Dakisolatie verplicht tegen 2020: Dakisolatienorm

Met ingang van 1 januari 2020 is het verplicht dat ieder dak van een koopwoning of huurwoning is voorzien van isolatie door dakwerken. Dat is bepaald in de Vlaamse dakisolatienorm. Deze regel is van toepassing op alle woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Ben jij op de hoogte van de regels waar je aan moet voldoen? Lees snel deze pagina, dan ben jij goed voorbereid wanneer dakisolatie verplicht wordt gesteld.

Voor welke gebouwen is dakisolatie verplicht?

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten daken van alle huurwoningen en koopwoningen die voor 1 januari 2006 worden aangesloten op het elektriciteitsnet voorzien worden van isolatie voor het jaar 2020. (Nieuwbouw)woningen die na 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet vallen niet onder deze verplichting omdat ze doorgaans de gestelde normen reeds behalen. Dakisolatie is verplicht voor ieder type zelfstandige woning, dat geldt dus voor zowel eengezinswoningen, appartementen en kamers. De enige uitzondering geldt voor een dak dat niet groter is dan 2 vierkante meter, die zijn vrijgesteld van de Vlaamse dakisolatienorm.

Wat zijn de minimale waarden voor de Vlaamse dakisolatienorm?

In de norm wordt een minimale warmteweerstand gehanteerd van 0,75 m² K/W. In praktijk komt dat neer op een dakisolatie laag van 3 tot 4 centimeter. De minimale dikte is afhankelijk van type isolatie dat toegepast wordt. Wanneer de zolder niet bewoond en ook niet verwarmd wordt telt de zoldervloerisolatie ook mee voor de norm. Andere vormen van isolatie zoals het plafond en het koud dak telt ook mee zolang de isolatie voor het gehele oppervlak geldt en er voldaan wordt aan de minimale waarde van 0,75 m² K/W. Het is aan te raden een specialist dakisolatie in te schakelen. Deze professional kan maatwerk advies geven en de beste oplossing aanbieden.
Lees hier meer over de isolatiewaarde van dakisolatie.

Let op; dakisolatie verplicht vanaf 2020! Vraag direct meerdere offertes aan bij specialisten in de regio via onze offerte pagina. Gratis én vrijblijvend.

dakisolatie verplicht

Dakisolatie verplicht maar het dak voldoet niet aan de norm, wat nu?

Al sinds 1 januari 2015 gelden strafpunten voor een woning die niet voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm. Dit kan bepaald worden door een inspecteur wanneer een woononderzoek plaatsvindt. Dit onderzoek kan aangevraagd worden door de huurders of door een externe partij, denk aan een sociaal verhuurkantoor of het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Tot aan 2020 zal het aantal strafpunten dat wordt toegekend beperkt blijven, de eigenaar van de woning wordt in de gelegenheid gesteld om isolatiewerken uit te laten voeren om voor de gestelde datum aan de eisen te voldoen. Na 2020, wanneer dakisolatie verplicht wordt gesteld, kun je 15 strafpunten verwachten. De woningen die op die datum nog niet voldoen aan de isolatienormen komen dan in aanmerking voor een ongeschiktverklaring.

Dit zijn het aantal strafpunten op basis van dakoppervlak en tijdvak:

Tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019

  • Daken kleiner dan 16 m² met een lagere R-waarde dan 0,75 m² K/W krijgen 3 strafpunten.
  • Daken groter dan 16 m² met een lagere R-waarde dan 0,75 m² K/W krijgen 9 strafpunten.

Vanaf 1 januari 2020

  • Daken minder dan 16 m² met een lagere R-waarde dan 0,75 m² K/W krijgen 9 strafpunten.
  • Daken groter dan 16 m² met een lagere R-waarde dan 0,75 m² K/W krijgen 15 strafpunten.

Vergeet het niet; dakisolatie verplicht vanaf 2020! Wacht niet langer en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onze offerte pagina.

Strafpunten en boetes

Bij een woning die ongeschikt wordt verklaard is het wel toegestaan om deze woning te bewonen, maar verhuren mag niet meer. De reeds aanwezige huurder mag hier blijven wonen tot het huurcontract verloopt. Wanneer een dak op een gebouw met appartementen niet voldoet aan de isolatienorm zal ieder appartement in het gebouw hetzelfde aantal strafpunten toegekend krijgen. Op het moment dat een woning minimaal één jaar ongeschikt is verklaard bestaat de mogelijkheid dat de eigenaar of verhuurder een boete krijgt, tenzij de eigenaar zelf in dit pand woonachtig is.

dakisolatie 2020

Bewijzen dat de woning onder de regels valt wanneer dakisolatie verplicht is

Er zijn verschillende manieren om te bewijzen dat de nieuwe norm wordt nageleefd op het moment dat de dakisolatie verplicht wordt gesteld in 2020:

  1. Door het energieprestatiecertificaat ofwel EPC te overleggen.
  2. In het postinterventiedossier ofwel PID worden diverse plannen opgenomen waaronder architectuur plannen, technische installaties etc.
  3. Op basis van een factuur of bouwplan.

De R-waarde die is vastgesteld staat vermeld in het EPC, deze waarde moet minimaal 0,75 m² K/W bedragen. Zo kan worden aangetoond dat de isolatie van het dak voldoet aan de normen vanaf 2020. Wanneer er geen EPC voorhanden is, of er wordt alleen een standaard waarde vermeld, zal de controleur van de woning zelf moeten onderzoeken wat de feitelijke waarde op dat moment is. Het is daarmee van belang dat er een energieprestatiecertificaat te overleggen valt om tijd te besparen.

Wat kost een dak isoleren?

Naast het feit dat dakisolatie verplicht is vanaf 2020 bespaar je direct op de energiekosten wanneer het dak voorzien is van isolatie. De investering zal zichzelf doorgaans snel weer terugverdienen. Er zijn diverse methoden om een dak te isoleren, hier zijn enkele richtprijzen per vierkante meter:

  • Hellend dak isoleren van binnenuit: 20 tot 50 euro exclusief afwerking.
  • Hellend dak isoleren van buitenaf: 40 tot 60 euro exclusief afwerking.
  • Plat dak isoleren van binnenuit: 30 tot 40 euro exclusief afwerking.
  • Plat dak isoleren van buitenaf: 70-120 euro inclusief afwerking.
  • Zoldervloer isoleren: 20 tot 40 euro.

Niet vergeten; dakisolatie verplicht vanaf 2020! Informeer direct naar de mogelijkheden en tarieven door nu meerdere offertes per mail aan te vragen.
Lees hier meer over de prijs van dakisolatie.

Minder betalen voor dakisolatie dankzij subsidies en premies

Om de voortgang van dakisolatie in België te stimuleren zijn er diverse subsidies en premies mogelijk voor dakisolatie. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de isolatiepremie die via de netbeheerder wordt toegekend. Er is ook een lager BTW tarief mogelijk evenals een totaalrenovatie bonus wanneer er minimaal drie isolatie werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een periode van vijf jaar.
Lees hier meer over de voorwaarden.