Hoe ontwerp je een plat dak voor je huis?
BKG weegt de voor- en nadelen van platte daken af en legt uit hoe u de juiste stijl en materialen voor uw project kunt selecteren.
In het verleden lieten laagwaardige isolatie, ontoereikende materialen en slecht vakmanschap platte daken achter met een reputatie van waterbundeling en slechte prestaties.
Maar vandaag de dag zijn er verschillende moderne systemen beschikbaar die van horizontale bekledingen een thermisch efficiënte, veelzijdige en aantrekkelijke optie maken die uw huis op de lange termijn zal beschermen.
Platte versus hellende daken
Technisch gezien is een plat dak nooit helemaal vlak. In feite valt elke schuine dakbedekking die lager is dan 10° onder deze categorie. Dit komt omdat er een lichte helling nodig is om regen en sneeuw af te voeren.
Als u een nieuwe woning van de grond af aan bouwt, zal de beslissing of dit type dak voor u zal werken, waarschijnlijk afhangen van de vraag of het past bij de bouwstijl van uw huis. Als u zelf een huisje met een chocoladedoos bouwt, bijvoorbeeld, dan past een plat dak waarschijnlijk niet.
Maar er zijn genoeg omstandigheden waarin een lineair ontwerp de esthetiek van het exterieur zal verbeteren, en dit hoeft niet per se een opvallend eigentijdse doosachtige nieuwbouw te zijn. Veel Georgische eigendommen zijn bijvoorbeeld gebouwd met platte daken (vaak met borstweringen).
Soms is een plat dak de meest geschikte manier van werken, vooral als je werkt aan een gelijkvloerse uitbreiding. In deze gevallen zal een horizontale bedekking ook helpen om het uitzicht vanuit de verdiepingen te behouden.
Als u tegen een hoogtebeperking aanloopt, dan zal het gebruik van een plat dak u helpen om de hoogte van de binnenruimte te maximaliseren zonder dat u zich zoveel zorgen hoeft te maken over richels en lage dakranden - maar er zal geen zolderruimte zijn, dus zorg ervoor dat u in voldoende ruimte voor opslag ontwerpt.
De prestaties van moderne platte daken zijn vergelijkbaar met (en vaak beter dan) schuine daken. Terwijl de overlappende dakpannen op een steile helling fungeren als een weerbestendige barrière, zijn de horizontale afdeksystemen voorzien van een doorlopende waterdichting. Omdat er geen breuken in de toplaag zijn, is het relatief eenvoudig om een plat dak luchtdicht en thermisch efficiënt te maken.
Een ander voordeel van een plat dak is dat de constructie en de afwerking meestal licht van gewicht zijn. "Er is minder belasting op de constructie dan in een schuine opstelling en het is meestal veiliger om toegang voor onderhoud". Bovendien zijn er waarschijnlijk minder materialen nodig omdat er minder ruimte is om te dekken, wat kan helpen om de kosten laag te houden.
Groene daken & terrassen
De mogelijkheid om uw dak een tweede maal te gebruiken is een ander voordeel van platte structuren ten opzichte van schuine structuren. Een groendak kan bijvoorbeeld helpen om het huis op een meer natuurlijke manier in de omgeving te integreren, de lokale fauna aan te trekken en de luchtkwaliteit te verbeteren, vooral in stedelijke gebieden. Een andere optie is het creëren van een terras of balkon, wat meer leefruimte voor uw huis oplevert.
Het is essentieel om te begrijpen hoe het dak zal worden gebruikt wanneer u de werkzaamheden in opdracht geeft, omdat verschillende toepassingen een verschillende belastingsweerstand vereisen. U moet er niet van uitgaan dat u er op uit kunt lopen als u het idee niet aan uw ontwerper, leverancier of aannemer heeft gemeld.
De belangrijkste overweging is dat de isolatie in een warme dakopstelling (waar de thermische beveiliging boven de balken is geplaatst - meer hierover later) direct onder de waterdichte laag zit. Als het systeem niet met de juiste druksterkte wordt gespecificeerd, dan kunt u het dak beschadigen door er op te stappen, wat nogal kostbaar kan zijn om het te repareren.
"Als je een enkellaags membraan hebt dan heb je een toplaag die slechts ongeveer 1,2 mm of 1,8 mm dik is, dus als je er misbruik van maakt dan heb je een echt probleem,".
In de meeste gevallen is het vrij eenvoudig om het oppervlak op een later tijdstip aan te passen voor een terras of een groen dak. Je zult moeten kijken of de huidige structuur de verandering van het gebruik kan ondersteunen, dus praat met de leverancier/ontwerper om uit te vinden wat voor werk er nodig is. "In het ergste geval zul je de isolatie moeten aanpassen en de waterdichtheid opnieuw moeten aanbrengen," zegt Ruth Evans van Polyroof.
Opstelling & materialen
Er zit veel in de opbouw tussen het waterdichte oppervlak van het dak en het plafond in de ruimte eronder. Zo zijn er onder meer structurele balken om een dakdek (meestal van hout) op te houden, een geschikt membraan om het risico op condensatie te verminderen en een isolatielaag om de warmte binnen te houden.
Er zijn twee soorten platdaksystemen en deze verschillen naargelang de isolatie zich boven of onder het structurele dakdek bevindt. In het verleden werden de meeste constructies gemaakt door de isolatie direct boven de binnenafwerking van het plafond, tussen de draagbalken, te verpakken met een ventilatieopening erboven.
Dit betekent dat het dek zich buiten de centraal verwarmde thermische enveloppe van het huis bevindt, vandaar dat deze opstelling in de industrie wordt aangeduid als een koud dak. Het kan moeilijk zijn om voldoende dakbedekking aan te brengen om lucht in en uit het systeem te laten stromen, en er is een groter risico dat het dek en de draagbalken worden aangetast door condensatie, wat kan leiden tot vocht, vervorming en bederf. Daarom is het plaatsen van de isolatie boven het dek (bekend als een warm dak) sterk aanbevolen voor nieuwe systemen.
Het weerbestendig maken van de constructie door het aanbrengen van een geschikte waterdichte bekleding is ongelooflijk belangrijk voor elk dakontwerp, maar het moet er ook aantrekkelijk uitzien. De belangrijkste opties voor een plat dak zijn versterkte bitumenmembranen (RBM), enkellaagse membranen en vloeibaar aangebrachte systemen - zie het kader op de vorige pagina voor informatie over hoe deze werken.
Bekledingsopties
Versterkte bitumenmembraan: Dit is het meest voorkomende materiaal voor platte daken voor huishoudelijk gebruik en over het algemeen het goedkoopste. Anders dan de equivalente opgebouwde viltlagen die in het midden van de 20e eeuw populair waren, zien we bij moderne brandtechnieken drie lagen uitgerold materiaal aan elkaar gelijmd tot één enkele waterdichte laag.
De meeste producten zullen een soort van beschermende laag nodig hebben die hierboven wordt aangebracht - de belangrijkste opties zijn steenslag, een mineraalgevlamde afwerking of reflecterende verf.
Single ply-membraan: Deze oplossing is al tientallen jaren populair in de commerciële sector en wordt snel erkend als een goede optie voor huishoudelijke toepassingen. Grote platen van ultradunne rubberen materialen worden op het dak uitgerold en bij elke naad gelast om een waterdichte laag te creëren.
Vloeibaar aangebrachte systemen: Bij deze techniek wordt een koude harslaag aangebracht (meestal van glasversterkte kunststof met een matte basislaag) om een slijtvaste waterdichte laag te creëren. De naadloze afwerking maakt het een aantrekkelijke optie, bovendien is het gemakkelijk aan te brengen op ongebruikelijk gevormde oppervlakken, omdat het gespoten wordt in plaats van uitgerold.
"Als een huiseigenaar contact met ons opneemt over zijn project - of ze nu alleen geïnteresseerd zijn in het waterdichte element of in de hele opstelling - dan praten we ze graag door het project heen",.
"Soms is dit zo eenvoudig als het verstrekken van namen van geschikte installateurs in de buurt, maar we bieden ook een scala aan advies, van het beoordelen van tekeningen tot het samenstellen van specificaties op basis van ons systeem.
Wees u ervan bewust dat het zelden voorkomt dat de fabrikant van het materiaal alle elementen levert die nodig zijn om de hele dakstructuur te maken. Maar de meesten wijzen u graag naar hun netwerk van erkende aannemers en leveranciers.
Zoek naar professionals die lid zijn van gerenommeerde verenigingen, zoals de National Federation of Roofing Contractors (NFRC). Zolang u met een erkend installateur werkt, bieden de meeste leveranciers u een garantie dat hun materialen op de juiste manier zijn gebruikt - en dit kan zich zelfs uitstrekken tot vakmanschap.
"Zodra de klus is geklaard, zullen we controleren of de klus is geklaard volgens een standaard waar we blij mee zijn, voordat we het aftekenen, wat betekent dat we eventuele problemen direct kunnen oplossen".