Dakuitbreiding: het creëren van woonruimte onder het dak
Met relatief weinig geld en moeite kan in veel huizen woonruimte worden gecreëerd. Onder het dak is er vaak ongebruikte ruimte - klaar voor uitbreiding.
Om van sombere droge vloeren lichte kamers te maken, moet eerst worden gecontroleerd wat het dak daadwerkelijk biedt. Het bouwreglement voor permanent bewoonde ruimten bepaalt een minimumhoogte van 2,30 meter voor ten minste de helft van het vloeroppervlak. Vorm en hellingshoek bepalen de beschikbare ruimte. Gewenste ruimtewinst, type en conditie van het dak behoren tot de belangrijkste factoren die de kosten van de uitbreiding bepalen.
Bouwvergunning of eenvoudige bouwaanvraag
Als de opslagtank niet genoeg ruimte heeft, kan het verhogen van het dakgebinte een oplossing zijn om meer leefruimte te creëren. Maar zelfs de kleinste veranderingen vereisen een bouwvergunning. Doorslaggevend zijn hier bijvoorbeeld voorschriften over de afstand tussen de vloeroppervlakken, het in het bestemmingsplan aangegeven aantal verdiepingen, het bewijs van warmte-isolatie volgens de Energiebesparingsverordening (EnEV) of het bewijs van twee vluchtwegen.
Installeren van dakkapellen
De installatie van dakkapellen is meestal mogelijk zonder bouwvergunning. Hier moet echter vaak aan voorwaarden worden voldaan. Aangezien de bouwvoorschriften onder de verantwoordelijkheid van de deelstaten vallen, vereisen sommige deelstaten slechts een eenvoudige bouwaanvraag, in andere moet een bouwaanvraag een eenvoudige bouwaanvraag zijn, in weer andere moet een bouwaanvraag worden ingediend. De bouwautoriteit is het juiste adres om dit eerst uit te zoeken. Of de bouwheer-eigenaar kan zijn project overdragen aan een architect of ingenieur. Het is het beste als hij hen ook raadpleegt voor as-built analyse en planning. Ze controleren immers professioneel de staat van het dakgebinte. Als er een spons of houtteek aan de balken is geknaagd, is een eenvoudige verwijdering niet meer voldoende, maar is er een renovatie nodig.
Geen dakverlenging zonder isolatie
Aangezien dakoppervlakken op warme zomerdagen tot 80 graden Celsius kunnen opwarmen, is een goede isolatie essentieel. Als de tegels op hun plaats blijven, zijn er verschillende mogelijkheden voor latere isolatie. Het meest effectief is de overspannen isolatie tussen balken en tegels. Dit vereist echter wel dat het dak wordt verwijderd en opnieuw wordt bedekt.
Een nieuwe huid voor het dak
In het geval van een nieuwe dakbedekking is het zinvol om na te denken over het materiaal. Dakpannen worden traditioneel gemaakt van klei. Dakpannen van beton betwisten nu de status van de klassieker. Goedkoop en snel te leggen zijn plaatstalen dakpannen. Metalen daken worden steeds populairder. Platte daken moeten worden gecontroleerd op lekkage wanneer de opslagtank wordt verlengd en indien nodig worden vervangen. Het leggen van bitumineuze platen kan beter aan een specialist worden overgelaten.
Vergeet de zonwering niet
Hetzelfde geldt voor de installatie van ramen. Immers, nergens dringt vocht makkelijker door. Om te voorkomen dat de zolder een oven wordt, moet de zonwering tegelijkertijd worden gepland. De beste bescherming tegen de hitte is buiten: rolluiken, jaloezieën of zonneschermen. Gordijnen kunnen ook op een helling worden geïnstalleerd. Of het nu gaat om de raamdriehoek van de gevel, de dakkapel of de helling, voor elke variatie zijn er decoratieve oplossingen.