal je inderdaad 25 euro per lopende meter. Bovendien is dit gemakkelijk te plaatsen. Wel hebben ze veel last van temperatuurwisselingen. Kiest je voor staal, dan betaal je 26 euro per lopende meter. Ook staal is zelf te plaatsen. Bovendien is staal goed duurzaam. Eigenlijk kan je staal zien als het samenkomen van een zinken dakgoot met een pvc-goot. Wel is staal corrosiegevoelig. Daarom is verzinken of galvaniseren aan te raden.

zinken dakgoot afvoerpijp

De keuze voor zink zal 30 euro per lopende meter kosten. Zink biedt voordelen op het gebied van duurzaamheid. Het is gemakkelijk te herstellen. Wel is het plaatsen wat lastiger. Dit komt mede door het solderen wat erbij komt kijken. Ook zink is corrosiegevoelig, zowel door regen als door contact met ander materiaal. Aluminium begint bij een prijs van 30 euro, maar kan ook duurder. Het is de meest duurzame dakgoot die volledig naadloos is. Door de polyester afwerking is corrosie geen probleem. Omdat het makkelijk te plaatsen is, kan het concurreren met zink.

Kiezen voor duurdere opties

Er zijn ook duurdere opties. Denk bijvoorbeeld aan rvs of koper. Dit wordt vooral gebruikt voor de echte dure huizen voor een mooie afwerking. Koper kost bijvoorbeeld 40 euro of meer per lopende meter. Het ziet er mooi uit en zal zich ontwikkelen tot groen platina. Het is onderhoudsarm en flink duurzaam. RVS, de afkorting van roestvrijstaal, kost minimaal 75 euro per lopende meter. Het is vooral strak en modern. Ook het onderhoud is simpel en er is dus geen hinder van corrosie.

idc afvoer

De dakgoot inbouwen

Een dakgoot verbergen is ook een optie. Dan is het mogelijk om de goten volledig uit te timmeren. Daar heb je dus wel tijd en vakkennis voor nodig. Daarom is het ook duurder. Het kost zo’n 300 euro per lopende meter voor materiaal en aanleg.

koperen dakgoot

Andere factoren

Er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Zo zijn bochten wat lastiger en daarom duurder. Ook zijn afvoerbuizen en koppelstukken van belang. Een afvoerbuis met een diameter van 87mm kost per meter zo’n 9 euro. Bochten kosten per stuk zo’n 10 euro. De vorm speelt dus in beperkte mate mee. De keuze voor het soort goot speelt ook een rol. Zo zijn er bakgoten en mastgoten. De ene is rechthoekig en plat, dan andere lijkt meer op een halve cirkel. Die keuze speelt daardoor dus ook een rol.

De manier van plaatsen

Het plaatsen van een dakgoot is duurder bij renovatie dan bij nieuwbouw. Dat komt door de afbraakkosten. Een zinken goot kost je bijvoorbeeld normaal gesproken 30 euro per lopende meter. Bij een renovatie is het echter al snel zo dat het 50 tot 60 euro per lopende meter wordt. Dit hangt wel ook af van de hoeveelheid tijd die ervoor nodig is. Ook de werkwijze speelt mee, denk aan solderen of lijmen. Daardoor is zink lastiger dan staal. Je kan besparen door ze zelf te plaatsen.

Wat kost een dakgoot jou?

Tot slot een concreet rekenvoorbeeld. Gemiddeld heeft een rijtjeshuis 16 lopende meter dakgoot. Ga uit van een gemiddelde prijs van 29 euro per meter. Dat betekent dat je zo’n 460 euro inclusief btw kwijt zal zijn.