4 soorten ongedierte dat in je goot kan leven, en wat je er aan kunt doen.

Dag na dag, grotendeels onopgemerkt, spelen dakgoten een cruciale rol door stormwater en sneeuw te laten smelten op een veilige afstand van uw huis. Zo hoort het tenminste te werken. Maar om de goten hun werk te laten doen, moet je het jouwe doen. Dat wil zeggen, twee keer per jaar (vaker op een dicht bebost terrein), moet je de goten inspecteren en ontdoen van bladeren, twijgen en ander puin. Als u dat niet doet, is het slechts een kwestie van tijd voordat het afvoersysteem verstopt raakt en uw huis kwetsbaar wordt voor een heleboel verraderlijke problemen - en niet altijd problemen die u zou verwachten. Als het bijvoorbeeld vele maanden geleden is dat u voor het laatst aan uw dakgoten hebt gedacht, is er een kans dat ze een haven zijn geworden voor allerlei soorten ongedierte. Immers, de schaduwrijke, natte omstandigheden in verstopte dakgoten zorgen voor precies het soort omgeving dat veel beestjes het beste bevalt.

Sommige van die ongediertesoorten die uw goten bijzonder gastvrij vinden, zijn potentieel schadelijk, terwijl andere slechts een bedreiging vormen voor de gemoedsrust. Maar wat voor soort wezen er ook op de loer ligt in je goten, je kunt rekenen op een eenvoudige, eenstapsgewijze upgrade om ervoor te zorgen dat je goten niet alleen vrij blijven van ongedierte, maar ook van de verstoppingen die de prestaties van de goot in gevaar brengen en ze in de eerste plaats een baken voor de beestjes maken. Geïntrigeerd? Klik nu door om erachter te komen welke ongewenste gasten misschien iets te dichtbij wonen voor het comfort, en wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat ze weggaan en wegblijven.

Gerelateerd: Dakgoot reinigen en reparatie

Muggen

muggen

Is je achtertuin vol met insecten? Als dat zo is, overweeg dan dit: Het kan jouw schuld zijn! Denk eraan, insecten zoals muggen komen uit in stilstaand water. Daarom zijn zoveel huiseigenaren voorzichtig met het bedekken van hun vuilnisbakken en het opbergen van lege plantenbakken - alles om stilstaande zwembaden te voorkomen. Te veel mensen vergeten echter de goten te verzorgen. Als je hier puin laat verzamelen, kan de resulterende ophoping de vrije doorstroming van het water blokkeren en het water laten verzamelen, waardoor een uitstekende voedingsbodem wordt gevormd. U hoeft zich geen zorgen te maken over een paar jeukende beten op uw armen en benen. Maar tegenwoordig, met het Zika en West-Nijl virus in vele regio's, zijn muggen niet alleen vervelend, maar kunnen ze ook ronduit gevaarlijk zijn.

Muizen

muis in dakgoot

Denk aan al het puin dat in een verwaarloosd afvoersysteem ligt. Bladeren, twijgen, dennennaalden - dat zijn de bouwstenen waar muizen en andere knaagdieren op vertrouwen voor hun nesten. Het is geen wonder dat, vooral in de herfst en winter, goten vaak gastheer zijn voor muizen die op zoek zijn naar een toevluchtsoord bij koud weer. Het echte probleem begint wanneer muizen, met hun neiging om door hout te kauwen, hun weg naar binnen vinden. Eén of twee kunnen wel handzaam zijn, maar het is een reden tot ongerustheid als uw goten een snelweg worden voor tientallen en tientallen snelgroeiende knaagdieren. Je beste gok? Vul scheuren, gaten en gaten in de gebouwschil op en ontdoe uw goten van alle materiaal dat een warm welkom voor ongedierte kan zijn.

Vogels

vogels dakgoten

Veel huiseigenaren zijn dol op hun kleurrijke veren en zielsverwoestende liederen en zorgen ervoor dat hun tuin extra gastvrij is voor de vogels. Maar zelfs als u niets doet om hun gezelschap het hof te maken, kunnen vogels uw goten kiezen als locatie voor een langdurig nest. Het kan nog erger; in vergelijking met andere plagen zijn vogels relatief goedaardig. Maar ze zijn niet ongevaarlijk. Ten eerste kan hun uitwerpselen zeer opvallende delen van de buitenkant van uw huis besmeuren. Voor een ander kunnen hun nesten de effectiviteit van uw stormdrainagesysteem ondermijnen, zo niet volledig ongedaan maken. Erger nog, zelfs als je er een punt van maakt om het ene vogelnestje te verwijderen, kun je de mogelijkheid niet uitsluiten dat een ander gewoon zijn plaats inneemt.

Bijen

bijen

Goten zijn om meer dan één reden een baken voor ongedierte. Als het vocht en de rottende organische stof in een verstopt systeem niet de primaire trek is, dan is het vaak het feit dat goten, hoog boven de grond, een relatief veilige baars bieden. Om die reden staan wespen, horzels en bijen erom bekend dat ze zowel binnen als onder de goten nestelen. Uiteraard wil niemand in de buurt van een kolonie prikkende insecten leven, maar dit is niet alleen een kwestie van levenskwaliteit. Het gewicht van een bijzonder groot nest kan de goten naar beneden trekken, of erger nog, het dak zelf in gevaar brengen. Als u een bijennest tegenkomt, moet u dus snel handelen om het te verwijderen, hetzij alleen, hetzij in samenwerking met een gekwalificeerd ongediertebestrijdingsprofessional.

Problemen en risico's

schoonmaken dakgoot

In een perfecte wereld zou het ongedierte de goten niet binnendringen, want in die perfecte wereld zouden huiseigenaren hun stormdrainagesystemen ijverig onderhouden. Maar feit is dat, ondanks het cruciale belang van het onderhoud van dakgoten, veel mensen het vermijden, niet alleen omdat het een gedoe is, maar ook omdat het beklimmen van een ladder tot aan de daklijn echt gevaarlijk kan zijn. In feite sterven elk jaar honderden mensen en naar schatting 2000 mensen bezoeken de spoedeisende hulp als gevolg van ongelukken met een ladder. Je kunt altijd een pro betalen om de verantwoordelijkheid op je te nemen, maar voor een taak die minstens twee keer per jaar moet worden uitgevoerd, kunnen de daarmee gepaard gaande kosten onbetaalbaar hoog zijn. Dus, niet bereid om het zelf te doen en niet in staat om hulp te betalen, verwaarlozen talloze huiseigenaren hun dakgoten en laten ze klompen vormen die de verspreiding van ongedierte bevorderen.