Plat dak vernieuwen, vervangen of renoveren? Dakrenovatie kostprijs

Dakreparatie kan soms letterlijk dweilen met de kraan open zijn. Wanneer reparatie en onderhoud niet meer mogelijk is, of te hoge kosten met zich meebrengt, dan kan een plat dak vernieuwen een betere keuze zijn. Naast een volledige dakrenovatie is het vaak ook mogelijk om alleen een nieuwe dakbedekking aan te brengen. Naast een mooi nieuw dak met een lange levensduur is dit ook een uitstekend moment om isolatie aan te brengen waarmee je op de energiekosten kunt besparen. Op deze pagina geven we een overzicht van de mogelijkheden en prijzen bij een plat dak vernieuwen.

Neem vandaag nog contact op met BKG dakwerken voor een offerte op maat.

Alleen de dakbedekking van een plat dak vernieuwen

Wanneer de dakconstructie nog in goede staat verkeert is het niet nodig om het volledige dak te vervangen. Er zijn diverse materialen om uit te kiezen met uiteenlopende prijzen per vierkante meter en verschillende levensduur. Dit zijn de meest toegepaste materialen en prijzen:

Type dakbedekking plat dakGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Levensduur
Bitumen (dakleer of roofing)€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groendak€ 45 - 23050 à 70 jaar
 • Bitumen kost 40 - 60 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. De levensduur ligt tussen de 20 tot 40 jaar.
 • PVC kost 50 - 70 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. De levensduur ligt tussen de 15 tot 40 jaar.
 • EPDM kost tussen de 60 - 80 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. De levensduur ligt tussen de 30 en 50 jaar.
 • Groendak kost tussen de 45 - 230 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. De levensduur ligt tussen de 50 en 70 jaar.

Plat dak vernieuwen met bitumen

plat dak bitumen

Met de combinatie van relatief lage kosten, lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid zijn bitumen roofing daken al lange tijd populair voor platte daken. Er is een keuze uit Styreen Butadieen (SBS) en Atactisch Polypropyleen (APP) waarbij SBS wordt voorzien van een extra toplaag. Dit is bij APP niet nodig, kwalitatief zijn deze materialen gelijkwaardig.

Aanbrengen van bitumen

Bitumen wordt aangebracht door het materiaal vloeibaar te maken met een brander wat de hechting bevordert en het dak goed zal afdichten. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar.

Informeer naar de kosten voor bitumen en vraag gratis offertes aan bij professionele dakwerkers in de buurt.

Plat dak vernieuwen met PVC

Dit type kunststof is waterdicht en geschikt voor zowel platte daken als hellende daken. Hoewel er meerdere kleuren beschikbaar zijn, is grijs het meest in trek vanwege de kleurvastheid. De beperkte levensduur ligt wat lager dan bij andere soorten dakbedekking, verder is het kwalitatief wel een goed product.

Aanbrengen van PVC

plat dak pvc

Omdat het materiaal lichter is dan andere soorten dakbedekking is het aanbrengen van PVC eenvoudig uit te voeren door het materiaal direct op de ondergrond te verlijmen. De bestendigheid tegen wortelgroei maakt PVC geschikt voor de aanleg van groendaken. mits er een laag met glasvezelwapening wordt aangebracht.

Informeer naar de kosten voor PVC en vraag gratis offertes aan bij professionele dakwerkers in de buurt.

Plat dak vernieuwen met EPDM

plat dak epdm

Deze folie is heel robuust met bescherming tegen alle soorten neerslag en UV-straling, de levensduur ligt hoog en EPDM is een onderhoudsvriendelijk materiaal. Dit synthetische rubber is flexibel dankzij de polymeren die in het materiaal verwerkt worden.

Aanbrengen van EPDM

Het rubber hoeft niet verwarmd te worden, en kan met lijm op het dak worden aangebracht. Vanwege de bestendigheid tegen groei van wortels is EPDM te combineren met een groendak.

Informeer naar de kosten voor EPDM en vraag gratis offertes aan bij professionele dakwerkers in de buurt.

Plat dak vernieuwen met groendak

plat groendak

Platte daken zijn uitstekend geschikt voor beplanting. Door naast planten ook drainagelagen aan te brengen wordt neerslagwater afgevoerd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de vegetatie waaronder mos, gras, vetplanten en kruiden. Beplanting op platte daken helpt de schommelingen in het weer en temperatuur op te vangen, naast thermische isolatie werkt een groendak ook geluidsdempend. De zuiverende werking van de planten maakt groendaken een milieuvriendelijke oplossing.

Aanbrengen van groendak

Groendaken worden in combinatie met een ander soort dakbedekking aangebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden, informeer bij de dakdekker naar de beste oplossing.

Informeer naar de kosten voor bitumen en vraag gratis offertes aan bij professionele dakwerkers in de buurt.

groen plat dak

Huidige staat van het dak

De totale kosten voor een plat dak vernieuwen zijn sterk afhankelijk van de huidige staat van het dak. Wanneer de dakconstructie nog in goede staat verkeert is het vaak mogelijk de nieuwe dakbedekking aan te brengen over de oude. Wanneer de oude dakbedekking verwijderd en afgevoerd moet worden zullen de kosten hoger uitvallen.

