Dakisolatie: Prijzen 2024, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van dakisolatie is €82/m², met een bereik tussen €40 en €180/m² inclusief installatie. Meer in detail: de prijs van dakisolatie onder de vloer varieert van €40 tot €70/m², terwijl die van dakisolatie van buitenaf tussen €110 en €180/m² ligt.

dakisolatie prijs
Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (met montage)
zoldervloerisolatie€40 tot €70
Vloerisolatie€70 tot €120
Buitenisolatie (sarking)€110 tot €180
Isolatie met dakspant€180 tot €400
Isolatie plat dak€140 tot €210

Voor een exacte prijs neem contact op met dakwerken BKG

>
Wat isoleren? Plaatsing van de isolatie Gemiddelde prijs per m² Meer info
Hellend dak Langs binnen € 20-50 (excl. afwerking) Klik hier
Plat dak Langs binnen € 30-40 (excl. afwerking) Klik hier
Hellend dak Langs buiten € 40-60 (excl. afwerking) Klik hier
Plat dak Langs buiten € 70-115 (incl. afwerking) Klik hier
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer € 25-35 Klik hier

Meer informatie over dakwerken en een scherpe dakisolatie prijs ontvangen? Vraag direct meerdere offertes aan via deze pagina, gratis en geheel vrijblijvend.

Kosten voor dakisolatie per m², afhankelijk van de gebruikte materialen

Bij de isolatietechnieken die we net hebben beschreven, kunnen verschillende soorten isolatie worden gebruikt. Deze materialen, die in de winter net zo effectief moeten zijn als in de zomer, hebben verschillende thermische prestaties en vereisen verschillende diktes om hun energiedoelstellingen te bereiken.

 • Glaswol met een dikte van 16 tot 21 centimeter: 10 tot 20 euro - Meer info: Klik hier
 • Rotswol met een dikte van 16 tot 21 centimeter: 20 tot 35 euro - Meer info: Klik hier
 • PUR schuim met een dikte van 12 tot 14 centimeter: 15 tot 30 euro - Meer info: Klik hier
 • EPS platen met een dikte van 12 tot 14 centimeter: 10 tot 20 euro - Meer info: Klik hier
 • PUR platen met een dikte van 12 tot 14 centimeter: 20 tot 25 euro - Meer info: Klik hier
 • PIR platen met een dikte van 12 tot 14 centimeter: 25 tot 30 euro - Meer info: Klik hier
 • Cellulose met een dikte van 16 tot 21 centimeter: 20 tot 30 euro - Meer info: Klik hier
 • Houtwol met een dikte van 16 tot 21 centimeter: 20 tot 25 euro - Meer info: Klik hier
 • Papiervlokken met een dikte van 16 tot 21 centimeter: 20 tot 35 euro - Meer info: Klik hier
 • Isolatieplaten met een dikte van 12 tot 14 centimeter: 50 tot 200 euro - Meer info: Klik hier
Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (met installatie)Gemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)Aangevraagde dikte
Minerale wol€40 tot €70€20 tot €3030cm
Polyurethaanschuim (panelen)€80 tot €130€60 tot €9017cm
Cellulosewatten€35 tot €90€15 tot €5025cm
Houtwol€60 tot €75€20 tot €3530cm
Hemp wol€60 tot €90€30 tot €5040cm

De dikte die nodig is om de juiste isolatiewaarde te verkrijgen wordt gebaseerd op de lambda waarde van het materiaal. De dakisolatie prijs is niet alleen afhankelijk van de materiaalkeuze maar ook van het tarief dat de installateur hanteert. Hier kom je er alles over te weten.

Informeer naar de mogelijkheden en tarieven van vakmensen in de regio door ons eenvoudige offerte formulier in te vullen. Binnen enkele dagen zul je meerdere gratis en vrijblijvende offertes per mail ontvangen.

Prijs van minerale wol dakisolatie

De prijs van minerale wollen dakisolatie varieert van €40 tot €70/m² met installatie. Exclusief installatie variëren de kosten van dakisolatie met minerale wol van €20 tot €30/m².

Minerale wol, al tientallen jaren de standaardisolatie, wordt in ongeveer 50% van de dakisolaties gebruikt. Het kan glaswol zijn of steenwol (dat iets beter presteert), twee zeer goedkope, hoogwaardige isolatiematerialen die niettemin een slechte koolstofvoetafdruk hebben.

De mineralen moeten gesmolten en gesponnen worden om deze isolatiematerialen te produceren. Steenwol en glaswol zijn verkrijgbaar in bulk, panelen of rollen, voor een eenvoudige installatie.

