Dakkoepels plaatsen in Blankenberge: Prijzen en mogelijkheden

Met de plaatsing van een dakkoepel in Blankenberge door een dakwerker, breng je meer licht in een ruimte met een plat dak. Extra licht betekent niet alleen meer leefcomfort, een niet kunstmatige lichtinval doet het vertrek ook optisch groter lijken. Lichtkoepels kun je in allerhande vormen, maten en materialen verkrijgen. De keuze die je maakt hangt helemaal af van de functie van de ruimte en je budget.

dakkoepel Blankenberge

Prijzen van dakkoepels

Er zijn nogal wat soorten lichtkoepels en materialen, waaruit je de keuze hebt. Hieronder geven we een lijstje, wat ze gemiddeld per m2 kosten. Dit is gerekend naar fabriek-af prijzen. Op maat gemaakte dakkoepels en lichtstraten kosten uiteraard meer.

Materiaal lichtkoepelBedieningGemiddelde prijs per m²
Acrylaat lichtkoepelVast ± €800
Elektrisch± €1.450
Polycarbonaat lichtkoepelVast ± €850
Elektrisch± €1.500
Glazen lichtkoepelVast± €950 (vlak glas)
± €1.000 (gebogen glas)
Elektrisch± €1.600 (vlak glas)
± €1.750 (gebogen glas)

Dit is exclusief montagekosten. Hiervoor reken je gemiddeld ook nog eens € 800,-.

Dakkoepel Blankenberge: soort en materiaal

Naast een keuze in verschillende materialen en of het venster van de lichtkoepel beweegbaar is of niet, heb je de keuze uit meerdere vormen. Zo kun je kiezen voor volledig vlakke vensters en ronde rechthoekige of piramidevormige koepels.

Qua materiaalkeus, heb je de mogelijkheid uit glas, polycarbonaat en acrylaat. Vanwege de hardheid en het onderhoudsgemak, wordt er tegenwoordige het meest gekozen voor acrylaat en polycarbonaat.

1. Lichtkoepel van glas

Een lichtkoepel van glas heeft zonder enige twijfel de meest luxe uitstraling. Helaas is het ook het minst sterke en de meest dure van de drie materialen. Omdat een dakkoepel, zowel fel zonlicht, als kou de mogelijkheid geeft om binnen te komen, wordt er gekozen voor het gebruik van thermisch isolerend glas. Een glazen lichtkoepel kan uit gebogen glas of vlakke glasplaten bestaan. Ten behoeve van een goede afvoer van hemelwater dient een hellingshoek van minimaal 15% aangehouden te worden.

Productkenmerken: In matte en heldere uitvoering leverbaar, esthetisch gezien zonder meer het mooist, minder sterk dan acrylaat en polycarbonaat, duur in aanschaf.

2. Lichtkoepel van polycarbonaat

Polycarbonaat, ook wel Lexan genoemd, is 200 tot 250 keer steviger dan glas en is daarmee zo goed als onbreekbaar. Veiligheidsbrillen worden bijvoorbeeld ook van dit materiaal gemaakt. In soortelijk gewicht zit het tussen acrylaat en glas in. Als het zo sterk is, is de keuze voor een lichtkoepel makkelijk, zou je denken. Dat klopt, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Net als acrylaat, zijn ook polycarbonaat dakkoepels in heldere en matte uitvoering verkrijgbaar.

Productkenmerken: verkrijgbaar in heldere en matte uitvoering, makkelijk te buigen of te boren, schok- en krasbestendiger dan glas en acrylaat, goedkoper dan glas.

3. Lichtkoepel van acrylaat

Acrylaat is een beetje een verwarrend woord, omdat het ook voor verven en kitten gebruikt wordt. Het is echter niets meer of minder dan het beter bekende: plexiglas. Het is een materiaal dat 10 tot 15 keer sterker is dan gewoon glas. Het mag dan wel niet zo hard zijn als polycarbonaat, maar daar is de prijs dan ook naar.

