Hoe constructiehout dak te behandelen en tegen welke prijs?

De behandeling van uw dak kost tussen 5 en 30€/m2, afhankelijk van de gekozen behandeling en de tarieven van de vakman. Het is van essentieel belang een diagnose te stellen om precies vast te stellen wat moet worden behandeld (schimmels, insecten).

Prijs van een houten frame behandeling

De prijs van de behandeling van een houtskelet wordt bepaald door verschillende criteria:

 • Oppervlak: hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe hoger de prijs.
 • Toestand van het kozijn en houtsoort: een zwaar beschadigd kozijn zal duurder zijn om te behandelen, en hetzelfde geldt voor de houtsoort.
 • Toegangsmoeilijkheden: hoe moeilijker het is om toegang te krijgen tot de structuur en het te behandelen gebied, hoe hoger de prijs.
 • Soort insect: afhankelijk van het soort insect of van het feit of het om een schimmel gaat, is de prijs niet altijd dezelfde.
 • Aard van het te gebruiken product: de aard van de behandeling en het gebruikte product spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke kosten.
. .
Behandeling Uitleg Prijs inclusief BTW
Plaagdiagnose Hiermee kunt u de aanwezigheid van schimmels of insecten vaststellenVan €70 tot €200, afhankelijk van het gebied
Onderzoek Stap die voorafgaat aan ontsmettingswerkzaamheden om het probleem, de ernst en de veroorzaakte schade vast te stellen tussen 0,5 en 2 €/ml
Spuiten Spuiten van schimmelwerende en xylofage middelen van 5 tot 15 €/m2
Injectie Injectie in het hout van schimmelwerende en xylofage middelen (te verkiezen indien er reeds een aantasting is) van 20 tot 30 €/m2
Afdrukken Borstelen van een schimmeldodend product - doeltreffend in preventie, niet in geval van bewezen aantasting van 5 tot 10 €/m2
Kaderbehandelingsproduct Beitsmiddel, olie, fungicide, insecticide, xylofeen

van 6 tot 12€/l (1 l = ongeveer 3m2 behandeld)

De behandeling van uw geraamte vereist een bepaald budget. Omdat de producten gevaarlijk zijn in het gebruik, raden wij u aan een professional in te schakelen.

Insecten in de lijst: hoe herken je ze en wat moet je doen?

Charmante kleine beesten kunnen uw dakstructuur teisteren:

 • termieten
 • termieten
 • steenbokkevers
 • lyctus...

Deze xylofage insecten, vooral de larven, hebben de bijzonderheid galerijen in uw balken te graven en hebben een zekere tijd nodig om uit te komen (de larvale cyclus is zeer lang). Daarom moet u zeer waakzaam zijn: het is mogelijk dat u er jarenlang niets van merkt.

houtskelet insecten infectie

Houd uw kozijn in de gaten en kijk uit naar zaagsel op de vloer of in uw balken. Als uw constructiehout is aangetast, moet u ook kleine gaatjes in uw hout kunnen zien.

Hoe herken je ze?

Al deze insecten behoren tot de keverfamilie en zijn houtetende insecten.

 • De termiet. Hij is niet makkelijk te vinden. Hij is witachtig van kleur en 5 tot 8 mm groot. De termiet leeft in kolonies. Het meest voorkomende teken van aantasting is een soort tunnel die verschijnt op het oppervlak van muren, hout of de grond. Het insect gebruikt deze tunnel om zijn soortgenoten van cellulose te voorzien. Je kunt ook een poeder zien dat op zaagsel lijkt. Ten slotte zijn er de uitwerpselen van termieten in de vorm van kleine korreltjes die u kunt aantreffen in de buurt van alles wat van hout is in uw huis. U kunt ook tegen uw kozijn kloppen om te zien of het hol klinkt en de poreusheid ervan testen met een spies: als die gemakkelijk in het hout zakt, moet worden ingegrepen.
  termieten
 • Kever: er zijn twee soorten kevers: de kleine kever (3 tot 5 mm) en de grote kever (5 tot 7 mm). Zijn lichaam is massief en bolvormig. Zijn kop is verborgen onder het borststuk, in de vorm van een bonnet. Ook hier is het niet noodzakelijk gemakkelijk ze te herkennen. De volwassen kever voedt zich niet, het zijn de larven die zich in uw constructiebalken ingraven om zich te voeden. Aangezien de larvale cyclus tussen 1 en 10 jaar duurt, kunnen kevers veel schade aanrichten zonder dat u ze ziet. Dus zoek naar kleine gaatjes in je frame. Uw hout kan wormstekig zijn en beginnen af te brokkelen. Als dit het geval is, moet u grondig behandelen, want dit betekent dat de plaag is verklaard!
 • De huiskever: Hij is 10 tot 20 mm groot en is zwart of grijsachtig van kleur. Dit insect heeft de bijzonderheid dat het zich voedt met één enkele houtsoort: naaldhout (spar, els, spar, lariks). Het is dus noodzakelijk te weten van welk hout uw kozijn is gemaakt en als het geen naaldhout is, heeft u geen last van de steenbok. Net als bij andere houtborende insecten zijn het de larven die zich in het hout ingraven en u moet kijken of er kleine ovaalvormige gaatjes in uw kozijn zitten. U kunt ook wormen en sporen van zaagsel waarnemen
 • Lyctus kevers: Lyctus kevers zijn tussen de 4 en 8,5 mm groot. Hij is grijswit van kleur met een tamelijk roodachtige kop. Zijn voorpoten zijn meer ontwikkeld dan de andere. Dit charmante insect valt al uw hout aan: raamwerk, parket, meubels. Hij is vooral bekend om zijn aantasting van vensterbanken en klein houtwerk. Controleer dus al uw vensterbanken en zoek, net als bij andere houtboorders, naar kleine gaatjes in uw hout.
gaten in het houten raamwerk

Wat te doen in geval van een besmetting?

Als u merkt dat uw constructiehout wordt aangetast door een van de hierboven genoemde insecten, is het absoluut noodzakelijk om uw dakwerk te behandelen. Het inschakelen van een professional garandeert dat u de juiste behandeling krijgt voor de kleine beestjes die in uw balken ronddwalen. Hij zal namelijk eerst een diagnose stellen om te zien waar hij mee te maken heeft, en vervolgens de behandeling aanpassen aan de toestand van uw frame. Hij zal u zeggen of hij moet handelen door sproeien of door injecteren, afhankelijk van de toestand van uw structuur.

aangetast hout frame

Bovendien zijn de gebruikte producten zeer gevaarlijk. Een echte know-how is noodzakelijk, en daarvoor is ook apparatuur nodig. Door een beroep te doen op een professional vermijdt u investeringen in apparatuur die soms duur kan uitvallen.

Plaagdierdiagnose: beoordeling van de situatie

Voordat u een professional inschakelt om uw dak te behandelen, moet er een plaagdierdiagnose worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt aanbevolen, zelfs indien u de behandeling zelf wenst uit te voeren.

De plaagdiagnose bestaat eenvoudigweg uit het beoordelen van de schade en het vaststellen van de mate waarin het geraamte door insecten wordt weggevreten, welke gebieden zijn aangetast en welke behandeling moet worden toegepast. Zodra de diagnose is gesteld, wordt een datum voor interventie vastgesteld.

afschrapen van de dakconstructie

Een dergelijk onderzoek moet worden uitgevoerd door een deskundige die onder meer boringen en andere kleine werkzaamheden zal verrichten om de mate van verontreiniging vast te stellen. De prijs van een parasitaire diagnose ligt tussen 0,50 € en 2 € per strekkende meter, inclusief BTW.

Behandeling van het frame: sproeien en injecteren

Sproeien

Behandeling door sproeien wordt aanbevolen voor daken die aan de oppervlakte zijn aangetast. Het is een curatieve en preventieve behandeling die in verschillende fasen verloopt:

 • Sonderen om verontreinigde gebieden te identificeren
 • Borstelen van het frame om de aangevreten stukjes hout te verwijderen
 • Bescherming van de vloer
 • Spuiten van het product op het gehele frame
 • Schoonmaken van het terrein

Opgelet: deze praktijk vereist ventilatie van de ruimte, en volledige bescherming, want u mag niet in contact komen met het product.

verpulvering timmerwerk

Door injectie

Dit type behandeling wordt aanbevolen om het hout te behandelen en te beschermen tegen aanvallen van houtetende insecten. Het vernietigt de insecten die zich in uw kozijn hebben genesteld en beschermt uw hout tegen toekomstige aanvallen. Een injectiebehandeling kan curatief (als een besmetting bekend is) of preventief zijn om uw kozijn voor lange tijd in goede conditie te houden.

De stappen van de injectiebehandeling :

 • Onderzoek van het kader om verontreinigde gebieden te identificeren
 • Loggen van de wormstekige delen van het frame
 • Borstelen en afstoffen van het gehele frame
 • Boringen: voor daksparren en balken worden om de 40 à 50 cm gaten geboord en voor balken om de 20 à 30 cm gaten met een diameter van 9,5 mm. Zo kan het hout volledig worden geïmpregneerd.
 • Bedekking van de vloer
 • Installatie van de houtinjectoren en injectie van het product in de injectoren totdat het hout is doorgesijpeld
 • Sproeien van alle onderdelen van de constructie
 • Schoonmaken van het terrein
Houtskelet larve

Het voorkomen van de komst van deze insecten

Om de komst van deze insecten in uw huis te voorkomen, kunt u uw kozijn preventief behandelen. xylofeen voor balken en kozijnen, aangepast aan houtetende insecten, is een zeer doeltreffend product.

Breng gewoon twee tot drie lagen van het product met een kwast of roller aan op uw dakstructuur. Vergeet niet de kamer te luchten, want de geur van houtworm is niet erg aangenaam, en je te beschermen met een pak en handschoenen. Een preventieve behandeling moet ongeveer om de 10 jaar worden herhaald.

houtbeits

Bepaalde voorzorgsmaatregelen zullen voorkomen dat deze kleine ongewenste dieren u bezoeken:

 • Belucht en ventileer zodat er geen vochtigheid ontstaat, want die is bevorderlijk voor de ontwikkeling van houtetende insecten
 • Oververhit uw huis niet
 • Let op infiltratie van water, vooral in het dak, wat kan leiden tot de ontwikkeling van schimmels of zwammen
 • Controleer regelmatig uw dakconstructie

Het verven of beitsen van uw dakstructuur biedt ook bescherming, maar dit moet om de twee jaar gebeuren. Er zijn ook natuurlijke manieren om uw constructiehout te beschermen:

 • lijnzaadolie
 • eucalyptus etherische olie/li>
 • ui/li>
 • azijn/li>

Attentie
Preventieve behandelingen zijn alleen doeltreffend als er zich geen insecten in uw kozijn hebben gevestigd. Controleer zorgvuldig en stel in geval van twijfel een diagnose.

Borstel gewoon uw kozijn en zorg ervoor dat het product goed doordringt. Voor de ui, wrijf je balken krachtig. De geuren van deze producten zijn niet aantrekkelijk voor houtetende insecten, die zullen weggaan.

Zoek een gekwalificeerd bedrijf voor de behandeling

Er zijn verschillende ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in de behandeling van dakbalken. Een beroep doen op een QUALIBAT gecertificeerde vakman is een garantie voor kwaliteit.

De voordelen van het beroep doen op een technicus voor de behandeling van de dakstructuur:

 • Geen risico van contact met giftige producten
 • Zorgvuldig en duurzaam werk
 • Garanties inbegrepen in de verzekering van uw vakman

Voorbeelden van citaten: dakbedekking

U woont in een alleenstaand huis en u wenst uw dakstructuur te beschermen met een preventieve behandeling. Na beraad kiest u voor een fumigatiebehandeling met een product op basis van xylofeen. Het kost ongeveer 10€/m2, inclusief materiaal. Als u 20 m2 dakconstructie heeft, kost dit u 200€ inclusief belasting.

houtskeletbouw

U woont al lange tijd in uw huis en hebt de dakconstructie nooit onderhouden. Na een diagnose, die 220€ kost, komt u erachter dat u geteisterd bent door houtetende insecten: u besluit een beroep te doen op een professional voor een behandeling met injecties.

Uw dakconstructie is ongeveer 20 m2. Uw frame is gemakkelijk toegankelijk. Reken op ongeveer 45€/m2, inclusief materialen, voor een totaal van 1120 euro, inclusief de prijs van de diagnose.

Vaak gestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn dak besmet is?

Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of de dakconstructie van een huis is aangetast door ongedierte. Hier zijn wat signalen om op te letten:

 • Het verschijnen van gaten op het oppervlak van uw frame. Deze kunnen tot 10mm groot zijn
 • Het verschijnen van witte of bruinachtige vlekken
 • De productie van zaagsel door insecten die zich voeden met uw geraamte
 • Controleer de randen van ramen of dakramen: sommige houtaantasters worden aangetrokken door licht
sporen van zaagsel

Ik heb net een nieuw huis gekocht, moet ik de dakconstructie behandelen?

Nee, want de kozijnen van nieuwe huizen worden vóór de installatie behandeld volgens de geldende normen. De behandeling is 10 jaar werkzaam. Na deze periode moet de behandeling worden vernieuwd.

Wat gebeurt er als de dakconstructie niet wordt behandeld?

Als u uw dakconstructie niet behandelt, is het heel eenvoudig: de parasieten blijven zich ontwikkelen en het risico wordt met drie vermenigvuldigd.

 • Dit zal de sterkte van het hout verzwakken, wat zal resulteren in een onderbreking in de waterdichting van de dakpannen. Water kan dan binnensijpelen en een broedplaats vormen voor schimmels, naast insecten.
 • Dit leidt dan tot een versteviging van het geraamte en een gedeeltelijke of volledige vervanging van het dak, met aanzienlijke kosten.
 • In de meest geavanceerde gevallen riskeert u waterschade en ernstige schade aan de isolatie, wat de thermische prestaties van uw huis aantast
insectenbehandeling

Is het mogelijk om uw dak zelf te behandelen en tegen welke kosten?

Aankoop van de nodige uitrusting

Het inspuiten of spuiten van het product is op zichzelf niet ingewikkeld. Het is echter belangrijk een procedure en precieze doses te volgen. Het begint allemaal met de voorbereidingen. Zorg er allereerst voor dat het hout schoon en droog is, maar ook dat het vrij is van enige afwerking (verf, vernis, enz.).

Indien dit niet het geval is, moeten zij worden verwijderd. De vloer en de nabijgelegen elementen moeten worden beschermd en er moet een volledig lichaamspak worden gedragen, samen met een veiligheidsbril en een stofmasker. De kamer moet ook geventileerd worden.

Het is mogelijk uw kozijn zelf te behandelen, mits u goed bent uitgerust. Hieronder volgt een lijst van de uitrusting die nodig is om uw frame veilig te behandelen:

 • Boormachine
 • Sproeiers: in de vorm van pennen met een terugslagkogel die in elk gat worden geplaatst
 • Pistool met beker om het product in te spuiten
 • Xylofeen (behandelingsproduct)
 • Dekzeil
 • Beitel: gereedschap om het hout op te ruwen
 • Hamer
 • Tang
 • Veiligheidsuitrusting: handschoenen, veiligheidsbril, masker...

Deze behandeling is vrij duur. Xylofeen is vaak verkrijgbaar in blikken van 1 tot 25 liter. Een liter kost ongeveer 4€ en dekt ongeveer 5m2 (in twee lagen). U moet ook rekening houden met de kosten van beschermende kleding en brillen, een borstel of roller en eventueel een ladder.

Timmerwerk behandeling: stap voor stap

 • Identificeer het (de) gat(en): als eerste stap in de behandeling van houtaantastende insecten moet u de door de insecten achtergelaten gaten identificeren. Ze zijn minder dan 1 cm breed en variëren naargelang het insect. Ze zijn zelden geïsoleerd, integendeel, er zijn vaak veel kleine gaatjes dicht bij elkaar. Ze gaan ook vergezeld van zaagsel. Zodra de gaten zijn geïdentificeerd, moeten eerst de spijkers van het oppervlak van het hout worden verwijderd.
 • Voorbereiding van het hout: verwijder met een hamer of beitel het losse hout, d.w.z. de delen die gemakkelijk kunnen worden verwijderd en niet kunnen worden hersteld. Het doel is om het heilige hout naar boven te halen. Het hele gebied moet ook worden afgestoft, zodat het hout schoon en netjes is. Het moet ook droog zijn. Een borstel of een brede kwast kan worden gebruikt om het stof snel te verwijderen. Wees voorzichtig dat u het frame niet te veel beschadigt, vooral bij het gebruik van de lijm.
 • Het maken van gaten en het plaatsen van de spuitmond: De volgende stap is het maken van de gaten die zullen worden gebruikt om het product in het hout te injecteren. Pas op dat je de gaten niet doorboort. Ten eerste moeten de gaten bij voorkeur om de 20-30 cm verspringen. De gaten moeten een diameter hebben van 9 mm, 5 cm van de randen en ongeveer 1/3 tot 2/3 van de dikte van de balk tot een maximum van 5 cm. Vervolgens moet in elk gat een spuitstuk worden geplaatst.
 • Xylofeen injecteren en spuiten: Tenslotte kan het Xylofeen-product in het hout worden geïnjecteerd. De eerste stap is het vullen van het pistool met Xylofeen. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een masker bij het hanteren en gebruik van dit product. Met het pistool kan het product in elke spuitmond worden gespoten door ze te vullen. Zolang het hout het product niet begint uit te braken, is het noodzakelijk te blijven injecteren. Dat komt doordat het xylofeen in de verschillende door de insecten gegraven kanalen sijpelt en wanneer die allemaal gevuld zijn, wordt het overschot opgebraakt. Zodra de injectie is voltooid, moeten de sproeiers op hun plaats worden gelaten voor het geval er in de daaropvolgende dagen meer insecten worden waargenomen. De laatste stap is het bespuiten van het houtoppervlak met Xylofeen.