Roofing dakwerken: info & prijzen

Wat is roofing?

Wat is roofing

Jarenlang al is roofing dakbedekking het populairste product voor het waterdicht bedekken van een dak. Het is gemaakt van bitumen. Bitumen is aardolie waaraan polyester of glasvlies wordt toegevoegd. De aardolie geeft het de bekende zwarte kleur. Ruwe aardolie wordt geraffineerd en bepaalde stoffen zoals benzine en diesel worden verwijderd. Er blijft dan een donkere vloeistof over, waar het polyester of glasvlies aan toegevoegd wordt. Kenmerk is dat er dan een product overblijft dat uiterst waterafstotend is en ideaal voor dakbedekking. Bitumen zijn meestal verkrijgbaar op rollen en worden dan per baan uitgerold op een dak. Door het product te verhitten wordt het in feite aan het dak vastgeplakt en eventueel extra vastgemaakt met spijkertjes. Bitumen wordt vooral gebruikt voor platte daken, maar er bestaan ook bitumenleien. Dit zijn kleine plaatjes bitumen die als het ware eruitzien als platte dakpannen en kunnen goed aangebracht worden op hellende daken. Bitumen krijgt wel steeds meer concurrentie van nieuwe roofingssoorten door verbeterde technieken, zoals kunststof roofing dakbedekking.

Voor dakwerken prijs bekijk deze pagina

Roofing prijzen per m2

Soort Gem. levensduur Gem. prijs per m2 incl. btw
Bitumen (roofing) 25 jaar € 40 tot 45
PVC (kunststof) 25 jaar € 50 tot 65
EPDM (rubber) 40 jaar € 70 tot 85
Groendak* 60 jaar € 50 tot 60

Kostprijs materiaal

Soort Gem. Prijs voor een dak van 50 m2
(incl. arbeidskosten en BTW)
Bitumen € 2.250
EPDM € 3.250
Kunststof (PVC) € 4.250

Soorten roofing

Bitumen

Bitumen roofing

Bitumen is dus maar één van de vele soorten roofing, maar wel het meest populairste en gebruikte soort. In het verleden waren er nog geen producten zoals polyester of glasvlies toegevoegd, zodat bitumen enigszins een stugge dakbedekking was. Met de toevoeging van kunststof bijproducten is de huidige bitumen dakbedekking een stuk elastischer dan in het verleden. Dit heeft ertoe geleid dat er andere soorten bitumen op de markt zijn gebracht. Een daarvan is APP-bitumen. Hierin zit polypropyleen verwerkt en is goed bestand tegen temperatuurwisselingen en uv-straling. SBS-bitumen heeft als toevoeging een soort van rubber. Hierdoor wordt het wel veerkrachtiger, maar is minder geschikt voor uv-straling en hecht minder goed. Ook de kunststof vorm is bezig met een opmars. De bekendste voorbeelden hiervan zijn pvc en epdm. Enkele soorten van deze vorm hebben een langere levensduur dan de klassieke bitumen roofing, maar kunnen ook negatieve punten hebben. Zo kunnen er vooral met naden nogal eens problemen voorkomen, zodat het dak uiteindelijk toch nog gaat lekken. Overigens hangt dit ook af van de kwaliteit van het geleverde werk door dakwerkers.

Lees meer over Bitumen

De voordelen

voordelen van roofing

Omdat een bitumen roofing al jarenlang zo populair is kan het niet anders dat er vele voordelen aanzitten. Een bitumen is nog steeds de standaard en vrijwel elke dakwerker kan dit leveren. Je zult dus nooit een dakdekker tegenkomen die geen bitumen kan leggen. Het belangrijkste kenmerk van dit is dat het uitermate goed bestand is tegen vocht. Het kan voorkomen dat er wel eens plassen water op het dak blijven liggen, dit kan het prima hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de kunststof is een bitumen relatief goedkoop. En aangezien je geen bijproducten nodig hebt, is het enige product waarvoor je hoeft te betalen. Naast de roofing heb je bij aanleggen een brander nodig. Wanneer je enigszins handig bent, zul je het zelf kunnen. Toch is het dakdekken door een specialist aan te raden, omdat je dan garantie hebt op kwaliteit en kennis. Randen moeten bijvoorbeeld wel uitermate goed gedicht worden. Bij fouten heb je dan ook nog recht op garantie. Het huidige bestaat ook nog eens uit gerecycled materiaal, wat het duurzaam maakt. Wanneer er schade is ontstaan, dan is het erg gemakkelijk om te herstellen. De beschadigde plek is eenvoudig te vervangen door een nieuwe lap. Wanneer je je dak van buitenaf wilt isoleren dan is dit heel goed te combineren met roofing. Het kan direct op de isolatielaag worden geplaatst door uw dakwerker.

De nadelen

nadelen van roofing

Ook kent het wel enkele nadelen. Zowel bij bitumen als bij de steeds populair wordende kunststof. Doordat de klassieke bitumen niet heel erg bestand is tegen uv-straling, zal de levensduur van dit soort roofing beperk zijn tot maximaal 25 jaar. Dit is op zich al lang, maar er zijn tegenwoordig ook soorten die veel langer meekunnen. Ook heft feit dat het in banen wordt gelegd en vaak ook nog in meerdere lagen en je daardoor veel naden hebt, maakt de kans groter op lekkages. Uiteraard is dit weer een kwestie van hoe goed het aangebracht wordt. Wanneer de naden goed dicht gewerkt worden, is het volledig waterdicht. Vooral een bitumen roofing verdiend jaarlijks een goede inspectie en ook schoonmaak. Takken en vuil dienen weggehaald te worden. Het risico is namelijk aanwezig dat wortels er in kunnen groeien, waardoor er lekkage kan ontstaan. Over het algemeen wordt het met een brander aangebracht. Dit kan soms een risico zijn. Er zijn namelijk al vele branden ontstaan bij het leggen ervan. Voorzichtig gebruik en kennis van zaken kunnen het risico van brand bij het aanbrengen voorkomen.

Roofing branden

Roofing branden

Hoewel roofing ook gelijmd kan worden, is de meeste gebruikte methode het branden aan het dak. Doe-het-zelvers lopen hierbij altijd een risico. Er moet een grote en zware gasfles naar boven gebracht worden en dan moet het nog op een deugdelijke manier gebruikt worden. Vooral wanneer er iets fout gaat en er brand op het dak ontstaat, zijn de gevaren van een volle gasfles enorm. Het inhuren van een expert is dan ook aan te raden, omdat zij alle ervaring hebben en kwaliteitswerk kunnen leveren. Het branden ervan is wel goedkoper dan lijmen, want de lijm zelf kan kostbaar zijn. Wel moet je bij branden rekening houden met de ondergrond. Bij een houten dak is het handig om eerste een onderlaag te plaatsen en daar de roofing dakbedekking overheen te branden. Bij een dak van beton is het verstandig om eerst een vernis aan te brengen. Hierdoor blijft het gebrande veel beter aan het betonnen dak kleven. Het belangrijkste bij het branden zijn de naden. Om een optimale bescherming tegen water te garanderen zijn aan de naden van beide kanten voldoende overlappingen nodig.

Roofing branden op epdm

Roofing branden op epdm

Een nieuwe en steeds meer in opkomst zijnde roofing is epdm. Epdm heeft als voordeel dat de levensduur bijna dubbel zo lang is als met een bitumen, tussen de 40 en 50 jaar. Daarnaast wordt epdm gelijmd en bestaat uit een soort van dakvullend folie, zodat er geen naden zijn die je hoeft te bewerken. De lange levensduur heeft er tevens mee te maken dat epdm volledig bestand is tegen uv-licht. In tegenstelling tot bitumen zal het materiaal bij heet weer ook niet aangetast worden. Bij langdurig heet weer zal een bitumen dak zachter worden en is het niet aan te raden om dan over het dak te lopen. Het gebeurd niet veel, maar in principe is het mogelijk om over de epdm een laag te branden. De epdm vormt dan een perfecte onderlaag die geheel waterdicht is. Andersom is het meer logischer en wordt ook meer toegepast. Bij woningen waar het bitumen dak vervangen moet worden, wordt dikwijls gekozen om epdm over de roofing te lijmen. Hierbij fungeert de het dan als een waterdichte onderlaag.

Lees meer over EPDM dakbedekking in dit artikel.

De prijs voor het branden

De prijs voor het branden van een roofing

De kostprijs voor een roofing op je dak te laten branden zijn van enkele zaken afhankelijk. Ten eerste gaat het om de soort die je wilt gebruiken. Zo is epdm wat duurder dan bitumen , maar daar staat dan weer tegenover dat epdm een langere levensduur heeft. Uiteindelijk zal epdm dan goedkoper zijn. Ook is het van belang om te weten wat er met de oude dakbedekking gaat gebeuren. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe roofing over de oude laag te branden, maar de oude laag verwijderen kan ook. Het verwijderen van de oude laag kan arbeidsintensief zijn en daarmee prijsverhogend. Ook het oppervlakte van het dak is van belang bij de prijsbepaling en de moeilijkheid van het dak. Is het een ‘recht toe recht aan’ dak dan is dit gemakkelijker dan een dak met allerlei hoeken. Ten slotte is de bereikbaarheid van het dak van belang. Kan een dak gemakkelijk met een ladder of bouwlift te bereiken zijn, of moet men werken met allerlei stellages om bij het dak te komen? Gemiddeld is de prijs voor een dakdekker ongeveer € 40,- per uur. Vraag dus vooraf van verschillende dakdekbedrijven een offerte op, zodat je een goede beoordeling kunt maken.

Bitumen roofing

Bitumen roofing

Van oudsher is een bitumen roofing de meest gebruikelijke vorm. Gemiddeld gaat een het ongeveer 25 jaar mee. Na deze tijd zal het opnieuw vernieuwd moeten worden. Wel is eventuele schade die in de loop der jaren is ontstaan heel gemakkelijk te repareren door nieuwe lappen toe te voegen, maar na 25 jaar zul je toch moeten overwegen om het geheel te vervangen. De belangrijkste kenmerken zijn dat het in rollen verkocht wordt. Je moet dus banen naast elkaar aanleggen. Dit houdt wel in dat je over het gehele dak veel naden hebt lopen en dat deze naden dus nauwkeurig gedicht moeten worden. Daarom is het ook verstandig om de bitumen banen goed over elkaar heen te laten lopen, zodat je een waterdichte afdichting kunt maken. Een ander groot voordeel is dat het relatief goedkoop is. Veel goedkoper dan andere soorten. Daarom blijft het voorlopig nog steeds populair. Wel moet het gebrand worden. Dit maakt het leggen ervan wat moeilijker, maar over het algemeen is het een soort dat vrij gemakkelijk gelegd kan worden. Lijmen kan ook, waarbij de aangebrachte lijm als een goede onderlaag dient, maar is niet altijd verstandig omdat bij niet juiste verlijming, de het los kan laten. Vooral de naden blijven gevoelig voor het doorlaten van vocht. Ook voor bitumen roofing zijn verschillende soorten te verkrijgen, met elke soort zijn eigen voor- en nadelen.

Levensduur

Levensduur roofing

Een bitumen roofing gaat dus gemiddeld 25 jaar mee, maar wanneer er een goede materiaal is aangebracht en in de loop der jaren niet zoveel te lijden heeft, kunnen daar nog gerust enkele jaren bij opgeteld worden. Eén van kunststof daarentegen heeft een veel langere levensduur. Het gaat gemiddeld zo’n 40 tot 50 jaar mee. Dit is wel afhankelijk van het type kunststof. Epdm staat bekend om zijn duurzaamheid en de lange levensduur. Een pvc dak die ook van kunststof is, is veel zwakker en niet heel erg goed bestand tegen de weersinvloeden. Een pvc dak gaat dan een stukken korter mee. In sommige gevallen zelfs korter dan een bitumen. Het is ook afhankelijk hoe dik een pvc roofing is. Bij een dunne laag is de levensduur 20 tot 25 jaar, terwijl een dikke pvc laag 30 tot 35 jaar meegaat. Veel mensen kiezen voor epdm. Deze soort is dan misschien wel wat duurder, maar daar staat de lange levensduur van minimaal 40 jaar tegenover.

Het verschil tussen APP en SBS

Het verschil tussen APP en SBS roofing

Van de klassieke bitumen roofings zijn ook varianten. De meest gebruikte soorten zijn APP en SBS bitumen. Aan deze soorten zijn kunststof polymeren toegevoegd, wat deze minder gevoelig op scheuren maakt. Aan APP is een kunststof toegevoegd, zodat deze veel flexibeler is dan de klassieke. Het is goed bestand tegen uv-licht en is geschikt voor ieder dak. Bij SBS wordt rubber aan het bitumen is toegevoegd. Hierdoor is het nog elastischer dan APP. Wel heeft deze een groot nadeel. Het is niet zo goed bestand tegen uv-licht. Bij een SBS is daarom altijd een extra beschermlaag nodig, zoals grind. Hierdoor zal deze minder aangetast worden door het uv-licht.

Een roofing branden of lijmen?

Een roofing branden of lijmen?

De bitumen wordt nagenoeg altijd gebrand. Het is ook de enige waar dit het geval bij is. Hetzelfde geld voor de verschillende types zoals APP en SBS. Het is wel mogelijk om bitumen te lijmen. Vooral voor mensen die geen ervaring hebben met roofing plaatsen is dit een aantrekkelijke optie. Soms is het wel nodig om de ondergrond eerste met een primer te bewerken voordat je de lijm aanbrengt. De kunststof zoals epdm en pvc worden altijd gelijmd en kunnen niet gebrand worden. Het grote voordeel van epdm is dat het vrijwel naadloos is. Een rol epdm kan het gehele dak beslaan en hoeft alleen nog maar vastgelijmd worden. Wel is het heel belangrijk om de randen van epdm zeer goed vast te lijmen, zodat er geen water kan insijpelen. Branden vereist dus wat meer expertise, maar ook lijmen moet nauwkeurig gebeuren, vooral bij de naden.

Roofing herstellen of vervangen

Roofing herstellen of vervangen

Een klassieke bitumen loopt in de loop der jaren het risico beschadigd te raken. Vooral wanneer je niet tijdig vuiligheid van het dak ruimte is er risico dat het gaat scheuren of dat er wortels ingroeien. Wanneer het gaat opbollen, dan is dit al een waarschuwing dat dit gedeelte binnen niet al te lange tijd zal gaan scheuren. Het is verstandig om dan al actie te ondernemen en dat stuk te vervangen. Wanneer je scheuren hebt, moet je dat ook vervangen. Doe dit zo snel mogelijk om verdere schade, ook aan het dak, te voorkomen. Schade aan een bitumen roofing is vrij gemakkelijk te herstellen door enkel de beschadigde gedeeltes te vervangen. Je kunt dit vrij lang volhouden, zelfs nadat de levensduur is verlopen. Op een gegeven moment zul je dusdanig vaak het dak op moeten voor reparatie, dat je toch eens moet afvragen of het moment niet gekomen is voor een complete vervanging , zodat je er weer 25 jaar mee verder kunt.