Plaatsen en vervangen van een dakvenster

Het plaatsen van een dakvenster is niet zo heel moeilijk. Met een beetje handigheid kun je het zelf. Bij merkramen, zoals Velux en Fakro, zit er ook een duidelijke handleiding bij, waarin stap voor stap staat aangegeven hoe je het dakvenster plaatst. Twijfel je over je eigen kunnen of denk je er niet over om zelf op het dak te klimmen, contacteer dan een ervaren klusbedrijf.

Bij een dakvenster dat geplaatst is door een, bij een brancheorganisatie aangesloten vakman, heb je tevens garantie op de plaatsing. Installeer je zelf een dakvenster, heb je alleen garantie op het product, niét op de plaatsing. Mocht je later daklekkage krijgen, doordat je het ondeskundig geplaatst hebt, kun je niemand aansprakelijk stellen en draai je zelf op voor de kosten.

dakvenster

Plaatsen dakvenster

Een dakvenster kan in elk soort dak aangebracht worden. Het is om het even of het dak geïsoleerd is of niet.

Met de plaatsing van een dakvenster begin je langs de binnenkant. Bepaal de plaats en verwijder de betimmering en bovenliggende isolatiematerialen, totdat je tegen het dakbeschot aankijkt. Boor eventueel een paar merkgaatjes, volgens tekening, zodat je van buitenaf kunt zien of je op de juiste locatie zit. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat je dakbalken en/of dakspanten doorzaagt. Wanneer dat nodig is, is het verstandiger er niet zelf aan te beginnen, maar een vakman in te schakelen.

Als je geen spanten en/of dakbalken hoeft door te zagen ga je als volgt verder: op het dak verwijder je de pannen en zaagt de panlatten weg, op de plaats waar het dakvenster moet komen. Bij merkdakramen kun je het papier van de bouwtekening als mal gebruiken. Timmer de doorgezaagde tengels en panlatten op de uiteinden weer vast en zaag met de decoupeerzaag het gat voor het dakvenster uit.

Maak nu een binnenkader, ook wel raveel genoemd, van enkele planken en bevestig hier het binnenkozijn van het dakvenster aan. Nu kun je aan de buitenkant de waterkering aanbrengen. Dit is een gootstuk van EPDM of slabbenlood. Je hebt nu een waterdichte verbinding tussen het dakbeschot en het binnenkozijn.

Dan kun je nu verder, met het terugleggen van de dakpannen. Zaag ze eerst op maat, zodat ze netjes tegen het dakvlakvenster aan komen te liggen. Dakpanstukken die niet stevig ingehaakt in de pan ernaast liggen, zet je vast met een schroef op het dakbeschot. Als dat klaar is, kun je het buitenprofiel en de raamvleugel monteren.

Aan de binnenkant stop je de dakisolatie langs de kanten van het dakvenster in, eventueel kun je het afplakken met een dampwerende folie, waarna je de kier aftimmert met een (profiel)lat.

Types dakvensters

  • Tuimeldakvenster: standaard dakvenster
  • Dakvenster met verhoogde tuimelas
  • Dakvenster met verhoogde tuimelas en benedenlicht
  • Uitzet-tuimeldakvenster
  • Balkondakvenster
  • Elleboogvenster
  • Uitstapvensters

Topmerken dakvensters

Er zijn vele merken dakramen, de meest bekende merken zijn Velux en Fakro. Beiden fabrikanten die al jarenlang degelijke producten maken en een ruim aanbod in dakramen hebben.

Dakvenster opties

Niet ieder dakvenster heeft een ventilatierooster. Dat is ook niet echt nodig, als het raamsysteem dan maar beschikt over een ventilatiestand. Een tweede punt wat fijn is als het dakvenster in een leefruimte komt te zitten: thermisch isolerende beglazing. In de zomer zal de zon er dan minder warm doorheen schijnen en ‘s winters kun je mooi naar de vallende sneeuwvlokken kijken, zonder dat je de koude voelt.

In de meeste dakvensterkozijnen is het trouwens ook goed mogelijk een hor, zonwering of een vorm van raambekleding aan te brengen. Deze zijn zelfs standaard als kant-en-klaarpakket bij bouwmarkten en woonwinkels te verkrijgen.

Dakvenster soorten

Naast de bekende Velux en Fakro dakvensters heb je tevens de keuze uit meerdere materialen.

  • PVC dakramen, met een meerkamerprofiel van kunststof of aluminium.
  • Gelakte dakramen voor natte ruimten.
  • Houten dakramen. Deze zijn gemaakt van, onder hogedruk geïmpregneerd, grenen en afgewerkt met een vernislaag.

Dakvenster vervangen

Bij het vervangen van een dakvenster heb je de mogelijkheid alles te (laten) vervangen of alleen het venster. Als je bijvoorbeeld een Velux hebt, waarvan het isolatieglas na verloop van jaren binnenin condens begint te vertonen, kun je de omlijsting laten zitten en alleen het raam vervangen. Ook bij andere gerenommeerde dakvensterfabrikanten kun je een nieuw venster los bestellen. Je hebt hiervoor het referentienummer nodig van het betreffende model raam. Als het goed is, staat dit aan de zijkant van het bewegende deel.

Gerelateerd: Wat zijn de kosten van een dakraam?