Hoeveel kost een dakgebinte?
Kosten, soorten en materialen in één oogopslag
Het dakgebinte is de volledige draagconstructie van het dak, dat wil zeggen alles waar de dakbedekking op rust. Meestal is het frame van hout, maar het kan ook van staal of beton zijn. Dit is echter alleen het geval voor grotere gebouwen of industriële hallen. De gebruikelijke bouwwijzen en hun kosten worden hieronder weergegeven.
Welke soorten dakconstructies zijn er?
In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee soorten dakconstructies:
- Gordijndak
- Heftig dak
Een gaasdak bestaat uit verschillende parochies, die achter elkaar verspringend in de richting van de nok staan. De spanten rusten op een gording en worden bovendien ondersteund door stelen die in de ruimte uitsteken. Het voordeel van een gaasdak is dat onder het dak zulke royale leefruimtes kunnen worden gebouwd. Mogelijke dakvormen zijn zowel het zadeldak als het schilddak en het lessenaarsdak.
Het dakgebinte is de oudste vorm van dakconstructie. Het wordt gekenmerkt door paren van achter elkaar verspringende spanten, die aan de spantenvoet met elkaar verbonden zijn. In tegenstelling tot het gaasdak heeft het dak van de daksparren geen stelen die in de ruimte staan.
In vergelijking met het dak van de daksparren biedt het gaasdak het voordeel dat u minder hout nodig heeft voor de constructie en dat uw materiaalkosten daardoor lager zijn. Het is ook gemakkelijker om een dakkapel of loggia te plannen.
Hoe worden de kosten van een dakgebinte berekend?
De prijs is afhankelijk van veel verschillende factoren:
- Vloeroppervlak dat overdekt moet worden
- Kantelhoek
- Weerbestendigheid
- Regionale prijsverschillen tussen ambachtslieden
De hellingshoek en het vloeroppervlak bepalen op natuurlijke wijze het materiaalverbruik. Als u in een gebied woont waar regelmatig stormen voorkomen, moet het dakgebinte statisch worden ondersteund, zodat het geen gevaar vormt voor het huis en zijn bewoners.
Naast de kosten zijn er mogelijke dakkapellen of een dakloggia die u graag geïnstalleerd zou willen hebben.
Bovendien moet u de dakbedekking in de kosten van het dakgebinte opnemen, aangezien u geen dakgebinte kunt hebben zonder bedekking. De prijzen van de dakbedekking variëren sterk. Het hangt ervan af of u kiest voor kleitegels, betonblokken, leien of ander bekledingsmateriaal. Ook de manier waarop de dakbedekking wordt gelegd verschilt in prijs.
Neem leisteen als voorbeeld. Dit natuurlijke materiaal heeft aanzienlijk hogere aanschafkosten dan kleiblokjes of betonblokken, maar heeft ook een langere levensduur.
Naast de kosten van het parketmateriaal moet ook rekening worden gehouden met de kosten voor de voorbereiding van de ondervloer, de geluidsisolatie van de voetgangers, de plinten, de kosten voor het leggen door een vakman en de oppervlaktebehandeling van de nieuwe vloer. Als uw oude vloer moet worden opgeruimd, zullen deze kosten ook worden toegevoegd.
Leisteen installatiemethode | Gemiddelde prijs per vierkante meter in euro's |
Universele/boogkap | 70 |
Dynamische rechthoekige dubbele afdekking | 95 |
Rechthoek Dubbele bedekking | 95 |
Loodsdeksel | 95 |
Dekking met scherpe hoek | 105 |
Voor een vrijstaande woning met een dakoppervlakte van 150 vierkante meter liggen de kosten tussen de 10.500 en 24.000 euro - alleen al voor de dakbedekking.
Dan is er nog het isolatiemateriaal. Hier betaalt u minimaal 4.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van het materiaal en ook van het feit of u al dan niet een vaste prijs met de handelaars bent overeengekomen. De thermische isolatie kost tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter, wat in ons voorbeeld neerkomt op een prijs van 6.750 euro voor een vierkante meter van 45 euro.
Wat kost een dakgebinte?
De kosten van het zuivere dakgebinte, d.w.z. de materialen en de installatie van de gordingen en dakgebinteen, liggen rond de 60 euro per vierkante meter voor een gewoon zadeldak. Het is moeilijk om iets onder de 50 euro per vierkante meter te vinden, maar aan de bovenkant is alles open. Het hangt ook af van het gebruikte materiaal, d.w.z. welk hout u kiest, of dat het bijzonder sterk moet zijn om de slechte weersomstandigheden te weerstaan.
In ons voorbeeld, met een dak van 150 vierkante meter, betaalt u 9.000 euro voor het dakgebint.
Werk | Gemiddelde prijs per vierkante meter in euro's | Totale prijs |
Dakgebinte (materialen & constructie) | 60 | 9.000 |
Warmte-isolatie (middelste prijssegment) | 45 | 6.750 |
Dakbedekking (met leisteen, lager prijssegment) | 70 | 10.500 |
Totale prijs | 26.250 Euro |
Bereken met ongeveer 30.000 euro als de kosten van uw dakgebinte.
Wat kost de bouw van een dakkapel of loggia?
Als u extra woonruimte onder het dak wilt creëren, dan is het een goed idee om tegelijk met de bouw van de nieuwe dakconstructie een dakkapel of loggia te plannen. Dakkapellen kunnen later worden geïnstalleerd, maar moeten dan wel worden goedgekeurd door het verantwoordelijke kantoor. Dus speel het veilig en plan de dakkapel onmiddellijk.
Afhankelijk van de vorm van de dakkapel kunt u tussen de 2.000 en 5.000 euro verwachten. Dit is de standaardversie van de dakkapel. Bereken met 1.500 tot 3.500 Euro installatiekosten, afhankelijk van de grootte van de dakkapel. Dit betekent dat u minstens 3.500 euro moet toevoegen aan de kosten van het dakgebint.
Zijn er mogelijkheden voor subsidies?
Als u de kosten van uw dakconstructie wilt verlagen of ondersteuning nodig heeft bij de financiering ervan, kunt u contact opnemen met uw respectieve deelstaat. Bijna alle deelstaten bevorderen de installatie van een fotovoltaïsch systeem. Als u een thermische renovatie van de dakconstructie van een oud gebouw uitvoert, kunt u ook informeren naar diverse subsidies. De stad Wenen bevordert bijvoorbeeld een uitgebreide thermische renovatie met een maximum van 700 euro per vierkante meter. Hiervoor moet het huis echter wel ouder zijn dan 22 jaar.
Voor meer informatie over subsidies voor renovatie en nieuwbouw kunt u het beste contact opnemen met uw lokale kantoor.
Kunt u kosten besparen bij het bouwen van het dakgebinte?
U kunt altijd geld besparen door uw eigen huis te bouwen. Dakwerkzaamheden mogen echter alleen door gekwalificeerd personeel worden uitgevoerd. U kunt echter zelf de materialen, d.w.z. de gordingen en spanten van het dakgebinte, kopen en op zoek gaan naar betere aanbiedingen. Dit zal uw totale kosten verminderen.
U moet ook een vaste prijs afspreken met de ambachtslieden. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat u geen eerder niet berekende kosten in rekening worden gebracht.