Soorten dakisolatie: isolatiemateriaal en hun eigenschappen

Dakisolatie is een van de meest doeltreffende oplossingen om het warmteverlies in een huis aanzienlijk te verminderen en zo aanzienlijke energiebesparingen te realiseren.

De kwaliteit van de isolatie van uw dak zal echter afhangen van het gekozen type isolatie. Om u te helpen het materiaal te kiezen dat het best bij uw dak en uw budget past, maken wij een inventaris op van de bestaande producten op de markt.

soorten dakisolatie

Minerale wol dakisolatie (zachte isolatie)

Minerale wol, waarvan glaswol en Rotswol de meest voorkomende zijn, biedt hoogwaardige akoestische en geluidsisolatie tegen een betaalbare prijs. Ze staan ook bekend om hun brandwerendheid en zijn relatief gemakkelijk te installeren. Deze voordelen maken minerale wol tot de meest gebruikte isolatie voor daken.

Hoewel minerale vezels een uitstekende kwaliteit/prijsverhouding bieden (tussen 5 en 6€/m²), zijn ze minder efficiënt vanuit milieuoogpunt. Ze zijn niet erg ecologisch, maar kunnen ook fijne deeltjes uitstoten waarvan de schadelijke gevolgen voor de gezondheid tegenwoordig bekend zijn. De installatie ervan vereist dan ook passende beschermingsmiddelen.

Ook moet worden opgemerkt dat minerale wol de vochtigheid niet goed reguleert. Zij vereisen de installatie van een dampscherm om schimmelproblemen op lange termijn of in geval van infiltratie te voorkomen.

Glaswol

Glaswol, vervaardigd uit natuurlijke produkten (zand en gerecycleerd glas), is een isolatiemateriaal dat over het algemeen de vorm aanneemt van een min of meer soepele mat waarin de lucht onbeweeglijk wordt opgesloten door de verstrengelde vezels.

glaswol dakisolatie

Rotswol

Rotswol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van vulkanische activiteit (basalt). Het is een isolatiemiddel dat gecertificeerd is voor gebruik in de bouw voor zowel thermische als geluidsisolatie of voor de bescherming van constructies tegen brand.

Rotswol isolatie

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt veel gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, maar ook hellende daken en plafonds kunnen ermee geïsoleerd worden. Het materiaal wordt dan in het dakgebinte geblazen (aan de onderzijde tegengehouden door een dampscherm). Door de optimale vulling van het dak met de fijne inblaaswol kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

Gespoten glaswol

Kostprijs dak isoleren met minerale wol

De gemiddelde prijs om uw dak te isoleren ligt in 2019 rond de 2300 euro, met een minimumprijs van 1000 euro en een maximum van 7000 euro en meer. De gemiddelde prijs voor het isoleren van zolderruimte is 20 tot 30 € per m². De gemiddelde prijs voor onderdakisolatie bedraagt 25 tot 100 € per m².

Kunststof dakisolatie (harde isolatie)

Kunststoffen zoals polystyreen (EPS) of polyurethaan (PUR) schuim en panelen worden vervaardigd uit aardoliederivaten en diverse vormen van kunststoffen, zijn niet erg gevoelig voor vocht, zijn licht en gemakkelijk te hanteren.

Zij hebben een hoog warmte-isolerend vermogen, maar zijn minder concurrerend op het gebied van geluidsisolatie. Synthetische materialen zijn brandbaar en niet erg milieuvriendelijk, maar zij hebben het voordeel dat zij de beschikbare ruimte onder uw zolder optimaliseren, aangezien zij over het algemeen minder dikte vereisen dan met name minerale wollen.

PUR dakisolatie

Polyurethaan, dat in de jaren 1930 op de markt kwam, is een isolator met vele toepassingen. Vaak omgeven door aluminium, heeft het een van de beste warmtegeleidingscoëfficiënten. Het wordt soms aanbevolen voor de isolatie van muren die vaak in contact komen met water. Door zijn weerstand tegen zware belastingen is het een ideaal materiaal voor de renovatie van oppervlakken die een bepaald gewicht moeten kunnen dragen.

Polyurethaan is over het algemeen verkrijgbaar in paneel- of blokvorm. Het is ook verkrijgbaar in de vorm van schuim, dat zeer nuttig is voor het verminderen van koudebruggen en het isoleren van nauwe ruimten. Deze isolatie is echter niet noodzakelijk zeer doeltreffend om het huis in de zomer koel te houden. Ook moet worden opgemerkt dat hij niet goed tegen vuur kan. Het geeft dampen af die giftig zijn voor mensen als ze worden verbrand. De prijs per vierkante meter is ongeveer 20 €.

Pur schuim

PIR isolatieplaten

Polyisocyanuraat of PIR is een isolatie die het resultaat is van een chemische reactie, veroorzaakt door een katalysator, het afgeleide polyester polyol, met methyleendifenyldiisocyanaat (MDI).

Deze isolatie is dus een van de synthetische isolaties zoals polyester of polyurethaan, ook bekend als PUR.

PIR wordt aangeboden in de vorm van isolatiepanelen of sproeischuim. Het kan dus worden gebruikt voor uw dak-, gevel- of vloerisolatiewerkzaamheden onder platen.

Soorten PIR isolatieplaten

EPS-isolatie

Geëxpandeerd polystyreen, dat vaak verward wordt met geëxtrudeerd polystyreen, is wit van kleur. Het heeft een hoog isolerend vermogen voor een geringe dikte. Het is praktisch wanneer de te isoleren ruimte beperkt is. Het is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt voor zolders, daken, vloeren en muren. Het is echter niet het meest geschikt voor oude woningen. Het regelt inderdaad niet de vochtigheid in de lucht.

De belangrijkste voordelen zijn de lage prijs, het isolerend vermogen en de waterbestendigheid. Evenals andere synthetische isolatoren is het echter vervuilend en verspreidt het schadelijke stoffen in geval van brand. Geëxpandeerd polystyreen wordt geleverd in vellen en wordt aangeboden tegen een prijs van 10 tot 15 € per vierkante meter.

Soorten dakisolatie: PUR isolatie

XPS-isolatie

Het is een uitstekende thermische isolator. Geëxtrudeerd polystyreen is een blauwgekleurd materiaal. Het wordt aangetroffen in de vorm van samengeperste ballen of vellen. Het heeft een lange levensduur (ongeveer 50 tot 75 jaar) en is gemakkelijk in het gebruik. Ondanks zijn dunheid heeft het belangrijke isolerende eigenschappen en is het resistent. Het wordt over het algemeen gebruikt voor oppervlakken met een hoog warmteverlies, zoals bijvoorbeeld zolderruimtes.

De belangrijkste nadelen zijn een matige geluidsisolatie, een negatieve milieubalans en brandgevoeligheid. Het is verkrijgbaar voor een prijs van 15 tot 20 €/m², afhankelijk van de dikte.

PF-isolatieplaten (resolschuim)

Deze isolatie wordt gemaakt van bijproducten van ruwe olie. Fenolschuim is een bruinkleurig materiaal dat zeer geschikt is voor binnenisolatie. Het biedt goede thermische en akoestische prestaties. Zijn geringe dikte maakt het mogelijk ruimte te besparen in kamers. Hij is licht van gewicht en kan gemakkelijk worden gehanteerd bij isolatiewerkzaamheden op vloeren, zolders of muren.

In tegenstelling tot andere synthetische isolatoren, is hij niet bang voor vuur. Het geeft weinig rook af bij verbranding. Fenolschuim wordt ook gebruikt in branddeuren. Het is een recent materiaal waarvan de levensduur en de effecten op lange termijn nog weinig bekend zijn.

De prijs van deze isolatie is ongeveer 50 € per m².

Prijs dak isoleren met kunststof isolatie

Relatief betaalbaar, de prijs van kunststoffen varieert tussen 10 en 30€/m².

Ecologische dakisolatie (bio-eco / natuurlijke materialen)

Ecologische isolatiematerialen, die bij hun productie weinig energie verbruiken en volledig recycleerbaar zijn, worden steeds populairder bij degenen die ecologisch willen bouwen.

Van dierlijke of plantaardige oorsprong, zoals schapenwol en wol van vlas-, katoen- of hennepvezels, of op basis van cellulose (Papiervlokken) of kurk, blijken deze materialen goede dakisolatiemiddelen en uitstekende vochtregulatoren te zijn. Zij worden ook gewaardeerd om hun thermische inertie, die snelle temperatuurschommelingen voorkomt en zo een optimaal comfort garandeert.

De kostprijs ervan is echter hoger dan die van minerale wol, want afhankelijk van de gekozen isolatie moet men tussen 15 en 40€/m² betalen.

Soorten milieuvriendelijke dakisolatie

Schapenwol

Schapenwol is een isolatieproduct dat wordt vervaardigd uit grondstoffen van uiteenlopende aard en kwaliteit. Schapenwol kan ruw of bewerkt zijn. In dit geval worden tot 25% synthetische vezels toegevoegd om de samenhang van de panelen of rollen te verzekeren. Het wordt gebruikt voor de thermische isolatie en de akoestische isolatie van het gebouw.

Papiervlokken (cellulose)

Papiervlokken zijn een ideaal materiaal voor zolderisolatie: ecologisch, economisch, efficiënt.
Papiervlokken zijn plantaardig materiaal, verkregen uit de recycling van kranten. Krantenpapier wordt vaak op een pragmatische manier gebruikt als isolatiemateriaal.

Soorten dakisolatie papiervlokken

Houtwol

Houtwol is de eerste ecologische isolatie op de markt. Het heeft een iets lager isolerend vermogen dan traditionele isolatie en vereist derhalve een iets grotere dikte om in de winter dezelfde prestaties te verkrijgen. Anderzijds betekent de hoge dichtheid in combinatie met de grote thermische capaciteit dat houtvezel een belangrijke rol speelt in het comfort in de zomer. Het is daarom perfect geschikt voor huizen met een lage inertie in houtskeletbouw.

Houtwol dakisolatie

Kurk

Kurk is afkomstig van de schors van de steeneik en is dus een 100% natuurlijke isolator. Het kan overal in uw huis worden gebruikt (isolatie van badkamermuren, isolatie van garages, enz.) en is er in verschillende vormen

soorten kurk isolatie

Hennep

Hennepwol is een materiaal van natuurlijke vezels dat wordt verpakt als losse isolatie op rollen of platen. Het heeft prestaties op het gebied van thermische isolatie en akoestische isolatie. Het overwegend plantaardige karakter ervan voorziet uw huis van isolatie op biologische basis.

Welke soort dakisolatie plaatsen?

De keuze van de isolatie hangt uiteraard af van uw budget, maar ook van het soort isolatie dat u voor uw dak overweegt (buiten- of binnenisolatie), alsook van de vorm (plat of hellend dak) en het gebruik dat u van uw zolderruimte denkt te maken.

Zo zal minerale wol bijvoorbeeld gemakkelijker in aanmerking komen voor binnenisolatie op een hellend dak zonder zolderruimte.

Bij renovatie is het isoleren van uw dak van buitenaf (de techniek die bekend staat als "Sarking") een ideale oplossing om te voorkomen dat u binnen woonruimte verliest. In dit geval zal de voorkeur worden gegeven aan stijve panelen van synthetische materialen, net als bij platte daken die van buitenaf geïsoleerd zijn en die door hun configuratie over het algemeen vochtiger zijn.

Ecologische materialen zijn een ideaal milieuvriendelijk alternatief, vooral voor zolderruimten, dankzij hun grote capaciteit om warmte te reguleren.

Beste soort dakisolatie voor hellende daken

Bij dakisolatie schuin van binnenuit is minerale wol (glas- of steenwol) nog steeds het meest gebruikte isolatiemateriaal, waarvan de onovertroffen prijs/prestatieverhouding en de warmteweerstand (R) steeds populairder worden.

Beste soort dakisolatie voor platte daken

Voor de isolatie van een plat dak kunnen verschillende soorten materialen worden gebruikt:

  • Glaswol
  • Geëxpandeerd polystyreen
  • Geëxpandeerd perliet
  • Compact polyurethaanschuim
  • Cellulair glas
  • Geëxpandeerde klei
  • Vegetatie (begroeid dak)