Lichtkoepels voor uw dak: Soorten, Merken, Afmetingen

Als dakdekker zijn we hier om je alles te vertellen over lichtkoepels voor jouw dak. Lichtkoepels zijn een fantastische manier om natuurlijk licht in je huis te laten stromen en je leefruimte te verhelderen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten lichtkoepels, bekende merken, beschikbare afmetingen, en waarom je voor deze prachtige oplossing moet kiezen. We geven ook waardevolle tips over de installatie en waarom je de expertise van een professionele dakdekker zou moeten inschakelen. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over lichtkoepels voor jouw dak!

Wat zijn lichtkoepels?

Lichtkoepels zijn transparante constructies die op daken worden geplaatst om natuurlijk licht naar binnen te laten stromen. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen zoals glasvezelversterkt polyester (GVK) of acrylaat, waardoor ze zowel lichtdoorlatend als weerbestendig zijn. Lichtkoepels worden vaak geïnstalleerd op platte daken, uitbouwen, veranda's of serres, en ze zijn een uitstekende manier om binnenruimtes op een energiezuinige en esthetisch aangename manier te verlichten.

lichtkoepel

Waarom kiezen voor lichtkoepels?

Het installeren van lichtkoepels op jouw dak biedt tal van voordelen:

 • Natuurlijk licht: Lichtkoepels laten natuurlijk zonlicht binnen, waardoor je binnenruimtes helderder en uitnodigender worden.
 • Energiebesparing: Door het gebruik van natuurlijk licht, kun je de behoefte aan kunstmatige verlichting verminderen en zo energie besparen.
 • Ventilatie: Sommige lichtkoepels zijn voorzien van ventilatiemogelijkheden, waardoor je frisse lucht in huis kunt laten stromen, vooral op warme dagen.
 • Esthetiek: Lichtkoepels voegen een architecturaal element toe aan jouw dak en verfraaien de uitstraling van je huis.

Soorten lichtkoepels

Er zijn verschillende soorten lichtkoepels beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en toepassingen:

 1. Platte lichtkoepels: Dit type lichtkoepel is geschikt voor platte daken en biedt een strakke en moderne uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en materialen.
 2. Opale lichtkoepels: Opale lichtkoepels verspreiden het licht gelijkmatig en verminderen de directe zonnestraling, wat ze ideaal maakt voor ruimtes waar je wel natuurlijk licht wilt, maar geen overmatige hitte.
 3. Glazen lichtkoepels: Glazen lichtkoepels bieden een prachtig uitzicht en een hoge lichtdoorlatendheid. Ze zijn geschikt voor zowel platte daken als licht hellende daken.
 4. Acrylaat lichtkoepels: Acrylaat lichtkoepels zijn licht van gewicht en duurzaam. Ze bieden een goede isolatie en zijn verkrijgbaar in verschillende tinten.

Merken van lichtkoepels

Er zijn verschillende gerenommeerde merken die hoogwaardige lichtkoepels aanbieden:

 • VELUX: VELUX is een bekend merk dat hoogwaardige lichtkoepels en dakramen produceert. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en duurzame producten.
 • UBBINK: Ubbink biedt een breed scala aan lichtkoepels en toebehoren van uitstekende kwaliteit. Ze zijn gespecialiseerd in zowel platte als hellende daktoepassingen.
 • KRAF: Kraf is een fabrikant van kwaliteitsvolle lichtkoepels die geschikt zijn voor verschillende daktypen en afmetingen.
 • Skylux: Skylux biedt hoogwaardige lichtkoepels met een focus op energie-efficiëntie en esthetiek.

Afmetingen van lichtkoepels

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen om aan verschillende behoeften te voldoen. De juiste afmeting is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de hoeveelheid licht die je wilt laten binnenkomen. Je kunt kiezen uit standaardmaten, maar maatwerkopties zijn ook mogelijk om perfect bij jouw dak te passen.

Lichtkoepel prijzen

De prijs van lichtkoepels varieert afhankelijk van het merk, het materiaal, de afmetingen en eventuele extra functies zoals ventilatie. Over het algemeen variëren de prijzen van €150 tot €800 of meer per stuk. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de beste deal te krijgen voor jouw specifieke behoeften.