Platte daken isoleren

Bij een plat dak vernieuwen en dakbedekking voor het plat dak is dit tevens een uitstekende gelegenheid om de constructie van dakisolatie te voorzien. Niet alleen is dit goed vanuit een milieuvriendelijk aspect, je kunt er ook flink mee besparen op de energiekosten. Een plat dak isoleren kan de levensduur van de dakbedekking verlengen vanwege de optimale temperatuurregulatie wat slijtage kan remmen. Er zijn drie methodes voor platte daken isoleren:

 • Omgekeerde platte daken: De dakisolatie wordt op de bestaande dakbedekking aangebracht. De kosten inclusief afwerking liggen rond de 50 euro per vierkante meter.
 • Koude platte daken: De dakisolatie wordt aan de binnenzijde aangebracht. De kosten exclusief afwerking liggen tussen de 30 - 40 euro per vierkante meter.
 • Warme platte daken: De dakisolatie wordt aan de buitenzijde aangebracht. De kosten inclusief afwerking liggen rond de 70 - 115 euro per vierkante meter.

Omgekeerd plat dak aanbrengen

Wanneer bij een plat dak vernieuwen alles wordt vervangen is de omgekeerde methode niet geschikt, omdat de huidige dakbedekking blijft liggen. Nieuwe isolatie worden over de bestaande dakbedekking aangebracht waarbij de aanwezige dakbedekking dienst doet als waterkering. De dakconstructie moet hierbij nog in goede staat verkeren omdat de ballastlaag gedragen moet worden. De isolatie van een omgekeerd plat dak is minder dan bij warme platte daken, de kosten voor een omgekeerd plat dak aanbrengen zijn wel minder.

Een omgekeerd plat dak aanbrengen? Vraag vandaag nog meerdere gratis offertes aan.

Koud plat dak aanbrengen

Het isolatiemateriaal wordt bij een koud plat dak aangebracht onder het dakbeschot. De dakbedekking wordt op de dragende constructie geplaatst. Omdat het dak niet opgewarmd zal worden door de ruimte eronder is de dakbedekking gevoelig voor de diverse weersomstandigheden. Dit kan leiden tot krimpen en uitzetten van de constructie en de afdichting wat op termijn schade kan veroorzaken. Omdat vocht minder goed kan ontsnappen is er een verhoogd risico op rotting. Een koud plat dak aanbrengen zal in de meeste gevallen niet de voorkeur genieten.

Een koud plat dak aanbrengen? Vraag vandaag nog meerdere gratis offertes aan.

Warm plat dak aanbrengen

Bij een warm plat dak wordt de dakisolatie bovenop de aanwezige dakconstructie aangebracht. De dakbedekking wordt vervolgens op de isolatielaag aangebracht. De isolatie reguleert de temperatuur op basis van de onderliggende ruimte. Dit vermindert krimpen en uitzetten van de dakconstructie en dakdichting. Warme platte daken worden het meeste toegepast bij isolatie van platte daken, met name bij oudere daken waarbij de bestaande dakbedekking niet meer bruikbaar is.

Een warm plat dak aanbrengen? Vraag vandaag nog meerdere gratis offertes aan.

plat dak vernieuwen

Waar moet je rekening mee houden met een plat dak vernieuwen?

Bij de aanvraag van verschillende offertes van dakwerkers zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wanneer de offerte niet geheel duidelijk is, of als er nog aanvullende vragen zijn moet je die zeker stellen alvorens de opdracht te geven. Hier zijn een aantal praktische tips bij een plat dak vernieuwen:

 • Onderhoud kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Met name de dakranden bij bitumen daken zijn aan slijtage onderhevig. De beschutting laag kan slijten door UV straling. Laat daarom het dak met enige regelmaat controleren op gebreken en waar nodig herstellen.
 • Kies de dakbedekking op basis van het gebruik. Zeker bij platte daken komt het vaak voor dat de oppervlakte gebruikt wordt als terras of tuin. Als dit gewenst is moet het platte dak op een andere wijze gemaakt worden.
 • Wanneer het neerslagwater niet volledig kan wegvloeien is het afschot mogelijk de oorzaak. Laat dit bij dakrenovatie direct herstellen.
 • Wanneer er grind aanwezig is op het dak moet er rekening worden gehouden met een laag grind van minimaal drie centimeter dik. Op plekken die gevoelig zijn voor wind kan een tegel van beton uitkomst bieden. Let hierbij op dat de tegel de dakbedekking niet zal beschadigen.
 • Sinds 2015 is de dakisolatienorm van kracht op zelfstandige woningen die zich in het Vlaamse Gewest bevinden. Bij een plat dak vernieuwen moet moet worden voldaan aan deze eisen en EPB regelgeving. Via de website van de Vlaamse overheid kun je alle informatie hierover vinden.
 • Door zelf een deel van de werkzaamheden waarvoor geen specialistische expertise vereist is zelf uit te voeren kunnen kosten bespaard worden. Overleg dit vooraf met de aannemer.
 • Bij het aanvragen van verschillende gratis offertes is het zaak om te controleren of de informatie duidelijk en volledig is. Worden alle kosten genoemd, zijn dakranden van aluminum inbegrepen of dakgoten en andere zaken? Neem bij vragen contact op met de dakdekker en laat alles duidelijk op papier zetten alvorens een opdracht te verstrekken.

Vergelijken van offertes voor een plat dak vernieuwen kan veel voordeel opleveren. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook zeker naar de zaken die wel of juist niet in de berekening zijn opgenomen. Kijk kritisch naar de kwaliteit van de materialen, de termijn waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden en eventuele opties of aanvullende kosten.

Via onze handige offerte pagina kun je snel en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen.