Asbest dakrenovatie: welke kosten moeten worden verwacht?

prijs asbest dak renoveren

Voor daken die bedekt zijn met asbesthoudende bouwmaterialen is het aan te raden deze zo snel mogelijk te renoveren. De verontreinigde bouwmaterialen worden verwijderd en vervangen door nieuwe, ongevaarlijke bouwmaterialen. In ons interview met de kostencontrole-expert kunt u nagaan wat de kosten zijn van zo'n asbestverwijdering van een dak. Lees meer over Dak renoveren: tips & Mogelijkheden.

Het is mogelijk om een asbestdak te vervangen. De kosten voor het verwijderen van een asbestdak liggen gemiddeld tussen de € 825 en € 2.500, afhankelijk van het aantal vierkante meters. Na het verwijderen van het oude dak moet ook een nieuw dak geplaatst worden, en de prijzen per dak zijn sterk afhankelijk van het type dak dat je kiest en het soort materiaal

Vraag: Welke kosten moeten worden verwacht voor de renovatie van een asbestdak?

Kostencontrole-expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de grootte van het dakoppervlak en de gebruikte materialen. Alleen al voor de demontage en verwijdering moeten kosten van meer dan 5.000 euro worden verwacht voor typische eengezinswoningen. Daarnaast zijn er verwijderingskosten, die wel eens tussen de 2.000 en 3.000 euro kunnen liggen, en nog meer voor grote dakoppervlaktes. Als afzonderlijke delen van de dakbedekking al beschadigd zijn, moet bijzondere zorg worden besteed, wat de kosten nog duurder maakt.

Daarna moeten andere materialen worden gebruikt voor de nieuwe dakbedekking, die voor een gemiddelde eengezinswoning minstens 5.000 euro kan kosten, en in veel gevallen aanzienlijk meer.

Een volledige verwijdering van asbest is daarom duur, voor een typische eengezinswoning kan het meer dan 15.000 euro kosten. Dit moet vooral worden overwogen als u een oud huis koopt waar de dakbedekking nog asbest kan bevatten.

Voorbeeld kosten

Een vrijstaande woning met een dakoppervlakte van 120 m² wordt asbestvrij gemaakt. De bestaande dakplaten worden vervangen door betonpannen sneldek en de lat moet ook worden omspijkerd. De verwijdering van met asbest verontreinigd bouwmateriaal is in het desbetreffende gebied relatief goedkoop met 175 euro per ton (de kosten kunnen oplopen tot 300 euro per ton).

WerkPrijs
Steigerkosten1.012 euro
Ontmanteling van de asbesthoudende vezelcementplaten, verpakking in containers4.165 euro
Verwijdering van asbesthoudend materiaal, 10 ton1.750 euro
het plaatsen van een foliedak (tussenwerk voor de nieuwe dakbedekking als bescherming tegen het weer)380 euro
Nieuwe dakbedekking met betonnen dakpannen, compleet met spijkers rond het regelwerk en nevenwerkzaamheden5.640 euro
Totale kosten dus12.947 euro
Totale kosten per m²107,89 euro per m²

De hier getoonde kosten zijn gemaakt in een specifiek individueel geval, waarbij het verwijderen van de dakplaten en de nieuwe bekleding met een goedkoop materiaal zonder problemen en zonder grote problemen kon worden uitgevoerd. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn, afhankelijk van de inspanning, de verwijderingskosten en het type nieuwe dakbedekking.

Vraag: Hoe worden de kosten van de asbestverwijdering van het dak bepaald?

Kostencontrole-expert: Hier zijn de doorslaggevende factoren voor de kosten:

  • de grootte van het dakoppervlak
  • het type materiaal dat wordt gebruikt en de individuele inspanning die nodig is voor de verwijdering
  • de geldende voorschriften op de betreffende locatie, die tijdens de verhuizing in acht moeten worden genomen
  • de kosten van de verwijdering van het materiaal
  • of er bepaalde wettelijke beperkingen bestaan, welke bedrijven de uitbreiding moeten uitvoeren (in sommige gevallen zijn alleen speciaal gecertificeerde bedrijven toegestaan)
  • hoeveel intern werk er wordt gedaan (indien toegestaan)

In gebieden waar de mijnbouw alleen mag worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf met speciale veiligheidsmaatregelen, kunnen de prijzen voor de mijnbouw ook aanzienlijk hoger zijn. Hiermee moet ook rekening worden gehouden bij de planning van de rehabilitatie.

Vraag: Hoeveel kost het om een dak te herpannen?

Kostencontrole expert: Dit hangt af van zowel de te gebruiken dakbedekking (kleidakpannen, betonnen dakpannen, leisteen, etc.) als van de individuele inspanning die ermee gemoeid is. Afhankelijk van het type dakbedekking kunnen de kosten variëren van ongeveer 25 euro per m² tot 250 euro per m², maar meestal variëren ze van 30 euro per m² tot 80 euro per m² als de dakbedekking op de normale manier wordt uitgevoerd en er geen isolatie wordt gebruikt.

Meer over de kosten van de dakbedekking vindt u hier.

Vraag: Hoeveel kost een test op asbestbestendigheid?

Kostencontrole expert: Als u niet zeker weet of de dakbedekking überhaupt asbest bevat (bijvoorbeeld in een gekocht, ouder huis), kan een snelle test worden uitgevoerd voor ongeveer 70 euro.

Complexe laboratoriumtests, die in sommige gevallen noodzakelijk zijn, kosten echter tot 1.000 euro en meer.