Lekdetectie op platte daken

Platte daken moeten regelmatig worden onderhouden om lekkages op te sporen en te elimineren. Dit geldt zowel voor nieuwe als bestaande platte daken, maar met verschillende frequenties. Afhankelijk van de dakconstructie zijn er verschillende methoden beschikbaar voor lekdetectie op platte daken. We schetsen hieronder de verschillende technieken.

lekdetectie plat dak
Hoe vind je lekken in een plat dak?

Het noodzakelijke onderhoud van platte daken wordt vaak verwaarloosd

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er in Duitsland een ware bouwwoede in platdakconstructies. De industrie adverteerde met verbeterde bouwtechnieken en materialen. Voor het grootste deel is dit waar, maar het werd vaak verwaarloosd om de eigenaar te informeren over de noodzaak van regelmatige dakinspecties.

  • Lees ook - Leggen van gelaste platen
  • Lees ook - Bescherming van de dakafdichting voor groendaken
  • Lees ook - Dakafdichting met WU-beton
  • Lees ook - Plat dak vernieuwen met bitumen

De watertest voor lekdetectie wordt niet aanbevolen

Een plat dak moet ten minste eenmaal per jaar worden gekeurd door een bevoegd bedrijf dat hiervoor is uitgerust. De zogenaamd veilige watertest wordt in verschillende opzichten niet aanbevolen. Aan de ene kant verspilt dit een enorme hoeveelheid waardevol water. Bovendien is het geenszins gegarandeerd dat het platte dak geen lekken heeft.

Het water kan zich in de constructie van het platte dak opvangen en eventueel niet weglopen - bijvoorbeeld als er een dampscherm is geïnstalleerd. Exacte lekdetectie werkt niet op deze manier, omdat het water zich eerst een weg kan banen in de dakconstructie voordat het het metselwerk of de binnenkant van het platte dak binnenkomt.

Er zijn zeer nauwkeurige meetmethoden voor het lokaliseren van een lek

In de loop van de laatste decennia zijn er verschillende methoden voor lekdetectie op platte daken vastgesteld, waarmee een mogelijke lekkage niet alleen kan worden gedetecteerd, maar precies kan worden beperkt tot een beperkt gebied. Daarom is lekdetectie de juiste maatregel om lekken op te sporen en af te dichten, zelfs als ze nog geen grote schade hebben veroorzaakt.

  • Huidige impulsmeting
  • Rookgasmeting
  • Traceergasmeting

Welke methode u bij voorkeur gebruikt voor lekdetectie op uw plat dak hangt in eerste instantie sterk af van de constructie van het platte dak.

  • Warm dak
  • Koud dak
  • Omgekeerd dak
  • Duodach

Maar ook andere kenmerken van het platte dak spelen een belangrijke rol bij de keuze van de optimale locatiemethode.

  • Constructie (daktype, zoals reeds vermeld)
  • Structuur
  • Laad
  • Achtergrond van de lekdetectie (taak)

De elektropulsmethode

De elektropulsmethode is bijvoorbeeld zeer succesvol gebleken voor de warme platte daken die in de jaren '70 meestal de voorkeur kregen. De waterdichting is meestal gemaakt van bitumen, met toevoeging van een grindvulling indien nodig.

Bijzonder geschikt voor warme daken

Rondom het platte dak wordt een ringlijn gelegd die moet worden geïnspecteerd. In het geval van ballast (grind, groen) is het vrij gebruikelijk dat de ringlijn in de ballast blijft zitten of al tijdens de bouwperiode door een voorbeeldig bedrijf in aanmerking werd genomen.

De stroming zoekt altijd zijn weg door de huismassa. Daarbij stroomt het volgens het principe van de laagste weerstand die het gevolg is van lekkages. De lekkage kan dus met de juiste meetapparatuur nauwkeurig worden bepaald.

Traceergas- en rookgasmeting

Als het dak nu voorzien is van een folieafdichting (bijvoorbeeld EPDM-rubberfolie), biedt de tracergasmethode goede meetresultaten. Deze methode kan worden vergeleken met een meetapparaat voor lektesten op split-klimaatregelaars.

Lekken nauwkeurig lokaliseren met sensoren

Het platte dak wordt van onderaf vergast, terwijl de gasuitlaat met behulp van sensoren nauwkeurig aan het oppervlak kan worden gedetecteerd. De rookgasmethode werkt op een vergelijkbare manier, waarbij ook de weg van het gas wordt bepaald. Deze methode is zeer geschikt voor koepellichten en penetraties, maar het is ook een efficiënte meetmethode voor zeer grote platte-daksystemen.

TIPS&TRICKS

De benodigde apparatuur voor lekdetectie op platte daken is zeer kostbaar. De aankoop zal dus voor de meeste doe-het-zelvers niet rendabel zijn. Zorg er bij het zoeken naar een geschikt gespecialiseerd bedrijf echter voor dat alle testprocedures worden aangeboden.

40 procent van de lekdetectie betreft nieuwe platte daken. De meetprocedures voor lekdetectie die op oudere bestaande daken worden uitgevoerd, hebben een invloed van ongeveer 60 procent.

Het leggen van de ringlijn voor de latere jaarlijkse lekdetectie kan bij de bouw van het platte dak worden uitgevoerd. Uiteraard voorzien wij u ook van artikelen over [het bouwen van een plat dak] in ons eigen tijdschrift.