Dak vervangen

Het vervangen van een dak op een huis is voor de meeste mensen een tijdrovend maar noodzakelijk proces, omdat elk dak een vervaldatum heeft. Wanneer die dag komt om uw dak te vervangen, is het belangrijk dat u weet welke stappen de klus goed geklaard worden. Zelfs als je het inhuren van een dakbedekking aannemer om te zorgen voor het werk voor u, zult u nog steeds willen weten wat ze gaan doen in het hele proces, zodat u weet wat u kunt verwachten. Hier zijn de basisstappen voor dakvervanging.

Het is altijd slim om dakbedekking prijsopgaven te krijgen van verschillende vooraf gescreende en gelicentieerde dakvervangers in de buurt van u voordat u begint met uw project om de beste prijs te krijgen.

Laat BKG u helpen dat te doen in een paar eenvoudige stappen:

Gerelateerd: Dak vernieuwen kostprijs en werkwijze

1. Instellen voor uw dak vervangen

Als u een asfalt of ander wegwerpdak heeft, heeft u een vuilniscontainer in de buurt nodig. Als u een metalen dakbedekking verwijdert, wilt u een plek om het op te slaan totdat u het als schroot kunt verkopen of opnieuw kunt gebruiken.

Zet de vuilniscontainer zo dicht mogelijk bij uw huis op en leg wat druppels op de bodem van het dak om te beschermen tegen eventuele druppels die u per ongeluk maakt. Zet nu een serie dakpannen op langs de onderkant van het dak met 2×10 planken om uitglijdende gordelroosjes en mensen op te vangen. Koop een veiligheidsharnas en bevestig het aan de top van het dak om te voorkomen dat u er tijdens het vervangen van het dak af valt.

dak stuk

2. Duidelijke weg oude dakbedekking

Een van de belangrijkste onderdelen van het installeren van een nieuw dak is het verwijderen van het oude. Als het een asfaltschindeldak is, moet u een schindervork onder de schindels duwen en deze naar boven wrikken om de dakbedekking af te krullen. Begin bovenaan en werk je naar beneden. Verwijder eerst de nokdop shingles en begin de vork onder elke rij shingles te schuiven en wrik ze op tot ze los zijn. Zet de verwijderde dakspanen in de vuilnisbak en werk langzaam naar beneden totdat u alle dakspanen met succes hebt verwijderd.

Om een metalen dak te verwijderen, gebruikt u een grote wrikbeugel of een boormachine als de schroeven niet al te verweerd zijn, om de oosterlingen die de panelen op hun plaats houden los te wrikken. Verwijder de nokkap en verwijder langzaam alle bevestigingen in één paneel, waarbij u van de ene naar de andere kant van het paneel gaat. Nadat het paneel volledig is losgehaakt, trekt u het eraf en legt u het op de grond. Ga door met dit proces totdat alle panelen zijn verwijderd tijdens uw dakvervanging.

Nadat u alle dakbedekking en onderlaag hebt verwijderd, loopt u rond de bodem van uw huis en ruimt u het verwijderingsafval op om ervoor te zorgen dat u gemakkelijk toegang hebt bij de installatie van het nieuwe dak.

Gerelateerd: Dakrenovatie: de mogelijkheden op een rij!

3. Verwissel het oude gootstuk

Controleer het gootstuk op het dak nadat u alle dakbedekking heeft opgeruimd. Het gootstuk (meestal aluminium of gegalvaniseerd staal) wordt over de voegen op het dak geplaatst om te voorkomen dat het water wegsijpelt. Dit is inclusief de druppelrand en een van de gootstukken bij de valleien, openingen en schoorsteen van het dak. Als het gootstuk vervangen moet worden, voeg dan een hoogwaardig gootstuk toe in plaats van het oude en sluit het goed af om water buiten de deur te houden. Om dit te doen moet u kijken naar hoe het eerder is geïnstalleerd en nabootsen wat er is gedaan. Verschillende gebieden vereisen verschillende knipperingen. Schoorstenen hebben in de meeste gevallen trap en tegenflitsen nodig, evenals een krekel. Ventilatielaarzen moeten in goede staat zijn en het valleidingwerk mag geen scheuren of roest vertonen. Over het algemeen moet u altijd het dalflitsen vervangen. Dit gaat slecht voor de rest, want het duurt het meeste misbruik. Nadat al het gootstuk is gerepareerd of vervangen is het tijd om de nieuwe dakbedekking neer te zetten, te beginnen met een nieuwe onderlaag.

oude gootstuk

4. Plaats de underlayment

Underlayment heeft een waardevolle rol in de gezondheid van een dak. Omdat zelfs het best geplaatste dak er een beetje water achter laat, vangt de underlayment dat water op en werpt het af zodat de omhulling en het frame eronder niet vochtig worden en gaan rotten.

De eerste stap van het leggen van een onderlaag is het leggen van een ijs- en waterkering, als die er nog niet is. Leg deze onder de druppelrand voor extra bescherming van uw dakvervanging. Dit kan betekenen dat u de druppelrand omhoog moet trekken om deze te installeren en vervolgens de bestaande druppelrand weer naar beneden moet bevestigen. Nagel het ijs- en waterschild langs de rand van het dak naar beneden voor extra stevigheid, en begin dan met het installeren van de door u gekozen onderlaag.

Begin met het aanbrengen van de onderlaag aan de rand van het dak, over de ijs- en waterkering en de druppelrand. Zet het vast met dopspijkers net boven de druppelrand. Plaats de dopnagels om de vier tot zes centimeter langs de rand en spreid ze vervolgens uit tot ongeveer acht tot tien centimeter rond de rest van de underlayment.

Overlap de eerste rij met de volgende met ten minste zes centimeter en volg het nagelpatroon van de eerste met dichte nagels aan de rand en spijkers meer naar het midden uitspreiden. Ga door met hetzelfde patroon van overlappen en spijkeren tot net onder de nok van het dak. Werk de onderlaag af door het materiaal over de nok te laten lopen zodat het naar beneden valt en de bovenrand van beide rijen onderlaag aan weerszijden bedekt. Maak beide onderkanten van de onderlaag stevig vast en u bent klaar met de installatie.

5. Installeren van het nieuwe dak

Volg alle installatie-instructies van de fabrikant om het nieuwe dak op zijn plaats te krijgen. Bij het leggen van een dak van kiezelstenen moet u ervoor zorgen dat u aan de onderkant en zijkanten startershingles gebruikt. Knik in elke rij om te voorkomen dat lekke dakspanen ontstaan. Alle spijkers die de dakspanen op hun plaats houden, moeten net onder de teerstrook op de dakspanen zitten en zo geïnstalleerd worden dat er geen koppen te zien zijn.

Wanneer u een nieuw metalen dak installeert, moet u alles eerst vierkant maken en de verticale rand vastschroeven, waarbij u in elk van de nokken moet schroeven in plaats van in de flats. Door elke verticale rij vast te schroeven vooraleer naar de volgende te gaan, zal het dak vlakker worden. Plak met kwaliteitsschroeven die voorzien zijn van brede rubberen ringen voor een maximale bedekking en bescherming. Het vastschroeven in de nokken in plaats van in de flats helpt om de schroeven te beschermen tegen het water en houdt het water op natuurlijke wijze weg van de bevestigingsmiddelen in het algemeen. Wij raden u aan om een lokale aannemer in te huren voor een metalen dakbedekking.

dak vervangen

Andere: De dakgoten gaan onder het dak

Als u dakgoten op het dak van uw huis heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gootstuk onder de dakspanen of de metalen dakbedekking komt. Dit gootstuk is ontworpen om water naar beneden te leiden en naar de dakgoot als u er een heeft. Als het bovenop de dakbedekking is geïnstalleerd, kan er water in het dak zelf terechtkomen. Daarom wilt u het beschermen door het onder de dakbedekking te installeren. Met het gootstuk onder uw dakbedekking is het belangrijk om een sterke kraal van dakbedekkingscement over de randen van het gootstuk naar beneden te leggen. Dit beschermt tegen het opblazen van water aan de zijkant van het gootstuk en onder de dakbedekking en houdt uw dak droog.

Beslis wat u aan de dakbedekkingsaannemers overlaat

Hoewel je waarschijnlijk al deze stappen zelf kunt uitvoeren, zijn er sommige stappen die makkelijker zijn dan andere. Zo is het afscheuren van een oud dak iets wat de meeste klusjesmannen met voldoende tijd en wilskracht aankunnen. Als u op zoek bent naar een manier om te besparen op uw volgende dakbedekking project, maar je wilt niet om alle van de moeilijkere onderdelen te doen, moet u overwegen de behandeling van de afscheuring en het verlaten van de installatie tot een dakaannemer. Dit bespaart u veel geld en u heeft nog steeds de zekerheid dat uw dak geïnstalleerd is door een professionele aannemer. Als u een schatting van de vervangingskosten van het dak nodig heeft, raden wij u aan om onze Modernize dakkostencalculator te gebruiken, zodat u een idee heeft van de gemiddelde kosten van de dakbedekking.

Nu u alles weet wat er bij het project komt kijken, kunt u beslissen of het iets is wat u wilt proberen. Het vervangen van een dak op een huis is een uitgebreide taak en iets dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. Zorg ervoor dat u een planning maakt voor helder weer en ga meteen aan de slag, zodat u het project kunt uitvoeren voordat de regen de kans krijgt om uw huis binnen te komen. Bij dakbedekking is het van vitaal belang dat de klus snel wordt geklaard.