Dakkapel plaatsen: alle voordelen

Ben jij een dakkapel aan het overwegen? Dan weet je waarschijnlijk al wel wat pluspunten te noemen, zoals meer ruimte en meer licht. Maar er zijn nog meer redenen waarom mensen ervoor te kiezen om een dakkapel te laten plaatsen. Hier zetten we de grootste redenen om voor een dakkapel te kiezen op een rijtje voor jou. En bespreken we de andere dingen waar je aan moet denken bij een dakkapel plaatsen.

Kiezen voor een dakkapel laten plaatsen of dakraam ?

dakkapel dakraam

Als je jouw zolder wilt verbeteren, zijn de beste keuzes een dakraam of een dakkapel. Maar als je zolder schuin afloopt en je er toch echt een volwaardige ruimte van wilt maken, is een dakkapel eigenlijk de enige keuze. De kosten van een dakkapel liggen hoger, zowel voor de constructie als het onderhoud, maar het is de beste keuze voor een verbetering van je ruimte. Dakkapellen hebben veel mogelijkheden waar het gaat om materialen, dakbedekking en ontwerp. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een dakkapel met een schuin of plat dak; een dakkapel van kunststof of hout. En zo zijn er nog veel meer aanpassingen mogelijk. Dakkapellen zijn er in alle vormen. De prijzen kunnen ver uit elkaar liggen bij verschillende dakkapellen; de uiteindelijke kosten van een dakkapel hangen af van de keuzes die jij maakt. Zo kost een dakkapel van kunststof minder dan een van hout. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, een dakkapel kan een enorme verbetering van jouw woning zijn.

Voordelen van een dakkapel

Voordat je kiest voor een dakkapel is het een goed idee om de voordelen van een dakkapel op een rijtje te hebben.

 • Een dakkapel creĆ«ert extra ruimte.
 • Net als een dakraam geeft een dakkapel extra licht.
 • Het geeft een ruimte met een schuin dak net zoveel gebruiksopties als een ruimte met een plat dak.
 • De ruimte wordt beter doorgelucht.
 • Een dakkapel zorgt voor meer loopruimte.
 • De prijs is laag ten opzichte van de meerwaarde die het levert.
 • Om de kosten laag te houden, kunnen dakkapellen van verschillende materialen gemaakt worden, zoals kunststof, polyester of hout.

Lees ook dakkapel kosten en prijs

Prefab of dakkapel op maat?

dakkapel plaatsen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen, met verschillende kosten. Er zijn prefab (kant-en-klare) dakkapellen en dakkapellen op maat. Naast de algemene voordelen van een dakkapel, hebben prefab dakkapellen en dakkapellen op maat ook nog hun eigen voordelen. De keuze tussen prefab dakkapellen of dakkapellen op maat hangt van een aantal dingen af, zoals de prijs en persoonlijke wensen, maar hier kijken we kort naar hun voordelen om de keuze makkelijker te maken.

5 redenen om te kiezen voor een prefab dakkapel

Prefab dakkapellen zijn aantrekkelijk vanwege de lagere prijs. Maar er zijn meer redenen om te kiezen voor een prefab dakkapel:

 • Ze kunnen van licht materiaal (zoals een dakkapel met polyester of een kunststof dakkapel) worden gemaakt, waardoor ze niet een zware belasting zijn voor de dakconstructie.
 • Er zijn wel verschillende prefab modellen beschikbaar waar kleine aanpassingen mogelijk zijn.
 • Een prefab kan in een dag geplaatst worden.
 • De prijs van een prefab is relatief laag.
 • Een prefab kan geplaatst worden op de meeste daken.

5 redenen om te kiezen voor een dakkapel op maat

Een op maat gemaakt dakkapel is een gepersonaliseerde dakkapel. Als je meer controle wilt hebben over dingen zoals bijvoorbeeld de dakbedekking, is dit dus een goede optie. Maar deze dakkapellen zijn ook handig als je een helemaal aangepast ontwerp nodig hebt. Hoewel bij deze keuze de prijs een stuk duurder kan uitvallen dan een prefab dakkapel, zijn er toch een aantal belangrijke voordelen aan een dakkapel op maat. Ook is het goed om te weten dat ook bij deze dakkapellen de prijzen ver uit elkaar kunnen liggen. Je kan de kosten lager kan houden door bijvoorbeeld voor een bepaald materiaal en afwerking te kiezen.

 • Je kunt de afwerking en het materiaal kiezen. Ook hier is kunststof een mogelijkheid.
 • Een dakkapel kan gemaakt worden met precies de afmetingen die jij nodig hebt.
 • De prijzen liggen hoger, maar de uiteindelijke kwaliteit is ook hoger dan bij een prefab.
 • Je persoonlijke wensen en verwachtingen kunnen verwerkt worden in het ontwerp.
 • Alles wordt ter plekke op maat gemaakt.
 • Voordat je voor een dakkapel kiest

Lees ook: Nokverhoging plaatsen : kosten en vergunning

Vergunning dakkapellen plaatsen

Voordat je voor een dakkapel kiest, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Er zijn dakkapellen die je vergunningsvrij kan plaatsen, maar vaak zul je een omgevingsvergunning nodig hebben. De regels rondom dakkapellen verschillen per gemeente, het is dus belangrijk om eerst informatie te winnen bij jouw eigen gemeente. Naast een vergunning kunnen er ook nog andere regels zijn waar je rekening mee moet houden.

Bij wie moet je zijn?

Als je eenmaal zeker bent van je keuze, is de volgende stap een erkend dakwerker vinden. Hoewel dakkapellen veel geplaatst worden, is het wel maatwerk. Alleen kijken naar dakkapel prijzen is niet genoeg. Een dakkapel is tenslotte een gedeelte van je huis. Zaken zoals waterdichtheid, winddichtheid en structurele stevigheid zijn belangrijk. Daarom is een dakwerker de beste keuze om een dakkapel te laten zetten. Zo weet je dat jouw dakkapel gezet wordt door een ervaren vakman met de nodige kennis. Voordat je voor een dakwerker kiest kun je ook hun prijzen vergelijken.

Offertes

Op het internet kun je een goed idee van dakkapel prijzen krijgen, maar het is ook belangrijk om specifieke informatie in te winnen. Daarom is de laatste stap voordat je echt voor een dakwerker kiest, offertes aanvragen. Offertes zijn vaak gratis en vrijblijvend. Ze geven je een idee van de prijs van een dakkapel. En ze geven je de mogelijkheid om je verschillende opties te vergelijken. Offertes laten je de prijzen van dakkapellen vergelijken en zo word je nooit verrast door de uiteindelijke rekening.