Dakkapellen: types, voordelen, kosten in vergelijking

Deze gids geeft u een overzicht van de verschillende soorten dakkapellen. Lees hier welke voor- en nadelen er zijn, op welke kosten en goedkeuringen u moet rekenen en welke dakkapel geschikt is voor welke dakvorm.

leistenen dakkapel

Wat is een dakkapel?

Het onderscheidende kenmerk van een dakkapel is het verticale raamoppervlak, dat onder een hoek in het dak is aangebracht, afhankelijk van de dakhelling. Dit zorgt voor een optimale lichtinval en een zo groot mogelijke ruimtewinst. Een dakkapel kan zowel op verbouwde als niet-verbouwde zolders worden gebruikt. Het kan worden geïntegreerd en bevestigd in elk type dakstructuur.

Door zijn structurele ontwerp is de dakkapel ook van buitenaf duidelijk zichtbaar. De dakkapel is dus bij uitstek geschikt om het uiterlijk van uw woning op een aantrekkelijke manier te individualiseren en de waarde ervan te verhogen. Voor vrijwel elke dakvorm is een geschikte dakkapel te vinden. De mogelijkheden qua vorm en ontwerp zijn zeer divers.

De dakkapel kan zowel een met de hand vervaardigde eenmalige als een industrieel vervaardigde versie zijn. Desondanks is een goede planning noodzakelijk, aangezien de dakkapel een sterke invloed heeft op de statica en isolatie van het gebouw.

Voor- en nadelen van dakkapellen

Dakkapellen brengen afwisseling in grote dakoppervlakken. Dit maakt ze tot een belangrijk designelement voor het uiterlijk van een huis. Voor de bewoners van het gebouw zijn ze echter veel meer dan dat.

Dakkapellen vergroten de leefruimte onder het dak. Zij bieden ook een verticaal oppervlak voor de installatie van ramen. Dit betekent dat de kamers veel minder opwarmen dan door dakramen.

Dakkapellen brengen dus meer ruimte, licht en dus woonkwaliteit op de bovenverdieping. Het is het beste om ze te installeren wanneer u uw nieuwe huis bouwt. Het is mogelijk ze later te installeren, maar dat is meestal veel duurder.

Bij het plaatsen van een dakkapel moet, naast de kosten van de dakkapel zelf, rekening worden gehouden met de kosten van de professionele aansluiting op de dakstructuur, isolatie en afdichting. Bovendien kunnen dakkapellen niet zonder bureaucratische rompslomp achteraf worden ingebouwd.

Let op: u heeft van tevoren een bouwvergunning nodig. Bij de aanvraag van een bouwvergunning moet u een keuringsrapport van een bouwkundig ingenieur overleggen over het draagvermogen van uw dakconstructie. Een voorwaarde voor het achteraf plaatsen van een dakkapel is dat uw dak in optimale conditie is.

Vergunningen voor de bouw van een dakkapel

Het wettelijke kader voor het plaatsen van een dakkapel wordt bepaald door de bouwvoorschriften van uw deelstaat. Of u een bouwvergunning moet aanvragen en welke stappen daarvoor nodig zijn, kunt u te weten komen bij de bouwdienst van uw gemeente.

In sommige federale staten moet u ook de toestemming van uw buren krijgen. Last but not least moet een achteraf ingebouwde dakkapel passen bij de bestaande omringende gebouwen.

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Er is een breed scala aan dakkapellen. Er zijn platte dakkapellen zoals de trailing en platdak dakkapellen. Beide varianten hebben een lage dakhelling, waardoor veel leefruimte ontstaat met voldoende stahoogte.

Daarnaast zijn er dakkapellen met een puntdak of lessenaarsdak, zoals de zadeldakkapel of de driehoekige dakkapel. Beide zijn geschikt voor montage achteraf. Dit creëert echter zeer weinig extra bruikbare ruimte.

Vierkante dakkapellen geven huizen een kenmerkend karakter. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilddaken en trapeziumvormige dakkapellen. Ronde types zoals vleermuis- of ronde dakkapellen zijn ook een visuele verandering.

Trapeziumvormige dakkapel

Dak van het huis met rode dakpannen en verschillende gelijkmatig verdeelde, slepende dakkapellen.

De trapeziumvormige dakkapel is de klassieker. Dit type is een van de oudste dakkapeltypes en is wijdverbreid.

De slepende dakkapel bestaat uit een rechthoekig vensterfront en een dak met een vlakke helling erboven. Aangezien het bijzonder ver uitsteekt boven het bestaande dak, is het bijzonder geschikt voor steilere daken.

Plat dak dakkapel

Plat dak dakkapel op het huis

De dakkapel met plat dak heeft een bijna horizontaal dak. Het helt vaak slechts 3° tot 5°. Een dakkapel met plat dak kan met relatief weinig moeite worden gebouwd en geplaatst en creëert veel extra woonruimte. Dit type dakkapel ziet er echter nogal functioneel en architectonisch niet bijzonder aantrekkelijk uit, aangezien het meestal niet met dakpannen kan worden bedekt en daarom meestal met metaal wordt bekleed.

De bouwmethode resulteert in relatief lage kosten. Alleen de richtlijnen voor de bouw van platte daken moeten bij de bouw van dit type dakkapel aanvullend in acht worden genomen.

Zadeldak dakkapel

Zadeldak dakkapel op het huis

Net als de trapeziumvormige dakkapel is de zadeldakkapel een van de oudste typen dakkapellen. Het bestaat uit een driehoekig dak boven een rechthoekige vensterpartij.

De nok van de zadeldakkapel staat haaks op de eigenlijke daknok. Dit ziet er eenvoudig, elegant en klassiek uit - vooral als de dakkapel met hetzelfde materiaal is bekleed als de rest van het dak.

Zadeldakkapellen kunnen echter alleen worden geplaatst in daken met een helling van ten minste 30°. Ze creëren ook minder nieuwe bruikbare ruimte dan platte dakkapellen. Door de eenvoudige constructie zijn de kosten betrekkelijk laag.

Driehoekige dakkapel

Dak met driehoekige dakkapel

Een driehoekige dakkapel is een type puntdakkapel. Je kunt het herkennen aan het driehoekige dak, dat ook de voorkant van de ramen is. Dit type dakkapel komt in Duitsland zelden voor. Dit kan worden verklaard door het feit dat er niet veel licht binnenvalt door het kleine raamfront.

Anderzijds oogt de driehoekige dakkapel modern door zijn eenvoud. U kunt dit type ook kopen als geprefabriceerde dakkapel die al bekleed is en snel kan worden geplaatst. Het heeft al bijpassende verbindingselementen en is relatief goedkoop.

Ronde dakkapel

Dak met driehoekige dakkapel

Ronde dakkapellen zijn verkrijgbaar als segmentboog- en tonvormige dakkapellen. Er is een cirkelvormige uitsparing aan de voorkant van een segmentboogvormige dakkapel. Deze rust op de zijkanten van de dakkapel, daarom is dit type dakkapel zeer flexibel in grootte.

Bij dakkapellen met een tondak daarentegen zijn de wangen van de dakkapel niet zichtbaar omdat ze naadloos aansluiten op het halfronde dak. Dit type kan ook worden gebruikt voor brede geplande dakkapellen. De latere aansluiting van een ronde dakkapel op het dak is ingewikkeld, maar mogelijk.

Opmerking: Dakkapellen zijn meestal bedekt met plaatstaal, waardoor u de regen duidelijker zult horen. Zorg daarom voor een goede isolatie.

De verschillende soorten dakkapelen op een rij:

  • Plat dak dakkapel
  • Puntdak dakkapel
  • Schuin dak dakkapel
  • Zadeldak
  • Trapeziumvormige
  • Driehoekig
  • Ronde
  • Zink
  • Kunststof
  • Rieten
  • Hout
  • Hoekdakkapel
  • Dubbele
  • Met balkon en deur
  • Met nokverhoging
  • Casco

Dakkapel isoleren

Dakkapel met houten dakbedekking isoleren

Met een goede isolatie bespaart u als eigenaar van een dakkapel in de winter stookkosten door minder warmteverlies. In de zomer voorkomt de isolatie dat het dak van binnen te warm wordt.

Naast energie-efficiëntie en kostenbesparing zorgt isolatie in het algemeen voor een optimaal leefklimaat in alle jaargetijden. Een dakkapel kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant geïsoleerd worden.

Waarschijnlijk de grootste uitdaging bij het isoleren van een dakkapel is het vermijden van koudebruggen. Koudebruggen zijn tussenruimten in uw woning waar aanzienlijk meer warmte uit het interieur kan ontsnappen dan op andere plaatsen. Bovendien moet de dakkapel zodanig geïsoleerd zijn dat de vochtbescherming voldoende gewaarborgd is.

Voor beide punten is het van belang dat er ook zorgvuldig en kwalitatief goed werk wordt verricht, vooral bij de overgangen tussen het dak en de dakkapel. Het komt erop neer dat het isoleren van de dakkapel op de lange termijn zinvol is om kosten te besparen.

Dakramen voor uw dakkapel

dakkapel dakraam

Dakkapelramen zijn de rechtopstaande dakramen die bij uw dakkapel horen. Dakkapellen hebben over het algemeen een zadeldak en een dakkapel en komen vaak voor op historische gebouwen en oude bouwwerken, vooral op zadeldaken en schilddaken.

In de moderne architectuur zijn ze erg populair op platte daken. Het type dakkapel is bepalend voor het ontwerp van de dakkapel. In het algemeen kunnen vier wijdverbreide vormen worden onderscheiden:

  • De dakkapel is het populairst. Het wordt vooral op steile daken geplaatst, omdat de lage hellingshoek het gebruik van bijna rechtopstaande dakkapellen mogelijk maakt. Deze worden gebruikt voor luchtcirculatie en maximale benutting van de ruimte. Dakkapelwangen, een driehoekige afbakening van het dak, zijn kenmerkend voor trapeziumvormige dakkapellen.
  • Driehoekige dakkapel: Driehoekige dakkapellen worden niet van het dak gescheiden door dakkapelwangen. Dit zorgt voor een soepele overgang. Ze zijn vaak ingebouwd in zadeldaken en worden gekenmerkt door hun driehoekige raamvorm.
  • Vleermuisdakkapel: Vleermuisdakkapellen doen het ook zonder dakkapelwangen. Zij vormen een visuele eenheid met het dak, aangezien zij in een gebogen sinusboog in het dakvlak zijn geïntegreerd. Vleermuisdakkapellen zijn een van de meest complexe dakkapelvormen om te vervaardigen en te plaatsen.
  • Heupdakkapel: De heupdakkapel wordt meestal geplaatst in schilddaken.

In het algemeen zijn vierkante ramen gunstiger dan hoekige of gewelfde ontwerpen.

Hoeveel kost een dakkapel?

Een dakkapel in standaardformaat is al verkrijgbaar vanaf 1.000 euro. U kunt echter realistischer rekenen als u ongeveer 4.000 € per dakkapel berekent, aangezien er extra kosten zijn voor bijvoorbeeld transport en isolatie. Dit geldt ook voor geprefabriceerde dakkapellen.

Deze factoren zijn bepalend voor de kosten:

  • Type dakkapel
  • Maat
  • Dakbedekkingsmateriaal
  • Isolatie
  • Aantal, grootte en functionaliteit van de ramen
  • Aansluiting dak
  • Vervoer
  • Arbeidskosten van de ambachtslieden
  • Kosten voor speciale vensterbanken en speciale raamgrepen

Dakkapellen die voldoen aan de vereiste warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) komen in aanmerking voor subsidies. De Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) verstrekt subsidies tot € 5.000 en leningen tegen gunstige voorwaarden tot € 50.000.

.
Uitgaven Kosten
Grote dakkapel - afmeting = 1,52 m x 4,19 m 6.000 €
Installatiekosten voor grote dakkapel 3.400 €
Vervoerskosten voor grote dakkapellen 950 €
Totaalprijs grote dakkapel 10.350 €
   
Kleine dakkapel - Afmeting = 1.30 m x 1.40 m 3.200 €
Installatiekosten voor kleine dakkapel 2.800 €
Vervoerskosten voor kleine dakkapel 650 €
Totaalprijs kleine dakkapel 6.650 €
   
Totale kosten beide dakkapellen17.000 €

Lees ook dakkapel kosten en prijs

Prefab of dakkapel op maat?

dakkapel plaatsen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen, met verschillende kosten. Er zijn prefab (kant-en-klare) dakkapellen en dakkapellen op maat. Naast de algemene voordelen van een dakkapel, hebben prefab dakkapellen en dakkapellen op maat ook nog hun eigen voordelen. De keuze tussen prefab dakkapellen of dakkapellen op maat hangt van een aantal dingen af, zoals de prijs en persoonlijke wensen, maar hier kijken we kort naar hun voordelen om de keuze makkelijker te maken.

5 redenen om te kiezen voor een prefab dakkapel

  • Ze kunnen van licht materiaal (zoals een dakkapel met polyester of een kunststof dakkapel) worden gemaakt, waardoor ze niet een zware belasting zijn voor de dakconstructie.
  • Er zijn wel verschillende prefab modellen beschikbaar waar kleine aanpassingen mogelijk zijn.
  • Een prefab kan in een dag geplaatst worden.
  • De prijs van een prefab is relatief laag.
  • Een prefab kan geplaatst worden op de meeste daken.

5 redenen om te kiezen voor een dakkapel op maat

Een op maat gemaakt dakkapel is een gepersonaliseerde dakkapel. Als je meer controle wilt hebben over dingen zoals bijvoorbeeld de dakbedekking, is dit dus een goede optie. Maar deze dakkapellen zijn ook handig als je een helemaal aangepast ontwerp nodig hebt. Hoewel bij deze keuze de prijs een stuk duurder kan uitvallen dan een prefab dakkapel, zijn er toch een aantal belangrijke voordelen aan een dakkapel op maat. Ook is het goed om te weten dat ook bij deze dakkapellen de prijzen ver uit elkaar kunnen liggen. Je kan de kosten lager kan houden door bijvoorbeeld voor een bepaald materiaal en afwerking te kiezen.

  • Je kunt de afwerking en het materiaal kiezen. Ook hier is kunststof een mogelijkheid.
  • Een dakkapel kan gemaakt worden met precies de afmetingen die jij nodig hebt.
  • De prijzen liggen hoger, maar de uiteindelijke kwaliteit is ook hoger dan bij een prefab.
  • Je persoonlijke wensen en verwachtingen kunnen verwerkt worden in het ontwerp.
  • Alles wordt ter plekke op maat gemaakt.
  • Voordat je voor een dakkapel kiest

Lees ook: Nokverhoging plaatsen : kosten en vergunning

Zelf een dakkapel bouwen

Gezien de kosten die het bouwen van een dakkapel met zich meebrengt, zullen sommige mensen overwegen het zelf te doen. Wij raden dit echter ten stelligste af. Voor planning en uitvoering bent u veel meer afhankelijk van externe deskundigen en middelen. Zo moet bijvoorbeeld een ingenieur of architect de constructieberekeningen uitvoeren en moet de bouwvergunning worden verkregen door het gecontracteerde gespecialiseerde bedrijf.

Bovendien moet de dakkapel worden geleverd en moet er een kraan worden georganiseerd. En tenslotte zijn er natuurlijk steigers nodig, die moeten worden gehuurd en opgebouwd. Afgezien van deze vele organisatorische stappen, is ook de eigenlijke plaatsing van de dakkapel vrij complex.

Ervaren gespecialiseerde bedrijven voeren deze werkzaamheden echter op uiterst ervaren wijze uit en garanderen een kwalitatief hoogstaand resultaat. Zo kunt u zich onaangename extra kosten en een verhoogd stressniveau besparen. Investeer in plaats daarvan in goede isolatie van de dakkapel om kosten te besparen op de lange termijn.

Offertes vergelijken

Op het internet kun je een goed idee van dakkapel prijzen krijgen, maar het is ook belangrijk om specifieke informatie in te winnen. Daarom is de laatste stap voordat je echt voor een dakwerker kiest, offertes aanvragen. Offertes zijn vaak gratis en vrijblijvend. Ze geven je een idee van de prijs van een dakkapel. En ze geven je de mogelijkheid om je verschillende opties te vergelijken. Offertes laten je de prijzen van dakkapellen vergelijken en zo word je nooit verrast door de uiteindelijke rekening.