Dakreiniging: prijzen, procedures en regels om te weten

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een dakreiniging heeft niet alleen visuele voordelen, maar kan ook de dakpannen beschermen.
 • Het heeft niet in alle gevallen zin om dakpannen te reinigen.
 • Voordat u uw dakoppervlak laat reinigen, moet de daksubstantie grondig worden gecontroleerd op veerkracht.
 • Een dak laten reinigen brengt hogere kosten met zich mee als het veel schuine delen heeft, zoals dakkapellen of valleien.

Het dak speelt een belangrijke rol in het uiterlijk van een huis. Mossen en korstmossen die zich na verloop van tijd op de dakpannen vestigen, verstoren het algehele uiterlijk. Maar niet alleen het slechte uiterlijk is een probleem, want dergelijke aangroei is soms schadelijk voor de substantie van de dakpannen. We leggen uit wanneer je je dak moet laten reinigen en welke factoren de kosten bepalen.

Het reinigen van uw dak is meer dan alleen esthetiek. Het is een essentiële stap om de levensduur van uw dakbedekking te verlengen en kostbare lekkages te voorkomen. Vuil, mos en algen kunnen uw dakbedekking poreus maken, wat kan leiden tot waterinfiltratie en structurele schade.

Het reinigen van daken is een absoluut noodzakelijke onderhoudstaak die vaak wordt verwaarloosd, tenminste zolang het dak niet bedekt is met mos!

Omdat het dakvlak buiten ons gezichtsveld ligt, zijn we geneigd te vergeten dat het de hoofdgevel van ons huis is.

Laten we eens kijken hoe u uw dak gemakkelijk en effectief kunt schoonmaken.

budget dakreiniging

Wat is het doel van een dakreiniging?

Veel huiseigenaren willen hun dak professioneel laten reinigen zodra het er niet meer als nieuw uitziet. Dit is echter een volkomen natuurlijk proces, want na verloop van tijd verouderen de dakpannen door de invloeden van de omgeving. Mos, korstmos en algen kunnen zich op het dakoppervlak afzetten en het uiterlijk aantasten. Dakreiniging is daarom in eerste instantie een cosmetische behandeling.

Daarnaast kan deze begroeiing grote hoeveelheden water opslaan, waardoor de coating van de dakpannen oplost. Als de dakpannen beschadigd zijn, kan dit ook het dak zelf aantasten. Het risico op schimmelgroei neemt dan toe, wat in het ergste geval kan leiden tot de noodzaak van een dure dakrenovatie. Rottende processen veroorzaakt door het verhoogde vocht dragen hier ook aan bij.

Of een dakreiniging de levensduur van het dak echt verlengt, hangt af van tal van factoren, zoals de dichtheid van de aangroei Maar niet alleen dit, ook het onjuiste gebruik van een hogedrukreiniger kan de dakpannen beschadigen.

dakreiniging afbeelding

Regelmatige dakreiniging kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele redenen waarom dakreiniging zo belangrijk is:

 • Verwijdert schadelijke groei: Mos en algen kunnen vocht vasthouden en de dakbedekking beschadigen.
 • Verhoogt de waarde van uw huis: Een schoon dak kan de algehele uitstraling van uw huis verbeteren en de waarde verhogen.
 • Voorkomt lekkages: Vuil en groei kunnen uw dakbedekking poreus maken, wat kan leiden tot waterinfiltratie en lekkages.
 • Het reinigen van uw dak stelt u niet alleen in staat het te onderhouden en zo de levensduur ervan te verlengen, maar het is ook een gelegenheid om de algemene toestand ervan te controleren en kleine zwakke punten op te sporen die gemakkelijk kunnen worden hersteld, voordat ze uitgroeien tot infiltraties, lekken of doorlatendheid van de isolatie als gevolg van condensatie. Zoals u ziet, betekent het reinigen van uw dak dat u niet de hele dakbedekking hoeft te vernieuwen!
 • Afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal moet het dak min of meer regelmatig worden gereinigd, met verschillende producten, en blijft een mooi dak 20, 30 of zelfs 100 jaar mooi!
 • Het is niet altijd iets waar u aan denkt als u onlangs een nieuw dak hebt laten plaatsen, maar door uw dak regelmatig te laten reinigen, blijft uw dak er zo goed als nieuw uitzien en behoudt het zijn isolerende, thermische en waterafstotende eigenschappen.
 • Bovendien helpt het om het energieverbruik van uw woning te beperken.
 • Een schoon dak is sterker (het is beter bestand tegen agressie van buitenaf en slijtage), waterdichter (het beschermt beter tegen infiltratie), aangenamer voor het oog en gezonder.

