Nadelen van trapeziumvormige platen op het dak

Tegenwoordig worden trapeziumvormige platen vooral gebruikt in industriële en commerciële gebouwen. Aan de andere kant worden privégebouwen bijna nooit gebruikt voor dakbedekking. In dit artikel kunt u lezen over de redenen hiervoor en de zorgen en werkelijke nadelen ten opzichte van trapeziumplaten op het dak.

Trapeziumvormige platen zijn moeilijk te buigen

Stalen daken

De meeste van de trapeziumvormige platen zijn gemaakt van plaatstaal. Om corrosie te voorkomen worden de platen meerdere malen gecoat. De coating is zo effectief dat veel fabrikanten tot 10 jaar garantie geven op de dakplaten.

  • Lees ook - De prijzen voor trapeziumplaat zijn zeer verschillend
  • Lees ook - Trapeziumplaat sandwich voor dak en wand
  • Lees ook - Een trapeziumvormige plaat is ook geschikt als materiaal voor wandbekleding.

Het risico van spleetcorrosie en contactcorrosie kan nog steeds bestaan, maar kan meestal worden uitgesloten door ontwerpmaatregelen. Rusten is daarom vrijwel onmogelijk voor een lange tijd.

Alleen in kustgebieden zou men wat voorzichtiger moeten zijn vanwege de toegenomen neiging tot corrosie van blootgestelde metalen.

Trapeziumvormige platen van aluminium

Aluminium is iets lichter dan plaatstaal en heeft niet de neiging om te roesten. De risico's van spleet- en contactcorrosie bestaan echter ook bij aluminium. Hoogwaardig gecoat plaatstaal is niet veel gevoeliger voor atmosferische corrosie dan aluminium.

Prijssituatie

Vooral in oudere gebouwen, waar een dakrenovatie een onredelijke financiële last kan zijn, is het gebruik van trapeziumplaten voor dakbedekking de moeite waard. Met een beetje handigheid en de juiste instructies kunt u ze zelfs zelf installeren op bestaande daklatten en dakspanten, waardoor u kosten bespaart voor dure dakbedekkingswerkzaamheden. U moet echter nog steeds de kosten van de steigers dragen.

In vergelijking met andere dakbedekkingen, zoals dakpannen of betonnen dakpannen, zijn trapeziumvormige platen een relatief goedkope manier om een dak te bedekken. De kosten (zonder montage) kunnen zelfs minder dan 10 EUR per m² bedragen.

Het kan meestal direct op de bestaande dakconstructie worden gemonteerd. Alleen de regelafstand moet in sommige gevallen worden aangepast.

Vooral in gebouwen waar de zolder niet wordt gebruikt en er dus geen dakisolatie nodig is, is dit zeker de moeite waard. In verband met de dakisolatie worden tal van andere kosten gemaakt, die de onderneming dan aanzienlijk duurder kunnen maken.

Dakgeluiden

De regengeluiden op een tinnen dak zijn vaak overdreven. In principe produceert het barsten van regendruppels op metalen daken altijd geluid - maar dezelfde geluiden worden ook geproduceerd als de regen een dakraam raakt.

Een brul van de metalen platen kan niet optreden als het dak voldoende vast zit. De regengeluiden van een ongebruikte zolder zijn niet bijzonder significant. Op een zolder die als woonruimte wordt gebruikt, absorbeert de isolatie het grootste deel van het geluid.

Nadelen in één oogopslag

  • vaak niet in overeenstemming met de bouwstijl
  • lijkt van lage kwaliteit te zijn
  • Risico op corrosie (na enkele decennia)
  • Iets luider geluid als het niet geïsoleerd is (ruimtes die als woonruimte worden gebruikt moeten volgens de EnEV dakisolatie hebben)
  • Isolatie kan iets gecompliceerder zijn om te installeren

Over het geheel genomen lijken de nadelen niet zo groot in vergelijking met de kostenvoordelen. In de meeste gevallen is het het compromisloze uiterlijk dat velen ervan weerhoudt om trapeziumvormige platen te gebruiken. Profielplaten met panprofielen kunnen een niet veel duurdere oplossing zijn.