Dakreiniging: prijzen, procedures en regels om te weten

Het reinigen van daken is een absoluut noodzakelijke onderhoudstaak die vaak wordt verwaarloosd, tenminste zolang het dak niet bedekt is met mos!

Omdat het dakvlak buiten ons gezichtsveld ligt, zijn we geneigd te vergeten dat het de hoofdgevel van ons huis is.

Laten we eens kijken hoe u uw dak gemakkelijk en effectief kunt schoonmaken.

budget dakreiniging

Waarom uw dak reinigen?

Als u uw dak goed onderhoudt en schoonmaakt, zult u het lang kunnen behouden zonder het te moeten renoveren of volledig te moeten vervangen.

 • Het reinigen van uw dak stelt u niet alleen in staat het te onderhouden en zo de levensduur ervan te verlengen, maar het is ook een gelegenheid om de algemene toestand ervan te controleren en kleine zwakke punten op te sporen die gemakkelijk kunnen worden hersteld, voordat ze uitgroeien tot infiltraties, lekken of doorlatendheid van de isolatie als gevolg van condensatie. Zoals u ziet, betekent het reinigen van uw dak dat u niet de hele dakbedekking hoeft te vernieuwen!
 • Afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal moet het dak min of meer regelmatig worden gereinigd, met verschillende producten, en blijft een mooi dak 20, 30 of zelfs 100 jaar mooi!
 • Het is niet altijd iets waar u aan denkt als u onlangs een nieuw dak hebt laten plaatsen, maar door uw dak regelmatig te laten reinigen, blijft uw dak er zo goed als nieuw uitzien en behoudt het zijn isolerende, thermische en waterafstotende eigenschappen.
 • Bovendien helpt het om het energieverbruik van uw woning te beperken.
 • Een schoon dak is sterker (het is beter bestand tegen agressie van buitenaf en slijtage), waterdichter (het beschermt beter tegen infiltratie), aangenamer voor het oog en gezonder.

Een eenvoudige dakreiniging bestaat uit het schrobben van het dak met een borstel en water (handmatig borstelen) en het aanbrengen van een mosverwijderaar (tegen algen, mos, korstmossen, enz.).

Deze bewerking kan worden voltooid met een hogedrukreiniging met specifieke reinigingsmiddelen en eventueel het aanbrengen van een waterafstotende coating die als een beschermlaag tegen vocht zal fungeren.

Vraag een gratis prijsopgave voor dakreiniging

Wanneer moet ik mijn dak reinigen?

Voor elke dakreiniging, coating of behandeling op uw dakbedekking moet worden ingegrepen als alle veiligheidsvoorwaarden zijn gerespecteerd:

 • bij droog weer (pas op voor gladde daken, en de producten moeten in het dak kunnen trekken en goed kunnen drogen)
 • uit de wind (risico van vallen)
 • niet tijdens een hittegolf (de producten moeten langzaam drogen)
 • overdag (zichtbaarheid)

Om aan deze ideale criteria te voldoen, zijn 2 seizoenen het meest geschikt voor dakreiniging:

 • In het voorjaar: dit is het juiste moment om te controleren of de winter niet te veel schade aan het dak heeft toegebracht en om de voegen en kwetsbare delen van het dak te inspecteren, of om vogelnesten te verwijderen (voorzichtig en voorzichtig!)
 • In de late herfst: verwijderen van alle dode bladeren, takken, mos, schimmels, korstmos en vuil. Over het algemeen is het raadzaam te wachten tot alle bomen rond uw huis hun bladeren hebben laten vallen voordat u begint met schoonmaken.

Belangrijk Werken op hoogte op een dak is zeer riskant: als u niet gewend bent aan dit soort werk, zet u uw leven op het spel!

Wanneer en hoe vaak u uw dak moet reinigen, hangt af van de dakbedekking, de leeftijd van uw dak en uw omgeving: u zult uw dak veel vaker moeten reinigen als u bijvoorbeeld omgeven bent door bomen en vegetatie of in een zeer vervuilde omgeving woont.

