Plaatsen en vervangen van een dakvenster

Het plaatsen van een dakvenster is niet zo heel moeilijk. Met een beetje handigheid kun je het zelf. Bij merkramen, zoals Velux en Fakro, zit er ook een duidelijke handleiding bij, waarin stap voor stap staat aangegeven hoe je het dakvenster plaatst. Twijfel je over je eigen kunnen of denk je er niet over om zelf op het dak te klimmen, contacteer dan een ervaren klusbedrijf.

Bij een dakvenster dat geplaatst is door een, bij een brancheorganisatie aangesloten vakman, heb je tevens garantie op de plaatsing. Installeer je zelf een dakvenster, heb je alleen garantie op het product, niét op de plaatsing. Mocht je later daklekkage krijgen, doordat je het ondeskundig geplaatst hebt, kun je niemand aansprakelijk stellen en draai je zelf op voor de kosten.

dakvenster

Hoeveel kost een dakvenster?

Een dakraam laat natuurlijk licht door en geeft een gevoel van openheid, waardoor uw huis lichter en groter aanvoelt.

Maar dit zijn niet de enige voordelen, want het kan uw huis ook een vleugje stijl geven en de waarde verhogen.

Hoeveel kost het? Tussen €400 en €1000 per vierkante meter, inclusief installatie.

Om de kosten van uw toekomstig dakvenster te evalueren, kunt u een kijkje nemen in de onderstaande tabel, maar de rest van ons artikel zal u helpen het juiste venster voor u te kiezen: materiaal, type beglazing, afmetingen... Volg de gids!

Type overkappingPrijs
Aluminium dakluifel€500-700 voor een kitmodel
Houten dakreling700-900€ per m2 voor maatwerk
 500-1000€ voor een bouwpakket
Stalen dakreling800-1000€ per m2 voor maatwerk
 400-900€ voor een kitmodel
Balkonoverkapping€2500-10.000

Dakvensters: 6 vragen die u uzelf moet stellen voordat u begint!

Er zijn veel mogelijkheden wat betreft ontwerp, materialen, kwaliteit van de beglazing...

Hier volgen enkele tips om het juiste dakvenster te kiezen en de prijs ervan te schatten.

 • Is uw dak plat of schuin? Het is gemakkelijker om een dakvenster op een plat dak te plaatsen.
 • Welke maat opening wilt u in uw dak maken?
 • Heeft u een idee van het type dakvenster dat u gaat plaatsen (lineair, dubbel, balkon...)?
 • Welk materiaal zou u het liefst gebruiken voor de structuur van het dakvenster (misschien hout, staal, of aluminium)?
 • Welk type beglazing past het best bij uw behoeften: gelaagd om inbraak te voorkomen, anti-UV zodat uw kamer niet in een sauna verandert...?
 • En tot slot, wat zijn de mogelijke opties die u zou willen toevoegen aan uw installatie (zelfreinigend glas, geïntegreerde jaloezieën, gekleurd glas, elektrisch openingsmechanisme...)?

Heb je deze 6 vragen kunnen beantwoorden? U kunt direct naar het einde van dit artikel gaan om uw gratis offerte te krijgen.

Zo niet, laat ons u dan inlichten, zodat u de keuze kunt maken die het best bij uw behoeften... en uw budget past!

Laten we dus beginnen met de voor- en nadelen van dakvensters te bekijken.

Dakvenster: voor- en nadelen

Wat is er beter dan een kleine tabel die u de voor- en nadelen van een dakvenster laat zien?

Dit zal u in staat stellen een weloverwogen keuze te maken.

De voordelen:

 • Creëert een dakraam op een plaats waar het niet noodzakelijk mogelijk zou zijn om een raam te creëren.
 • Vergroot de kamer optisch.
 • Origineel en decoratief, het voegt karakter toe aan uw eigendom.

Nadelen:

 • De bouw van een dakraam is duur, vooral omdat er vaak een beroep moet worden gedaan op een vakman.
 • Als de gekozen beglazing niet van goede kwaliteit is, kan het dakvenster nadelig zijn voor de isolatie van uw huis (door warmteverlies in de winter en oververhitting in de zomer).
 • Als u niet voor veiligheidsglas kiest, is een dakvenster relatief gemakkelijk te breken.

Nu u op de hoogte bent van de sterke en zwakke punten van het dakvenster, is het tijd om de verschillende modellen die er zijn in detail te bespreken.

Welk model moet ik kiezen?

1° Het modulaire dakvenster

Het modulaire dakvenster bestaat uit een enkele module of uit verschillende onafhankelijke modules.

Deze modules kunnen open (om de ventilatie van uw kamer te vergemakkelijken) of vast zijn.

In het geval van opengaande modules moet u weten dat de installatie geëlektrificeerd kan worden, zodat u het openen en sluiten van de modules van op afstand kunt controleren. Dit is uiteraard een duurder systeem, maar het zal uw leven veel gemakkelijker maken, vooral als het dakvenster erg hoog is.

De metalen strips tussen de modules beperken echter de toegang van het licht (het dak is niet 100% glas).

Er zijn twee hoofdtypen modulaire dakvensters:

 • de lineaire overkapping: de modules zijn op het dak uitgelijnd. Dit is het meest klassieke model.
 • het dak met dubbele beglazing: twee rijen modules komen aan de bovenkant samen en vormen een soort kleine glazen gevel. Dit is een model dat een maximum aan licht doorlaat, maar de installatie ervan is complexer.

Wij moeten nu een tweede en laatste type dakbeglazing bestuderen: de balkondakvenster.

2° dakvenster van het balkon

Dit is een volledig beglaasd en oprolbaar balkon. In opgevouwen toestand ziet het eruit als een klassiek raam, maar wanneer het wordt opengeklapt, wordt het een klein balkon van waaruit u van het uitzicht kunt genieten! Magisch, is het niet?

In het volgende deel geven wij u een kort overzicht van het installatieproces voor alle modellen.

Inbouw van een dakvenster

Alle modellen hebben dezelfde belangrijke installatiestappen, en verschillen in de tijd en moeite die nodig is om deze taak te volbrengen.

Eerst en vooral moet u zich ervan vergewissen dat uw dak geschikt is voor een dakraam door een timmerman om advies te vragen.

Volg dan deze 3 hoofdstappen:

 • Voorbereiding van de opening: u moet een opening maken en een verhoging aanbrengen om de glasmodules te kunnen plaatsen.
 • Montage van het frame: bevestig uw frame aan de draagstructuur met behulp van een boormachine, geschikte moeren en schroeven.
 • Montage van het glas: plaats uw glasmodules op het frame en plaats ze op de plaatsen die in de instructies zijn aangegeven.

Opmerking: Elk dakvenster wordt verkocht met een speciaal aangepast frame, zodat het relatief eenvoudig is de glasmodules te bevestigen.

Hoewel het dakvenster door een goede doe-het-zelver kan worden geïnstalleerd, is het raadzaam een beroep te doen op een professionele installateur. Het verwijderen van de olie of het snijden van het frame, bijvoorbeeld, is namelijk een bijzonder delicate operatie.

Plaatsen dakvenster

Een dakvenster kan in elk soort dak aangebracht worden. Het is om het even of het dak geïsoleerd is of niet.

Met de plaatsing van een dakvenster begin je langs de binnenkant. Bepaal de plaats en verwijder de betimmering en bovenliggende isolatiematerialen, totdat je tegen het dakbeschot aankijkt. Boor eventueel een paar merkgaatjes, volgens tekening, zodat je van buitenaf kunt zien of je op de juiste locatie zit. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat je dakbalken en/of dakspanten doorzaagt. Wanneer dat nodig is, is het verstandiger er niet zelf aan te beginnen, maar een vakman in te schakelen.

Als je geen spanten en/of dakbalken hoeft door te zagen ga je als volgt verder: op het dak verwijder je de pannen en zaagt de panlatten weg, op de plaats waar het dakvenster moet komen. Bij merkdakramen kun je het papier van de bouwtekening als mal gebruiken. Timmer de doorgezaagde tengels en panlatten op de uiteinden weer vast en zaag met de decoupeerzaag het gat voor het dakvenster uit.

Maak nu een binnenkader, ook wel raveel genoemd, van enkele planken en bevestig hier het binnenkozijn van het dakvenster aan. Nu kun je aan de buitenkant de waterkering aanbrengen. Dit is een gootstuk van EPDM of slabbenlood. Je hebt nu een waterdichte verbinding tussen het dakbeschot en het binnenkozijn.

Dan kun je nu verder, met het terugleggen van de dakpannen. Zaag ze eerst op maat, zodat ze netjes tegen het dakvlakvenster aan komen te liggen. Dakpanstukken die niet stevig ingehaakt in de pan ernaast liggen, zet je vast met een schroef op het dakbeschot. Als dat klaar is, kun je het buitenprofiel en de raamvleugel monteren.

Aan de binnenkant stop je de dakisolatie langs de kanten van het dakvenster in, eventueel kun je het afplakken met een dampwerende folie, waarna je de kier aftimmert met een (profiel)lat.

Types dakvensters

 • Tuimeldakvenster: standaard dakvenster
 • Dakvenster met verhoogde tuimelas
 • Dakvenster met verhoogde tuimelas en benedenlicht
 • Uitzet-tuimeldakvenster
 • Balkondakvenster
 • Elleboogvenster
 • Uitstapvensters

Topmerken dakvensters

Er zijn vele merken dakramen, de meest bekende merken zijn Velux en Fakro. Beiden fabrikanten die al jarenlang degelijke producten maken en een ruim aanbod in dakramen hebben.

Dakvenster opties

Niet ieder dakvenster heeft een ventilatierooster. Dat is ook niet echt nodig, als het raamsysteem dan maar beschikt over een ventilatiestand. Een tweede punt wat fijn is als het dakvenster in een leefruimte komt te zitten: thermisch isolerende beglazing. In de zomer zal de zon er dan minder warm doorheen schijnen en ‘s winters kun je mooi naar de vallende sneeuwvlokken kijken, zonder dat je de koude voelt.

In de meeste dakvensterkozijnen is het trouwens ook goed mogelijk een hor, zonwering of een vorm van raambekleding aan te brengen. Deze zijn zelfs standaard als kant-en-klaarpakket bij bouwmarkten en woonwinkels te verkrijgen.

Dakvenster soorten

Naast de bekende Velux en Fakro dakvensters heb je tevens de keuze uit meerdere materialen.

 • PVC dakramen, met een meerkamerprofiel van kunststof of aluminium.
 • Gelakte dakramen voor natte ruimten.
 • Houten dakramen. Deze zijn gemaakt van, onder hogedruk geïmpregneerd, grenen en afgewerkt met een vernislaag.

Dakvenster vervangen

Bij het vervangen van een dakvenster heb je de mogelijkheid alles te (laten) vervangen of alleen het venster. Als je bijvoorbeeld een Velux hebt, waarvan het isolatieglas na verloop van jaren binnenin condens begint te vertonen, kun je de omlijsting laten zitten en alleen het raam vervangen. Ook bij andere gerenommeerde dakvensterfabrikanten kun je een nieuw venster los bestellen. Je hebt hiervoor het referentienummer nodig van het betreffende model raam. Als het goed is, staat dit aan de zijkant van het bewegende deel.

Een bedrijf vinden om een dakvenster te installeren

Bent u op zoek naar een perfecte installatie? Roep de specialisten!

Naast de kwaliteit van het werk kunt u nog van andere belangrijke voordelen profiteren:

 • Een veilige ingreep: om een glazen dak te plaatsen, moet men op hoogte werken, wat ontegensprekelijk riskant is. Een vakman heeft de ervaring en de apparatuur om dit veilig te doen;
 • Gepersonaliseerde tips, gidsen en advies tijdens al uw stappen om ervoor te zorgen dat u het beste model tegen de beste prijs koopt.

Als u wilt weten hoeveel uw dakvenster kost, kunt u gratis offertes aanvragen op onze website. Onze gecertificeerde professionals staan tot uw beschikking!

Het aanvragen van meerdere offertes is zeer belangrijk, omdat u zo de verschillende aanbiedingen kunt vergelijken en kunt kiezen voor de offerte die het beste bij uw financiële situatie past.

Gerelateerd: Wat zijn de kosten van een dakraam?