Een eenvoudige dakreiniging bestaat uit het schrobben van het dak met een borstel en water (handmatig borstelen) en het aanbrengen van een mosverwijderaar (tegen algen, mos, korstmossen, enz.).

Deze bewerking kan worden voltooid met een hogedrukreiniging met specifieke reinigingsmiddelen en eventueel het aanbrengen van een waterafstotende coating die als een beschermlaag tegen vocht zal fungeren.

Vraag een gratis prijsopgave voor dakreiniging

Wanneer moet ik mijn dak laten reinigen?

Het heeft altijd zin om de dakpannen te reinigen als ze alleen maar vuil zijn, maar niet beschadigd. Met andere woorden, dakreiniging is de moeite waard als de dakpannen kunnen worden behouden en ze nog niet te oud zijn. Een beschadigde dakbedekking heeft daarentegen geen nut, zelfs niet als ze wordt gereinigd: in dat geval moet ze worden vervangen.

Een ander punt is de kostenfactor. Vooral bij gecompliceerde daken rekenen sommige gespecialiseerde bedrijven voor dakreiniging en de daaropvolgende coating prijzen die ook voor een nieuwe dakbedekking in rekening zouden worden gebracht. Als dit het geval is, is het beter om het dak opnieuw te laten bedekken.

Meer over hetzelfde onderwerp:
Wanneer is een dakherstelling nodig?

Nieuwe vervuiling
Als de dakpannen uitgebreid gereinigd zijn, vindt nieuwe vervuiling meestal twee tot drie keer sneller plaats dan op een ongereinigd dak, ondanks de dakcoating.

Voor elke dakreiniging, coating of behandeling op uw dakbedekking moet worden ingegrepen als alle veiligheidsvoorwaarden zijn gerespecteerd:

 • bij droog weer (pas op voor gladde daken, en de producten moeten in het dak kunnen trekken en goed kunnen drogen)
 • uit de wind (risico van vallen)
 • niet tijdens een hittegolf (de producten moeten langzaam drogen)
 • overdag (zichtbaarheid)

Om aan deze ideale criteria te voldoen, zijn 2 seizoenen het meest geschikt voor dakreiniging:

 • In het voorjaar: dit is het juiste moment om te controleren of de winter niet te veel schade aan het dak heeft toegebracht en om de voegen en kwetsbare delen van het dak te inspecteren, of om vogelnesten te verwijderen (voorzichtig en voorzichtig!)
 • In de late herfst: verwijderen van alle dode bladeren, takken, mos, schimmels, korstmos en vuil. Over het algemeen is het raadzaam te wachten tot alle bomen rond uw huis hun bladeren hebben laten vallen voordat u begint met schoonmaken.

Belangrijk Werken op hoogte op een dak is zeer riskant: als u niet gewend bent aan dit soort werk, zet u uw leven op het spel!

Wanneer en hoe vaak u uw dak moet reinigen, hangt af van de dakbedekking, de leeftijd van uw dak en uw omgeving: u zult uw dak veel vaker moeten reinigen als u bijvoorbeeld omgeven bent door bomen en vegetatie of in een zeer vervuilde omgeving woont.

