Hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed?

Er zijn veel mensen met een spouwmuur die niet optimaal functioneert. Dit kan een lege spouwmuur zijn, of een spouwmuur met isolatie die verouderd of versleten is. Hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed? Dat is afhankelijk van diverse zaken zoals de kwaliteit van de isolatie, de omstandigheden en de periode waarin de spouwmuur geïsoleerd werd. Soms kan de huidige isolatie gerepareerd worden, soms is het beter om de complete spouwmuur leeg te maken om vervolgens nieuwe vulling in te spuiten. Het isolatiebedrijf kan hierin adviseren, op deze pagina geven we alvast wat meer informatie en beantwoorden we de vraag: “Hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed?”.

Hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed?

Pas in de jaren tachtig is het vullen van spouwmuren echt populair geworden. Ook bij woningen die daarvoor gebouwd zijn met een spouw werden niet gevuld, alleen de lucht tussen de wanden moest de woning beschermen tegen vocht. In de jaren tachtig werden spouwmuren vaak opgevuld met UF schuim, witte EPS parels of minerale steenwolvlokken. Deze materialen zijn ondertussen vervangen door meer hoogwaardige materialen met een verhoogde thermische isolatie.

Wat gebeurt er met oude isolatie vulmiddelen?

Bij materialen als UF schuim komt verpulvering vaak voor, daardoor zie je vaak koudebruggen ontstaan. Dit komt door het verzakken van de oude isolatiematerialen, door gaten kan vocht toch weer in de woning komen. Dit komt veelvuldig voor bij de minerale vlokken en bij UF schuim. De vraag “hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed?” kan niet eenduidig beantwoord worden omdat de situatie van huis tot huis zal verschillen. De meest voorkomende methode bij het verwijderen van oude vulmiddelen is onderaan de muur enkele stenen verwijderen en gaten boren. De oude vulling wordt dan helemaal leeggezogen waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe vulling.

Hoe lang blijft spouwmuurisolatie goed? Kan ik oude vulling repareren?

Wanneer de vulling op zich nog in goede staat is, maar er zijn koudebruggen ontstaan, is het soms mogelijk om de spouwmuurisolatie te repareren. Dan is het dus niet nodig om al het oude vulmateriaal eerst te verwijderen. Het isolatiebedrijf kan de kwaliteit van de huidige spouwmuurisolatie van buitenaf beoordelen op basis van een thermische scanner. Zo kan de specialist de temperatuurverschillen in de muren ontdekken en op basis daarvan de meest geschikte oplossing bieden.

Er zijn de laatste jaren nieuwe materialen op de markt gekomen voor spouwmuurisolatie met een veel hogere isolatiewaarde. Door de spouwmuren opnieuw te vullen kun je de woning energiezuiniger maken op basis van redelijke kosten.