Prijs van een dakreiniging en onderhoudstips

De prijs van een dakreiniging per m² ligt tussen 15 en 30 € per m². Deze prijs is afhankelijk van de gebruikte producten, het soort behandeling dat wordt toegepast en het tarief van het bedrijf dat de behandeling uitvoert

Dak reinigen prijs

Dakreiniging kost €294 en €578, of gemiddeld €421. Voor je dak laten reinigen en coaten, verwacht een prijs tussen de €15 en €30 per vierkante meter te betalen voor het schoonmaken van het dak. Regelmatige reiniging van het dak maakt het langer en verbetert de aantrekkingskracht van de stoeprand. Dit is een gevaarlijk project dat uw huis kan beschadigen, dus het is het beste om een professional te huren.

.
Soort dakreiniging Gemiddelde prijs (inclusief BTW)
Lichte of preventieve dakreiniging 8 tot 20 € per m²
Dakgoot reiniging €50 tot €150 per goot
Dak defoaming €15 tot €30 per m²
Gemiddelde prijs dakreiniging 15 tot 30 € per m²
Dakonderhoud 10 tot 30 € per m²
Anti-mos behandeling (dak waterafstotend)5 tot 20 € per m²
Gemiddelde ambachtelijke prijs 15 tot 40 € per m²

De prijs van een dakreiniging kan ook variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • De staat van het dak: een dak in slechte staat, met weinig of geen onderhoud, zal uitgebreider moeten worden gereinigd. Als sommige tegels gebroken of gebarsten zijn, kan het nodig zijn ze tijdens het proces te laten vervangen
 • Dakbedekkingsmaterialen: niet alle materialen worden met dezelfde methode of met dezelfde producten gereinigd. Sommige producten zijn duurder dan andere
 • Uw geografische ligging: de prijs van een ambachtsman is over het algemeen hoger op het Franse vasteland
 • De prijs van de vakman: alle vakmannen stellen hun eigen prijzen vast, en elk bedrijf zal u waarschijnlijk een andere prijs aanbieden voor dezelfde dienst

Gemiddelde kosten voor het schoonmaken van het dak per vierkante meter

Het schoonmaken van een dak kost €9 tot €30 per vierkante meter. Veel aannemers rekenen de kosten door de vierkante voet van het dak of door het plein. Elk vierkant is 100 vierkante meter, en het gemiddelde huis heeft 17 vierkanten.

Prijzen voor het schoonmaken van daken per vierkante meter
Typisch €9 - €30
Additional Story€5
Hellend dak€7

Kosten voor zacht wassen van een dak

Zacht-wassen van een dak kost €9 tot €30 per vierkante meter. Dit proces omvat het gebruik van lagedrukslangen, schrobborstels en reinigingsmiddelen.

Prijzen voor het verwijderen van dakvlekken

De kosten voor het verwijderen van vlekken zijn afhankelijk van de oorzaak. De meeste dakreinigers maken vuil en algen los en komen meestal inclusief de schatting. Andere vlekken, zoals zoutophoping, duren langer en kunnen een extra €50 tot €100 voor de tijd toevoegen.

Dakreiniging met hoge druk prijs

De meeste aannemers raden het wassen van een dak onder druk of elektrisch aan. Dit komt omdat het water te sterk naar buiten komt en het materiaal kan beschadigen. In plaats daarvan is een zachte reiniging met een tuinslang het minst waarschijnlijk om de dakpannen of -panelen te versplinteren, te deuken of te barsten.

Hoge Druk wassers gebruiken 1300 tot 2800 euro om vuil, mos en zelfs verf van een oppervlak te verwijderen. Ter vergelijking, een brandslang spuit bij 150 tot 300 psi. De gemiddelde tuinslang spuit water bij 40 tot 80 psi.

schoonmaken dak

De kosten voor het verwijderen van het mos op het dak

Het verwijderen van mos en algen kan deel uitmaken van de totale kosten voor het schoonmaken van een dak, of het kan een extra kostenpost zijn. Deze ophopingen kunnen:

 • De goten blokkeren
 • Warmte absorberen, waardoor de kosten van de koeling stijgen
 • Houd dakgoten nat, waardoor ze eerder kunnen verslijten.

Meestal kan een dakaannemer het met de hand of met water verwijderen. Veel reinigingsproducten kunnen ook helpen om mos, algen of korstmossen los te maken of op te lossen.

Kosten van de behandeling van het dakmos

Na het verwijderen van mos raden de profs voor het schoonmaken van daken meestal aan om een behandeling toe te voegen om te voorkomen dat het mos terugkomt. Dit kan een extra €100 tot €200 kosten.

Prijzen en methoden voor het reinigen van daken

Dakreinigingsprofessionals rekenen ongeveer €425 voor alle soorten daken. Hoewel zachte reiniging de beste aanpak is, gebruiken aannemers verschillende oplossingen voor asfalt versus tegels of metaal.

Kosten voor het reinigen van dakasfalt dakpannen

Het reinigen van asfalt valt in hetzelfde bereik van €300 tot €575. De zachte, flexibele dakspanen vereisen een delicate reinigingsaanpak. De hoge waterdruk kan verminderen of verwijderen. Zacht wassen met een biologisch afbreekbaar product verwijdert de meeste ophopingen zonder schade.

Reinigen van dakpannen prijs

Dakpannen gemiddeld €425 om te reinigen. Deze materialen kunnen veel langer meegaan dan asfalt, maar wees extra voorzichtig om zonder schade te reinigen. Tegels van keramiek, klei of beton waren niet bedoeld om het menselijk gewicht te ondersteunen. Huur een ervaren professional in om ervoor te zorgen dat uw project niet verandert in een reparatie.

Keramische tegels

Keramische tegels kunnen door hun dichte samenstelling het enige type zijn dat met hogedrukreiniging overweg kan. De meeste profs raden het nog steeds niet aan. Om schade te voorkomen, is het meestal beter om het met een zacht schoonmaakmiddel voor het dak te wassen.

Klei dakpennen

Kleiduiventegels lijken veel op keramiek, dus de reinigingsmethoden zijn vergelijkbaar. Klei is poreuzer, dus het kan niet tegen een hogedrukwasbeurt. In plaats daarvan kunt u een tuinspuit gebruiken met een product als Roof Wash.

Betonnen dakpannen reiniging

Betontegels zijn populair in gematigde klimaten met nat weer. Mosopbouw is typisch het grootste probleem voor dit materiaal.

Metaal

Metalen dakbedekking zal niet afbrokkelen of barsten zoals dakpannen, maar de panelen kunnen wel krassen of deuken vertonen. Gewoon water met een mild vloeibaar reinigingsmiddel werkt meestal goed.

Leisteen

Net als bij metaal gaat het bij reinigingsleisteen om water en een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. De tegels zijn zwaar, maar kunnen barsten als iemand onzorgvuldig stapt.

Teer en grind

Voor het reinigen van een teer- en grinddak is meestal water nodig en een oplossing die schimmel en meeldauw elimineert. Pro's kunnen gebruik maken van bleekmiddel, maar het vereist zorg om te voorkomen dat planten in de buurt worden beschadigd.

Hout

Houten dakbedekking kan onder hoge druk afblazen, dus u zult een tuinslang willen gebruiken. Voor hardnekkige vlekken gebruiken profs vaak dekreinigers. Oplossingen die oxaalzuur bevatten, kunnen worden beoordeeld voor het werken met cederhouten shakes.

Rubberen membraan plat dak

Als u een rubberen membraan plat dak wilt reinigen, heeft u vloeibaar reinigingsmiddel, water en een schrobborstel nodig. Voor aanzienlijke vuilophopingen kan een speciaal product voor rubber nodig zijn.

Factoren die de prijs van dakreiniging beïnvloeden

Het gemiddelde van €425 om een dak te reinigen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Extra diensten, zoals coating
 • Frequentie
 • Grootte
 • Hoogte en locatie

Prijs voor het reinigen en coaten van het dak

De kosten om een dak te coaten bedragen gemiddeld €975, bovenop de €425 prijs om schoon te maken. Coating sluit het materiaal af, wat helpt om water af te weren en zonlicht te weerkaatsen.

Tijd sinds de laatste dakwassing

Hoe vaak u het dak schoonmaakt, is van invloed op de prijs. De jaarlijkse service kost meestal minder dan 10 jaar wachten.

Als algemene regel geldt dat u uw dak om de 1 à 2 jaar wilt schoonmaken. Als u in een vochtige omgeving met veel regen woont, kan het nodig zijn om de service een keer per jaar te plannen.

Dak afmetingen

De gemiddelde woning heeft ongeveer 80 vierkante meter dak om schoon te maken. Als de jouwe groter of kleiner is, kan dat invloed hebben op de lading.

De standplaats en de stijl zijn ook van invloed op de prijs. Het schoonmaken van een steil dak of een met veel gevels kan een extra €10 per vierkante meter toevoegen.

Hoogte en locatie van het huis

De prijzen voor het schoonmaken van daken gaan uit van een huis met één verdieping. Plan om ongeveer €10 per vierkante meter toe te voegen voor een tweede of derde verdieping.

Locatie en klimaat kunnen ook de kosten verhogen. Zoutophoping in kustgebieden duurt langer om te verwijderen.

Realisaties van dak reinigen

dakreinigen voor en na voorbeeld dakreinigen voor en na voorbeeld volledige dakreiniging voorbeeld

Dakreiniging: welke professional?

Wilt u uw dak niet zelf schoonmaken? Het inhuren van een bedrijf om uw dak te reinigen is een goede oplossing. Er zijn veel dakreinigingsbedrijven in heel Frankrijk. Wij raden u aan contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in dakonderhoud: zij kunnen uw dak goed onderhouden en het beschermen tegen agressie van buitenaf.

Om de juiste vakman te kiezen, raden wij u aan meerdere prijsopgaven te vragen. Zo kunt u de gedetailleerde prijs voor elke dienst kennen en de aangeboden prijzen vergelijken. Het hebben van meerdere offertes (2 tot 4) stelt u ook in staat om te concurreren voor de best mogelijke prijs. Let niet alleen op de prijs: een ervaren bedrijf is een garantie voor kwaliteit.

tarieven voor dakreiniging

Mond-tot-mondreclame kan u ook helpen een professionele dakreiniger te vinden. Aarzel niet om mensen uit uw omgeving te vragen naar objectieve meningen over bedrijven in uw omgeving. Gevelreiniging kan worden uitgevoerd als aanvulling op dakreiniging, zodat u een schone buitenkant krijgt. Dit soort diensten vereist echter meestal de inschakeling van andere beroepsbeoefenaren en brengt extra kosten mee

Onderhoud van daken: specifieke gevallen

Elk dakbedekkingsmateriaal moet anders worden gereinigd. Sommige materialen zijn namelijk min of meer breekbaar en kunnen worden beschadigd door contact met bepaalde producten of een krachtige waterstraal.

Leien dak reinigen

Leien daken moeten worden onderhouden met specifieke producten. Spuiten onder hoge druk is niet geschikt voor leien daken: de kracht van het water maakt de dakpannen poreus, bevordert de infiltratie van water en kan zelfs de leien doen breken. Als uw leien te erg beschadigd zijn, zult u grote herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren, zoals het behandelen van de dakstructuur.Twee oplossingen voor het reinigen van uw leien dak:

 • Lagedrukreiniging voor het behoud van de dakbedekking
 • Spuit een niet-agressief, organisch reinigingsmiddel op de leien en spoel af met schoon water

Het verwijderen van mos van een leien dak is vrij eenvoudig: mos hecht minder aan een leien dak dan aan een pannendak. U kunt speciale producten gebruiken om het mos te verwijderen, of het er met de hand afborstelen. Daarna kan een dakwaterafstotend middel op het leien dak worden gespoten, steeds met een lichte kracht. Beschermende coatings moeten worden vermeden en mogen alleen worden gebruikt op synthetische leien.

Reiniging rieten dak

Mos is de grootste vijand van rieten daken. Om er vanaf te komen, wordt het dak meestal met de hand geborsteld. Wij raden u aan een vakman in te schakelen: afhankelijk van de hoeveelheid mos op het dak is dit een tijdrovend en vermoeiend proces.

Zodra het mos is verwijderd, wordt aanbevolen het dak met lage druk te reinigen; riet is kwetsbaar en kan onherroepelijk worden beschadigd door een hogedrukreiniger. Nadat het dak grondig is gereinigd, kan een anti-mosbehandeling worden toegepast om de verspreiding van vegetatie op het dak te beperken.

Reiniging van pannendaken

Tegels zijn relatief minder kwetsbaar dan leisteen of riet. Om een pannendak schoon te maken, kan een hogedrukreiniger worden gebruikt. Werk altijd van boven naar beneden, zodat er geen water onder de tegels sijpelt. Dit zal mos en algen verwijderen, maar ook zwarte sporen van vervuiling.

tarieven voor dakreiniging

Vervolgens kan een dakontsmettingsmiddel (waterafstotend type) op het dak worden gespoten om te voorkomen dat mos, korstmossen en algen zich maanden/jaren lang op het dak kunnen vestigen. Dit type behandeling herstelt ook de oorspronkelijke kleur van de tegels, die vaak is aangetast door de tijd en agressie van buitenaf. Een beschermende coating kan ook worden aangebracht op betonnen, keramische of ongeglazuurde tegels.

Welk type dakreiniging moet ik kiezen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw dak te reinigen. Hier zijn de belangrijkste behandelingen voor het reinigen van een dak.

Reiniging van daken met bleekwater

Dakreiniging met bleekwater is in het verleden heel gebruikelijk geweest, maar u zult nooit een professionele dakreinigingsdienst aangeboden krijgen. Hoewel het gebruik van bleekwater doeltreffend is om mos van het dak te verwijderen, is het niet zonder risico. Het reinigen van een dak met bleekwater kan ervoor zorgen dat dakpannen en dakbedekkingsmaterialen poreus worden. Als deze materialen kwetsbaar zijn, zullen zij door het bleekwater worden aangetast en beschadigd. De verwijdering van het bleekwater is ook problematisch:

 • Als het in de goten wordt afgevoerd, is het schadelijk voor het milieu
 • Als het in uw tuin wordt geloosd, zal het uw gazon en planten beschadigen

Borstel schoonmaken

Voor kwetsbare daken (zoals leien of rieten daken) wordt borstelreiniging aanbevolen. Het verwijdert vlekken en begroeiing van het dak. Om het dak te borstelen, borstelt u gewoon het hele oppervlak en spoelt u het vervolgens af met water. In een tweede stap kunt u een anti-schimmel en algicide product op het dak aanbrengen. Het dak reinigen met een borstel is een tijdrovend en energieverslindend proces.

Toepassing van een antimos middel

Er zijn verschillende soorten antimosproducten. Sommige moeten gespoeld worden, andere niet. Dit is het geval met langzaam werkende antimos middelen. Ze werken vanzelf op uw dak, zonder dat u met water moet spoelen of een hogedrukreiniger moet gebruiken. Het overtollige product zal door de regen worden weggespoeld en het mos met zich meenemen.

prijzen dakreiniging

Aanbrengen van een waterafstotend middel op het dak

Het aanbrengen van een waterafstotende / hydrofuge oplossing op het dak zal het dak behandelen tegen vocht. Waterafstotend middel wordt gebruikt om vochtproblemen te bestrijden, maar ook om waterinfiltratie te voorkomen. Deze behandeling wordt aangebracht door spuiten of borstelen. Er worden altijd meerdere lagen van het product op het te behandelen oppervlak aangebracht.

Dit wordt gewoonlijk gedaan door een vakman die uw dakbedekkingsmaterialen zal observeren om te zien of ze bestand zijn tegen de behandeling. Dit komt doordat het product door de dakbedekkingsmaterialen wordt geabsorbeerd; sommige dakpannen zijn te kwetsbaar om een waterafstotende behandeling te doorstaan, waardoor ze poreus kunnen worden.

Complete dakreiniging

Een complete dakreiniging omvat alle handelingen die nodig zijn om een perfect schoon dak te verkrijgen:

 • Schoonmaken van daken
 • Verwijderen van mos van het dak
 • Reinigen van dakgoten
 • Aanbrengen van een waterafstotend middel op het dak
 • Aanbrengen van een beschermende coating
kosten van dakreiniging

Afhankelijk van de oppervlakte van uw dak, kan dit vrij duur zijn, van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

DIY vs. het inhuren van een Dak het Schoonmaken Professioneel

Het huren van een pro om uw dak te reinigen is bijna altijd de beste keuze. Een aannemer kan dat:

 • Veilig over het oppervlak navigeren
 • Vermijd het breken van kwetsbare tegels of dakpannen
 • Gebruik de juiste producten voor het materiaal

Wanneer u klaar bent om dakreiniging diensten in uw buurt te vinden, zorg er dan voor dat u ten minste drie offertes krijgt en vraag naar de ervaring.

reinigen dak

Hoeveel kost dakreiniging?

In de meeste gevallen zal een hellend dak voorzien zijn van dakpannen. Maar er zijn ook nog andere soorten van dakbedekking, zoals een rieten dak. Dit vergt weer een geheel andere wijze van dakreiniging dan bij het reinigen van dakpannen. Een dak met dakpannen kan ook uit verschillende soorten dakpannen bestaan, zoals betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de kostprijs van dakreiniging. De kosten voor dakreiniging kan dan ook worden ingedeeld in de volgende groepen:

Voordelige oplossing

De meest voordelige oplossing voor dakreiniging is het ontmossen van het dak. Mos ontstaat op dakpannen heel snel en hecht zich gemakkelijk aan het oppervalk van dakpannen. Wanneer er niets aan gebeurt zal mos zich snel kunnen uitbreiden. Ontmossen kan gezien worden als een standaard dakreiniging en zal ook het voordeligste zijn. Gemiddeld genomen moet je rekenen dat je voor het ontmossen van je dak tussen de € 525,- en € 925,- kwijt bent. Ook het oppervlakte van het dak zal hierbij van invloed zijn op de kostprijs. Als de kostprijs berekent wordt op basis van het aantal vierkante meters, zal de gemiddelde prijs tussen de € 6,- en € 16,- liggen.

Extra bescherming

Naast het reinigen en ontmossen van je dak kun je nadien je dak laten voorzien van een extra bescherming. Hierbij zal na de reiniging het dak worden geïmpregneerd. Een geïmpregneerd dak biedt veel voordelen en je kunt daar lang profijt van hebben. Er wordt dan een soort van filterlaagje aangebracht op de dakpannen. Dit laagje zorgt ervoor dat mossen en ander vuil niet meer aan het dakoppervlak kan hechten. Dit houdt in dat je nauwelijks meer onderhoud aan je dak hebt en het dak er langdurig fris uitziet. Tevens zal de impregneerlaag ervoor zorgen dat de dakpannen extra goed geïsoleerd zijn. Hiermee kun je je energierekening laten dalen. De gemiddelde prijs voor het reinigen en impregneren van je dak ligt tussen de € 1.250,- en € 1.650,-.

Reinigen van een groot oppervlak

Een klein oppervlak dak mag goedkoper lijken, maar een groot dakoppervlak is eigenlijk veel voordeliger. Het schoonmaakbedrijf hoeft zijn materiaal maar éénmaal naar de locatie te vervoeren en kan zo veel effectiever werken. Als je dak aansluit op het dak van de buren, kan het lonen om dakreiniging in samenwerking met de buren uit te laten voeren. Zo kun je de kosten delen en kun je veel voordeliger uit zijn. Het reinigen van een groot oppervlakte dak, of meerdere daken tegelijkertijd kost gemiddeld tussen de € 3.150,- en € 3.650,-.

De prijsopbouw van dakreiniging

prijs reinigen dak

Bij dakreiniging zullen er niet zo heel veel materialen aan te pas komen. Het zullen vooral de schoonmaakmiddelen zijn en eventuele hulpmiddelen. Als je kijkt naar de prijsopbouw van de kostprijs van dakreiniging zal materiaal ongeveer 28% van de kostprijs in beslag nemen. De overige 72% bestaat helemaal uit arbeidskosten. Dit hoeft voor jou niet negatief te zijn. Wanneer je namelijk offertes gaat vergelijken, kun je een flinke besparing op de arbeidskosten eruit slepen.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van dakreiniging?

Door de verschillende keuzes die je maakt kun je de kostprijs voor dakreiniging hoger of lager laten uitvallen. Dit kan gaan om de volgende keuzes:

Het soort dak

Het soort dak is misschien niet echt een keuze, maar welk soort dak je hebt bepaald in belangrijke mate wel de wijze waarop dakreiniging moet plaatsvinden en daardoor ook de kostprijs. De meeste daken zijn voorzien van dakpannen, bitumen of EPDM<. Dit is een harde ondergrond en kan gemakkelijk worden afgespoten met een hogedrukreiniger. Reinigen van dit soort oppervlakken gaat gemakkelijk en brengt dan ook geen extra meerwerk en kosten met zich mee. Een rieten dak daarentegen vergt een hele speciale behandeling. Naast reiniging zal een rieten dak ook behandeld moeten worden met een coating dat beschermd tegen vuil en tegen brand. Logischerwijs zal reiniging van een rieten dak daarom ook duurder zijn.

Het dak wel of niet laten coaten?

Een coating aanbrengen, oftewel het impregneren van het dak zorgt ook voor een preventieve bescherming tegen vuil en mossen dat zich op het dak hecht. De dakbedekking zal door de coating ook veel beter bestand zijn tegen de verschillende weertypes. Een ander voordeel van coaten is dat je het aanzien van je huis kunt veranderen. Er zijn coatings verkrijgbaar die het dak een andere kleur kunnen geven. Coaten zal dan ook een oplossing kunnen zijn als je de uitstraling van je huis wilt veranderen. Gemiddeld zal het aanbrengen van een coating op een pannendak tussen de € 9,- en € 14,- per vierkante meter kosten. Dit is overigens exclusief het reinigen van het dak.

Zijn er nog tips om extra te besparen?

Met bepaalde keuzes die je maakt is het mogelijk om op sommige onderdelen van dakreiniging te besparen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om extra te besparen:

Profiteer van kwantumkorting

Dakreiniging uitvoeren tegelijk met de buren kan een leuke korting opleveren. Wanneer ook je buren hun dak laten reinigen, zal de dakreiniger in de meeste gevallen een kwantumkorting geven aan zowel jou als je buurman. Deze kwantumkorting kan de kostprijs flink laten dalen.

Zelf dak reinigen

De beste manier om te besparen op een dakreiniger is door het dak zelf te reinigen. Houd dan wel rekening dat een dakreiniger gebruik maakt van professionele schoonmaakmiddelen, het juister materiaal heeft om het dak te reinigen en ook ervaren is om op grote hoogte te werken. Wanneer dit je niet laat tegenhouden, dan zal dakreiniging zeer goedkoop zijn.

Voorbeelden van schatting van dakreiniging

U wenst uw dak te laten reinigen, maar hebt geen idee van het budget dat u voor de werken moet uittrekken? Met deze dakreinigingsbestek voorbeelden kunt u uw dakreinigingsbestek berekenen.

Prijzen leien dakreiniging

U wilt uw leien dak en uw goten schoonmaken. U neemt contact op met een vertrouwd dakreinigingsbedrijf: zij onderhouden al vele jaren de daken van verschillende van uw buren. U vraagt een offerte voor de lichte reiniging van het geheel en het schoonmaken van de dakgoten. U krijgt een offerte van 10 euro per m² voor het dak en 150 euro voor uw drie dakgoten. Uw dak heeft een oppervlakte van 40 m². Dat betekent dat u €400 aan schoonmaken uitgeeft en €550 aan al het andere.

Prijs dakbehandeling

U wilt uw dak behandelen, dat is begroeid met algen en mos. U neemt contact op met een vakman in uw buurt. Hij verwijst u naar een dakmosverwijdering, die €20 per m² kost, inclusief materiaal en arbeid. 50 m² moet worden behandeld: u bent dus in totaal 1.000 euro kwijt om het mos van uw dak te verwijderen. Uw vakman adviseert u om een extra waterafstotende dakbehandeling aan te brengen om uw dakbedekking te beschermen, tegen een kostprijs van 10 euro per m². U accepteert en betaalt nog eens €500, dus in totaal €1500.

Prijs van dak mos verwijderen

Uw dak is overwoekerd met mos. Je kocht een oud huis een paar maanden geleden. Omdat u de gevaren van een slecht onderhouden dak niet kende, lette u niet op de begroeiing op het dak. U vreest infiltratie van water, of erger nog, de aantasting van uw dakconstructie. U huurt dus een vakman in om een analyse uit te voeren. Gelukkig is de situatie niet kritiek.

Hij raadt u echter aan te anticiperen door het dak te laten reinigen. De oppervlakte van het dak is 100 m². U besluit het dak te laten reinigen voor 30 euro per m², de dakgoten voor 100 euro per twee goten, en een anti-mosbehandeling voor 10 euro per m². In totaal zullen deze diensten u €3000, €100 en €1000 kosten. De totale rekening komt op €4100.

schoonmaken van dakgoten

Antwoorden op vaak gestelde vragen

Heeft u vragen over dakreiniging? Geen paniek: wij hebben de meest gestelde vragen beantwoord, zodat u uw werk met een gerust hart kunt aanpakken.

Hoe vaak moet ik mijn dak reinigen?

Wij raden u aan uw dak één of twee keer per jaar te reinigen:

 • Eenmaal in het voorjaar: dit is het ideale moment om na te gaan of uw dak tijdens de winter geen schade heeft opgelopen. Dit is ook het moment om uw dak te reinigen ter voorbereiding op de komende zomer.
 • Als de herfst ten einde loopt, stapelen de dode bladeren zich op uw dak op, samen met een hoop puin en ongewenste voorwerpen. Schimmels, zwammen, korstmossen en mos kunnen zich tijdens het natte seizoen gemakkelijk op het dak vastzetten. Profiteer van het einde van de bladval om je dak te ontdoen van al deze kleine wezentjes

Wanneer moet u uw dak reinigen?

Om veiligheidsredenen mag u uw dak nooit schoonmaken. Als u uw dak zelf reinigt, moet u dat doen op een dag dat het mooi weer is. Warm, droog en windstil weer is perfect voor het reinigen van het dak. Als u dit over meerdere dagen moet doen, zorg er dan voor dat u een tijdstip kiest waarop gedurende twee tot drie dagen geen regen wordt verwacht. Vermijd ook werken op het dak als het te warm is.

schoonmaken van dakgoten

Kun je je dak schoonmaken zonder op het dak te gaan?

Het dak is een glad en gevaarlijk oppervlak, vooral als het bedekt is met mos. Afhankelijk van de staat van uw dak, kunnen de dakpannen broos zijn. In dit geval is het risico om door de dakbedekking te vallen aanzienlijk. Bovendien vereist het beklimmen van het dak om het schoon te maken een lange lijst van uitrusting.

Uw dak reinigen zonder op het dak te klimmen is een goed alternatief. Om uw dak te reinigen zonder erop te klimmen, moet u een dakspuit met lange reikwijdte gebruiken, geladen met een reinigingsproduct. U moet dit product over het hele dak spuiten terwijl u op de grond staat. Dit type toepassing is doeltreffend voor een lichte dakreiniging. Mos of algen die diep in uw dak zitten, kunt u niet verwijderen, evenmin als uw dakgoot. U zult het ook moeilijk vinden om de doeltreffendheid van uw werk te beoordelen.

Uw dak reinigen zonder op het dak te klimmen is dus mogelijk, maar alleen voor daken in goede staat en goed onderhouden. Als uw dak erg vuil is, raden wij u aan het te laten reinigen door een ervaren vakman.

Kunt u uw dak zelf schoonmaken?

Het is mogelijk om uw dak zelf schoon te maken. Maar wees voorzichtig: u moet altijd uw veiligheid waarborgen. Het is makkelijk om van het dak te vallen. Werk altijd op een droge ondergrond en draag een veiligheidsharnas. Draag ook zeker een masker: dakverzorgingsproducten kunnen sterke geuren afgeven, waardoor u zich duizelig kunt voelen. Hier is een lijst van het materiaal dat u nodig hebt om uw dak alleen schoon te maken:

 • Een veiligheidsharnas
 • Een beschermend masker
 • Overall, handschoenen en veiligheidsbril
 • Een ladder of steiger
 • Een lage/hoge druk reiniger afhankelijk van uw dak
 • Harde borstel
 • Reinigingsproducten
 • Een sproeier
bedrijfs dakreiniging

Deze uitrusting kan vrij duur zijn; u kunt ze huren om geld te besparen. Vergeet niet te rekenen: in sommige gevallen is het rendabeler een bedrijf in te huren om uw dak te reinigen dan het zelf te onderhouden.

Hoeveel kost dakshampoo?

Dakshampoo is een biologisch afbreekbare reinigingsoplossing die niet direct aan huiseigenaren wordt verkocht. Om een schatting te krijgen, neem contact op met een geautoriseerde aannemer in uw omgeving.

Hoeveel kost het om een dak onder druk of met stroom te wassen?

De kosten voor een drukwas of power-wash van een dak bedragen gemiddeld €425. De meeste aannemers raden het niet aan.

Is het veilig om een dak met stroom te wassen?

In de meeste gevallen kan het elektrisch wassen van een dak het materiaal beschadigen.

Is het nodig om het dak te reinigen?

Regelmatige reiniging van het dak kan de levensduur met 10 tot 20 jaar verlengen. Het kan zijn dat u het niet elk jaar hoeft te doen.

Hoe lang duurt het om een dak te reinigen?

Het schoonmaken van een dak duurt 2 tot 5 uur, afhankelijk van de grootte en de toestand.

Hoeveel kost het schoonmaken van daken en dakgoten?

De kosten voor het schoonmaken van dakgoten zijn €160, plus €425 voor het schoonmaken van het dak.

Hoe weet ik wanneer ik dakgoten of dakpannen moet vervangen in plaats van wassen?

Ontbrekende of beschadigde dakpannen moeten worden vervangen. Als het gootstuk lekt, is het tijd om het te repareren of te vervangen.

Het laten coaten reinigen van je dak kan vanaf 30 euro per vierkante meter. Aan een prijs tussen 9 en 15 euro per m² kan je alleen je dak laten ontmossen. Deze kosten voor dakreiniging zijn enkel van toepassing op traditionele dakbedekkingen zoals dakpannen en leien.

Het dak van een woning vormt een belangrijk onderdeel die het aanzien van de woning bepaald. Een dak dat beschadigd is of sterk vervuild zal de woning geen goed doen. Het tast het aanzien van de woning aan en zelfs de waarde woning kan hierdoor lager zijn. Een woning met een mooi glanzend en schoon dak zorgt ervoor dat de gehele uitstraling van de woning proper is en kan juist de woningwaarde flink verhogen. Heb jij een woning waar het dak nodig een reinigingsbeurt nodig heeft? Dan loont het om je te verdiepen in de mogelijkheden en vooral in de kosten van dakreiniging. Als je een goed beeld hebt kun je ook bepalen of er onderdelen zijn waar je op kunt besparen. Neem vandaag nog contact op met BKG dakwerken voor je offerte.

Zelf uw dak reinigen: de stappen

Ongeacht het product en de reinigingsmethode die u kiest, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen bij het reinigen van uw dak.

 1. Begin met een ladder die minstens 1 m boven de dakgoot uitsteekt. Plaats een wig onderaan de ladder en draag geschikte schoenen om uitglijden te voorkomen.
 2. Klim op het dak.
 3. Verwijder met de hand (met handschoenen) dode bladeren en puin die zich in de dakgoot hebben opgehoopt. Gebruik een snoeischaar om de wijnstokken terug te knippen
 4. Breng een antimosproduct aan op het dak met een spuitbus of borstel en laat het inwerken
 5. Schrob het dak met een harde borstel en spoel het af met water. Gooi het puin weg in een container / of gebruik een lage- of hogedrukreiniger, afhankelijk van de dakbedekkingsmaterialen
 6. Het dak waterdicht maken met een lagedrukreiniger
 7. Spoelen