Als algemene regel geldt echter dat het raadzaam is om :

 • routine-onderhoud één of twee keer per jaar (in de lente en de herfst) om de conditie van uw dak te controleren en gebladerte en ander vuil te verwijderen.
 • Een volledige reiniging om de twee jaar
 • Een behandeling om de 5 tot 10 jaar

budget dakreiniging

Hoe maak ik mijn dak schoon?

Een doeltreffende dakreiniging houdt rekening met alle onderdelen van het dak en maakt gebruik van aangepaste producten.

Te reinigen dakelementen

 • Dakoverstekken: controleer de waterdichtheid van dakoverstekken en verwijder eventuele nesten of zwermen die zich in uw dak nestelen.
 • Ventilatie: maak de opening schoon en controleer of het ventilatierooster in goede staat is.
 • Dakbedekking: de techniek zal afhangen van het materiaal, maar schoonmaken maakt het mogelijk verplaatste elementen te verplaatsen, beschadigde elementen te vervangen en het dak te reinigen.
 • Openingen: controleer de aansluitingen van ramen, kozijnen en dakramen en controleer op lekken.
 • Bevestigingen: controleer de bevestigingen aan dakranden, bermen, decoratieve elementen, nokken en eventuele zonnepanelen.
 • Schoorsteenaansluitingen: controleer de aansluitingen, de rookafvoer en de dakuitlaat en controleer op lekken.
 • Randen en ribbels: controleer de bevestigingen en controleer op lekken.
 • Vallei: controleer de tegelbevestigingen rond de vallei en controleer op lekken, verwijder begroeiing.
 • Decoratieve elementen: controleer de bevestigingen en herplaats ze indien nodig.
 • Schoonmaken van goten: maak goten en buizen regelmatig schoon en controleer lassen en regenpijpen.

Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan

Dakgoten moeten regelmatiger worden schoongemaakt dan het dak zelf. Dit type onderhoud kan worden opgenomen in een dakreinigingspakket. De reiniging van de dakgoten bestaat hoofdzakelijk uit het verwijderen van gebladerte en alle afval dat de afvoer van regenwater uit het hele afvoersysteem (goten, dakgoten, regenpijpen, overloop, roosters, regenpijpen, enz.) zou kunnen verhinderen.

Als uw dakgoten doorboord zijn, maak dan van de gelegenheid gebruik om de lekken te dichten met geschikte afdichtingsmiddelen of coatings.

dakgoot onderhouden

Te gebruiken producten

Dakreiniging gebeurt hoofdzakelijk manueel met borstels en water, of met een hogedrukreiniger. Indien nodig, kan het nodig zijn extra detergenten te gebruiken.

 • Dakreinigers als zodanig worden verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter tegen een gemiddelde prijs tussen 1,20 en 4 euro per liter. De prijs is ongeveer 1 euro per vierkante meter. Gebruiken met een professionele spuit. Het gaat om reinigingsmiddelen, die soms een aanvullende werking hebben (verwijderen van mos, waterafstotend...), hoewel het geen behandelingen in de strikte zin van het woord zijn.
 • Dakreiniging met warm water en zeep of een natuurlijk schoonmaakmiddel is in de meeste gevallen geschikt.
 • Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen zijn milieuvriendelijk. Er zijn verschillende recepten voor zelfgemaakte dakreinigers. Het is aan u om de doeltreffendheid van deze recepten op uw dak te testen: heet water van het koken van aardappelen of pasta of rijst, zuivere witte azijn (door sproeien), waterstofperoxide, citroenzuur (let op, terracotta en leisteen kunnen door het zuur verkleuren), kokend water vermengd met de inhoud van een koffiekopje bicarbonaat, sodakristallen, enz.

Attentie

Pas op, uw vuile water zal waarschijnlijk in uw dakgoten lopen en in uw regenwatersysteem terechtkomen: een biologisch afbreekbaar wasmiddel is niet alleen te verkiezen, het is verplicht.

Het reinigen van uw dak met bleekwater of chloor moet koste wat kost worden vermeden. Het zal je dak ruïneren.

