Soorten dakisolatie

Dakisolatie loont de moeite. Het is een investering die je snel terugverdient en waarmee je op termijn flink wat geld kunt besparen. Het aanbod aan isolatiematerialen is vrij uitgebreid. In onderstaand overzicht vind je meer informatie over de verschillende soorten dakisolatie en de belangrijkste eigenschappen ervan. Kom meer te weten over dakwerken op de website van BKG.

1. Minerale wol

Minerale wolsoorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt veel toegepast bij isolatie van hellende daken, zoldervloeren en spouwmuren.

Glaswol

Glaswol dakisolatie

Glaswol is erg geschikt voor het isoleren van hellende daken. Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en omdat het samendrukbaar is, kun je het makkelijk tussen de kepers van het dak klemmen. Het blijft hier goed op zijn plaats zitten. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een goede brandwerendheid en goede isolatiewaarde. Bij het werken met glaswol moet je wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn irriterend voor huid en longen.

Klik hier voor meer informatie over glaswol.

Rotswol

rotswol isolatie

Rotswol is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is geschikt voor isolatie van hellende daken, maar je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren. Het heeft nagenoeg dezelfde positieve eigenschappen als glaswol maar isoleert akoestisch gezien beter. Rotswol is verkrijgbaar in dekens of als plaatmateriaal. Rotswol is wat minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het, ook bij rotswol, aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over rotswol.

Gespoten glaswol

gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt veel gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, maar ook hellende daken en plafonds kunnen ermee geïsoleerd worden. Het materiaal wordt dan in het dakgebinte geblazen (aan de onderzijde tegengehouden door een dampscherm). Door de optimale vulling van het dak met de fijne inblaaswol kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

2. Soorten milieuvriendelijk dakisolatie

Vind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kun je eens uitkijken naar dakisolatiematerialen als schapenwol, papiervlokken, houtwol of hennep. Deze materialen hebben niet alleen een geringe ecologische voetafdruk, maar zijn ook dampopen en beschikken over een hoge warmteopslagcapaciteit, wat gunstig is voor het binnenklimaat.

Schapenwol

pur soorten isolatie

Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.

Klik hier voor meer informatie over schapenwol.

Papiervlokken (cellulose)

soorten dakisolatie papiervlokken

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Hiermee is dakisolatie met papiervlokken een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven. Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit (inertie), waardoor de ruimtes onder het dak minder snel oververhit zullen raken.

Klik hier voor meer informatie over papiervlokken.

Houtwol

milieuvriendelijke houtwol isolatie

Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor huid. Houtwol is geschikt voor na-isolatie van verschillende soorten hellende daken. Houtvezelplaten worden vaak gebruikt als isolerend onderdak.

Klik hier voor meer informatie over houtwol.

Kurk

soorten kurk isolatie

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Het is beschikbaar in plaatvorm en in korrelvorm. In plaatvorm kan het in meerdere lagen tussen de kepers van het dak worden geplaatst. Kurkkorrels kunnen ingeblazen worden in het dak. Kurk isoleert niet alleen thermisch goed maar ook akoestisch. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen.

Hennep

soorten milieuvriendelijke dakisolatie

De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur, geschikt voor gebruik in isolatiedekens. Deze dekens zijn verkrijgbaar in diktes van 30 tot 190mm en kunnen toegepast worden voor de isolatie van hellende daken of vloeren. Hennep is niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.

2. Soorten isolatie op basis van kunststof

Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van platte daken of voor gebruik in vochtige omgevingen zoals gevels en kelders.

Gespoten PUR

pur schuim

Gespoten polyurethaanschuim (PUR) isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en hierdoor erg duurzaam. Aangezien het schuim alle naden en kieren goed opvult onder het dak, ontstaat er een naadloze isolatie zonder koudebruggen. PUR-schuim kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal maar, thermisch gezien, presteert het in de meeste gevallen het best.

Klik hier voor meer informatie over PUR spuitisolatie.

PIR-isolatieplaten

soorten PIR isolatieplaten

PIR (polyisocyanuraat)-isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van platte daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. Het dak blijft dus beloopbaar tijdens en na de werken.

PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt voor isolatie van de zoldervloer.

Klik hier voor meer informatie over PIR isolatieplaten.

Welke soort dakisolatie plaatsen?

Welke soorten dakisolatie je het beste kiest, hangt van een aantal factoren af, zoals: het type dak (plat of hellend), locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur.

Vind je ecologisch bouwen belangrijk en ben je bereid om hier wat in te investeren, kijk dan eens uit naar schapenwol (of een andere milieuvriendelijk materiaal) voor het isoleren van een hellend dak.

Is je budget niet al te groot en wil je toch flink wat energie gaan besparen, kies dan glas- of steenwol. Je kiest dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je een plat dak gaan isoleren of een hellend dak aan de buitenzijde, dan kun je het beste kunststof isolatieplaten (bijvoorbeeld PIR) gebruiken.

Wil je een product met een zo hoog mogelijke thermische isolatiewaarde, dan zou je gespoten PUR kunnen overwegen. Hou er wel rekening mee dat dit type isolatie behoort tot de meest milieu-onvriendelijke soorten dakisolatie.