Kosten van dakisolatie met polyurethaanschuim

De kosten van polyurethaan dakisolatie kunnen variëren van €80 tot €130/m², inclusief installatie. Als je liever een schatting maakt van de kosten zonder installatie, varieert de prijs van dakisolatie met polyurethaanpanelen van €60 tot €90/m².

Nieuwe gebouwen geven tegenwoordig de voorkeur aan gespoten polyurethaanschuim of paneelisolatie. Deze isolatie is twee keer zo effectief in de winter als minerale wol, dus je kunt de dikte die je moet installeren verminderen als je wilt voldoen aan de nieuwste thermische en milieuregelgeving (RT 2012 en vanaf januari 2022 RE 2020).

Polyurethaan heeft echter twee nadelen: het eerste is de catastrofale koolstofvoetafdruk en het tweede is het eerder gemiddelde comfort in de zomer.

Prijs van cellulosewatten voor dakisolatie

Dakisolatie met cellulosewatten kost tussen €35 en €90/m². Exclusief arbeidsloon variëren de kosten van cellulosewatten voor dakisolatie van €15 tot €50/m².

Cellulosewatten blinken uit in prestaties en milieuvriendelijkheid. Het is gemaakt van versnipperd krantenpapier dat geïmpregneerd is met een brandvertragend middel. De prestaties in de winter zijn vergelijkbaar met of iets beter dan die van minerale wol, maar het comfort in de zomer is superieur (faseverschuiving).

Cellulosewatten kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als minerale wol, waardoor het een betaalbaar alternatief is voor traditionele isolatie en helpt om de ecologische voetafdruk van een gebouw te verkleinen.

Kosten van dakisolatie met houtwol

De kosten van dakisolatie met houtwol variëren van €60 tot €75/m². Dakisolatie met houtwol kost tussen de €20 en €35/m², exclusief installatie.

Houtwol is de belangrijkste (natuurlijke) isolator van biologische oorsprong en wordt gemaakt van afval uit de houtindustrie. Op deze manier recyclen fabrikanten afval dat anders verbrand zou worden en zou bijdragen aan klimaatverandering. De prestaties van houtwol zijn vergelijkbaar met die van minerale wol, maar er is een duidelijke vermindering in de zomer door een slechte faseverschuiving (ook wel thermische inertie genoemd).

Houtwol is ideaal voor gebruik in houtskeletbouw, waar het de ecologische en "volledig houten" benadering verder uitbouwt.

Kosten van dakisolatie met hennepwol

De prijs van dakisolatie met hennepwol varieert van €60 tot €90/m², inclusief installatie. Exclusief arbeid variëren de kosten van dakisolatie van hennepwol van €30 tot €50/m².

Hennepwol, een ander isolatiemateriaal op plantaardige basis, blijkt populair bij huiseigenaren die op zoek zijn naar een alternatief, milieuvriendelijk huis.

Hennep is een plant die steeds meer wordt gebruikt in de bouwindustrie, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, maar ook in isolatiebeton (hennepkalk), vanwege de uitstekende technische prestaties en beschikbaarheid.

Prijsvoorbeelden dakisolatie: werkelijke prijzen

De volgende voorbeelden helpen je om de prijsoffertes voor dakisolatie in perspectief te plaatsen en beter te anticiperen op je budget.

 • 6.750€: Dit is de prijs voor dakisolatie onder de dakrand, met 200 mm steenwol over 70 m², inclusief dampscherm.
 • 2.500€: Dit is de prijs voor dakisolatie met cellulosewatten (350 mm), voor een oppervlakte van 45 m².
 • 29.300€: Dit is de prijs van isolatie voor een plat, toegankelijk dak van 150 m², inclusief isolatie- en waterdichtingsmateriaal.
 • 36.250€: De prijs van dakisolatie van het type sarking, voor een totale renovatie, met 145m² steenwol, dakpannen en alle materialen die nodig zijn voor een nieuw dak.

Populaire isolatiematerialen en dakisolatie prijs

Glaswol

prijzen glaswol

Glaswol behoort tot de meest toegepaste soorten dakisolatie. Het glaswol wordt meestal geplaatst tussen de spanten, de afwerking vindt plaats met een dampscherm. Isoleren met glaswol is mogelijk bij zowel hellende daken met onderdak als voor zoldervloeren.

Dakisolatie prijs glaswol: Vanaf 10 euro per vierkante meter kun je glaswol aanschaffen. Inclusief plaatsing betaal je vanaf 20 euro per vierkante meter. Wanneer je kiest voor plaatsing door een professional kun je aanspraak maken op premies. Hiermee kun je flink besparen op de rekening.Lees meer over glaswol.

Vraag direct offertes aan voor isolatie met glaswol.

PUR schuim

dakisolatie pur schuim

PUR schuim is vloeibaar en is maakt het mogelijk om een dak zeer precies te isoleren. In tegenstelling tot isolatieplaten of isolatiedekens zijn er bij het gebruik van PUR schuim geen kieren, die worden door het schuim volledig opgevuld. Een bijkomend voordeel van PUR schuim is de snelheid van aanbrengen en de korte droogtijd.

Dakisolatie prijs PUR schuim: Wanneer je het dak laat isoleren met PUR schuim moet je rekenen op een bedrag van 30 euro per vierkante meter.Lees hier meer over PUR schuimisolatie.

Vraag nu meerdere offertes aan voor isolatie met PUR schuim.

Isolatieplaten

dakisolatieplaten prijs

Bij isolatieplaten kan een beperkte dikte reeds voldoende zijn. Isolatieplaten kunnen netjes afgewerkt worden, ze dichten ook goed af wanneer deze als dampscherm gebruikt worden. Het is wel van belang dat er wordt gestart met een dragende structuur die recht is. Anders sluiten de tanden en groeven in de isolatieplaten niet goed aan, en dat heeft negatieve consequenties op de isolatiewaarde.

Dakisolatie prijs isolatieplaten: De prijs voor isolatieplaten start vanaf ongeveer 12 euro per vierkante meter. Reken een bedrag van 25 euro per vierkante meter voor plaatsing door een professioneel bedrijf.Lees meer over dakisolatieplaten.

Vraag gratis offertes aan voor isolatie met isolatieplaten.

Dakisolatie aanbrengen: arbeidskosten

Installatietechnieken: binnen of buiten

Afhankelijk van de techniek die je kiest, kan de installatie van je dakisolatie enkele specifieke kenmerken hebben waarmee je rekening moet houden als je wilt genieten van een snelle, onopvallende klus.

 • Vloer leggen: Het isoleren van verloren zolderruimte is de eenvoudigste en snelste methode. Het enige wat je nodig hebt zijn twee professionals, één op zolder en de tweede buiten met een machine. De vakman zuigt de oude isolatie op met een geschikte machine en brengt indien nodig een dampscherm aan op de balken op zolder. De losse isolatie kan dan op het dampscherm worden geblazen en de dikte kan worden gecontroleerd met strategisch geplaatste sondes. De klus is in een paar uur geklaard.
 • Installatie onder dakranden: Installatie onder het dak duurt langer omdat er geen machine voor is, met uitzondering van spray-polyurethaanschuim. Vaklui plaatsen meestal panelen of rollen isolatie die ze met geschikte bevestigingsmiddelen vastzetten. Daarna kan een dampscherm worden geïnstalleerd, afhankelijk van de configuratie van de zolder.
 • Installatie van buitenaf: Dit is de meest tijdrovende en ingrijpende procedure, omdat het dak moet worden verwijderd. Het kost ook relatief veel tijd om de isolatie aan te brengen en een houten structuur om de nieuwe latten te ondersteunen. Als je de installatie van dakisolatie van buitenaf wilt versnellen, moet je in de fabriek gemaakte chevron caissons gebruiken.
arbeidskosten dakisolatie

Prijs voor het plaatsen van dakisolatie

De prijs voor het plaatsen van dakisolatie kan variëren naargelang het binnen of buiten wordt geplaatst, om redenen die we al hebben vermeld.

Je kunt bijvoorbeeld schatten dat de prijs voor het plaatsen van dakisolatie zal variëren van €20 tot €60/m² als het werk binnen wordt uitgevoerd. Als het werk buiten wordt uitgevoerd, variëren de kosten voor het plaatsen van dakisolatie van €60 tot €100/m², afhankelijk van de gebruikte technieken.

Bijkomende kosten van dakisolatie

De kostenraming voor dakisolatie kan extra stappen omvatten om de zolder op te ruimen of de prestaties van je nieuwe isolatie te verbeteren.