Dakreiniging met een stoomreiniger moet ook worden vermeden: uw waterdichting of isolatie zal worden beschadigd en/of loslaten.

Vraag een gratis dakreinigings offerte aan

Focus op dak ontmossing

dakpannen met mos

Schoonmaken alleen is niet genoeg om uw dak schoon te houden.

Mos en korstmos nemen het snel over. Daarom moet u het dak, zodra het schoon is, behandelen met een antimos- en waterafstotend middel. Dit zal uw dak beschermen en de volgende schoonmaakbeurt uitstellen.

 • Waterverdunbare antimosproducten komen het meest voor. Ze zijn gebruiksklaar en worden gewoonlijk gewoon met een spuit op het dak aangebracht. Gewoonlijk laat men ze 24 uur zitten, waarna ze kunnen worden afgespoeld en het plantenafval kan worden opgevangen voordat het in de riolering terechtkomt.
 • Er zijn ook snelwerkende of niet-afspoelbare dakbehandelingen tegen mos. Deze zijn vaak biologisch afbreekbaar en werken traag, en moeten worden toegepast tijdens bijzonder warme en droge seizoenen om doeltreffend te zijn, aangezien het tot twee maanden kan duren voordat ze echt effectief zijn. U moet dan terug op het dak of uw vakman laten komen voor het waterdicht maken.
 • Er zijn preventieve of curatieve mosverwijderingsproducten: kies naargelang uw situatie. Mosverwijderingsproducten worden verkocht in blikken van 5 tot 20 liter, voor gemiddeld 1,20 tot 4 € per liter. Met 1 liter kunt u gemiddeld 5 m² behandelen.
 • En nu u toch bezig bent met het verwijderen van mos van uw dak, maak dan van de gelegenheid gebruik om uw gevel te ontdoen van mos: zo kunt u eventuele schade opsporen en herstellen, en controleren op scheuren die gemakkelijk te zien zijn na een volledige stripping.

Kom meer te weten over :

Ontmossen van daken

Installatie van koperdraad: een innovatieve methode

Er is een zeer interessante methode om dakmos te bestrijden. Het bestaat uit het plaatsen van koperdraden gelijk met en bovenop uw dak. De regen zal oxidatie veroorzaken waardoor mos en korstmos zullen verdrijven. Mos, een levend element, kan niet groeien in de aanwezigheid van kopersulfaten. Het is voldoende om de koperdraden om de vijf jaar te vervangen.

Deze oplossing is van toepassing op mosbestrijding, maar vervangt niet het reinigen van daken.

Attentie

De installatie van koperdraad is niet geschikt voor metalen daken (staal, zink, aluminium). Het verdigris is een giftige verbinding die met handschoenen moet worden gehanteerd.

Dakreiniging: de verschillende fasen

Een complete dakreiniging bestaat uit 5 hoofdstappen:

 1. Controle en inspectie van het dak
 2. Handmatig verwijderen van puin en gebladerte
 3. Reinigen van het oppervlak
 4. Behandeling van het oppervlak met een anti-mos en waterafstotend middel
 5. Waterdicht maken met een verf op harsbasis.

Als de omstandigheden het toelaten (dak niet te steil, buitentemperatuur niet te koud of te warm, geen wind, goede staat van het dak, goede fysieke conditie...) en u wilt uw dak zelf reinigen, maak dan eerst al het materiaal klaar dat u nodig zult hebben:

 • Een ladder
 • Passende beschermende kleding met masker en veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Antislip schoenen
 • Een veiligheidsharnas
 • Vuilniszak (voor het verwijderen van puin)
 • Harde borstel
 • Lagedruk- of hogedrukspuit
 • Antimos
 • Waterafstotend
 • Water

dak reinigen

U dient dan de volgende stappen te ondernemen:

 • Draag beschermende kleding, anti-slip schoenen die voorkomen dat u uitglijdt en indien mogelijk een beschermend harnas.
 • Klim voorzichtig op het dak met behulp van een ladder die ten minste 1 meter boven uw dakgoten uitsteekt.
 • Bevestig de ladder aan het dak met de veiligheidshaken.
 • Ontdoe het dak en de goten van alle opgehoopte rommel (bladeren, wingerd, mos, schimmel, enz.) en verwijder het.
 • Breng een antimosproduct aan met een lagedrukspuit, borstel of rol. Laat het werken gedurende de aangegeven tijd.
 • Schrobben met een harde borstel
 • Afspoelen met water met een lagedrukreiniger (of hoge druk als het materiaal het toelaat)
 • Breng een waterafstotende behandeling aan die geschikt is voor het type dak
 • Spoel uw hele dak

De verschillende technieken om uw dak te reinigen

Er zijn verschillende methoden voor dakreiniging, waaronder hoge druk reiniging en zachte wasmethoden. De keuze van de methode hangt af van het type dakbedekking en de mate van vervuiling.

Methode 1: Met een hogedrukreiniger

Efficiënt, snel en effectief: in één spray is uw dak weer als nieuw. Deze reinigingstechniek is echter niet geschikt voor alle daken en kan sommige materialen verzwakken, doen barsten of poreus maken.

Methode 2: Met een zachte/harde borstel

Gebruik geen staalwolborstel, die is te agressief. Uiteraard moet u een lange steel gebruiken om water te besparen. Met een eenvoudige harde borstel kunt u mos en korstmos gemakkelijk van het dak verwijderen. Spoel dan uw dak van boven naar beneden.

Zorg er in elk geval voor dat uw dakgoot niet verstopt raakt met de mosresten: plaats een rooster of een zeef aan de ingang van uw regenpijp.

Bovendien en na reiniging: waterdichting

De toepassing van een waterafstotende behandeling is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

Waterdicht maken helpt om vochtigheid te bestrijden door uw dak waterafstotend te maken (regen "glijdt" van het dak af).

Waterdicht makende producten zijn over het algemeen compatibel met alle soorten daken, of het nu rieten daken, daken met dakpannen, daken van beton, cement of staal zijn.

Let er wel op dat u het juiste product voor het juiste materiaal kiest, één fout en uw dak wordt poreus of kan niet meer ademen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren of zonder kleur, wordt het aangebracht met een kwast of door spuiten in één of meer lagen, afhankelijk van het product.

Merk op dat sommige anti-mos producten reeds verkrijgbaar zijn met een geïntegreerde waterafstotende oplossing.

Speciale gevallen: dakreiniging naargelang het dakbedekkingsmateriaal

 • Reinigen van een leien dak
  Zowel synthetische leien als natuurleien hebben te kampen met mos en vervuiling. Bij synthetische leien verschijnt dit soort mos pas na een jaar of tien. De beschermlaag van het dak is dan weggesleten, waardoor de leien poreus worden. Natuurleien zijn beter bestand tegen weersinvloeden en krijgen pas na 15 tot 20 jaar last van mos.
  Na inspectie en vervanging van beschadigde of verplaatste leien, begint u met het besproeien van de leien met een (biologisch) reinigingsmiddel en laat u dit enige tijd inwerken. Spoelen met water. De leien moeten vervolgens worden gedesinfecteerd. Door dit te doen, worden de laatste (schimmel)sporen gedood.
 • Schoonmaken van een asbestdak
  Vóór 1997 was het gebruik van asbest in bouwmaterialen normaal en u kunt deze asbestleien of asbestcement nog steeds aantreffen op oude huizen. Deze daken mogen niet worden schoongemaakt: asbestvezels kunnen afbreken en in de lucht terechtkomen. Zij moeten worden verwijderd als zij in slechte staat verkeren, of intact worden gelaten als er geen bijzondere zwakte of slijtage aan het dak is.
 • Reinigen van een rond dak
  Door de onderkant van het dak meerdere keren per jaar te inspecteren, kunt u waterinfiltratie voorkomen en eventuele tekenen van dakverslechtering opsporen. Afgeronde glazen daken kunnen eenvoudig worden gereinigd met een alkalische oplossing.
 • Het schoonmaken van een zinken dak. De meest voorkomende dakbedekking op industriële of agrarische gebouwen hoeft nauwelijks te worden gereinigd. Het hoeft alleen maar ontdaan te worden van plantenresten.
 • Een rieten dak schoonmaken. Het riet wordt eerst met de hand geborsteld. Dit is een zeer technische operatie en kan het best door een professional worden uitgevoerd. Vervolgens wordt het dak met lage druk gereinigd en wordt een anti-mosbehandeling toegepast. Merk op dat riet een uitstekend dakbedekkingsmateriaal is, maar het is zeer kwetsbaar.
 • Het schoonmaken van een vezelcement dak. Dit is een oud materiaal, maar asbestcementdaken bestaan nog steeds. Het is van essentieel belang om een professional in te schakelen, aangezien dit soort asbestcementdaken vaak asbest bevatten.

Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan

Belangrijk

Sommige speciale daken, zoals rieten daken, fotovoltaïsche panelen, groendaken of leien, kunnen beter worden onderhouden als u een beroep doet op professionals.

Als u het zelf doet zonder precies te weten wat u doet, riskeert u uw dak meer kwaad dan goed te doen!

De prijs van een dakreiniging

Als je je dak professioneel wilt laten reinigen, moet je rekenen op kosten tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter. Vaak zijn kleinere gespecialiseerde dakreinigingsbedrijven goedkoper dan grote bedrijven. Er zijn echter ook enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de prijzen van het bedrijf dat het werk uitvoert. Dit zijn onder andere de volgende:

 • Grootte van het dakoppervlak
 • Helling van het dak
 • Schuine gebieden
 • Mate van vervuiling
 • Schade aan de dakbedekking
 • Toegankelijkheid van het dak

Hoe gecompliceerder het werk op het dak, hoe waarschijnlijker het is dat dakreiniging gepaard gaat met hogere kosten. Grotere daken zijn echter niet altijd bijzonder duur om te reinigen: Grote, gemakkelijk toegankelijke oppervlakken zetten de prijs vaak in perspectief.

mos dak reinigen

De kosten van dakreiniging kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hier is een tabel die een overzicht geeft van de mogelijke kosten:

FactorenBeschrijving
Grootte van het dakGrotere daken vereisen meer tijd en materiaal om te reinigen, wat de kosten kan verhogen.
ReinigingsmethodeVerschillende reinigingsmethoden kunnen verschillende kosten hebben. Hoge druk reiniging kan bijvoorbeeld duurder zijn dan zachte wasmethoden.
Complexiteit van de taakAls uw dak veel hoeken, schoorstenen of andere complexe kenmerken heeft, kan de reiniging meer tijd en vaardigheid vereisen, wat de kosten kan verhogen.
 • Een leien dak vereist een reinigingsmethode die het materiaal respecteert: lage druk wordt aanbevolen. De kosten voor het reinigen van een leien dak liggen tussen de 15 en 25 € per m².
 • Een rieten dak wordt volledig zonder water gedaan: hier wordt een dun laagje riet afgeschoren. Dit soort onderhoud kan alleen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven en vakmensen. De kosten voor het schoonmaken van een rieten dak bedragen tussen 45 en 50 € per m2.
 • De kosten voor het reinigen en stofvrij maken van dakpannen zonder behandeling bedragen tussen 6 en 15 euro per vierkante meter, en tussen 15 en 25 euro als u een waterafstotende behandeling toevoegt.
 • De daken van fotovoltaïsche panelen worden gereinigd door gespecialiseerde bedrijven: reken op een bedrag tussen 15 en 25 euro per vierkante meter.
 • Het ontzuilen van daken is belangrijk om te voorkomen dat de dakbedekking loslaat of poreus wordt. Het risico bestaat dat er water door sijpelt en in uw huis terechtkomt. De kosten bedragen 9 tot 15 euro per m².
 • Het aanbrengen van een beschermende coating voorkomt de terugkeer van mos en algen en versterkt de bescherming van uw dak tegen weersinvloeden tot de volgende dakreiniging. De kosten van een dakreiniging met coating liggen tussen 20 en 35 € per m².
 • Voor het reinigen van een verstopte of vuile dakgoot zal de reiniging bestaan uit het verwijderen van mos en bladeren, zodat het regenwater goed kan weglopen. Vervolgens moet worden gecontroleerd of de verbindingen tussen de verschillende elementen goed vastzitten. Voor een eenvoudige dakgoot reiniging moet u rekenen op een bedrag tussen 100 en 150 euro.
 • Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan
De mate van vervuiling van het dak kan de reinigingskosten beïnvloeden

Is het goedkoper om uw dak zelf te reinigen?

Als u de prijs van de producten, de kosten van accessoires en gereedschap (ladder, sproeier, hogedrukreiniger, beschermende kleding, enz.) bij elkaar optelt, is het niet per se rendabel om uw eigen dak te reinigen

 • Een hoge ladder kost tussen €100 en €200.
 • Een hogedrukreiniger (merk Kärcher) kost tussen 320 en 640 euro om aan te schaffen.
 • Fungicide kost vanaf 1,50 euro per liter.

Hoe kan ik geld besparen op dakreiniging?

 • Snoei regelmatig de grote bomen rond uw huis: u zult minder dode bladeren in de dakgoten en op uw dak hebben en uw dak zal minder snel vuil worden.
 • Verwijder sneeuw van uw dak waar mogelijk.
 • Vergelijk de reiskosten: een plaatselijke vakman zal minder kosten.
 • Dakreinigings- en mosverwijderingswerkzaamheden kunnen in aanmerking komen voor een tussentijds BTW-tarief van 10%, op voorwaarde dat het onroerend goed meer dan 2 jaar oud is en dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een vakman die de apparatuur en behandelingsproducten levert.
 • Vermijd colporteurs, meestal niet-geregistreerde "vaklui" die aantrekkelijke tarieven hanteren maar producten zullen gebruiken die schadelijk zijn voor uw dak en die niet door uw verzekering worden gedekt.
 • Vraag altijd meerdere offertes met en zonder waterdichte behandeling

Vraag een gratis dakreinigings offerte aan

Het dak afdichten

In combinatie met een uitgebreide reiniging wordt meestal ook een dakcoating aangeboden. Voor beide is een veerkrachtige daksubstantie onmisbaar. Als het dakpanoppervlak niet volledig intact is, moeten afzonderlijke dakpannen mogelijk worden vervangen voordat ze worden gereinigd en verzegeld.

De dakafdichting dient om het materiaal na het reinigen te beschermen. Dit is op zijn beurt nodig om een optimale ondergrond voor de coating te creëren. Het gespecialiseerde bedrijf dat het werk uitvoert, moet er dan ook bijzonder goed op letten dat zelfs moeilijk bereikbare randen van al het vuil worden ontdaan. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de beschermende verzegeling daadwerkelijk over het hele oppervlak kan worden aangebracht.

Voordat de tegels van de beschermende lak worden voorzien, moet er een grondlaag worden aangebracht. Dit egaliseert de kleinste onregelmatigheden in de dakpannen en zorgt ervoor dat de kit hecht aan het oppervlak.

Het reinigen van een plat dak

In tegenstelling tot hellende daken is het reinigen van het dakoppervlak met een hogedrukreiniger niet geschikt voor een plat dak. Als het voldoende draagvermogen heeft en beloopbaar is, kan het in plaats daarvan ruw worden gereinigd met een bezem. Dit is vaak voldoende, omdat bladeren en slib zich gemakkelijk op het dak verzamelen door het gebrek aan helling. Op sterk vervuilde plekken is een grove borstel de beste manier om vuil en begroeiing te verwijderen.

