Omkeerdak isolatie

Een omkeerdak of een omgekeerd dak is een plat dak dat voorzien is van isolatie met een bedekking van tegels of grind als ballastlaag. Omkeerdaken maken het mogelijk om een daktuin of dakterras te maken. Het dakoppervlak is sterk en veilig te belopen.

omkeerdak

Wat is een omkeerdak?

We spreken van een omkeerdak wanneer het een plat dak betreft waarbij de dakdichting onder de dakisolatieplaten wordt aangebracht. De dakdichting kan van EPDM, PVC of bitumen zijn. De isolerende platen worden los op het dak gelegd en blijven op hun plaats liggen door een afdekplaat van tegels of kiezels. De ballastlaag in combinatie met de dakisolatie zorgt ervoor dat de dakafdichting beschermd wordt, daarnaast vormt het ook de dakisolatie.

Omgekeerd dak opbouw

Dit is de opbouw van een omkeerdak van boven naar onderen:

  • Ballastlaag en isolatie
  • Dakdichting van EPDM, PVC of bitumen
  • Dakbeschot
  • Dakconstructie / draagvloer
  • Plafondafwerking van PVC, hout of gyproc

Welke isolatieplaten zijn er bij omkeerdaken

Als isolatie voor omkeerdaken wordt doorgaans gebruik gemaakt van XPS platen die drukvast zijn. Deze worden vervaardigd uit geëxtrudeerd polystyreen wat een zeer vochtbestendig materiaal is. Dat is van belang omdat deze isolerende platen niet beschermd worden door een waterdichte afdeklaag, ze komen direct in contact met het neerslagwater te staan. Wanneer het dak een grote belasting krijgt is het mogelijk om een dampopen filtervlies aan te brengen inclusief een drainagelaag waardoor het neerslagwater optimaal kan wegvloeien.

De voordelen en nadelen van een omkeerdak?

Hier zijn vijf redenen om te kiezen voor een omkeerdak:

  • De thermische isolatie is uitstekend.
  • De dichtingslaag is beschermd tegen wisselingen in temperatuur en UV-straling waardoor de levensduur optimaal is.
  • Deze daken zijn beloopbaar, waarmee een daktuin of dakterras tot de mogelijkheden behoort.
  • De dakopbouw is eenvoudig en snel te installeren.
  • De kosten zijn relatief goedkoop in vergelijking met alternatieven.

Tips voor een omgekeerd dak

grinddak

Wanneer een warm dak geïsoleerd wordt zal dat met één laag zijn. Wanneer er meerdere lagen worden gebruikt is het mogelijk dat er water tussen de platen komt wat uiteraard niet de bedoeling is. Wanneer het een warm dak betreft is het wel mogelijk om met meerdere lagen te werken aangezien de isolatielaag onder de dakdichting komt te liggen. Daarmee is het niet mogelijk voor de dakisolatie om in contact te komen met het neerslagwater.

Lees meer over: Dakisolatie prijs advies en tips dak isoleren

Het is van belang dat de draagvloer sterk genoeg is om het totale gewicht van de ballastlaag te kunnen dragen. En ook eventueel het gewicht van beplanting, meubilair en personen die zich op het dak zullen begeven. Als voorbeeld zal de ballastlaag van XPS platen die twaalf centimeter dik zijn bijna 130 kilo per vierkante meter bedragen.

Hoeveel grind moet er op een plat dak?

De hoeveelheid grind of het aantal tegels dat op het dak geplaatst moet worden als ballastlaag voor platte daken is afhankelijk van de isolatiedikte evenals de belasting door de wind. Wanneer de isolatielaag dikker is, zal er ook meer grind nodig zijn om de platen op hun plek te houden. Bij regen zal er tijdelijk water op het dak blijven liggen, dat leidt tot een opwaartse kracht die bij dikke platen groter zal zijn dan bij dunne platen het geval is. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van XPS platen met een dikte van twaalf centimeter, zal er gemiddeld genomen 130 kilo grind of tegels per vierkante meter nodig zijn.

Opstandhoogte bij een omgekeerd plat dak

Wanneer een omkeerdak geïsoleerd wordt met een ballastlaag bestaande uit grind, moet er rekening gehouden worden met een minimale hoogte van twaalf centimeter van de dakrand boven de ballastlaag. Dit wordt de opstandhoogte genoemd, deze voorkomt dat grind bij een heftige storm of windvlaag over de rand van het dak zal waaien. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen er tegels langs de rand van het dak worden geplaatst. Wanneer de tegels geplaatst worden zal de dakrand minimaal twee centimeter boven de tegels uit moeten steken. De breedte van deze strook tegels is afhankelijk van de windbelasting op het pand.

Dak laten isoleren? Vraag voor isolatie van een omkeerdak gratis en vrijblijvend offertes aan via deze pagina.