 • Raamwerk : Wanneer je je dak isoleert, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om het geraamte te laten inspecteren. Zo kun je eventuele problemen opsporen en noodzakelijke reparaties uitvoeren. Als de dakstructuur van buitenisolatie in slechte staat is, is het essentieel om deze te laten repareren of vervangen voordat de isolatie wordt aangebracht.
 • Dakbedekking: De inspectie van het dak volgt hetzelfde principe als het kozijn. Isolatiewerkzaamheden zijn het ideale moment om een inspectie uit te voeren. Nogmaals, als je van buitenaf isoleert, is het essentieel om een dak in goede staat of een nieuw dak te installeren.
 • VMC: je kunt van je werk op zolder profiteren om de VMC te inspecteren, een element waarvan het bestaan snel wordt vergeten en dat in veel gevallen defect blijkt te zijn. Bovendien is alle moderne, hoogwaardige isolatie zeer luchtdicht en vereist het een hoogwaardige ventilatie.
 • Waterdichting van het dak: De kosten voor het isoleren van je platte dak omvatten bijna zeker ook de kosten voor het waterdicht maken van het dak. In feite kan het werk niet stoppen bij de installatie van de isolatie, die moet worden bedekt door een modern, effectief waterdichtingssysteem.

Hoe wordt de dakisolatie prijs bepaald?

Alle prijzen op deze pagina zijn richtprijzen. Er zijn diverse factoren die meespelen met de totaalprijs van dakisolatie. Naast de keuze voor het materiaal moet je ook rekening houden met de gewenste dikte van het isolatiemateriaal, de oppervlakte, de bereikbaarheid en de complexiteit van de werkzaamheden. Wanneer je zelf het materiaal aanbrengt kun je kosten besparen op arbeid. Maar dit duurt vaak langer en een niet-vakkundige installatie kan van invloed zijn op de isolatiewaarde en levensduur van het isolatiemateriaal. Daarnaast zijn er diverse premies en subsidies mogelijk waarmee je de totale kosten vaak in korte tijd kunt terugverdienen.

Geld besparen op de dakisolatie prijs

Het is in veel gevallen mogelijk om zelf de isolatiewerken uit te voeren. Naast kennis gaat er wel veel tijd in zitten, en het is niet altijd een aangename klus om zelf uit te voeren, daarom kan het voordeel bieden om deze werkzaamheden uit te besteden aan een professionele isolatie specialist. Er zijn meer voordelen dan een besparing van tijd en zweetdruppels bij het uitbesteden van de isolatiewerken die van invloed zijn op de dakisolatie prijs:

Netbeheerder premie dakisolatie

premie dakisolatie netbeheerder

Diverse netbeheerders zoals Infrax en Eandis bieden hogere premies wanneer de isolatie van het dak door een erkend bedrijf wordt uitgevoerd. Voor 2018 geldt een premie van drie euro per vierkante meter wanneer je de isolatiewerken zelf uitvoert, bij het inschakelen van een professional krijg je dubbel zoveel premie. Bij minimaal drie werkzaamheden binnen een periode van vijf jaar kun je in aanmerking komen voor de totaalrenovatie bonus.

Verlaagd BTW tarief

besparing dakisolatie

Normaal gesproken wordt er een BTW tarief van 21 procent toegepast op het isolatiemateriaal. Bij dakisolatie van een woning die ouder is dan tien jaar geldt er een verlaagd BTW tarief van slechts 6 procent. Dit kan honderden euros op de totale rekening besparen.

Belastingsvoordeel

voordeel dakisolatie berekenen

Met het belastingvoordeel voor dakisolatie kon je tot 2016 dertig procent van het totale factuurbedrag recupereren via de belastingaangifte. Deze vermindering was geldig tot 2016. Lees er meer over in dit artikel.

Zelf dak isoleren?

Wanneer je besluit om zelf aan de slag te gaan moet je wel wat kennis en bij voorkeur ervaring bezitten met betrekking tot renovatiewerken in huis. Dakisolatie is niet de meest ingewikkelde klus, het is wel een tijdrovend proces dat een grote mate van nauwkeurigheid vergt. Daar komt nog bij dat de premie voor een dak isoleren lager uitvalt bij zelf isolatiewerken uitvoeren.

Uitbesteden dak isoleren?

Bij het uitbesteden van de dakisolatie aan een bedrijf zal de premie van de netbeheerder direct dubbel zo hoog uitvallen. Wanneer het een woning van ouder dan tien jaar betreft profiteer je ook van het lager BTW tarief voor de materiaalkosten. Een vakkundige installatie betekent een optimale isolatiewaarde én de werkzaamheden zullen ook nog sneller gereed zijn. Daarmee is uitbesteden in veel gevallen de meest interessante keuze.

prijs dakisolatie.

Offertes van isolatie professionals vergelijken? Vraag direct meerdere offertes aan van specialisten in de regio, gratis én vrijblijvend.