Lichtpanelen kunnen eenvoudig als volgt worden gesneden

De zogenaamde lichtpanelen zijn gemaakt van materialen zoals PVC of polycarbonaat. Tijdens de verwerking en montage moet u op een aantal zaken letten om een goed werkend resultaat te krijgen en de platen niet te beschadigen.

lichtpaneel snijden
Voor het snijden van lichte panelen heeft u meestal elektrisch aangedreven gereedschap nodig

Belangrijke verwerkingsinstructies voor de lichtpanelen

Lichtpanelen van PVC en polycarbonaat met een sinusoïdaal profiel moeten zorgvuldig worden verwerkt. Naast de instructies voor het opslaan en leggen van de panelen, moet u er altijd voor zorgen dat ze op de juiste manier worden gesneden. Gebruik alleen zaagbladen met de fijnst mogelijke tanden en elektrische machines zoals decoupeerzagen of, nog beter, cirkelzagen voor handen en tafels. Het kan ook geen kwaad als de machines zijn uitgerust met speciale zaagbladen van hard metaal of zelfs diamantschijven. Zorg ervoor dat u de kunststofplaten bij het zagen met een klemstang vastzet. Dit is om te voorkomen dat de lichte plaat tijdens het zagen en eventueel scheuren slaat. U dient ook de volgende instructies in acht te nemen:

  • Het is het beste om, indien mogelijk, een proefsnijding uit te voeren. Als er scheuren of beschadigingen optreden, moet u een andere zaag gebruiken.
  • Dat geldt ook als de snijkant niet schoon is.
  • Wat geldt voor het snijden van de planken, moet u ook opletten bij het boren van de nodige boorgaten. U kunt het beste een stap- of conische boor gebruiken, waarmee u voldoende grote gaten (ongeveer 3 tot 4 millimeter groter dan de schroef) in het materiaal snijdt.

Waarop u moet letten bij de verwerking en latere montage van de panelen

Een geschikte onderconstructie is noodzakelijk om een stabiel en vooral waterdicht dak te verkrijgen. Voordat u de panelen installeert, snijdt u ze indien nodig op maat. U moet ook de contactvlakken tussen de onderconstructie en de lichtpanelen zo licht mogelijk maken. Op deze manier wordt de zonnestraling gereflecteerd en wordt het gebied onder de lichtpanelen minder warm in direct zonlicht. Warmteaccumulatie wordt zo vermeden.

Het snijden van de lichtpanelen op de hoeken

U kunt meerdere overlappingen vermijden op de hoeken waar ze elkaar ontmoeten door de hoeken van de twee middelste dakpanelen af te snijden om te passen. Laat een vrije ruimte van ongeveer 10 millimeter tussen de snijkanten aan de hoeken van de lichtpanelen.