Is je dak goed geïsoleerd? Doe de test!

Isoleren, isoleren, isoleren, het moderne toverwoord, om de energierekening naar beneden te brengen, lijkt het wel. Maar heeft het wel zo’n nut om de muren en vloer te isoleren, wanneer je het dak niet aanpakt? Warmte stijgt immers naar boven. Om te weten of je dak energiebesparend aangepakt is, kijk je simpelweg omhoog en… doe de daktest!

dakisolatie controleren

Visuele controle

Soms is een blik naar boven al voldoende om te weten of een dak goed geïsoleerd is. Van buitenaf kun je goed zien, hoe goed of slecht het met de dakisolatie gesteld is, wanneer er in de winter geen sneeuw op blijft liggen. Daken waarop de rijp en sneeuw snel wegsmelten, zijn niet goed geïsoleerd. Kun je van binnenuit de dakplaten zien waar de pannen op liggen, of kijk je direct tegen de onderkant van de dakbedekking aan? Ook dan is het slecht gesteld met de dakisolatie.
Lees alles over de mogelijkheden om jouw dak te isoleren

Voelen met je handen

Ziet een dak er aan de binnenkant netjes afgetimmerd uit en kun je zo een, twee, drie geen gebreken waarnemen? Ga dan toch maar eens met je handen langs de naden van de betimmering en de randen van dakdoorvoeren en het dakraam. Komt daar tocht doorheen? Dan is er of niet op een goede manier, of misschien helemaal geen isolatie aanwezig. Is er wel isolatie, maar niet goed afgewerkt, is het enige wat je kunt doen, het karwei afmaken met kit en tape.

Dakpan lichten

Als het dak een raam heeft, kun je daarnaast kijken. Is dat er niet, zul je even de lange ladder erbij moeten pakken. Licht eens een pan op en kijk hoe het dak eruitziet. Wat zie je, platen, planken of wellicht een folie?

Vraag het de vorige eigenaar

Heb je onlangs een huis gekocht, heb je met grote waarschijnlijkheid van de vorige eigenaar wel gehoord hoe het zit met de dakisolatie. Zo niet, staat het helemaal niet raar, als hem daar even naar informeert. Met een beetje geluk kan hij je ook de klasse van het isolatiemateriaal vertellen of heeft hij zelfs de facturen nog.

Warmtebeeld- of infraroodcamera

Met een warmtebeeld- of infraroodcamera krijg je niet alleen een goed beeld van de dakisolatie, maar ook of de gevels goed geïsoleerd zijn en je geen warmteverlies door de ramen hebt. Wanneer je zo’n test uitvoert, is het wel belangrijk dat er voldoende temperatuurverschil tussen binnen en buiten is. Blijkt dat je buiten bij een omgevingstemperatuur een daktemperatuur meet van 15-20 ℃, is je dak in ieder geval niet goed geïsoleerd.

Energieprestatiecertificaat

Kom je er met visuele en tactiele controles niet uit, kijk dan op het energieprestatiecertificaat. Dit heb je bij aankoop van de woning gekregen. Ook het bouwbestek van de woning kan uitsluitsel bieden. Mits er naderhand geen renovaties of ingrijpende verbouwingen hebben plaatsgevonden. Wanneer je deze papieren boven water heb kun je trouwens meteen ook kijken hoe het gesteld is met de isolatie van de vloeren en de gevels. Staat dit er niet bij, is er tijdens de bouw waarschijnlijk niet geïsoleerd.

Isolatie spouwmuren en vloeren

Mocht er eventueel na-isolatie van de spouwmuren hebben plaatsgevonden, kun je dit zien aan opgevulde boorgaten. Hoe goed ze, ze tegenwoordig ook wegwerken, vaak hou je toch wel een klein kleurverschil over. Soms kun je ook voelen dat er geen gevelisolatie is, aan tocht die langs de stopcontacten naar binnenkomt. Met de bovengenoemde warmtebeeldcamera zie je trouwens ook meteen of de muren en vloeren wel of niet voorzien zijn van isolatie.

Conclusie daktest

Blijkt uit je daktest dat je geen dakisolatie hebt, raden we je aan, zo snel mogelijk bij meerdere aannemers een offerte voor dakisolatie aan te vragen. Een eerste prijsopgave is altijd geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Het is verstandig om meerdere uitvoerders tegelijk te raadplegen. Informeer daarbij ook meteen naar de materialen die ze gaan gebruiken. Zo kun je een goed vergelijk maken.