Dak ontmossen : prijzen en methodes

Je dak ontmossen is een balgrijke gebeurtenis om je kwaliteit van je dak te behouden. Zo voorkom je scheuren, barsten, lekkages en blijft je dak er nieuw uitzien. Er zijn veel verschillende manieren om mos en vuil van het dak te verwijderen. Bekijk hier de methodes, prijzen en voordelen van ontmossen van daken. Heb je nog bijkomende vragen over dakontmossing neem dan contact met ons op.

Ontmossen van daken

Je ziet het vaker op daken van huizen in je buurt en waarschijnlijk ook op het dak van je eigen woning, waarvan het dak nog nooit behandeld is of als je de dakbedekking nog nooit heb laten reinigen of ontmossen van daken. De bekende mos, mossen of groene aanslag. Dat mossen zich op daken vormen, is een bekend verschijnsel. Als mos c.q. mossen zich op jouw dakbedekking vormen, heb je geen keuze. Je zult het dak of dakwerken dan moeten laten ontmossen van daken . Nog beter, je zult het moeten laten coaten om te voorkomen dat zich opnieuw mos of mossen gaan vormen. Na het ontdoen van mossen, het zogenoemde ontmossen, zullen daken er weer lange tijd als nieuw uitzien, wat een bijkomend voordeel is. De prijzen kunnen variëren en zoals hieronder beschreven, afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt prijzen het beste opvragen in een vrijblijvende, gratis offerte, waarbij je de dakbedekking meteen aan een eerste onderzoek kunt laten onderwerpen. Hierbij wordt bekeken hoe ernstig de mossen jouw daken hebben aangetast en hoe het het beste kan worden aangepakt. Er bestaan verschillende methodes om mos en vuil van het dak te verwijderen Lees hieronder meer over dak ontmossen.

Neem vandaag nog contact op met BKG voor onze dakwerken.

Dak ontmossen prijs per m2

Prijzen voor ontmossen van daken per m2

Als een specialist van dakreiniging je dak ontmost, moet je rekening houden dat de kosten en de prijs afhankelijk is van verschillende factoren.

Bij het dak ontmossen ligt de prijs tussen de 9 en 15 euro per m2. Wil je ook een dakcoating aan laten brengen, om de vorming van mossen op je dakbedekking tegen te gaan, dan moet je rekenen op kosten tussen de 30 en 45 euro per m2.

Daarbij moet je wel bedenken dat je daarmee de levensduur van je dak vele malen verlengt en toekomstige lekkages voorkomt. De prijzen die je daarbij betaalt vallen bij de prijzen voor het herstellen van lekkages in het niet. Het heeft dus voordelen.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per 100 m2
(inclusief btw en arbeid)
Gemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en arbeid)
Ontmossen€ 500 - € 1.500€ 5 - € 15
Ontmossen en coaten€ 3.000 - € 4.500€ 30 - € 45
Impregneren€ 500 - € 1.000€ 5 - € 15

Dak laten ontmossen = genieten van verlaagd BTW-tarief als je woning ouden dan 10 jaar is, dan is er recht op een verlaagd btw-tarief van 6% ipv 21%.
Wat kost het ontmossen en coaten nu? De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je dak groot is. Uiteraard zul je de afweging moeten maken of dak ontmossen en coaten het waard is, danwel te ontdoen van mos. Dakbedekking ontdoen van mossen kost nu eenmaal geld. Normaal gesproken kunnen dakpannen lang mee gaan. Pannen op zich kunnen 100 jaar blijven liggen. Het is meestal de constructie die kan verzwakken. Daarnaast hebben zaken als zure regen, het weer en mos of mossen invloed op de kwaliteit van de dakbedekking en daken. In het geval van zure regen of mos is ontmossen van daken en het reinigen van mos of mossen de beste optie.

Waarom dak ontmossen ?

Waarom ontmossen van daken

Jouw dak reinigen door het te laten ontmossen heeft een aantal interessante voordelen:Het is geen overbodige luxe. Mos en algen kunnen je dakpannen in de loop der jaren dusdanig aantasten, dat er lekkages zullen ontstaan. Het behoeft geen uitgebreid pleidooi dat de prijzen van in geen verhouding staat tot de kosten van een nieuw dak . En denk eens aan de gevolgen van een lekkage van je dak, doordat mos of mossen het dak hebben aangetast. Het ongemak en de ellende, die zo'n lekkage door aantasting met mos c.q. mossen met zich meebrengt zijn groot. Het is dus noodzakelijk om de dakbedekking in een goede conditie te houden en uitgebreidere dakwerken uit te sluiten. Het is bovendien ook esthetisch gezien verantwoord, omdat dakwerken zonder mos dan wel mossen er eenvoudig weg beter uitzien. Het zorgt ook voor een betere uitstraling van je huis. Geen mos of mossen zorgt gewoon voor een nettere woning. Wanneer het bevriest zal het vocht in het mos uitzetten, waardoor er scheurtjes en barsten in de dakbedekking kunnen komen. Laat daarom uw dak ontmossen Optimaal energieverbruik: Een dak met mos is niet meer in optimale staat. Het risico bestaat dat de dakisolatie aangetast wordt, met energieverlies tot gevolg.

Hoe werkt het

Hoe werkt het dak ontmossen

Dak laten ontmossen is specialistisch werk dat je beter over laat aan dakwerkers, die weten hoe dit soort klussen het beste uitgevoerd kunnen worden. Zij zijn per slot van rekening degenen die het vaak doen en weten welke valkuilen bij ontmossen kunnen optreden. Het begint met een gedegen voorbereiding. Uiteraard is eerst de conditie van het dak van belang. Dakwerkers zullen dit in kaart brengen alvorens een goede offerte voor het ontmossen gemaakt kan worden. Natuurlijk is het een groot verschil of het de reiniging van mos, of ontmossen van een plat dak betreft of de reiniging van mos van een hellend dak. Een plat dak is uiteraard gemakkelijker begaanbaar en dus ook gemakkelijker van mos, of te wel mossen te ontdoen. Bovendien is het voor dakwerkers ook een veiligere omgeving waar minder voorzorgsmaatregelen genomen hoeven te worden om de dakwerken van mos of mossen te ontdoen. Het mag duidelijk zijn dat een hellend dak meer uitdaging biedt met betrekking tot de veiligheid en begaanbaarheid bij het reinigen en ontmossen. Neemt niet weg dat het op een hellend vlak net zo noodzakelijk is.

Ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Het ontmossen van daken kan gebeuren met of zonder reinigingsmiddelen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil.

Verschillende soorten daken laten ontmossen

Plat dak

Plat dak ontmossen

Een plat dak reinigen, ontdoen van mos of ontmossen dak is, zoals hierboven reeds aangegeven, gemakkelijker dan mos, c.q. mossen van een hellend dak te verwijderen. Bij plat dak kunnen dakwerkers met een hogedrukreiniger aan de slag om het dak te reinigen van mos en algengroei. Het mos wordt door de hoge druk eenvoudig van het dak afgespoten. Na het reinigen van mos kun je ervoor kiezen een coating te laten aanbrengen met een middel waardoor mossen geen kans meer krijgen op je dak. Op deze manier het dak ontmossen en coaten zal de levensduur van dakbedekking behoorlijk verlengen en de conditie van je daken optimaal houden. Mossen krijgen geen kans en ontmossen is nadien minder nodig.

Hellend dak

hellend dak ontmossen

Een hellend dak ontmossen of laten reinigen is, zoals je zult begrijpen, een ander verhaal. Hierbij zullen dakwerkers bij het ontmossen gebruik moeten maken van een stellage, die tegen de hellende dakbedekking aan wordt gezet. Aan deze stellage zitten sproeikoppen, waarmee dakwerkers onder hoge druk van boven naar beneden het mos of mossen van het dak afspuiten. Het op deze manier doen zorgt ervoor dat er geen lekkage door mossen kan optreden, omdat water en het mos de natuurlijke weg naar beneden langs de dakbedekking volgen. Als naast deze manier van het dak ontmossen, ook nog gecoat wordt met een speciale anti mos coating, is de levensduur van je dakbedekking om een veelvoud verlengd en zullen mos en mossen geen kans meer krijgen.

Coaten en impregneren van daken

Coaten en impregneren van daken

Het aanbrengen van een coating de manier om ervoor te zorgen dat mos en mossen geen kans meer hebben op je daken of dakbedekking. Bij ontmossen en coaten worden bacterieën gedood, die de groei van mos of mossen bevorderen. Hierdoor krijgt mos geen kans meer te groeien en blijven daken lange tijd in goede conditie en ziet je dakbedekking na het ontmossen als nieuw uit. Een ander verschijnsel, namelijk dat mos zich helemaal niet kan hechten aan daken, wordt bereikt door dakwerken te impregneren met een middel waardoor een waterdichte laag ontstaat. Hierdoor wordt je dakbedekking droger en hebben mossen geen kans meer zich te hechten aan je dak. Dit coaten en impregneren van dakwerken kan echter alleen gedaan worden bij langere droge periodes en vorstvrije omstandigheden. Daken dienen namelijk droog te zijn. Het kan onder elke omstandigheid, maar omdat ontmossen en het verwijderen van mossen vaak gecombineerd wordt met coaten en impregneren, dienen de omstandigheden droog en vorstvrij te zijn.

Het dak ontmossen met bleekwater?

Het oplossen met bleekwater wordt afgeraden. Het dak ontmossen met bleekwater heeft een nadelig effect op het milieu. Ook al zou je ervoor zorgen dat de regenwaterafvoer ontkoppeld wordt, dan nog kan het met bleekwater nadelige gevolgen hebben. Het water en mos zal ergens opgevangen moeten worden. De kans dat het bleekwater in je tuin terecht komt is groot. Bovendien heeft het met bleekwater niet hetzelfde effect als verwijderen van mossen onder hoge druk. Ook kan het de dakbedekking aantasten, waardoor alsnog een dakrenovatie noodzakelijk is. Laat het daarom over aan de specialist, omdat ontmossen of het ontdoen van mos van je dak niet eenvoudig is. Niet ontmossen met bleekwater dus!

Welke producten bestaan er ?

Anti mos product:

Het eerste product wat ervoor zorg is een product. Dit product zorgt voor een zachte verwijdering van mossen van dakbedekking. Dit product kan met water verdund worden en op daken gespoten worden. Hoe hardnekkiger de mossen zijn, hoe minder verdund dit product moet worden aangebracht op de daken. Dakwerken met een grote "mosdichtheid" zal men dus intensiever met een anti-mos middel moeten ontmossen.

Primer:

Dit product zorgt ervoor dat na het ontmossen kleine scheurtjes in de dakbedekking worden gedicht. Dakbedekkingen die broos van structuur zijn, kunnen door het gebruik van deze primer tegen mossen, stabieler gemaakt worden. De primer zorgt ook voor een betere hechting van de coating, die het in de toekomst moet verminderen. Bovendien wordt de achtergebleven mossen verder afgebroken en wordt verdere groei van mos op daken tegengegaan. Ontmossen is dan minder nodig.

Anti mos coating:

Het aanbrengen van coating na het ontmossen van daken is niet standaard. Het heeft nu eenmaal prioriteit en zorgt meteen voor een beter ogend effect. Dakwerken zien er na het ontmossen namelijk al meteen een stuk frisser uit. Door echter na het ontmossen van het dak een coating aan te brengen, oogt je dak niet alleen op korte termijn fris, maar behoudt het dak deze uitstraling ook na langere tijd. Daarnaast blijven mossen langer weg, omdat mos op een gecoat dak veel minder kan hechten.

Het is werk voor de specialist. Ontmossen kun je beter aan hen overlaten.

Dak ontmossen doe het zelf

Jouw dak zelf ontmossen kan je natuurlijk ook doen. Eerst moet je natuurlijk goede informatie winnen over de anti-mos producten voordat u voorzichtig te werk kunt gaan. Voor elke dakbedding zijn er natuurlijk een ander product beschikbaar, lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je begint.

Bij een doe-het-zelf-reiniging moet ook je dak goed bereikbaar zijn. In stad bij een rijwoning is dit moeilijker zelf te reinigen dan bij een alleenstaand huis.

Je kan ook niet rekenen op een verlaagd btw-tarief als je dakontmossing zelf doet. Daarom doe je best een aanvraag bij een vakman. Dan ben je zeker van de kwaliteit en de kostprijs wordt dan ook interessant dankzij het verlaagde btw-tarief. Voor het laten ontmossen van jouw dak kan je prijzen op maat aanvragen via ons contactformulier.

Ontmossen van rieten daken

Rieten dak zijn moeilijker te ontmossen en ook veel kewtsbaarder dan andere daken. Je kan een rieten dak best zo snel mogelijk tegen mos behandelen voordat het erger wordt en er vocht tussen de rietstengels kan ophopen. Bij een geïmpregneerd rieten dak zal de beddekking van het dak zeker 10 tot 15 jaar langer mee gaan.

Preventief ontmossen van een rieten dak is maar een kleine kost ten opzichte van het verwijderen van een grote laag mos. Je kan zelfs voorkomen dat de bovenste laag van het riet volledig verrot is en verwijderd moet worden maar ook alleen het verwijderen van de moslaag.
Via ons offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijs op maat aanvragen

Veel gestelde vragen over dak laten ontmossen:

Wat is de beste manier om mos van een dak te verwijderen?

De meest effectieve methode om algen en mos van een dak te verwijderen is met een 50:50 mix van vloeibaar chloor en water. Breng het aan met een sproeier en laat de oplossing 15 tot 20 minuten op het dakoppervlak liggen, en spoel het daarna grondig af met water onder lage druk.
Lees meer over beste manier om mos van een dak te verwijderen

Doodt azijn mos op daken?

De verzekeraar had u moeten vertellen dat mos op het dak de gordelroos kan doen vergaan, maar dat zal lang duren. Ja, azijn doodt de planten, want azijn is als zure regen, die elk groen levend ding kan beschadigen. Bleekmiddel zal het ook doden. Het dode mos zal makkelijker af te schrapen zijn.

Zal bleekmiddel asfaltschindels beschadigen?

Chloorbleekmiddel / TSP chemische combinatie kan planten doden, en de fosfaten schaden het milieu. Chloorbleekmiddel droogt ook een dak van kiezelstenen uit, waardoor de levensduur van asfaltdaken wordt verkort. Dakreiniger QSE houdt GEEN bleekmiddel of chloorhoudende chemicaliën in.

Lees meer over

Wat veroorzaakt mos op daken?

Wat veroorzaakt mos op uw dak. ... De dakspanen op uw dak bieden een ideale omgeving om mos en algen te laten groeien omdat het een vochtig en vochtig deel van uw huis is, dat in combinatie met het indirecte zonlicht of de schaduw van bomen, mos laat gedijen.

Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Er zijn een paar redenen waarom mos slecht is voor daken. Naarmate mos dikker wordt en groeit, kan het gordelroos opsteken. ... Mosopbouw kan ook leiden tot meer puin op een dak, waardoor waterophoping en lekken worden gestimuleerd. Mosgroei kan ook de asfaltgordels zelf beschadigen, waardoor gordelroos sneller afbreekt.

Lees meer over Kan mos op daken lekken veroorzaken?

Kan ik mos van mijn dak schrapen?

Besproei alle met mos bedekte delen van het dak met water. ... Gebruik voor het aanbrengen van een mosverwijderaar een schrobborstel of een langhandige zachte borstel om het mos voorzichtig van de dakspanen of dakpannen af te schrapen of te plukken.

Lees meer over hoe verwijder je mos van je dak

Wat doodt schimmel op daken?

Meng vervolgens 1 kwart bleekmiddel, 1 liter water en ¼ kopje trinatriumfosfaat om een reinigingsoplossing te maken. Spuit daarna de oplossing op het dak, laat het 15-20 minuten zitten en schrob dan de schimmel af. Spoel ten slotte je gordelroosjes af met water om de chemicaliën weg te spoelen.

Lees meer over Hoe maak je schimmel van een dak schoon?

Wat doodt mos op natuurlijke wijze?

  • Meng 4 kopjes azijn, een 1/4 kopje zout en 2 tl. afwasmiddel.
  • Giet het mengsel in een plantenspuit of spuitfles.
  • Verzadig het mos met het mengsel. Laat het mengsel zitten en verwijder het mos.

Lees meer over Hoe kan ik mos met azijn doden

Lees ook meer over ontmossen van dakpannen of leien dak.

Waarom kiezen voor ons:

  • Neem een gratis en vrijblijvend prijsvoorstel op maat van jouw project.

Voor het dak laten ontmossen zijn we actief in elke regio van België

dakreiniging dak coaten

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest