Dakreinigen prijzen

Het dak van een woning vormt een belangrijk onderdeel die het aanzien van de woning bepaald. Een dak dat beschadigd is of sterk vervuild zal de woning geen goed doen. Het tast het aanzien van de woning aan en zelfs de waarde woning kan hierdoor lager zijn. Een woning met een mooi glanzend en schoon dak zorgt ervoor dat de gehele uitstraling van de woning proper is en kan juist de woningwaarde flink verhogen. Heb jij een woning waar het dak nodig een reinigingsbeurt nodig heeft? Dan loont het om je te verdiepen in de mogelijkheden en vooral in de kosten van dakreiniging. Als je een goed beeld hebt kun je ook bepalen of er onderdelen zijn waar je op kunt besparen. Neem vandaag nog contact op met BKG dakwerken voor je offerte.

reinigen dak

Hoeveel kost dakreiniging?

In de meeste gevallen zal een hellend dak voorzien zijn van dakpannen. Maar er zijn ook nog andere soorten van dakbedekking, zoals een rieten dak. Dit vergt weer een geheel andere wijze van dakreiniging dan bij het reinigen van dakpannen. Een dak met dakpannen kan ook uit verschillende soorten dakpannen bestaan, zoals betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de kostprijs van dakreiniging. De kosten voor dakreiniging kan dan ook worden ingedeeld in de volgende groepen:

Voordelige oplossing

De meest voordelige oplossing voor dakreiniging is het ontmossen van het dak. Mos ontstaat op dakpannen heel snel en hecht zich gemakkelijk aan het oppervalk van dakpannen. Wanneer er niets aan gebeurt zal mos zich snel kunnen uitbreiden. Ontmossen kan gezien worden als een standaard dakreiniging en zal ook het voordeligste zijn. Gemiddeld genomen moet je rekenen dat je voor het ontmossen van je dak tussen de € 525,- en € 925,- kwijt bent. Ook het oppervlakte van het dak zal hierbij van invloed zijn op de kostprijs. Als de kostprijs berekent wordt op basis van het aantal vierkante meters, zal de gemiddelde prijs tussen de € 6,- en € 16,- liggen.

Extra bescherming

Naast het reinigen en ontmossen van je dak kun je nadien je dak laten voorzien van een extra bescherming. Hierbij zal na de reiniging het dak worden geïmpregneerd. Een geïmpregneerd dak biedt veel voordelen en je kunt daar lang profijt van hebben. Er wordt dan een soort van filterlaagje aangebracht op de dakpannen. Dit laagje zorgt ervoor dat mossen en ander vuil niet meer aan het dakoppervlak kan hechten. Dit houdt in dat je nauwelijks meer onderhoud aan je dak hebt en het dak er langdurig fris uitziet. Tevens zal de impregneerlaag ervoor zorgen dat de dakpannen extra goed geïsoleerd zijn. Hiermee kun je je energierekening laten dalen. De gemiddelde prijs voor het reinigen en impregneren van je dak ligt tussen de € 1.250,- en € 1.650,-.

Reinigen van een groot oppervlak

Een klein oppervlak dak mag goedkoper lijken, maar een groot dakoppervlak is eigenlijk veel voordeliger. Het schoonmaakbedrijf hoeft zijn materiaal maar éénmaal naar de locatie te vervoeren en kan zo veel effectiever werken. Als je dak aansluit op het dak van de buren, kan het lonen om dakreiniging in samenwerking met de buren uit te laten voeren. Zo kun je de kosten delen en kun je veel voordeliger uit zijn. Het reinigen van een groot oppervlakte dak, of meerdere daken tegelijkertijd kost gemiddeld tussen de € 3.150,- en € 3.650,-.

De prijsopbouw van dakreiniging

prijs reinigen dak

Bij dakreiniging zullen er niet zo heel veel materialen aan te pas komen. Het zullen vooral de schoonmaakmiddelen zijn en eventuele hulpmiddelen. Als je kijkt naar de prijsopbouw van de kostprijs van dakreiniging zal materiaal ongeveer 28% van de kostprijs in beslag nemen. De overige 72% bestaat helemaal uit arbeidskosten. Dit hoeft voor jou niet negatief te zijn. Wanneer je namelijk offertes gaat vergelijken, kun je een flinke besparing op de arbeidskosten eruit slepen.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van dakreiniging?

Door de verschillende keuzes die je maakt kun je de kostprijs voor dakreiniging hoger of lager laten uitvallen. Dit kan gaan om de volgende keuzes:

Het soort dak

Het soort dak is misschien niet echt een keuze, maar welk soort dak je hebt bepaald in belangrijke mate wel de wijze waarop dakreiniging moet plaatsvinden en daardoor ook de kostprijs. De meeste daken zijn voorzien van dakpannen, bitumen of EPDM<. Dit is een harde ondergrond en kan gemakkelijk worden afgespoten met een hogedrukreiniger. Reinigen van dit soort oppervlakken gaat gemakkelijk en brengt dan ook geen extra meerwerk en kosten met zich mee. Een rieten dak daarentegen vergt een hele speciale behandeling. Naast reiniging zal een rieten dak ook behandeld moeten worden met een coating dat beschermd tegen vuil en tegen brand. Logischerwijs zal reiniging van een rieten dak daarom ook duurder zijn.

Het dak wel of niet laten coaten?

Een coating aanbrengen, oftewel het impregneren van het dak zorgt ook voor een preventieve bescherming tegen vuil en mossen dat zich op het dak hecht. De dakbedekking zal door de coating ook veel beter bestand zijn tegen de verschillende weertypes. Een ander voordeel van coaten is dat je het aanzien van je huis kunt veranderen. Er zijn coatings verkrijgbaar die het dak een andere kleur kunnen geven. Coaten zal dan ook een oplossing kunnen zijn als je de uitstraling van je huis wilt veranderen. Gemiddeld zal het aanbrengen van een coating op een pannendak tussen de € 9,- en € 14,- per vierkante meter kosten. Dit is overigens exclusief het reinigen van het dak.

Zijn er nog tips om extra te besparen?

Met bepaalde keuzes die je maakt is het mogelijk om op sommige onderdelen van dakreiniging te besparen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om extra te besparen:

Profiteer van kwantumkorting

Dakreiniging uitvoeren tegelijk met de buren kan een leuke korting opleveren. Wanneer ook je buren hun dak laten reinigen, zal de dakreiniger in de meeste gevallen een kwantumkorting geven aan zowel jou als je buurman. Deze kwantumkorting kan de kostprijs flink laten dalen.

Zelf dak reinigen

De beste manier om te besparen op een dakreiniger is door het dak zelf te reinigen. Houd dan wel rekening dat een dakreiniger gebruik maakt van professionele schoonmaakmiddelen, het juister materiaal heeft om het dak te reinigen en ook ervaren is om op grote hoogte te werken. Wanneer dit je niet laat tegenhouden, dan zal dakreiniging zeer goedkoop zijn.