Als algemene regel geldt echter dat het raadzaam is om :

 • routine-onderhoud één of twee keer per jaar (in de lente en de herfst) om de conditie van uw dak te controleren en gebladerte en ander vuil te verwijderen.
 • Een volledige reiniging om de twee jaar
 • Een behandeling om de 5 tot 10 jaar

budget dakreiniging

Hoe maak ik mijn dak schoon?

Een doeltreffende dakreiniging houdt rekening met alle onderdelen van het dak en maakt gebruik van aangepaste producten.

Te reinigen dakelementen

 • Dakoverstekken: controleer de waterdichtheid van dakoverstekken en verwijder eventuele nesten of zwermen die zich in uw dak nestelen.
 • Ventilatie: maak de opening schoon en controleer of het ventilatierooster in goede staat is.
 • Dakbedekking: de techniek zal afhangen van het materiaal, maar schoonmaken maakt het mogelijk verplaatste elementen te verplaatsen, beschadigde elementen te vervangen en het dak te reinigen.
 • Openingen: controleer de aansluitingen van ramen, kozijnen en dakramen en controleer op lekken.
 • Bevestigingen: controleer de bevestigingen aan dakranden, bermen, decoratieve elementen, nokken en eventuele zonnepanelen.
 • Schoorsteenaansluitingen: controleer de aansluitingen, de rookafvoer en de dakuitlaat en controleer op lekken.
 • Randen en ribbels: controleer de bevestigingen en controleer op lekken.
 • Vallei: controleer de tegelbevestigingen rond de vallei en controleer op lekken, verwijder begroeiing.
 • Decoratieve elementen: controleer de bevestigingen en herplaats ze indien nodig.
 • Schoonmaken van goten: maak goten en buizen regelmatig schoon en controleer lassen en regenpijpen.

Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan

Dakgoten moeten regelmatiger worden schoongemaakt dan het dak zelf. Dit type onderhoud kan worden opgenomen in een dakreinigingspakket. De reiniging van de dakgoten bestaat hoofdzakelijk uit het verwijderen van gebladerte en alle afval dat de afvoer van regenwater uit het hele afvoersysteem (goten, dakgoten, regenpijpen, overloop, roosters, regenpijpen, enz.) zou kunnen verhinderen.

Als uw dakgoten doorboord zijn, maak dan van de gelegenheid gebruik om de lekken te dichten met geschikte afdichtingsmiddelen of coatings.

dakgoot onderhouden

Te gebruiken producten

Dakreiniging gebeurt hoofdzakelijk manueel met borstels en water, of met een hogedrukreiniger. Indien nodig, kan het nodig zijn extra detergenten te gebruiken.

 • Dakreinigers als zodanig worden verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter tegen een gemiddelde prijs tussen 1,20 en 4 euro per liter. De prijs is ongeveer 1 euro per vierkante meter. Gebruiken met een professionele spuit. Het gaat om reinigingsmiddelen, die soms een aanvullende werking hebben (verwijderen van mos, waterafstotend...), hoewel het geen behandelingen in de strikte zin van het woord zijn.
 • Dakreiniging met warm water en zeep of een natuurlijk schoonmaakmiddel is in de meeste gevallen geschikt.
 • Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen zijn milieuvriendelijk. Er zijn verschillende recepten voor zelfgemaakte dakreinigers. Het is aan u om de doeltreffendheid van deze recepten op uw dak te testen: heet water van het koken van aardappelen of pasta of rijst, zuivere witte azijn (door sproeien), waterstofperoxide, citroenzuur (let op, terracotta en leisteen kunnen door het zuur verkleuren), kokend water vermengd met de inhoud van een koffiekopje bicarbonaat, sodakristallen, enz.

Attentie

Pas op, uw vuile water zal waarschijnlijk in uw dakgoten lopen en in uw regenwatersysteem terechtkomen: een biologisch afbreekbaar wasmiddel is niet alleen te verkiezen, het is verplicht.

Het reinigen van uw dak met bleekwater of chloor moet koste wat kost worden vermeden. Het zal je dak ruïneren.

Dakreiniging met een stoomreiniger moet ook worden vermeden: uw waterdichting of isolatie zal worden beschadigd en/of loslaten.

Vraag een gratis dakreinigings offerte aan

Focus op dak ontmossing

dakpannen met mos

Schoonmaken alleen is niet genoeg om uw dak schoon te houden.

Mos en korstmos nemen het snel over. Daarom moet u het dak, zodra het schoon is, behandelen met een antimos- en waterafstotend middel. Dit zal uw dak beschermen en de volgende schoonmaakbeurt uitstellen.

 • Waterverdunbare antimosproducten komen het meest voor. Ze zijn gebruiksklaar en worden gewoonlijk gewoon met een spuit op het dak aangebracht. Gewoonlijk laat men ze 24 uur zitten, waarna ze kunnen worden afgespoeld en het plantenafval kan worden opgevangen voordat het in de riolering terechtkomt.
 • Er zijn ook snelwerkende of niet-afspoelbare dakbehandelingen tegen mos. Deze zijn vaak biologisch afbreekbaar en werken traag, en moeten worden toegepast tijdens bijzonder warme en droge seizoenen om doeltreffend te zijn, aangezien het tot twee maanden kan duren voordat ze echt effectief zijn. U moet dan terug op het dak of uw vakman laten komen voor het waterdicht maken.
 • Er zijn preventieve of curatieve mosverwijderingsproducten: kies naargelang uw situatie. Mosverwijderingsproducten worden verkocht in blikken van 5 tot 20 liter, voor gemiddeld 1,20 tot 4 € per liter. Met 1 liter kunt u gemiddeld 5 m² behandelen.
 • En nu u toch bezig bent met het verwijderen van mos van uw dak, maak dan van de gelegenheid gebruik om uw gevel te ontdoen van mos: zo kunt u eventuele schade opsporen en herstellen, en controleren op scheuren die gemakkelijk te zien zijn na een volledige stripping.

Kom meer te weten over :

Ontmossen van daken

Installatie van koperdraad: een innovatieve methode

Er is een zeer interessante methode om dakmos te bestrijden. Het bestaat uit het plaatsen van koperdraden gelijk met en bovenop uw dak. De regen zal oxidatie veroorzaken waardoor mos en korstmos zullen verdrijven. Mos, een levend element, kan niet groeien in de aanwezigheid van kopersulfaten. Het is voldoende om de koperdraden om de vijf jaar te vervangen.

Deze oplossing is van toepassing op mosbestrijding, maar vervangt niet het reinigen van daken.

Attentie

De installatie van koperdraad is niet geschikt voor metalen daken (staal, zink, aluminium). Het verdigris is een giftige verbinding die met handschoenen moet worden gehanteerd.

Dakreiniging: de verschillende fasen

Een complete dakreiniging bestaat uit 5 hoofdstappen:

 1. Controle en inspectie van het dak
 2. Handmatig verwijderen van puin en gebladerte
 3. Reinigen van het oppervlak
 4. Behandeling van het oppervlak met een anti-mos en waterafstotend middel
 5. Waterdicht maken met een verf op harsbasis.

