Bescherming van de dakafdichting voor groendaken

Groene daken op platte daken hebben veel voordelen. Om problemen met de dichtheid van het dak te voorkomen, moet de dakafdichting echter speciaal worden aangepast aan het betreffende groen. U kunt hier lezen waar u rekening mee moet houden.

Dakvergroening is voor velen nieuw

Basisgeschiktheid voor groen

Aan de ene kant moet er eerst een onderscheid worden gemaakt tussen intensieve en extensieve dakvergroening. Het verschil is belangrijk omdat niet elk plat dak geschikt is voor elk type vergroening.

Uitgebreide dakvergroening is slechts een niet-toegankelijke vergroening van het dakoppervlak, die meestal alleen wordt uitgevoerd met mossen en vetplanten, waarbij de planten in een substraat leven.

Een intensief groendak daarentegen is meestal toegankelijk en vertegenwoordigt een echte daktuin. Het is meestal onderhevig aan goedkeuring en in de meeste gevallen alleen mogelijk op een warm dak.

Dit heeft te maken met het feit dat intensieve groendaken een zeer hoog draagvermogen van het dak vereisen. In de regel moet er een draagkrachtreserve zijn van 60 - 120 kg/m². Dit is meestal niet het geval bij een koud dak, alleen de gewichtsgeoptimaliseerde extensieve groendaken komen hier in het geding.

Andere dakconstructiemethoden, zoals een omgekeerd dak of een plusdak (nieuw dak boven op een oud bestaand dak) moeten worden gecontroleerd op reserves en de geschiktheid van de bestaande afdichting vóór het planten.

Bescherming van de dakbekleding voor extensieve/intensieve dakvergroening

De dakbekleding moet in ieder geval voldoende beschermd zijn. Individuele afdichtingssystemen voor platte daken bieden al bescherming tegen het binnendringen van wortels en zijn ook volledig ongevoelig voor staand water, zoals de afdichting van daken met WU-beton.

In alle andere gevallen moeten echter verschillende beschermlagen worden aangebracht om de gevoelige dakhuid te beschermen.

In detail zijn dit (in deze volgorde van onder naar boven)

  • Scheidingslaag (in sommige gevallen niet nodig, maar wel aan te bevelen)
  • Wortelpenetratiebescherming
  • Beschermende coating

De dakbekleding krijgt extra passieve bescherming van de drainagelaag en de filterlaag.

Wortelpenetratiebescherming

Worteldoordringingsbescherming voorkomt dat de dakafdichting wordt beschadigd door binnendringende wortels. Dit gevaar is des te groter in het geval van intensieve vergroening, maar het is ook aanwezig in uitgebreide vergroening.

Eenvoudige wortelpenetratiebeschermingslagen bestaan alleen uit stabiele kunststofplaten (meestal PE of PVC). Om een betere bescherming te bereiken worden meestal PUR-coatings (vloeibare afdichting) gebruikt. Daarnaast kunnen ook diverse polyesterhars coatings of polymethylmethacrylaat coatings worden gebruikt.

De installatie van de wortelpenetratiebeschermingslaag moet absoluut dicht zijn. Bovendien moet het aan de zijkanten ver genoeg worden opgetrokken (meestal 20 cm) om te voorkomen dat de wortels gewoon om de beschermlaag heen groeien (vooral bij folielagen).

Scheidingslaag

Een scheidingslaag is nodig om chemische reacties tussen de worteldoordringingsbeschermingslaag en de dakafdichting te voorkomen. In de regel worden hier verschillende soorten vlies gebruikt.

Beschermende laag over de wortelpenetratiebescherming

Over de worteldoordringingsbescherming wordt een beschermende laag gelegd om mechanische schade aan de dakbekleding te voorkomen. Dit kan een eenvoudige vlieslaag zijn, maar in veel gevallen is een meer solide bescherming, zoals rubberen bouwbeschermende matten, aangegeven.

Alleen boven deze drie basislagen worden de zogenaamde vegetatielagen en speciale functionele lagen, zoals een drainagelaag en een filterlaag, opgebouwd.