Acrylaat lichtkoepels zijn er in heldere, getinte en matte uitvoering. Het voordeel van helder acrylaat is dat je er een optimale lichtopbrengst van hebt. Een gematteerde dakkoepel beschermt je tegen inkijk en absorbeert de warmte. Wat prijs aangaat, maakt het niet uit of je voor een helder of mat raam kiest.

Productkenmerken: in, rook, matte en heldere uitvoering te verkrijgen, steviger dan glas, niet zo sterk als polycarbonaat, lichtkoepel met de laagste prijs.

Lichtkoepel variant: de lichtstraat

Daar waar in een vierkante ruimte een ronde, of eveneens vierkante dakkoepel in Blankenberge, het meest tot zijn recht komt, brengt een lichtstraat een extra dimensie aan een rechthoekige ruimte. Een lichtstraat is in principe een aaneenschakeling van meerdere lichtkoepels in een frame. Vaak kunnen een of meerdere ramen, onafhankelijk van elkaar, opengezet worden. Lichtstraten zijn duurder in aanschaf. Niet alleen doordat ze groter zijn, maar omdat het altijd maatwerk is.

Lichtkoepel: koudebrug of isolerend vermogen?

De tijd dat een dakraam of lichtkoepel een ‘koudegat’ was, hebben we ver achter ons gelaten. Dankzij meerdere schalen, isolatievenster en frames met luchtkamers of thermische onderbrekingen, isoleert een lichtkoepel net zo goed als het omliggende dak zelf. Een mooie bijkomstigheid van een goede kwaliteit dakkoepel is dat je totaal geen geluidshinder ondervindt van neerkletterende regen of hagel.

 • Glas. Een glazen lichtkoepel met isolatieglas presteert doorgaans zeer goed. Het is goed mogelijk een waarde van 1.1 W/m2K of zelfs beter te halen.
 • Schalen. Lichtkopers zijn opgebouwd uit twee of meer schalen. Wanneer je een schal zou hebben, ontstaat er een koudebrug en ontstaat er condensvorming. Het gaat dan om een binnen- en een buitenschaal. Hoe hoger het aantal schalen, des te beter de isolerende werking van het dakvenster. Wanneer we uitgaan van een kunststof koepel, met het minimum van twee schalen, kom je toch ook al aan een isolatiewaarde van 2.8 W/m2K. Om een gemiddelde U-waarde van 1.9 W/m2K te bereiken, heb je een koepel met drie schalen nodig.
 • Wanddikte. Om een dakkoepel Blankenberge nog beter te laten isoleren, kun je het aantal wanddiktes verhogen. Voor een ruimte die niet verwarmt hoeft te worden, heb je voldoende aan een enkelwandige lichtkoepel. Een dubbelwandige lichtkoepel is goed voor een matig verwarmde ruimte. Voor woon- en badkamers, waar elk beetje kou van bovenaf ongewenst is, kies je het beste een dakkoepel met een driedubbele wand.

Lichtkoepel: veiligheid en leefcomfort

Inbraakgevoeligheid

Elke vorm van een gat in het dak is voor ongewenste bezoekers een potentiële weg naar binnen. Moderne dakkoepels zijn daarom tegenwoordig allemaal zo uitgevoerd dat ze voldoen aan weerstandsklasse 2. Je hoeft geen barrierestangen meer aan te laten brengen en de bevestiging op het dak is op zo’n dusdanige manier dat je die niet ‘eventjes losschroeft’. Verder zijn de koepels voorzien van hoog rendement veiligheidsbeglazing. Hiermee voldoen ze aan dezelfde kwaliteitsnorm, als andere ramen en deuren.

Zonwering in de lichtkoepel

Wanneer het zonnetje hoog aan de hemel staat, kan ze behoorlijk veel warmte naar binnen laten. Hiervoor kun je bij de plaatsing kiezen voor rook- of matglas. Je kunt er naderhand ook een folie opplakken of een (op afstand bedienbare) zonwering kopen. Voor elke standaardtype lichtkoepel zijn er meerdere vormen van zonwering op de markt. Zonwering kan zowel aan de binnen -als buitenkant worden aangebracht.

Slimme lichtkoepel

Om het jezelf helemaal comfortabel te maken, kun je de lichtkoepel en de zonwering aansluiten op een domoticasysteem, al dan niet met temperatuursensor. Zo kun je niet alleen met je slimme apparaat het raam en de zonwering bedienen, maar kun je met de sensor ook volledig automatisch laten gebeuren. Met een bepaalde lichtsterkte en/of temperatuur sluit het venster en/of de zonwering, precies zoals je het zelf door de installateur laat instellen.

Laten plaatsen van een dakkoepel Blankenberge

De plaatsing van een dakkoepel in Blankenberge laat je het best aan een dakbedrijf over. De kosten die je moet maken, als je dak gaat lekken, wanneer je zelf bezig bent geweest, wegen niet op tegen het direct onder garantie laten plaatsen, door een vakman.

Vraag altijd wel eerst bij meerdere uitvoerders in de buurt een offerte op. Zo weet je van te voren, wat het ongeveer gaat kosten en welke materialen ze gaan gebruiken. Elke aannemer heeft immers zijn eigen favoriete firma en/of leverancier.

Als de dakwerker eenmaal begonnen is met de klus, zal hij eerst een gat in het dak maken. Om het een en ander inbraakveilig te maken, worden lichtkoepels met speciale veiligheidsschroeven aan de dakconstructie vastgezet, waarna de opstand wordt afgewerkt met een waterdichte kit en een rand EPDM of ander bitumineus materiaal.

Lichtkoepel onderhoud

Lichtkoepels vragen regelmatig onderhoud. Van binnenuit staat het slordig, wanneer er zand en/of begroeiing van algen opzitten. Moet je daarna gaan schoonmaken, heb je ook kans dat je krassen maakt op het venster. Met zo nu en dan een sopje, voorkom je overmatige vervuiling en blijft de dakkoepel jarenlang als nieuw.

Onderhoudstips

 • Gebruik geen insectenspray. Deze kan het kunststof van de koepel aantasten.
 • Groene aanslag met daarvoor bestemd middel verwijderen. Op de fles staat of het geschikt is voor kunststoffen.
 • Eerst afspoelen voordat je met spons aan de slag gaat. Door eerst af te spoelen voorkom je krassen en wordt de vervuiling al wat zachter.
 • Gebruik milde schoonmaakmiddelen. Kies voor reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor kunststoffen.
 • Gebruik nooit schuursponsjes. Schuursponsjes veroorzaken krassen.
 • Reinig nooit droog! Met droog reinigen, maak je krassen met het vuil wat op de koepel ligt.

Lukt het je niet om de koepel regelmatig te reinigen, omdat er geen toegang tot het dak is of je niet goed ter been bent, sluit dan een contract af met een dan een bedrijf gesprecialiseerd in dakreiniging. Een onderhoudscontract is op de lange duur voordeliger dan elk jaar een aparte afspraak maken. Wanneer je een dakonderhoudscontract hebt, kijkt de dakwerker niet alleen de staat van het dak en de dakbedekking na, ook lichtkoepels, dakramen, dakdoorvoeren en hemelwaterafvoeren neemt hij mee in zijn inspectie.

Waarom zou je een lichtkoepel nemen?

Naast de vele voordelen en het comfort dat een dakkoepel in Blankenberge met zich meebrengt, kan het zijn dat je toch nog een meetje in de ‘ja maar’ fase zit. We zetten daarom nog een keer de voordelen van een lichtkoepel voor je op rij:

 • Je krijgt er significant meer lichtinval door. Dat heeft een prettigere leefsfeer en/of werkgemak. Eigenlijk net zoals bij een dakraam of dakkapel in een schuin dak.
 • Lichtkoepels zijn er in veel verschillende (design) uitvoeringen. En die zijn niet eens allemaal zo gek duur.
 • Je kunt een dakkoepel in Blankenberge zo luxe maken als je wilt. Elektrische bediening, volautomatische en/of slimme aansturing, name it en het kan.
 • Als je toch de plat dak gaat vernieuwen… Verwen je zelf dan meteen met zo’n stijlvolle lichtkoepel.

Ontdek ook deze diensten in Blankenberge:

Regio's

Bij BKG dakkoepels kan je offertes aanvragen voor all regio's in België.

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest