Hoeveel kost het reinigen van daken?

Dak reinigen prijs

Dakreiniging kost €294 en €578, of gemiddeld €421. Voor je dak laten reinigen en coaten, verwacht een prijs tussen de €9 en €30 per vierkante meter te betalen voor het schoonmaken van het dak. Regelmatige reiniging van het dak maakt het langer en verbetert de aantrekkingskracht van de stoeprand. Dit is een gevaarlijk project dat uw huis kan beschadigen, dus het is het beste om een professional te huren.

Gemiddelde kosten voor het schoonmaken van het dak per vierkante meter

Het schoonmaken van een dak kost €9 tot €30 per vierkante meter. Veel aannemers rekenen de kosten door de vierkante voet van het dak of door het plein. Elk vierkant is 100 vierkante meter, en het gemiddelde huis heeft 17 vierkanten.

Prijzen voor het schoonmaken van daken per vierkante meter
Typisch €9 - €30
Additional Story€5
Hellend dak€7

Kosten voor zacht wassen van een dak

Zacht-wassen van een dak kost €9 tot €30 per vierkante meter. Dit proces omvat het gebruik van lagedrukslangen, schrobborstels en reinigingsmiddelen.

Prijzen voor het verwijderen van dakvlekken

De kosten voor het verwijderen van vlekken zijn afhankelijk van de oorzaak. De meeste dakreinigers maken vuil en algen los en komen meestal inclusief de schatting. Andere vlekken, zoals zoutophoping, duren langer en kunnen een extra €50 tot €100 voor de tijd toevoegen.

Dakreiniging met hoge druk prijs

De meeste aannemers raden het wassen van een dak onder druk of elektrisch aan. Dit komt omdat het water te sterk naar buiten komt en het materiaal kan beschadigen. In plaats daarvan is een zachte reiniging met een tuinslang het minst waarschijnlijk om de dakpannen of -panelen te versplinteren, te deuken of te barsten.

Hoge Druk wassers gebruiken 1300 tot 2800 euro om vuil, mos en zelfs verf van een oppervlak te verwijderen. Ter vergelijking, een brandslang spuit bij 150 tot 300 psi. De gemiddelde tuinslang spuit water bij 40 tot 80 psi.

schoonmaken dak

De kosten voor het verwijderen van het mos op het dak

Het verwijderen van mos en algen kan deel uitmaken van de totale kosten voor het schoonmaken van een dak, of het kan een extra kostenpost zijn. Deze ophopingen kunnen:

  • De goten blokkeren
  • Warmte absorberen, waardoor de kosten van de koeling stijgen
  • Houd dakgoten nat, waardoor ze eerder kunnen verslijten.

Meestal kan een dakaannemer het met de hand of met water verwijderen. Veel reinigingsproducten kunnen ook helpen om mos, algen of korstmossen los te maken of op te lossen.

Kosten van de behandeling van het dakmos

Na het verwijderen van mos raden de profs voor het schoonmaken van daken meestal aan om een behandeling toe te voegen om te voorkomen dat het mos terugkomt. Dit kan een extra €100 tot €200 kosten.

Prijzen en methoden voor het reinigen van daken

Dakreinigingsprofessionals rekenen ongeveer €425 voor alle soorten daken. Hoewel zachte reiniging de beste aanpak is, gebruiken aannemers verschillende oplossingen voor asfalt versus tegels of metaal.

Kosten voor het reinigen van dakasfalt dakpannen

Het reinigen van asfalt valt in hetzelfde bereik van €300 tot €575. De zachte, flexibele dakspanen vereisen een delicate reinigingsaanpak. De hoge waterdruk kan verminderen of verwijderen. Zacht wassen met een biologisch afbreekbaar product verwijdert de meeste ophopingen zonder schade.

Reinigen van dakpannen prijs

Dakpannen gemiddeld €425 om te reinigen. Deze materialen kunnen veel langer meegaan dan asfalt, maar wees extra voorzichtig om zonder schade te reinigen. Tegels van keramiek, klei of beton waren niet bedoeld om het menselijk gewicht te ondersteunen. Huur een ervaren professional in om ervoor te zorgen dat uw project niet verandert in een reparatie.

Keramische tegels

Keramische tegels kunnen door hun dichte samenstelling het enige type zijn dat met hogedrukreiniging overweg kan. De meeste profs raden het nog steeds niet aan. Om schade te voorkomen, is het meestal beter om het met een zacht schoonmaakmiddel voor het dak te wassen.

Klei dakpennen

Kleiduiventegels lijken veel op keramiek, dus de reinigingsmethoden zijn vergelijkbaar. Klei is poreuzer, dus het kan niet tegen een hogedrukwasbeurt. In plaats daarvan kunt u een tuinspuit gebruiken met een product als Roof Wash.

Betonnen dakpannen reiniging

Betontegels zijn populair in gematigde klimaten met nat weer. Mosopbouw is typisch het grootste probleem voor dit materiaal.

Metaal

Metalen dakbedekking zal niet afbrokkelen of barsten zoals dakpannen, maar de panelen kunnen wel krassen of deuken vertonen. Gewoon water met een mild vloeibaar reinigingsmiddel werkt meestal goed.

Leisteen

Net als bij metaal gaat het bij reinigingsleisteen om water en een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. De tegels zijn zwaar, maar kunnen barsten als iemand onzorgvuldig stapt.

Teer en grind

Voor het reinigen van een teer- en grinddak is meestal water nodig en een oplossing die schimmel en meeldauw elimineert. Pro's kunnen gebruik maken van bleekmiddel, maar het vereist zorg om te voorkomen dat planten in de buurt worden beschadigd.

Hout

Houten dakbedekking kan onder hoge druk afblazen, dus u zult een tuinslang willen gebruiken. Voor hardnekkige vlekken gebruiken profs vaak dekreinigers. Oplossingen die oxaalzuur bevatten, kunnen worden beoordeeld voor het werken met cederhouten shakes.

Rubberen membraan plat dak

Als u een rubberen membraan plat dak wilt reinigen, heeft u vloeibaar reinigingsmiddel, water en een schrobborstel nodig. Voor aanzienlijke vuilophopingen kan een speciaal product voor rubber nodig zijn.

Factoren die de prijs van dakreiniging beïnvloeden

Het gemiddelde van €425 om een dak te reinigen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Extra diensten, zoals coating
  • Frequentie
  • Grootte
  • Hoogte en locatie

Prijs voor het reinigen en coaten van het dak

De kosten om een dak te coaten bedragen gemiddeld €975, bovenop de €425 prijs om schoon te maken. Coating sluit het materiaal af, wat helpt om water af te weren en zonlicht te weerkaatsen.

Tijd sinds de laatste dakwassing

Hoe vaak u het dak schoonmaakt, is van invloed op de prijs. De jaarlijkse service kost meestal minder dan 10 jaar wachten.

Als algemene regel geldt dat u uw dak om de 1 à 2 jaar wilt schoonmaken. Als u in een vochtige omgeving met veel regen woont, kan het nodig zijn om de service een keer per jaar te plannen.

Dak afmetingen

De gemiddelde woning heeft ongeveer 80 vierkante meter dak om schoon te maken. Als de jouwe groter of kleiner is, kan dat invloed hebben op de lading.

De standplaats en de stijl zijn ook van invloed op de prijs. Het schoonmaken van een steil dak of een met veel gevels kan een extra €10 per vierkante meter toevoegen.

Hoogte en locatie van het huis

De prijzen voor het schoonmaken van daken gaan uit van een huis met één verdieping. Plan om ongeveer €10 per vierkante meter toe te voegen voor een tweede of derde verdieping.

Locatie en klimaat kunnen ook de kosten verhogen. Zoutophoping in kustgebieden duurt langer om te verwijderen.

DIY vs. het inhuren van een Dak het Schoonmaken Professioneel

Het huren van een pro om uw dak te reinigen is bijna altijd de beste keuze. Een aannemer kan dat:

  • Veilig over het oppervlak navigeren
  • Vermijd het breken van kwetsbare tegels of dakpannen
  • Gebruik de juiste producten voor het materiaal

Wanneer u klaar bent om dakreiniging diensten in uw buurt te vinden, zorg er dan voor dat u ten minste drie offertes krijgt en vraag naar de ervaring.

FAQ

Hoeveel kost dakshampoo?

Dakshampoo is een biologisch afbreekbare reinigingsoplossing die niet direct aan huiseigenaren wordt verkocht. Om een schatting te krijgen, neem contact op met een geautoriseerde aannemer in uw omgeving.

Hoeveel kost het om een dak onder druk of met stroom te wassen?

De kosten voor een drukwas of power-wash van een dak bedragen gemiddeld €425. De meeste aannemers raden het niet aan.

Is het veilig om een dak met stroom te wassen?

In de meeste gevallen kan het elektrisch wassen van een dak het materiaal beschadigen.

Is het nodig om het dak te reinigen?

Regelmatige reiniging van het dak kan de levensduur met 10 tot 20 jaar verlengen. Het kan zijn dat u het niet elk jaar hoeft te doen.

Hoe lang duurt het om een dak te reinigen?

Het schoonmaken van een dak duurt 2 tot 5 uur, afhankelijk van de grootte en de toestand.

Hoeveel kost het schoonmaken van daken en dakgoten?

De kosten voor het schoonmaken van dakgoten zijn €160, plus €425 voor het schoonmaken van het dak.

Hoe weet ik wanneer ik dakgoten of dakpannen moet vervangen in plaats van wassen?

Ontbrekende of beschadigde dakpannen moeten worden vervangen. Als het gootstuk lekt, is het tijd om het te repareren of te vervangen.

Het laten coaten reinigen van je dak kan vanaf 30 euro per vierkante meter. Aan een prijs tussen 9 en 15 euro per m² kan je alleen je dak laten ontmossen. Deze kosten voor dakreiniging zijn enkel van toepassing op traditionele dakbedekkingen zoals dakpannen en leien.

Het dak van een woning vormt een belangrijk onderdeel die het aanzien van de woning bepaald. Een dak dat beschadigd is of sterk vervuild zal de woning geen goed doen. Het tast het aanzien van de woning aan en zelfs de waarde woning kan hierdoor lager zijn. Een woning met een mooi glanzend en schoon dak zorgt ervoor dat de gehele uitstraling van de woning proper is en kan juist de woningwaarde flink verhogen. Heb jij een woning waar het dak nodig een reinigingsbeurt nodig heeft? Dan loont het om je te verdiepen in de mogelijkheden en vooral in de kosten van dakreiniging. Als je een goed beeld hebt kun je ook bepalen of er onderdelen zijn waar je op kunt besparen. Neem vandaag nog contact op met BKG dakwerken voor je offerte.

reinigen dak

Hoeveel kost dakreiniging?

In de meeste gevallen zal een hellend dak voorzien zijn van dakpannen. Maar er zijn ook nog andere soorten van dakbedekking, zoals een rieten dak. Dit vergt weer een geheel andere wijze van dakreiniging dan bij het reinigen van dakpannen. Een dak met dakpannen kan ook uit verschillende soorten dakpannen bestaan, zoals betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de kostprijs van dakreiniging. De kosten voor dakreiniging kan dan ook worden ingedeeld in de volgende groepen:

Voordelige oplossing

De meest voordelige oplossing voor dakreiniging is het ontmossen van het dak. Mos ontstaat op dakpannen heel snel en hecht zich gemakkelijk aan het oppervalk van dakpannen. Wanneer er niets aan gebeurt zal mos zich snel kunnen uitbreiden. Ontmossen kan gezien worden als een standaard dakreiniging en zal ook het voordeligste zijn. Gemiddeld genomen moet je rekenen dat je voor het ontmossen van je dak tussen de € 525,- en € 925,- kwijt bent. Ook het oppervlakte van het dak zal hierbij van invloed zijn op de kostprijs. Als de kostprijs berekent wordt op basis van het aantal vierkante meters, zal de gemiddelde prijs tussen de € 6,- en € 16,- liggen.

Extra bescherming

Naast het reinigen en ontmossen van je dak kun je nadien je dak laten voorzien van een extra bescherming. Hierbij zal na de reiniging het dak worden geïmpregneerd. Een geïmpregneerd dak biedt veel voordelen en je kunt daar lang profijt van hebben. Er wordt dan een soort van filterlaagje aangebracht op de dakpannen. Dit laagje zorgt ervoor dat mossen en ander vuil niet meer aan het dakoppervlak kan hechten. Dit houdt in dat je nauwelijks meer onderhoud aan je dak hebt en het dak er langdurig fris uitziet. Tevens zal de impregneerlaag ervoor zorgen dat de dakpannen extra goed geïsoleerd zijn. Hiermee kun je je energierekening laten dalen. De gemiddelde prijs voor het reinigen en impregneren van je dak ligt tussen de € 1.250,- en € 1.650,-.

Reinigen van een groot oppervlak

Een klein oppervlak dak mag goedkoper lijken, maar een groot dakoppervlak is eigenlijk veel voordeliger. Het schoonmaakbedrijf hoeft zijn materiaal maar éénmaal naar de locatie te vervoeren en kan zo veel effectiever werken. Als je dak aansluit op het dak van de buren, kan het lonen om dakreiniging in samenwerking met de buren uit te laten voeren. Zo kun je de kosten delen en kun je veel voordeliger uit zijn. Het reinigen van een groot oppervlakte dak, of meerdere daken tegelijkertijd kost gemiddeld tussen de € 3.150,- en € 3.650,-.

De prijsopbouw van dakreiniging

prijs reinigen dak

Bij dakreiniging zullen er niet zo heel veel materialen aan te pas komen. Het zullen vooral de schoonmaakmiddelen zijn en eventuele hulpmiddelen. Als je kijkt naar de prijsopbouw van de kostprijs van dakreiniging zal materiaal ongeveer 28% van de kostprijs in beslag nemen. De overige 72% bestaat helemaal uit arbeidskosten. Dit hoeft voor jou niet negatief te zijn. Wanneer je namelijk offertes gaat vergelijken, kun je een flinke besparing op de arbeidskosten eruit slepen.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van dakreiniging?

Door de verschillende keuzes die je maakt kun je de kostprijs voor dakreiniging hoger of lager laten uitvallen. Dit kan gaan om de volgende keuzes:

Het soort dak

Het soort dak is misschien niet echt een keuze, maar welk soort dak je hebt bepaald in belangrijke mate wel de wijze waarop dakreiniging moet plaatsvinden en daardoor ook de kostprijs. De meeste daken zijn voorzien van dakpannen, bitumen of EPDM<. Dit is een harde ondergrond en kan gemakkelijk worden afgespoten met een hogedrukreiniger. Reinigen van dit soort oppervlakken gaat gemakkelijk en brengt dan ook geen extra meerwerk en kosten met zich mee. Een rieten dak daarentegen vergt een hele speciale behandeling. Naast reiniging zal een rieten dak ook behandeld moeten worden met een coating dat beschermd tegen vuil en tegen brand. Logischerwijs zal reiniging van een rieten dak daarom ook duurder zijn.

Het dak wel of niet laten coaten?

Een coating aanbrengen, oftewel het impregneren van het dak zorgt ook voor een preventieve bescherming tegen vuil en mossen dat zich op het dak hecht. De dakbedekking zal door de coating ook veel beter bestand zijn tegen de verschillende weertypes. Een ander voordeel van coaten is dat je het aanzien van je huis kunt veranderen. Er zijn coatings verkrijgbaar die het dak een andere kleur kunnen geven. Coaten zal dan ook een oplossing kunnen zijn als je de uitstraling van je huis wilt veranderen. Gemiddeld zal het aanbrengen van een coating op een pannendak tussen de € 9,- en € 14,- per vierkante meter kosten. Dit is overigens exclusief het reinigen van het dak.

Zijn er nog tips om extra te besparen?

Met bepaalde keuzes die je maakt is het mogelijk om op sommige onderdelen van dakreiniging te besparen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om extra te besparen:

Profiteer van kwantumkorting

Dakreiniging uitvoeren tegelijk met de buren kan een leuke korting opleveren. Wanneer ook je buren hun dak laten reinigen, zal de dakreiniger in de meeste gevallen een kwantumkorting geven aan zowel jou als je buurman. Deze kwantumkorting kan de kostprijs flink laten dalen.

Zelf dak reinigen

De beste manier om te besparen op een dakreiniger is door het dak zelf te reinigen. Houd dan wel rekening dat een dakreiniger gebruik maakt van professionele schoonmaakmiddelen, het juister materiaal heeft om het dak te reinigen en ook ervaren is om op grote hoogte te werken. Wanneer dit je niet laat tegenhouden, dan zal dakreiniging zeer goedkoop zijn.