Als de omstandigheden het toelaten (dak niet te steil, buitentemperatuur niet te koud of te warm, geen wind, goede staat van het dak, goede fysieke conditie...) en u wilt uw dak zelf reinigen, maak dan eerst al het materiaal klaar dat u nodig zult hebben:

 • Een ladder
 • Passende beschermende kleding met masker en veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Antislip schoenen
 • Een veiligheidsharnas
 • Vuilniszak (voor het verwijderen van puin)
 • Harde borstel
 • Lagedruk- of hogedrukspuit
 • Antimos
 • Waterafstotend
 • Water

dak reinigen

U dient dan de volgende stappen te ondernemen:

 • Draag beschermende kleding, anti-slip schoenen die voorkomen dat u uitglijdt en indien mogelijk een beschermend harnas.
 • Klim voorzichtig op het dak met behulp van een ladder die ten minste 1 meter boven uw dakgoten uitsteekt.
 • Bevestig de ladder aan het dak met de veiligheidshaken.
 • Ontdoe het dak en de goten van alle opgehoopte rommel (bladeren, wingerd, mos, schimmel, enz.) en verwijder het.
 • Breng een antimosproduct aan met een lagedrukspuit, borstel of rol. Laat het werken gedurende de aangegeven tijd.
 • Schrobben met een harde borstel
 • Afspoelen met water met een lagedrukreiniger (of hoge druk als het materiaal het toelaat)
 • Breng een waterafstotende behandeling aan die geschikt is voor het type dak
 • Spoel uw hele dak

De verschillende technieken om uw dak te reinigen

Methode 1: Met een hogedrukreiniger

Efficiënt, snel en effectief: in één spray is uw dak weer als nieuw. Deze reinigingstechniek is echter niet geschikt voor alle daken en kan sommige materialen verzwakken, doen barsten of poreus maken.

Methode 2: Met een zachte/harde borstel

Gebruik geen staalwolborstel, die is te agressief. Uiteraard moet u een lange steel gebruiken om water te besparen. Met een eenvoudige harde borstel kunt u mos en korstmos gemakkelijk van het dak verwijderen. Spoel dan uw dak van boven naar beneden.

Zorg er in elk geval voor dat uw dakgoot niet verstopt raakt met de mosresten: plaats een rooster of een zeef aan de ingang van uw regenpijp.

Bovendien en na reiniging: waterdichting

De toepassing van een waterafstotende behandeling is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

Waterdicht maken helpt om vochtigheid te bestrijden door uw dak waterafstotend te maken (regen "glijdt" van het dak af).

Waterdicht makende producten zijn over het algemeen compatibel met alle soorten daken, of het nu rieten daken, daken met dakpannen, daken van beton, cement of staal zijn.

Let er wel op dat u het juiste product voor het juiste materiaal kiest, één fout en uw dak wordt poreus of kan niet meer ademen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren of zonder kleur, wordt het aangebracht met een kwast of door spuiten in één of meer lagen, afhankelijk van het product.

Merk op dat sommige anti-mos producten reeds verkrijgbaar zijn met een geïntegreerde waterafstotende oplossing.