Lichtkoepel afdekken tegen zon - Tips voor Zonwering

Heb je een lichtkoepel op je dak en wil je voorkomen dat de zonnestralen de binnentemperatuur verhogen? Dan ben je niet alleen! Het afdekken en warmtewerend maken van lichtkoepels tegen de zon is een veelvoorkomende uitdaging voor huiseigenaren. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om zonwering toe te passen en je leefruimtes comfortabel en koel te houden. In dit artikel delen we handige tips en ideeën om je lichtkoepel te beschermen tegen overmatige zonnestraling.

lichtkoepel afdekken

1. Zonwerende folie

Zonwerende folie is een slimme oplossing om de hoeveelheid warmte en zonnestraling die door de lichtkoepel komt te verminderen. Deze speciale folie kan eenvoudig op de buitenkant van de koepel worden aangebracht en helpt om schadelijke uv-stralen te blokkeren, terwijl het toch natuurlijk licht naar binnen laat. Zonwerende folie is verkrijgbaar in verschillende tinten en gradaties, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jouw behoeften past.

2. Buitenzonwering

Een andere effectieve manier om je lichtkoepel te beschermen tegen de zon is door buitenzonwering te installeren. Dit kan bijvoorbeeld een zonnescherm of een rolluik zijn dat handmatig of elektrisch bedienbaar is. Buitenzonwering biedt een uitstekende bescherming tegen de hitte van de zon en kan gemakkelijk worden aangepast om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten.

3. Binnenzonwering

Als je de voorkeur geeft aan een meer discrete oplossing, dan is binnenzonwering een goede keuze. Denk aan rolgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën die je aan de binnenkant van de lichtkoepel kunt bevestigen. Hiermee kun je op elk moment de hoeveelheid licht regelen en tegelijkertijd de zonnestralen blokkeren. Binnenzonwering is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, zodat je de stijl kunt kiezen die bij jouw interieur past.

4. Lichtkoepel met ingebouwde zonwering

Als je nog in de bouwfase zit of overweegt om een nieuwe lichtkoepel te installeren, dan kun je kiezen voor een model met ingebouwde zonwering. Sommige lichtkoepels worden geleverd met een zonwerende laag die de warmte en uv-stralen reflecteert, waardoor oververhitting in je huis wordt voorkomen. Deze optie biedt een handige en permanente oplossing zonder extra zonweringsmechanismen te hoeven toevoegen.

5. Zonnescherm buiten het raam

Een andere creatieve aanpak is om een extern zonnescherm of een schaduwdoek te plaatsen boven de lichtkoepel. Deze oplossing voorkomt directe blootstelling aan de zon en houdt de warmte tegen voordat deze het dak bereikt. Zorg ervoor dat het zonnescherm stevig is bevestigd om te voorkomen dat het door harde wind wordt beschadigd.

Verschillende standaard afmetingen

De meeste lichtkoepels worden geproduceerd in standaardafmetingen om aan de gangbare eisen te voldoen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende standaardafmetingen:

 • 60 x 60 cm
 • 70 x 70 cm
 • 80 x 80 cm
 • 90 x 90 cm
 • 100 x 100 cm
 • 120 x 120 cm
 • 150 x 150 cm

Deze standaardafmetingen zijn ideaal voor veelvoorkomende toepassingen en kunnen gemakkelijk worden ingepast in de meeste dakoppervlakken. Ze bieden een goede balans tussen lichtinval en esthetiek.

Waarom een professionele dakdekker vragen?

Het installeren van lichtkoepels vereist nauwkeurigheid en expertise om lekkages en andere problemen te voorkomen. Een professionele dakdekker beschikt over de nodige ervaring en kennis om de lichtkoepels veilig en efficiënt te installeren. Bovendien kunnen ze je advies geven over de juiste keuzes voor jouw dak en de beste plaatsing voor maximale lichtinval.

FAQs

1. Hoeveel kost het om lichtkoepels te installeren?

De installatiekosten van lichtkoepels variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de locatie van je huis. Het is het beste om een offerte aan te vragen bij een professionele dakdekker om een nauwkeurige schatting te krijgen.

2. Kan ik zelf lichtkoepels installeren?

Hoewel het mogelijk is om lichtkoepels zelf te installeren, is het geen aanbevolen doe-het-zelfproject. Een professionele dakdekker zorgt voor een correcte en veilige installatie om problemen op de lange termijn te voorkomen.

Conclusie

Wil je jouw huis verfraaien met prachtig natuurlijk licht? Aarzel niet en neem vandaag nog contact op met onze professionele dakdekkers voor hoogwaardige lichtkoepels en vakkundige installatie. Vul het aanvraagformulier in en laat ons je helpen om jouw ruimtes te verlichten en te transformeren met onze duurzame en esthetische lichtkoepels!