Dakinstallaties

Nieuwe dakinstallaties

Of u nu een professional hebt ingehuurd of van plan bent om zelf een dak te installeren, inzicht in het installatieproces van het dak en de betrokken stappen zullen u helpen om ervoor te zorgen dat uw nieuwe dak op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Hier vindt u een overzicht van de stappen van de dakinstallatie voor metalen dakbedekking en asfaltdakshingles.

Het is altijd slim om een prijsopgave te krijgen van ten minste vier vooraf gescreende en gelicentieerde dakreparatie- en installatieprofessionals voordat u met uw project begint, om zo de beste prijs te krijgen. Gebruik onze dakvervangingskostencalculator hieronder om u te helpen een idee te krijgen van uw dakbedekkingsinstallatiekosten en praat met lokale aannemers.

Als u weet wat u kunt verwachten met uw dakinstallatie kunt u een beter inzicht krijgen in wat het proces is. Hier is een overzicht van wat er zal gebeuren als uw dakbedekking aannemer komt installeren of uw dak vervangen.

Gerelateerd: Soorten dakbedekking: materialen en prijzen

1. Verwijder de oude dakbedekking

De oude dakbedekking zal waarschijnlijk moeten worden verwijderd voordat de nieuwe dakbedekking wordt aangebracht. Veel mensen zullen meerdere lagen dakbedekking over elkaar heen leggen om tijd te besparen; maar het toevoegen van te veel lagen (bijv. asfaltschindels) kan leiden tot voortijdig falen van het dak. Het oude dak moet worden gestopt tot aan de mantel, en opnieuw worden opgebouwd.

2. Evalueer het dak

Na het verwijderen van het oude dak, evalueert u de omhulling. De dakbedekking bestaat uit platte panelen die een structurele ondersteuning bieden en een basis waarop dakbedekkingsmaterialen, zoals dakspanen, worden bevestigd. Zoek naar eventuele vochtige plekken of probleemplekken die vervangen moeten worden.

3. Beschermen tegen ijs

Als u in een gebied woont dat zelfs een deel van het jaar gevoelig is voor ijs, is het belangrijk om een ijs- en waterbarrière rond uw dak te installeren. Dit product gaat rond de randen van het dak, maar vooral aan de onderste rand die het meest gevoelig is voor de vorming van ijs. Deze kleverige onderlaag hecht zich aan de dakbedekking en wordt vervolgens met dakspijkers vastgespijkerd voor extra stevigheid en stabiliteit.

4. Zet de druppelrand op

De druppelrand voor de dakbedekking gaat in twee verschillende delen van de dakinstallatie naar beneden. Voor het onderste deel van het dak gaat het door voor de onderlaag, voor de zijkanten van het dak gaat het door na de onderlaag. Monteer eerst de metalen druppelrand langs de onderrand van uw huis over de bovenkant van de ijs- en waterkering. Spijker het op zijn plaats vlak tegen het dak.

Nadat u de onderlaag van het dak op uw huis heeft geïnstalleerd, moet u daar overheen gaan met de druppelrand aan de zijkanten op dezelfde manier als u dat aan de onderkant heeft gedaan. Dit voorkomt dat er water over de rand van het zijspoor loopt en dan weer onder het zijspoor.

5. Dakbedekking Underlayment Installatie

De onderlaag van het dak, of het nu viltpapier of kunststof is, is verzadigd met waterbestendige materialen en is verkrijgbaar in twee diktes, 15# en 30#. De 30# underlayment is twee keer zo duurzaam als de 15#, maar de synthetische producten zijn veel duurzamer dan viltpapier. Als u op zoek bent naar de meest effectieve manier om uw dak te beschermen naast de dakbedekking zelf, investeer dan in de duurdere synthetische onderlaag, het is de meest handige en duurzame optie.

Rol de underlayment langs de rand van het dak en zet deze vast met behulp van dopnagels om de vier centimeter langs de buitenranden en ongeveer acht centimeter in het midden. Deze dopnagels moeten niet door de druppelrand gaan, maar juist erboven.

Rol de ene rij dakbedekking onderlaag na de andere uit en zet alles vast met dopnagels en zorg ervoor dat de onderste rij minstens zes centimeter overlapt met de volgende rij. Overlap de onderlaag tot aan de top van het dak en plaats vervolgens een rij over de top, zodat de onderlaag aan beide zijden van het dak tegelijkertijd wordt afgedekt.

Metalen dakbedekking installeren

Begin uw metalen dakbedekkingsproject door te bepalen welk type metalen dak u wilt laten installeren. U of uw aannemer zal dan beginnen met het installeren van een snaarlijn aan de basis van het dak piek op het niveau dat u wilt uw overhang. U zet de string lijn op zijn plaats om te helpen uw overhang te houden, zelfs rond de rand van het dak. De meeste huizen zijn niet perfect vierkant en je zult metaal-dak hebben om kleine aanpassingen aan de dakbedekking te maken als je gaat om te proberen om de overhang zelfs te houden. Met de snaarlijn op zijn plaats zal het gemakkelijk zijn om uit te vinden hoe je het stuk moet aanpassen.

metalen dak

Zorg ervoor dat je eerste stuk op het dakvierkant komt, zodat ofwel de zijkant ofwel de onderrand haaks op het dak loopt. Het kan zijn dat u niet in staat bent om beide delen van het dakvierkant te krijgen, dus kies degene waar u het meest om geeft en neem de tijd om het precies goed te krijgen. Leg de dakbedekking zo neer dat de kant met de hogere nok naar rechts is gericht, dit is de kant waar u met het volgende stuk overheen wilt lopen. Schroef nu het paneel op het dak vast met schroeven met rubberen ringen om het water buiten te houden. Zet de schroeven één nok tegelijk op en verdeel ze in verticale rijen van twee voeten. Nadat u klaar bent met het schroeven van de ene nok gaat u naar de volgende en voegt u hetzelfde aantal schroeven toe in dezelfde rijen. Doe dit langs het paneel tot aan de laatste nok. Schuif het volgende paneel over de eerste die de laatste nok bedekt. Leg het volgende paneel op het dak zodat het vierkant is en schroef het in de overlappende nok volgens datzelfde schroefpatroon vast. Doe dit langs het hele dak totdat het bedekt is met de metalen dakbedekking.

Als u alle dakpanelen op hun plaats hebt, is het tijd om de nok van het dak af te sluiten. Begin met het installeren van een nokventilator en het isoleren van de nok met een waterdichte afdichting. Vergrendel de nokkap naar beneden over de ventilatieopening en u hebt uw dakbedekking geïnstalleerd. Het installeren van metalen dakpanelen of shingles op uw eigen kan een moeilijk en gevaarlijk karwei zijn om te voltooien. We raden u aan om een lokale dakdekker te vinden als u op zoek bent naar een metalen dakbedekking.

Hoe asfaltsjaloezieën te installeren?

Asfaltschindels staan bekend als een van de eenvoudigste soorten dakbedekkingsmateriaal om te installeren. Leg eerst een reeks startshingles langs de onderkant van het dak en spijker ze stevig op hun plaats met behulp van dakspijkers op een paar centimeter van de rand van het dak. Leg ook een rij startshingles aan beide zijden van het dak en zet ze vast met dakspijkers op een paar centimeter afstand van de rand.

Leg de eerste volledige shingle in de buurt van de onderste hoek van het dak en zet deze vast met zes spijkers, allemaal net onder de teerlijn van de shingle. Leg de volgende shingle neer en spijker hem op precies dezelfde manier. Ga door met dit proces totdat u van de ene naar de andere kant van het dak bent gegaan. Voor elke nieuwe rij, verspringen de dakbedekking. De dakpannen hebben een gebroken gedeelte aan de onderkant en een vierkant gedeelte. Leg het vierkante deel van uw volgende rij op één lijn met het gebroken deel van de vorige rij, zodat de breuk precies in het midden van het vierkant ligt. Dit geeft water iets om overheen te stromen zodat het niet achter uw dakspanen naar beneden lekt. Leg alle overgebleven dakspanen uit met het nieuwe verspringende patroon, maar gebruik deze keer vier spijkers per dakspaan. Ga op de volgende rij van de shingles terug naar de oorspronkelijke positie, zodat je shingles weer op één lijn liggen met de rand van het dak. Hierdoor blijft de verspringing behouden en wordt het dak over het geheel genomen sterker. Herhaal dit proces tot aan de kap van het dak aan beide zijden totdat u binnen vijf centimeter van de bovenkant bent.

Om het dak af te sluiten heeft u een set nokdopspanen nodig. Leg de eerste shingle aan de linkerkant van het dak, zodat deze een beetje over de rand hangt en spijker hem aan de rechterkant van de shingle om hem op zijn plaats te houden. Leg een ander stuk neer zodat het de rechterrand overlapt en de spijker bedekt, en spijker het op dezelfde manier. Ga door met deze trend totdat je de nok helemaal bedekt. Zet teer of dakcement over de blootliggende spijker op het uiteinde om uw installatie af te werken. We raden u aan om de plaatselijke dakaannemers te raadplegen en een nieuw dak van asfaltsteen te laten installeren, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw nieuwe dak op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Andere: Afdichting van dakluiken en -pijpen

Gedurende de installatie van de dakbedekking zullen er leidingen en ventilatieopeningen zijn die afgedicht moeten worden. Deze worden meestal afgedicht met een speciale rubberen laars die gewoon over het uitsteeksel glijdt. Om uw dak en deze kwetsbare delen van het dak te beschermen, worden beschermende rubberlaarzen over de leidingen geschoven en onder de hogere rij van de dakbedekking geïnstalleerd bij de installatie rond de dakspanen. Bij installatie op een metalen dakbedekking sluit u het gootstuk onder het gootstuk af met een dakbedekkingscement en bevestigt u het gootstuk vervolgens over het metalen dak met rubberen rondslingerschroeven, net zoals u dat bij de dakbedekking zelf hebt gedaan.

Nu u weet wat er in het dakinstallatieproces voor een basisasfaltsteen of metalen dak gaat, kunt u beslissen of u het werk zelf wilt doen of dat u een dakaannemer moet betalen om het voor u te verzorgen. Zoek lokale dakbedekking aannemers en krijg gratis dakbedekking offertes met het formulier aan de bovenkant van de pagina.