Onze tip:
Als huiseigenaar moet je een plat dak minstens één keer per jaar laten onderhouden. Hierbij wordt vuil verwijderd, maar wordt ook het afdichtingsmateriaal gecontroleerd op lekken.

F.A.Q

Hoeveel kost dakreiniging?

Professionele dakreiniging kost gemiddeld tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter. De doorslaggevende factor voor de prijs is hoe complex en ingewikkeld het werk is. Factoren die de kosten beïnvloeden zijn onder andere de grootte en de helling van het dak, de mate van vervuiling, de toegankelijkheid van het dak en eventuele schade aan de dakbedekking.

Moet mos van het dak worden verwijderd?

Mos en korstmos op het dak zijn vooral een visueel probleem. Mosgroei is op zich niet schadelijk voor het dak. Het wordt pas problematisch als regenwater niet meer ongehinderd kan weglopen. Dan moet het mos professioneel verwijderd worden. Vanwege het risico op ongelukken is zelf verwijderen niet aan te raden.

Hoeveel kost het om het dak te impregneren?

Veel dakdekkers bieden naast reiniging ook impregnering van het dakoppervlak aan. Dankzij een nano-coating zou vuil gemakkelijker met het regenwater moeten kunnen worden weggespoeld. Deze impregnaties kosten meestal tussen de 7 en 10 euro per vierkante meter dakoppervlak.

Welke professional moet ik contacteren voor een dakreiniging?

Een dakdekker kan dit soort onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Verbetert dakreiniging het isolerend vermogen van mijn dak?

Niet noodzakelijk, maar het verbetert wel de waterdichtheid en voorkomt lekkageproblemen die zich zouden kunnen uitbreiden naar uw isolatielaag en deze ondoeltreffend zouden maken.

Zijn nesten op mijn dak slecht voor mijn dak?

Niet noodzakelijk. Hun uitwerpselen en het afval dat de vogels meebrengen, kunnen echter uw dakgoten verstoppen. Vergeet niet ze na de broedperiode schoon te maken. Zwermen wespen en horzels zijn daarentegen gevaarlijk: neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf om ze te laten verwijderen.

Wat is de oorzaak van de zwarte vlekken op mijn pannendak?

Het kunnen sporen zijn van vervuiling, sporen van schoorsteenrook of vroege tekenen van schimmel. Een vakman zal de oorzaak van de vlekken kunnen vaststellen.

Doe-het-zelf of een professional inschakelen?

Hoewel sommige huiseigenaren ervoor kiezen om hun dak zelf te reinigen, raden wij aan om een professional in te schakelen. Hier zijn enkele redenen om een professional in te schakelen:

 1. Veiligheid: Het reinigen van een dak kan gevaarlijk zijn zonder de juiste veiligheidsuitrusting en training.
 2. Efficiëntie: Professionele dakreinigers hebben de juiste apparatuur en ervaring om de klus snel en efficiënt uit te voeren.
 3. Kwaliteit: Een professional kan een grondige reiniging uitvoeren en eventuele problemen identificeren voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Conclusie

Het reinigen van uw dak is een essentiële stap in het onderhoud van uw huis. Het kan de levensduur van uw dak verlengen, de waarde van uw huis verhogen en kostbare lekkages voorkomen. Of u nu kiest voor doe-het-zelf reiniging of het inschakelen van een professional, het is belangrijk om regelmatige dakreiniging in uw onderhoudsroutine op te nemen.

Lees ook:

Vraag ons gratis en vrijblijvend naar de mogelijkheden voor het reinigen en ga voor erkende dakreinigers bij jou in de buurt om optimaal en effectief je dak te laten reinigen. Binnen de kortste keren ziet je dak er weer helemaal schoon en als nieuw uit en kun je er nog jaren van genieten.

Voor het dakreiniging zijn we in elke Regio actief

Schoorsteenveger

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest