Het afdichten van het dak van de carport - een eenvoudige instructie

Het dak van de carport vereist uiteraard - net als alle andere daken - een passende afdichting. U kunt hier nagaan welke opties beschikbaar zijn en welke het meest geschikt zijn. Er is ook een gids over hoe je het best te werk gaat.

carportdak afdichting
Afdichting van een carportdak

Dakafdichtingen kunnen verschillend zijn

De klassieke dakbedekking is nog steeds bitumenfolie. Het grootste nadeel is echter dat het niet echt "onderhoudsvrij" is en dat de levensduur zeker beperkt is. Het moet met regelmatige tussenpozen worden vernieuwd, en het toepassen ervan is ook niet gemakkelijk voor iemand die dit nog nooit eerder heeft gedaan.

Een zeer eenvoudig alternatief is echter EPDM-folie. Vooral voor kleine daken zoals het dak van een carport is deze folie het meest geschikt.

Het wordt eenvoudigweg aangebracht en verlijmd met een speciale lijm - het is extreem bestendig en heeft een levensduur tot 50 jaar of zelfs meer. De prijs is ook ongeveer gelijk aan wat je zou verwachten te betalen voor een carport voor dakafdichting.

Er zijn ook enkele andere mogelijke alternatieven

Dakafdichting - wat is mogelijk

  • Bitumen
  • Plastic platen
  • EPDM-folie
  • Trapeziumvormige platen
  • mogelijk ook vloeibare afdichtingen, die relatief duur kunnen zijn

Lijst van materialen

  • EPDM-folie
  • Lijm

Gereedschap

  • Schaar
  • Straatbezem
  • Rol voor lijmtoepassing

1. Maak het dak schoon en snijd de folie ruw uit.

Het dak moet volledig schoongeveegd zijn, en in ieder geval vrij van splinters of scherpe voorwerpen, alsook droog en stabiel.

Dan kunt u de EPDM-folie al met een schaar op de ruwe afmetingen knippen - maar houd rekening met een uitsteeksel van ongeveer 10 - 15 cm aan de dakranden.

2. de folie op het dak leggen

De EPDM-folie wordt vervolgens op het dak gelegd en moet voor verdere verwerking minstens 30 minuten "rusten", zodat het weer gelijkmatig krimpt.

3. het verlijmen van de folie

Leg eerst de helft van de folie op de rug en smeer een dunne laag lijm op het vrijgekomen dakvlak. Vervang de folie en druk de bubbels en vouwen uit met de straatbezem naar de rand toe.

Doe dan hetzelfde met de tweede helft van de film. Voor een mooiere uitstraling kunt u desgewenst ook de dakranden afdekken met profielen of op een andere manier.

TIPS&TRICKS

EPDM-folie kan vaak kreukelen of blaren vormen bij blootstelling aan extreme temperatuurschommelingen - maar dit is normaal voor deze folie, zelfs als deze is verlijmd.