Speciale gevallen: dakreiniging naargelang het dakbedekkingsmateriaal

 • Reinigen van een leien dak
  Zowel synthetische leien als natuurleien hebben te kampen met mos en vervuiling. Bij synthetische leien verschijnt dit soort mos pas na een jaar of tien. De beschermlaag van het dak is dan weggesleten, waardoor de leien poreus worden. Natuurleien zijn beter bestand tegen weersinvloeden en krijgen pas na 15 tot 20 jaar last van mos.
  Na inspectie en vervanging van beschadigde of verplaatste leien, begint u met het besproeien van de leien met een (biologisch) reinigingsmiddel en laat u dit enige tijd inwerken. Spoelen met water. De leien moeten vervolgens worden gedesinfecteerd. Door dit te doen, worden de laatste (schimmel)sporen gedood.
 • Schoonmaken van een asbestdak
  Vóór 1997 was het gebruik van asbest in bouwmaterialen normaal en u kunt deze asbestleien of asbestcement nog steeds aantreffen op oude huizen. Deze daken mogen niet worden schoongemaakt: asbestvezels kunnen afbreken en in de lucht terechtkomen. Zij moeten worden verwijderd als zij in slechte staat verkeren, of intact worden gelaten als er geen bijzondere zwakte of slijtage aan het dak is.
 • Reinigen van een rond dak
  Door de onderkant van het dak meerdere keren per jaar te inspecteren, kunt u waterinfiltratie voorkomen en eventuele tekenen van dakverslechtering opsporen. Afgeronde glazen daken kunnen eenvoudig worden gereinigd met een alkalische oplossing.
 • Het schoonmaken van een zinken dak. De meest voorkomende dakbedekking op industriële of agrarische gebouwen hoeft nauwelijks te worden gereinigd. Het hoeft alleen maar ontdaan te worden van plantenresten.
 • Een rieten dak schoonmaken. Het riet wordt eerst met de hand geborsteld. Dit is een zeer technische operatie en kan het best door een professional worden uitgevoerd. Vervolgens wordt het dak met lage druk gereinigd en wordt een anti-mosbehandeling toegepast. Merk op dat riet een uitstekend dakbedekkingsmateriaal is, maar het is zeer kwetsbaar.
 • Het schoonmaken van een vezelcement dak. Dit is een oud materiaal, maar asbestcementdaken bestaan nog steeds. Het is van essentieel belang om een professional in te schakelen, aangezien dit soort asbestcementdaken vaak asbest bevatten.

Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan

Belangrijk

Sommige speciale daken, zoals rieten daken, fotovoltaïsche panelen, groendaken of leien, kunnen beter worden onderhouden als u een beroep doet op professionals.

Als u het zelf doet zonder precies te weten wat u doet, riskeert u uw dak meer kwaad dan goed te doen!

De prijs van een dakreiniging

Als u een vakman inschakelt, zal een dakwerker u een uurtarief of een forfaitair budget voor de klus geven. Vraag verschillende offertes en vergelijk ze.

De schatting van de schoonmaak zal afhangen van

 • het materiaal
 • het te reinigen oppervlak
 • de datum van de laatste schoonmaakbeurt
 • het type reiniging (licht en preventief, alleen goten, mosverwijdering, enz.)
 • de staat van het dak
 • de gebruikte methoden
 • de tijd die aan het werk is besteed.
 • het uurtarief en de reiskosten van de vakman

Vergeet niet dat de kosten voor het reinigen van een dak verre van een nutteloze investering zijn: u verlengt de levensduur van uw dak en bespaart de prijs van een complete renovatie van uw dak, tot wel 10 of 20 jaar langer!

Ter indicatie, het kost u ongeveer 350 € om een pannendak van 100m² te reinigen. Reken op tussen de 1000 en 2500 €, afhankelijk van het geval. Dat is een gemiddelde van 20 tot 30 € per m².

mos dak reinigen

 • Een leien dak vereist een reinigingsmethode die het materiaal respecteert: lage druk wordt aanbevolen. De kosten voor het reinigen van een leien dak liggen tussen de 15 en 25 € per m².
 • Een rieten dak wordt volledig zonder water gedaan: hier wordt een dun laagje riet afgeschoren. Dit soort onderhoud kan alleen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven en vakmensen. De kosten voor het schoonmaken van een rieten dak bedragen tussen 45 en 50 € per m2.
 • De kosten voor het reinigen en stofvrij maken van dakpannen zonder behandeling bedragen tussen 6 en 15 euro per vierkante meter, en tussen 15 en 25 euro als u een waterafstotende behandeling toevoegt.
 • De daken van fotovoltaïsche panelen worden gereinigd door gespecialiseerde bedrijven: reken op een bedrag tussen 15 en 25 euro per vierkante meter.
 • Het ontzuilen van daken is belangrijk om te voorkomen dat de dakbedekking loslaat of poreus wordt. Het risico bestaat dat er water door sijpelt en in uw huis terechtkomt. De kosten bedragen 9 tot 15 euro per m².
 • Het aanbrengen van een beschermende coating voorkomt de terugkeer van mos en algen en versterkt de bescherming van uw dak tegen weersinvloeden tot de volgende dakreiniging. De kosten van een dakreiniging met coating liggen tussen 20 en 35 € per m².
 • Voor het reinigen van een verstopte of vuile dakgoot zal de reiniging bestaan uit het verwijderen van mos en bladeren, zodat het regenwater goed kan weglopen. Vervolgens moet worden gecontroleerd of de verbindingen tussen de verschillende elementen goed vastzitten. Voor een eenvoudige dakgoot reiniging moet u rekenen op een bedrag tussen 100 en 150 euro.
 • Vraag een gratis dakreinigingsofferte aan

Is het goedkoper om uw dak zelf te reinigen?

Als u de prijs van de producten, de kosten van accessoires en gereedschap (ladder, sproeier, hogedrukreiniger, beschermende kleding, enz.) bij elkaar optelt, is het niet per se rendabel om uw eigen dak te reinigen

 • Een hoge ladder kost tussen €100 en €200.
 • Een hogedrukreiniger (merk Kärcher) kost tussen 320 en 640 euro om aan te schaffen.
 • Fungicide kost vanaf 1,50 euro per liter.

Hoe kan ik geld besparen op dakreiniging?

 • Snoei regelmatig de grote bomen rond uw huis: u zult minder dode bladeren in de dakgoten en op uw dak hebben en uw dak zal minder snel vuil worden.
 • Verwijder sneeuw van uw dak waar mogelijk.
 • Vergelijk de reiskosten: een plaatselijke vakman zal minder kosten.
 • Dakreinigings- en mosverwijderingswerkzaamheden kunnen in aanmerking komen voor een tussentijds BTW-tarief van 10%, op voorwaarde dat het onroerend goed meer dan 2 jaar oud is en dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een vakman die de apparatuur en behandelingsproducten levert.
 • Vermijd colporteurs, meestal niet-geregistreerde "vaklui" die aantrekkelijke tarieven hanteren maar producten zullen gebruiken die schadelijk zijn voor uw dak en die niet door uw verzekering worden gedekt.
 • Vraag altijd meerdere offertes met en zonder waterdichte behandeling

Vraag een gratis dakreinigings offerte aan

F.A.Q

Welke professional moet ik contacteren voor een dakreiniging? Een dakdekker kan dit soort onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Verbetert dakreiniging het isolerend vermogen van mijn dak? Niet noodzakelijk, maar het verbetert wel de waterdichtheid en voorkomt lekkageproblemen die zich zouden kunnen uitbreiden naar uw isolatielaag en deze ondoeltreffend zouden maken.

Zijn nesten op mijn dak slecht voor mijn dak? Niet noodzakelijk. Hun uitwerpselen en het afval dat de vogels meebrengen, kunnen echter uw dakgoten verstoppen. Vergeet niet ze na de broedperiode schoon te maken. Zwermen wespen en horzels zijn daarentegen gevaarlijk: neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf om ze te laten verwijderen.

Wat is de oorzaak van de zwarte vlekken op mijn pannendak? Het kunnen sporen zijn van vervuiling, sporen van schoorsteenrook of vroege tekenen van schimmel. Een vakman zal de oorzaak van de vlekken kunnen vaststellen.

Lees ook:

 • Hulpmiddelen en voorschriften
 • Bouwen en installeren
 • Onderhoud
 • Woordenlijst
 • Prijs per m²
 • Renovatie

Vraag ons gratis en vrijblijvend naar de mogelijkheden voor het reinigen en ga voor erkende dakreinigers bij jou in de buurt om optimaal en effectief je dak te laten reinigen. Binnen de kortste keren ziet je dak er weer helemaal schoon en als nieuw uit en kun je er nog jaren van genieten.

Voor het dakreiniging zijn we in elke Regio actief

Schoorsteenveger

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest