Is het schilderen van leisteen een goed idee?

Leisteen is ook populair op daken en gevels vanwege zijn edele natuurlijke uitstraling. In sommige gevallen is het schilderen van leisteenoppervlakken echter nog steeds een gewild project. Het materiaal is geen dankbaar object om te schilderen. Het is over het algemeen mogelijk met speciale natuursteenverven, maar er is altijd een restrisico van onvoldoende duurzaamheid.

leisteen schilderen
Echte leisteen heeft geen verflaag nodig

Leisteen bestaat uit het veranderen van stof

Alvorens aan het schilderen te denken, moet er eerst duidelijk worden vastgesteld of het materiaal echt leisteen is. Imitatieleien van bijvoorbeeld eternit vereisen heel andere kleuren en types. Als er echte leisteen wordt aangetroffen, kan een grondige reiniging en voorbereiding het uiterlijk van een nieuwe steen herstellen.

  • Lees ook - Kunstmatige leisteen: gebruik, leveringsbronnen en prijzen
  • Lees ook - Goed afsluiten van leien als bescherming tegen vlekken en vuil
  • Lees ook - Tips voor eenvoudig en optimaal onderhoud van leien

In principe is leisteen een natuursteen die slecht geschikt is om over te schilderen. De oorsprong en de indeling ervan is toegewezen aan het grensgebied tussen metamorfieten en sedimenten. Dit leidt tot een fluctuerende dichtheid van de stof en een verschillende weging van de bestanddelen. Een verf kan alleen gelijkmatig dekkend en duurzaam worden aangebracht als deze eigenschappen evenwichtig en overbrugd zijn.

Leisteen moet worden verzegeld

De basis voor het oude van een verflaag is "poriëndiepe" reiniging, volledige uitdroging en een verzadigende primer. Simpel gezegd moet er een soort isolerende pantserlaag op de lei worden aangebracht. Zodat we het meest karakteristieke kenmerk van leisteen, de zogenaamde schistositeit, afdekken.

Theoretisch is het mogelijk om royaal te "gieten" op een filmvormende coating of coating, zoals bekend van betonnen oppervlakken (parkeergaragevloeren). Afhankelijk van de toestand en de voorbehandeling van de oppervlakken kan het zijn dat deze grondlaag ook oneffenheden moet egaliseren.

Hoe verf (mogelijk) hecht aan leisteen

1. reiniging

Leisteenoppervlakken kunnen het best worden gereinigd met een hogedrukreiniger en borstels.

2. laten drogen

Leisteen heeft een zeer lange droogtijd nodig. In een omgeving met een buitentemperatuur van ongeveer 25 graden Celsius en een gematigde luchtvochtigheid (tot zestig procent) moeten twee tot drie dagen worden berekend.

3. grondverf

Alleen primers die geschikt zijn voor natuursteen uit de vakhandel mogen volgens de instructies van de fabrikant worden gebruikt. De gangbare en gebruikelijke producten uit de bouwmarkt zijn zelden geschikt.

4. schilderen

Idealiter wordt een natuursteenverf van dezelfde fabrikant als de primer gebruikt.

TIPS & TRICKS

Met de professionele voorbereiding van de oppervlakken kunt u effecten op leisteen creëren die vaak de verwachtingen op het gebied van visuele aantrekkelijkheid overtreffen. Probeer verschillende mogelijkheden op proefvlakken uit voordat u besluit te schilderen.