Dakgoot vervangen: Hoe zelf je dakgoten installeren

Vervanging van de dakgoot: Leer hoe u een sterke, slanke goot installeerd.

Creëer sterkere, beter uitziende goten door standaard gootsystemen aan te passen. Minimaliseer voegen, monteer sterke, slanke naden en voeg dakgootstukken toe om het water in de gootstenen te laten stromen waar het thuishoort.

Lees meer over: dakgoten: Soorten, Materialen, Prijzen & Onderhoud

Stap 1: Planning van het project voor het vervangen van de regengoot

Voltooide regengoot

Bijna alle thuiscentra en full-service ijzerhandels verkopen goten die in de eerste plaats ontworpen zijn voor een eenvoudige installatie. Maar met net iets meer werk kunt u deze zelfde onderdelen gebruiken om regengoten en regenpijpen samen te stellen die er ook sterker en beter uitzien.

Evalueren en plannen van het project

Het vervangen van de goot, waarbij u uw eigen regengoten installeert, kan u aanzienlijk besparen op professioneel geïnstalleerde regengoten, maar er zijn een paar valkuilen om op te letten. Controleer de dakrand en de bodem (afb. B) op tekenen van verrot hout, dat moet worden vervangen voordat u de regengoten plaatst. Veel huizen hebben een trimplank of kroonlijst die net onder de gordelroos aan de gevel gespijkerd is. U zult deze moeten verwijderen zoals wij dat hebben gedaan of er een doorlopende strook hout onder moeten plaatsen om een vlak vlak vlak voor de dakgoten te creëren. In beide gevallen moet u het hout voor het ophangen van de dakgoten eerst voorstrijken en daarna eerst het hout in de grondverf spuiten.

Teken een schets en meet uw huis op voordat u de huisgoten installeert.

Afb. A toont een voorbeeld van een regengootsysteem voor een typisch huis. Noteer de lengte van de regengootlopen en markeer de locaties van de regenpijp. Tel vervolgens de binnen- en buitenhoeken en eindkappen (let op of het rechter- of linkeruiteinden zijn). Meet de hoogte van de regenpijpen en tel er 4 ft. bij op voor het verlengstuk weg van het huis aan de onderkant. Voor elke regenpijp zijn drie ellebogen nodig. Er zijn twee soorten ellebogen die naar de voor- of zijkant van de regenpijp draaien. De meeste installaties vereisen alleen voorste ellebogen, maar af en toe heeft u een zijwaartse elleboog nodig, meestal om de neerwaartse uitloop zijwaarts te draaien. Hier zijn een paar planningstips:

 • Plaats de regenpijpen in onbelemmerde gebieden waar het water van het huis kan worden afgevoerd. Vermijd plaatsen met obstakels zoals elektrische meters, slangpilaren of trottoirs.
 • Plaats regenpijpen indien mogelijk op onopvallende plaatsen.
 • Installeer oversized 3 x 4-in. regenpijpen op goten die grote dakoppervlakken afvoeren of als u in een gebied met stortregens woont.
 • Hellende lange goot loopt vanuit het midden in beide richtingen (40 ft. of meer) naar beneden en zet een regenhoos op elk uiteinde.
 • Koop speciale montagebeugels voor dakhaken voor huizen zonder dakplanken of voor niet-verticale fasciën.

Gootdelen en montage details

Meet de horizontale regengoot en regenpijpen en identificeer de onderdelen die je nodig hebt.

Stap 2: Snijden en aansluiten van de regengoten

Voormontage voor de installatie van de goten

Het is veel gemakkelijker om secties op de grond met elkaar te verbinden dan om van bovenaf op een ladder te werken. Foto's 1 - 8 laten zien hoe. In plaats van de delen aan elkaar te stoten en de voegen te bedekken met een naadbedekking, zoals de fabrikant aanbeveelt, worden alle naden van 2 tot 4 in elkaar geschoven. Daarna worden ze aan elkaar geplakt en geklonken (foto's 3 - 5). We hebben laten zien dat we een gootsectie aan een hoek hebben bevestigd. Gebruik hetzelfde proces om twee delen van de goot met elkaar te verbinden, behalve dat u de stukken minstens 4 in elkaar moet overlappen. Wanneer u de gootdelen met elkaar verbindt, plan dan vooruit om, indien mogelijk, het best uitziende, in de fabriek gesneden uiteinde aan de buitenkant te laten. Leg de regengoten ook over elkaar zodat het binnenste gedeelte naar beneden gericht is om te voorkomen dat er water uit de naad wordt geduwd.

Waar een dakgoot eindigt, snijd deze door tot ongeveer een centimeter voorbij het uiteinde van de dakrand om water op te vangen van de overhangende dakspanen. Bevestig vervolgens een eindkap met klinknagels en sluit de verbinding van binnenuit af met een gootkit.

Stap 3: Het toevoegen van regenpijpen en uitlaten

Snij de downspout buizen bij elke downspout locatie in.

Meet eerst vanaf de hoek van het huis tot het centrum van de door u gekozen regenpijp. Dubbele controle op obstructies. Breng deze dimensie over naar de goot en snijd deze in een afvoerpijp (foto's 6 - 8). Deze methode duurt een paar minuten langer dan het gebruik van een van de korte gootdelen met een vooraf geïnstalleerde afvoer, maar het elimineert twee naden en ziet er veel netter uit. U kunt deze uitsparing maken met een blikken snips, maar een speciale offset-snip zoals wij die gebruiken (verkrijgbaar in de bouwmarkten en thuiscentra) is veel gemakkelijker voor beginners.

Stap 4: Hangende gootdelen

Een kleine helling is alles wat je nodig hebt

Het aantal en de grootte van de regenpijpen bepalen hoe snel uw goten leeg zijn. Het schuin aflopen ervan helpt bij het elimineren van stilstaand water dat corrosie en lekkage door de naden kan veroorzaken. Helling van elke huisgoten die naar beneden lopen naar de regenpijp ongeveer 1/4 in. voor elke 10 ft. van de goot. Als uw dakgoten vlak zijn, kunt u ze gebruiken als referentie voor het hellen van de dakgoten. Controleer dit door een waterpas tegen de onderrand te houden. Als ze niet waterpas zijn, pas dan de touwlijn aan totdat er een lichte helling in de lijn van de touwtjes zichtbaar is (Foto 9). Klik een krijtlijn om de bovenkant van de goot aan te geven. Strijk vervolgens de gootgedeelten rechtop terwijl u ze op de dakrand vastschroeft door de bovenrand in lijn te brengen met de krijtlijn.

Stap 5: Werk af met gootstukken en hangers

Knipperlicht beschermt uw dak- en voeteneinde tegen waterschade

Bij het vervangen van de dakgoot kunt u voorkomen dat er water achter uw dakgoot loopt door een metalen gootschort onder de dakluiken en over de achterrand van de dakgoot te plaatsen (foto 11). Als uw huis centrum of ijzerhandel niet verkoopt prebent knipperen, vraag dan een aluminium gevelbekleding aannemer of lokale plaatwerker om een aantal te buigen voor je. Idealiter wordt het gootstuk onder zowel de gordelroos als het dakbedekkingpapier of de ijs- en waterkering geschoven. Als dit niet mogelijk is omdat de ijs- en waterkering vastzit aan het omhulsel, of omdat er te veel spijkers en nietjes langs de rand van het dakbedekkingpapier zitten, schuif dan gewoon het gootstuk onder de gordelroos (foto 11). Als het gootstuk dat u gebruikt te kort is om over de achterste rand van de goot naar beneden te reiken, schuift u een extra strook plaatstaal onder het gebogen gootstuk en over de goten.

Verborgen hangers monteren

Met de dakgoten vastgeschroefd aan het dakluik is het een eenvoudige klus om de verborgen goothangers te installeren (foto 12). Installeer om de 2 ft. hangers om de goten te ondersteunen en de voorrand te versterken. De hangers zijn ontworpen om over de achterste rand van de goot te glijden, maar omdat we deze rand met gootstukken hebben bedekt, houden we ze gewoon waterpas en duwen we de schroeven door het gootstuk en de goot terug in het dakraam. De grote schroeven die bij de hangers die we gebruikten zijn een beetje lastig om te beginnen, vooral door middel van stalen goten en gootstukken. Draai ze op hoge snelheid zonder veel druk uit te oefenen totdat de schroefpunt in het metaal bijt. Leun vervolgens op de boor en drijf ze in de fascia.

Stap 6: Montage van de regenpijpen

Een speciale crimper tool elimineert downspout frustratie

We gebruiken standaard 2 x 3-in. downspouts, maar de procedure voor oversized 3 x 4-in. downspouts is hetzelfde. Monteer de ellebogen en de downspout buis met de gekrulde uiteinden naar beneden om te voorkomen dat er water uit de verbindingen lekt. Gebruik plaatwerkschroeven in plaats van klinknagels, zodat u de regenpijpen kunt demonteren om ze zo nodig te reinigen. Pro's geven de voorkeur aan voorgelakte zeskantschroeven met zeer scherpe punten, de zogenaamde "ritsen" omdat ze eenvoudig te installeren zijn. We vonden deze schroeven in het aluminium opsporingsgedeelte van een huiscentrum, maar een gootleverancier zou een andere goede bron zijn.

U kunt de buizen met een 32-tands zaagblad afkorten, maar de pro die we gesproken hebben gebruikt een cirkelzaag met een standaard 24-tands hardmetalen zaagblad. Een power verstekbak werkt ook uitstekend voor het snijden van zowel goten als regenpijpen. Gebruik wel een oud blad. Bescherm jezelf tegen rondvliegende stukken metaal met een bril, leren handschoenen, jeans en een shirt met lange mouwen.

Elke lengte van de goot en elke elleboog wordt aan één kant samengeperst, of gekrompen, zodat de stukken in elkaar passen, de ene in de andere kant. Aangezien de lengtes van de regenpijp slechts aan één kant zijn gekrompen, moet u één kant van een afgesneden stuk krimpen om het in het volgende elleboog- of regenpijpgedeelte te laten passen. Als u slechts één of twee downspouts te installeren hebt, kunt u een naaldkniptang gebruiken om de plooien in het uiteinde te verdraaien. Maar een goedkope krimptang bespaart u tonnen tijd en frustratie .

Maak het werk met de goot af door de regenpijpen gemakkelijker op te hangen. het bevestigen van de regenpijpen aan de muur. Als u geen U-vormige beugels kunt vinden, maak ze dan van delen van de regenpijp (Foto 15). Ze zien er beter uit dan de banden die zich aan de buitenkant om de regenpijp heen wikkelen en maken het makkelijker om de regenpijpen op te hangen.

Na de installatie van de goot is het onderhoud van de goot de sleutel tot een duurzame goot.

Maak uw dakgoten twee keer per jaar schoon of huur een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het reinigen en onderhouden van de dakgoot. U verlengt de levensduur van uw dakgoten en elimineert problemen zoals een back-up van de dakgoten en verstopte regenpijpen.

Goten kopen

Tien-voets lengtes van metalen goten, regenpijpen en accessoires zijn verkrijgbaar in wooncentra, houtzagerijen en full-service ijzerwarenwinkels. De standaardkleuren zijn bruin en wit. De passende binnen en buitenhoeken, downspout ellebogen en de toebehoren zijn ook beschikbaar. Koop speciale gootafdichting om de naden af te dichten. Het is beschikbaar in kleine tandpasta-achtige buizen of 12 oz. caulk gun tubes.

Met behulp van veel van dezelfde basistechnieken die we in dit verhaal laten zien, kunt u uw eigen "naadloze" goten installeren. Onder "Goten" in de Gouden Gids komen veel naadloze gootbedrijven bij u thuis, meten en vormen doorlopende lengtes van aluminium goot om te passen en verkopen u alle installatieaccessoires die u nodig heeft. Het kost een beetje meer, maar u zult kunnen kiezen uit tientallen kleuren en de naden in de gootlopen elimineren. U bespaart ook het gedoe van het meten, winkelen en vervoeren van de onderdelen in uw VW-virus.

Vereist gereedschap voor dit goten en regenpijpen project

Laat de nodige tools voor dit doe-het-zelfproject klaarstaan voordat u begint, dan bespaart u tijd en frustratie.

 • Draadloze boormachine
 • Krimper
 • Uitbreidingsladder

Eendenbekkensnippers, zeskantkopschaar, offset-snippers, popnagelpistool, bliksnippers, popnagelpistool

Benodigde materialen voor deze goten en regenpijpen Project

Vermijd last-minute shoppingtrips door al uw materialen op voorhand klaar te hebben. Hier is een lijst.

 • 1 1 1/4" zelftappende zeskantbouten
 • 1/4" zeskantschroeven ('ritsen')
 • 1/8-in. middelmatig lange klinknagels
 • Pijpen
 • Ellebogen
 • Goot
 • Goot knippert
 • Dakgoot ophangband
 • Gootafdichting