Wat is er mogelijk op het gebied van akoestische isolatie?

Akoestiek is een belangrijke factor met het oog op het wooncomfort. Al is het ook op kantoor of in de sportschool van belang. Het is dan slim om gebruik te maken van akoestische isolatie. Daarmee kan je zorgen dat het geluid in de ruimte flink beter wordt. Het is slim om hier eens iets meer over te delen.

Waar staat akoestiek voor?

Akoestiek is een woord dat wordt gebruikt om de klank in een kamer mee te benoemen. Dat kan bijvoorbeeld de galm zijn die je hoort in een lege ruimte. Wanneer je er echter wat zaken in plaatst neemt dit al af. Denk aan een stoel of gordijnen. Die hebben veel effect op het geluid. Dit is vooral in ruimtes van meer oppervlakte een belangrijke zaak. Daar speelt akoestiek een grotere rol. Het is belangrijk om dit goed te verzorgen voor de personen in de ruimte. Die moeten hier geen hinder van ondervinden. Akoestische isolatie kan dit verzorgen.

isolatie akoestische

Het verschil tussen akoestische isolatie en geluidsisolatie

Het is belangrijk om een groot verschil te onderscheiden. Akoestische isolatie is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Het is voor akoestische isolatie vooral zo dat het doel is om de klanken te verbeteren. Het isoleren tegen geluid is er echter op gericht om omgevingsgeluid te onderdrukken. Ook kan het zo zijn dat je geluid juist zo goed als mogelijk binnen wil houden. Geluidsisolatie en akoestische isolatie kunnen wel samengaan.

Goede akoestische isolatie verzorgen

Het verzorgen van een goede akoestiek in een ruimte is via meerdere wegen te doen. Het is in ieder geval goed om een aantal van deze vormen te bespreken. Denk aan de volgende opties.

Een spanplafond

Een spanplafond wordt vaak gekozen vanwege het mooie aangezicht. Het is echter ook een goede akoestische isolatie. Dit komt omdat een goed plafond de geluidstrillingen kan opvangen in microperforaties. Dit voorkomt het bekende effect van weerkaatsen. Er komt dan een speciale isolatielaag op het dok van het spanplafond. Daardoor ben je direct zowel thermisch als akoestisch geïsoleerd. Dit neemt de galm weg in de ruimte.

Meer informatie over spanplafonds en het verbeteren van de akoestiek op www.kcp-spanplafond.be

Een spanwand

Zoals het spanplafond je helpt met de akoestiek van het plafond, kan de spanwand dit doen voor de muren. Die zijn dan ook akoestisch te isoleren op de juiste wijze. Dit is bovendien ook een mooie egale afwerking. Het geluid wordt ook in deze vorm vooral geabsorbeerd. Het is een wand die lekker soepel is. Bovendien is het onderhoud geen enkel probleem te noemen. Daarnaast is er van alles mogelijk op het gebied van kleurgebruik. Ook kan je kiezen voor een leuk patroon of zelfs een erin verwerkte foto.

Werken met panelen

Een hele andere optie is het werken met panelen. Je kan bijvoorbeeld in kantore veel waarde hiervan hebben. Je plaatst ze aan het plafond of op de muren. Ook los zijn ze te plaatsen. Bijvoorbeeld tussen twee bureaus. Het is misschien ook wel de gemakkelijkste en snelste oplossing die er is.

Vooral het gebruik van mobiele akoestische panelen is aan te raden. Deze zijn te verrijden. Ook kan je ze gemakkelijk opbergen op het moment dat ze niet nodig zijn. Ze zijn ook korter of langer te maken door de panelen te verbinden. Dit maakt het gemakkelijk mogelijk om andere indelingen van een ruimte te maken. Het is wel slim om dit professioneel aan te pakken. Door een vakman erbij te betrekken is, er meer zekerheid te krijgen dat dit op de juiste wijze wordt aangelegd. Het is gemakkelijk mogelijk om de prijzen en kwaliteit te vergelijken en de beste te vinden.

Goed akoestisch onderzoek doen

Wil je weten hoe je het geluid kan verbeteren in een gebouw? Dan is akoestisch onderzoek de manier om dat aan te pakken. Er zijn allerlei geluidsnormen voor gebouwen van kracht. Dat maakt het dus ook gemakkelijker om met behulp van akoestisch onderzoek te bepalen wat nodig is. Dit kan soms ook nodig zijn om een vergunning te krijgen. Het is nodig om de metingen op het gebied van akoestiek goed te doen. De bevindingen komen dan in het akoestisch rapport. De specialist pakt dit het best aan. Daarom is het aan te raden om een aantal offertes aan te vragen en de beste te kiezen.