Wat u moet weten voordat u glazen dakramen in uw huis installeert

We willen allemaal dat onze huizen goed verlicht en luchtig zijn, toch!

En om dit stralende gevoel te bereiken, zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk ramen en deuren in onze woningconstructies inbouwen. Maar voor degenen die graag een beetje extra gaan in alles, hebben we een extra beetje - dakramen!

Dakramen zijn een praktische en esthetische toevoeging voor wie graag extra licht in huis heeft. Deze dakdragers veranderen de donkere sombere sfeer effectief in een stralende en gloeiende sfeer. Dakramen bieden een aantal voordelen. Laten we lichtkoepels in detail bekijken en alles begrijpen wat we moeten weten voordat we er een installeren.

glazen dakraam

Wat is een dakraam?

Een dakraam is een slimme manier om natuurlijk licht binnen te laten. Een lichtkoepel, ook wel daklicht genoemd, is een lichtdoorlatende structuur die meestal in daken wordt geïnstalleerd met als enig doel de binnenruimte te verlichten. De opening bevindt zich enigszins buiten het vlak en heeft een glazen of doorschijnend materiaal om maximaal licht binnen te laten.

dakraam

Dakramen laten 30% meer natuurlijk licht binnen in vergelijking met conventionele muurramen. Deze structuren verlichten het interieur en verlagen de energiefactuur. Bovendien geven lichtkoepels een modernistische uitstraling aan de buitenkant van het huis. Al deze voordelen tonen aan dat het installeren van dakramen een doorslaggevende factor is.

Verschil tussen dakraam, lichtkoepel en dakvensters

Dakramen, daklichten, en dakvensters zijn de alternatieve termen die het venster in het dak beschrijven. De vraag rijst echter, verwijzen alle drie de termen naar dezelfde structuur of zijn er verschillen? Laten we, voordat we in details treden, eerst het verschil tussen deze termen begrijpen.

Verschil tussen dakraam, lichtkoepel en dakvensters

Welnu, dakramen en daklichten verwijzen in wezen naar hetzelfde. U kunt het verschil begrijpen aan de hand van het voorbeeld van koekjes en biscuits. Koekjes en biscuits lijken enigszins op elkaar, maar mensen verwijzen er anders naar, afhankelijk van hun voorkeuren. Zo kun je het raam in het plafond een daklicht of een dakraam noemen (helemaal aan jou!)

Het dakvenster is echter een iets andere structuur en u moet dit niet verwarren met het dakraam. In tegenstelling tot dakramen worden dakramen in hetzelfde vlak en dezelfde oriëntatie als het dak geïnstalleerd.

Afgezien van de verschillen, dakramen en dakvensters, doen beide wonderen in het verbeteren van de verlichting in de binnenruimte.

Soorten glas gebruikt in dakramen

Dakramen trekken alle stenen uit de weg van het licht. Ze kunnen de ruimte onmiddellijk verlichten door het natuurlijke licht binnen te laten en de sfeer te bepalen. Het belangrijkste kenmerk van een dakraam is het glas. Glas is een beste materiaal om de opening in het dak te bedekken vanwege zijn duurzaamheid en transparantie. Echter, verschillende soorten glas dienen verschillende doel in het dak lichten om verschillende resultaten te bereiken. Welke zal uw wensen te kiezen? Het hangt allemaal af van uw voorkeuren. Dus hier zijn een aantal verschillende soorten glas die ideaal zijn voor dakramen.

1. Helder Glas - Een goedkope keuze

Helder Glas

Helder glas of gegloeid glas is het standaard glas dat niet door de super-koeling of verhitting processen is gegaan. Het is relatief goedkoop en heeft een hoge optische helderheid. Het laat het licht gemakkelijk door en geeft een gepolijste look aan de ruimte. Helder glas kan gemakkelijk in verschillende vormen worden gesneden om aan uw individuele eisen te voldoen.

Als u werkt aan een project met een beperkt budget, kan helder glas de perfecte keuze voor u zijn. Het is duurzaam en visueel aantrekkelijk. De sterkte ervan is echter twijfelachtig en het kan niet werken als veiligheidsglas.

2. Gehard glas - Super solide keuze

Gehard Glas

Aangemaakt glas of gehard glas is beroemd in de markt vanwege zijn hoge sterkte waarde. Het heeft een andere naam van veiligheidsglas wegens zijn effectweerstand. Aangemaakt glas wordt vervaardigd door middel van een uitgebreid proces. Het wordt eerst verwarmd aan een zeer hoge temperatuur en dan gekoeld gevolgd door een compressieproces dat tot het een zeer sterke variant van glas maakt. Wegens zijn uitzonderlijke sterkte, kan het als groot dakraamglas dienen. Het aangemaakte glas kan ruwe weersomstandigheden weerstaan en intact voor een lange periode van tijd blijven. Het is dus een ideale keuze voor dakraamramen.

3. Gelaagd glas

Gelaagd Glas

Het gelamineerde glas is een ander veiligheidsglas dat door twee of meer bladen van glas samen met een tussenlaag van een plastic kleefstof wordt vervaardigd te fuseren. Dergelijk glas heeft een zeer lange levensduur, maar het gebruik van gelaagd glas in lichtstraten kan een aanslag zijn op uw portemonnee.

4. Getint glas - een lust voor het oog

Getint Glas

Gekleurd glas wordt verkregen door de glasplaten van kleuren te voorzien. Het is een esthetisch verantwoorde variant van glas en doet wonderen in het verbeteren van het totaalbeeld van het huis. Tinten worden ook toegevoegd voor andere doeleinden dan alleen visuele aantrekkingskracht. Sommige kleuren worden toegevoegd om de schittering te verminderen en ook de UV-stralen te filteren. U kunt gaan voor het getint glas dat past bij uw voorkeuren.

5. Glas met lage emissiviteit - een veilige voorkeur

lage emissiviteit Glas

Low-E glas is een veilige keuze als het gaat om dakramen. Low-E glas wordt vervaardigd door een dunne laag warmte-reflecterend materiaal op het glas aan te brengen. Het is ontworpen om de schadelijke ultraviolette of infrarode straling van de zon te filteren zonder afbreuk te doen aan het nuttige natuurlijke licht dat binnenkomt. U kunt zo veel van het zonlicht genieten als u wilt, zonder dat u bang hoeft te zijn voor schadelijke reacties.

Kostenraming voor het installeren van een dakraam

dakraam installeren

Om een project tot een goed einde te brengen, moet u rekening houden met de kosten en de totale kostprijs. Dus, laten we eens kijken hoeveel het installeren van een dakraam zou kosten!

Dakramen zijn verkrijgbaar in een breed kostenbereik, afhankelijk van de afmetingen van het dakraam en het type glas dat erin gebruikt wordt. De prijzen veranderen met het type van het gebruikte dakraam glas. Bijvoorbeeld, helder glas lichtkoepels zijn de goedkoopste, terwijl getint of gelaagd glas lichtkoepels zijn een high-end keuze. Echter, met inbegrip van alle kosten, kunnen dakraam installaties u een goede 600 € tot 2500 € kosten. U kunt kiezen voor de dakraam bijzonderheden op basis van uw project specificaties en budgettaire beperkingen.

Voors en nadelen van het installeren van dakramen

Dakramen, zeker zien er geweldig uit. Echter, voordat we conclusies trekken, laten we eerst eens kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen

voordelen dakraam installeren
  • Daklicht verhoogt de stroom van natuurlijk licht in het huis.
  • Meer licht maakt de binnenruimte ruimer en helderder.
  • Meer natuurlijk licht betekent een lagere energierekening. U kunt veel energie besparen door optimaal gebruik te maken van natuurlijke bronnen.
  • Het verbetert de ventilatie in huis.
  • Daklichten zijn een esthetische toevoeging aan de buitenkant van het huis en u kunt ook genieten van het natuurlijke uitzicht door de dakramen.

Nadelen

Nadelen dakraam installeren
  • Het installeren van een dakraam is een goede keuze, maar niet alleen maar leuk en aardig. Er zijn ook een paar nadelen aan de dakramen.
  • Een verkeerde plaatsing en onjuiste installatie blijken een enorme belasting voor uw portemonnee. Bovendien verstoort het ook de warmteoverdracht en het ventilatiesysteem van het huis.
  • Sommige dakramen kunnen verblinding veroorzaken.
  • Als dakramen niet goed geïsoleerd zijn, kunnen ze problemen veroorzaken met warmtewinst en warmteverlies.
  • Er kunnen vochtlekken in het dak ontstaan door dakramen.